In momente critice ale crizei, autoritatile chineze au pus, in stilul caracteristic, secretomania mai presus de gestionarea deschisa a situatiei, o abordare care ar fi fost mai eficienta pentru impiedicarea raspandirii coronavirusului, scrie presa americana.
Dupa ce o boala misterioasa a facut mai multe victime intr-un spital din Wuhan, medicul Li Wenliang a incercat sa-si avertizeze colegii. "Este carantina la Urgente", a scris el pe un grup de chat. Trei zile mai tarziu, era fortat sa semneze o declaratie conform careia actiunea lui reprezenta un "comportament ilegal", scriu jurnalistii de la The New York Times.
Boala misterioasa s-a dovedit a fi o forma de coronavirus, care a ucis deja cel putin 304 oameni in China si a infectat mai mult de 14.380 de oameni in intreaga lume.
Modul in care guvernul chinez a gestionat initial ceea ce s-a transformat curand intr-o epidemie, obligand Organizatia Mondiala a Sanatatii sa declare stare de urgenta globala, a permis virusului sa castige teren - totul din dorinta de a evita alarmarea populatiei si rusinea politica, mai ales in contextul in care se apropia congresul Partidului Comunist.
In cele sapte saptamani cruciale care au trecut de la aparitia primelor simptome, la inceputul lunii decembrie, si pana cand s-a luat decizia de a inchide orasul, autoritatile chineze s-au concentrat pe intimidarea medicilor si, in general, a celor ce incercau sa traga un semnal de alarma.
Au minimalizat riscul in fata publicului, in... mai mult
Duminica, 02 Februarie 2020, ora 18:15