Experții financiari internaționali au anunțat la unison că economia Chinei va ajunge pe primul loc în lume, depășind Statele Unite, care în 2020, conduceau în topul PIB-ului nominal cu 20,81 trilioane de dolari, față de Beijing care avea 14,86 trilioane de dolari. Acest eveniment se va produce în jurul anului 2030, chiar mai repede decât s-a estimat, în trecut.
Însă trebuie subliniat faptul că, în prezent, China a întrecut SUA în clasamentul care ține evidența globală a ”parității puterii de cumpărare” (PPP) – o metodă care măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o monedă de circulație internaționată, de regulă în dolari – unde Beijing-ul are 24,16 trilioane de dolari față de Washington cu 20,81 trilioane de dolari, în 2020, potrivit wbj.
Pentru a deveni independenți de China, țările europene ar trebui să își diversifice procesele de aprovizionare, pentru a-și menține activitatea de producție. China, ca ”fabrică a lumii”, este un element de neînlocuit al lanțului de aprovizionare global și de aceea va fi foarte dificil să se abată de la acest model.
”China este deja prima economie din lume în funcție de PPP și până în 2030, are șansa să devină cea mai mare economie și în ceea ce privește PIB-ul nominal”, a declarat Marek Wasinski, șeful echipei de comerț exterior de la Institutul de Economie din Polonia.
China în alertă maximă: SUA conduc cele mai mari... mai mult
Miercuri, 18 August 2021, ora 11:43
China s-a angajat sa cumpere "o cantitate substantiala" de bunuri si servicii americane, in domeniul agricol, al energiei si al industriei prelucratoare, a anuntat miercuri biroul Reprezentantului pentru Comert al Statelor Unite (USTR), dupa incheierea negocierilor de la Beijing.
Intr-un comunicat care ofera putine detalii, USTR a anuntat ca cele doua parti "au discutat modalitati prin care sa se ajunga la relatii comerciale corecte, reciproce si echilibrate intre cele doua tari", transmite Reuters.
Vezi si Dupa ce au atins un nivel record in 2018, chinezii renunta la investitiile in Silicon Valley din cauza lui Trump
Oficialii americani si chinezi au mai discutat probleme legate de protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si necesitatea ca un eventual acord care va rezolva disputa comerciala intre cele mai mari economii ale lumii "sa permita implementarea totala, supusa verificarilor in curs si punerea efectiva in aplicare".
Intalnirile din aceasta saptamana au fost primele negocieri fata in fata de la armistitiul de 90 de zile convenit in decembrie de presedintele Donald Trump si presedintele Xi Jinping, in razboiul comercial care a agitat pietele financiare.
Daca nu se va ajunge la un acord pana pe 2 martie, Trump a spus ca va majora tarifele cu 25%, de la 10%, pentru importuri din China in valoare de 200 de miliarde de dolari, intr-o perioada in care cresterea economiei chineze incetineste semnificativ. Beijingul a reactionat deja cu tarife... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 07:44
Razboiul comercial dintre Statele Unite ale Americii si China s-a limitat doar la taxe vamale, dar, uneori, exista si alte arme care pot rani grav adversarul, conform BBC Mundo.
SUA si China, cele mai mari economii din lume, au amenintat ca vor continua sa isi impuna taxe pentru produse, in contextul unei escaladari a conflictului ce nu da semne de relaxare.
Confruntarile se produc intr-un moment de incertitudine in privinta negocierilor nucleare dintre SUA si Coreea de Nord si, in acest context, Donald Trump a atribuit stagnarea acestora Chinei, principalul aliat al regimului nord coreean.
"Sunt taxele vamale doar varful icebergului? Care sunt armele pe care le are Xi Jinping pentru a-l confrunta pe Trump, in afara de taxe?", intreaba BBC Mundo.
1. Complicarea "vietii" companiilor din SUA
Daca este vorba despre ingreunarea vietii unei companii, acest lucru poate fi facut pe mai multe cai, cum ar fi, de exemplu, crearea de dificultati la vama, complicarea reglementarilor, cresterea costurilor.
"China are istorie in privinta acestui tip de comportament si este clar o preocupare pentru afacerile americane", a declarat pentru BBC Mundo Mary Lovely, profesor de Economie la Universitatea Siracusa si cercetator la Peterson Institute for International Economics.
"Desi a existat o serie de rapoarte privind acest tip de bariere impotriva firmelor americane, nu exista motive sa credem ca acest lucru se va intampla la scara larga, cel putin nu deocamdata. Pentru... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 15:55
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anuntat joi ca a ordonat administratiei americane sa analizeze impunerea unor taxe suplimentare in valoare de 100 de miliarde de dolari asupra importurilor din China.
Masurile vor fi luate "avand in vedere represaliile incorecte ale Chinei" la tariful de 25% impus saptamana aceasta de Washington la importul unor produse chinezesti in valoare de 50 de miliarde de dolari, informeaza DPA.
"In loc sa isi corecteze comportamentul incorect, China a ales sa ne loveasca fermierii si producatorii", a declarat presedintele american.
El a precizat ca i-a cerut reprezentantului SUA pentru comert, Robert Lightizer, sa determine daca ar fi corecte tarife suplimentare de 100 de miliarde de dolari si caror produse li s-ar putea aplica.
De asemenea, Trump i-a cerut secretarului pentru agricultura, Sonny Perdue, sa implementeze un plan pentru protectia fermierilor si a intereselor agricole ale SUA.
China a aplicat saptamana aceasta tarife de retorsiune asupra unor importuri din SUA in valoare de 50 de miliarde de dolari, inclusiv pentru produse cheie cum ar fi soia, graul, avioanele utilitare si produsele chimice pentru agricultura.
De asemenea, potrivit AFP, Beijingul a reclamat Statele Unite la Organizatia Mondiala a Comertului.
China a reactionat dupa ce Washingtonul a prezentat o lista cu 1300 de produse chinezesti carora li se vor aplica tarife; sunt vizate importuri in domeniul aerospatial, al tehnologiei informatiilor... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 10:53
Cu doar doua saptamani inainte de instalarea in functie a noului presedinte american, presa de stat de la Beijing anunta ca un eventual razboi economic declansat de Washington nu va reprezenta o piedica pentru economia chineza.
Inca din timpul campaniei sale electorale, republicanul Donald Trump a anuntat ca importurile masive de marfuri din China reprezinta o povara de care economia americana trebuie sa se debaraseze, promitand impunerea unei suprataxe vamale de 45% pentru marfurile chinezesti, informeaza IB Times.
Conform presei de stat din China, care citeaza mai multi oficiali din administratia de la Beijing, schimbarea modelului economic din tara, de la export la incurajarea consumului domestic ar urma sa atenueze socul masurilor protectioniste de pe piata americana.
In ultmii ani, cele doua tari au ajuns sa rivalizeze la titlul de cea mai mare economie a lumii, Beijingul beneficiind si de vulnerabilitatea pietei americane in fata crizei economice din 2008, dar si de interesul marilor corporatii din SUA de a accesa piata asiatica si de a beneficia de forta de munca mai ieftina din China.
Din 2015 insa, consumul domestic din China a ajuns sa reprezinte doua treimi din PIB-ul tarii, fapt ce ar face intr-adevar inutila orice masura protectionista luata de viitoarea administratie republicana de la Washington, desi efectele asupra comertului global ar urma sa fie resimtite de catre terti.
"China si-a redus dependenta de exporturi si s-a concentrat pe... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 12:38
Banca centrala a Chinei a taiat cursul de referinta al monedei locale, yuanul, care s-a depreciat brusc trei zile la rand, astfel ca "razboiul valutelor" a intrat intr-o noua etapa. Tonul a fost dat de a doua cea mai mare economie a lumii, care vrea sa reduca influenta dolarului pe pietele internationale. Insa cum va fi afectata Romania de aceasta miscare a Beijingului?
Moneda chineza a pierdut 2% in fata monedei americane, marti, cea mai mare scadere din ultimele doua decenii, iar declinul a continuat si in urmatoarele doua zile.
Desi autoritatile au dat asigurari ca acest lucru nu se va mai intampla in viitorul apropiat, situatia a ridicat cateva semne de intrebare.
BBC News atrage atentia ca decizia bancii centrale chineze, care a tinut cursul in frau pana acum, a readus in discutie termenul "razboiul valutelor".
Teoretic, miscarea ar urma sa ajute exporturile acestei tari, care se afla pe o panta descendenta. Iar acest lucru e important pentru a doua cea mai mare ...citeste mai departe despre "Razboiul valutelor: China a tras primul foc - Cum va fi afectata Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 07:41
China a batut orice record in materie de constructii. In doar trei ani, cantitatea de ciment folosita in dezvoltarea infrastructurii din statul asiatic a depasit-o pe cea folosita de Statele Unite in toata perioada secolului XX.
Chestiunea l-a socat inclusiv pe Bill Gates, care a dedicat un articol pe aceasta tema pe blogul sau.
Statistica oficiala arata ca in China s-a consumat in perioada 2011-2013 o cantitate de ciment mai mare decat cea folosita de americani in tot secolul trecut.
Circa 6,6 gigatone de ciment au intrat in noile constructii ridicate de chinezi in aceasta perioada, facandu-i pe multi analisti sa se intrebe daca cifrele raportate de Beijing sunt reale, observa Ana Swanson, intr-un articol de pe blogul ziarului Washington Post.
Fara replica
Din 1901 si pana in 2011, americanii au construit infrastructura de transport din Statele Unite, imensul baraj Hoover si cele mai inalte cladiri din lume la acel moment.
Pe de alta parte, dincolo de diferenta majora inregistrata in privinta numarului de locuitori din cele doua tari, suprafata acestora nu difera cu mult. Deci, cum a fost posibil?
Statistica pare incredibila, dar surse din guvern si din industra de constructii spun ca e cat se poate de exacta.
Dincolo de aceasta, odata ce analizezi in profunzime problema, descoperi explicatii logice, care reliefeaza diferentele fundamentale dintre cele doua tari si cateva adevaruri aproape amenintatoare despre China.
Gates s-a folosit de... mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 10:45
3Senatul american va vota, astazi, un proiect de lege prin care intentioneaza sa penalizeze China pentru o asa-numita manipulare a cursului valutar care ii aduce avantaje comerciale, facand astfel presiuni asupra Chinei sa forteze aprecierea yuanului. China se opune acestei legi si avertizeaza ca va porni un razboi comercial, in cazul in care aceasta lege va fi adoptata."Daca proicetul de lege va fi adoptat, atunci rezultatul ar lua forma unui razboi comercial, care ar insemna o pierdere pentru ambele parti. O astfel de actiune ar fi in detrimentul dezvoltarii legaturilor noastre economice si ar putea avea un impact negativ asupra relatiilor bilaterale", a declarat ministrul de externe chinez, Cui Tiankai, citat de CNN Money.Ministrul Cui a vorbit intr-o conferinta de presa cu o zi inainte de intalnirea sa din Beijing cu reprezentantul american, secretarul de stat Kurt Campbell.Chiar daca proiectul de lege trece de Senat, el trebuie sa fie dezbatut si votat si de Casa Reprezentantilor.Purtatorul de cuvant al reprezentantilor, John Boehner, si-a semnalat dezacordul fata de proiectul de lege. "Cred ca e destul de periculos sa schimbam legislatia in Congresul american pentru a forta o tara sa isi schimbe modul in care isi gestioneaza moneda nationala", a declarat Boehner.Moneda chineza, cunoscuta drept Renminbi, s-a apreciat in termeni reali cu aproape 20% fata de dolarul american din 2005, cand China a inceput sa controleze cursul, astfel incat sa se pastreze la o "linie de... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 15:33
In 1968, Japonia a devenit a doua cea mai mare economie a lumii dupa Statele Unite. Astazi, China i-a luat locul. Economia japoneza este in stationare, datoria tarii a explodat, iar modul in care se gestioneaza aceasta problema la nivel politic nu este prea incurajator.China a luat locul Japoniei devenind a doua economie mondiala si nimeni din Arhipelag nu vede cum ar putea "reporni masina". Dupa douazeci de ani, Japonia plateste inca de pe urma balonului financiar creat la sfarsitul anilor 1980.Faptul ca economia sa este in stationare are loc pe fondul imbatranirii populatiei si scaderii puterii de cumparare, comenteaza Le Figaro.Solutia pentru aceasta problema este una politica, dar guvernele succesive au exacerbat situatia. Pentru a mentine status quo-ul, ele au substituit cererea publica cu cererea privata, care a facut ca datoria publica sa creasca, ajungand acum la 200% din PIB. "Fata buna", Banca Japoniei, a redus rata dobanzii de politica monetara la zero, iar acest lucru a permis afacerilor mai putin profitabile sa supravietuiasca si le-a impiedicat pe cele mai putin profitabile sa se dezvolte, intarziind consolidarea economiei.Intre timp, companiile din Arhipelag au ratat globalizarea. Contrar legendei, Japonia nu mai este un exportator puternic. Doar cateva sectoare (de automobile, utilaje industriale, electronica, constructii navale) mai joaca un rol important la nivel mondial. Alte companii au ramas prea concentrate pe piata interna uriasa si nu... mai mult
Marti, 17 August 2010, ora 23:49