Banca Mondiala (BM) a eliminat o sectiune critica dintr-un raport despre economia Chinei, dat publicitatii recent, motivand ca sectiunea respectiva nu a fost analizata intr-un mod adecvat.
Institutia cu sediul in Washington a adus critici Beijingului si a cerut accelerarea reformelor in sectorul financiar, domeniu in care statul are un rol crucial, informeaza AFP, potrivit Yahoo News.
Expertii Bancii Mondiale au explicat, in raportul publicat miercuri, ca daca aceasta problema nu va fi rezolvata, atunci vor fi puse in pericol "cele trei decenii de evolutie remarcabila" de care a avut parte a doua cea mai mare economie a lumii.
Investitiile prost gandite, supraindatorarea si un sistem bancar slab reglementat - acestea sunt ingrijorarile exprimate de institutie in raportul respectiv.
Ulterior, vineri, ...citeste mai departe despre "Decizie controversata a Bancii Mondiale: A eliminat dintr-un raport o sectiune critica despre China" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 13:46
Reprezentantii Bancii Mondiale vad un adevarat pericol in interventiile Beijingului in ajutorarea sistemului financiar intern.
Un raport de 39 de pagini facut public astazi de institutia financiara internationala atrage atentia asupra riscurilor de instabilitate financiara aparute in urma deciziilor din China.
Pe de o parte expertii Bancii Mondiale lauda incetinirea survenita in cresterea economica a Chinei ca urmare a schimbarii catre un model economic mai eficient, dar sustin ca alte masuri luate de guvern se dovedesc extrem de periculoase, arata cotidanul The Star.
Interventie fara precedent
China a reusit sa isi reduca vulnerabilitatea la modelul cresterii economice bazate pe imprumuturi masive care a fost inregistrat in perioada ce a urmat crizei din 2008, au mentionat expertii Bancii Mondiale.
In acelasi timp, acestia spun ca, extinsa, interferenta guvernului chinez cu sectorul financiar poate submina toata eforturile facute pentru schimbarea economiei in bine.
"Nivelul interventiei de stat intalnita in China nu isi gaseste nicio paralela in pietele economice moderne", se arata in raport.
"Statul a interferat in mod extins si prin actiuni directe pentru a asigura resurse prin serviciile administrative, pentru a controla nivelul preturilor, al garantiilor si al liniilor de credit influentand institutiile financiare si organismele cu rol regulator", mai spun expertii Bancii Mondiale.
Din punctul lor de vedere, distorsiunea efectuata de catre... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 17:14
2China si Brazilia au inregistrat ani in sir de crestere economica sustinuta, dar perioada fasta pare sa se fi terminat. Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, crede ca cele doua economii se vor confrunta cu provocari majore in cursul acestui an.
"Tarile in curs de dezvoltare au reprezentat motorul cresterii economice globale in perioada crizei financiare. Acum insa, au in fata un mediu economic mult mai ostil", a explicat seful Bancii Mondiale intr-un raport dat publicitatii pe miercuri, aminteste postul CNN.
Soc puternic in septembrie
Banca Mondiala nu este singura institutie care se arata alarmata de vulnerabilitatea pietelor emergente.
Ultimele intalniri ale comitetului director al Rezervei Federale au avut ca tema principala efectele pe care majorarea dobanzii de referinta ar avea-o asupra economiilor din aceasta zona, iar ingrijorarea analistilor este in crestere.
Mai toti economistii care s-au aplecat asupra problemei vad septembrie ca fiind luna in care pietele emergente se pot confrunta cu un soc puternic. Trei factori stau la baza declansarii crizei care poate afecta economiile in curs de dezvoltare.
Acestia sunt reprezentati de aprecierea dolarului, scaderea preturilor la materii prime ca urmare a reducerii ritmului de crestere economica in China si a lipsei cererii de pe alte piete si o eventuala crestere a dobanzii de referinta in SUA.
La mana americanilor
Majoritatea analistilor asteapta ca septembrie sa fie luna in care Rezerva... mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 12:02
Gata cu drepturile egale pentru cele 58 de state care au decis sa devina membre in Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura! Beijingul a decis sa pastreze dreptul de veto pentru deciziile privind integrarea unor noi membri sau acordarea liniilor de finantarea pentru anumite proiecte.
China, din postura de fondator al institutiei financiare, conta deja in proportie de 30% in adoptarea unor decizii ale comitetului director, dar pastrarea dreptului de veto starneste si mai mult nelinistea SUA, arata Newsweek.
Rivalitate fatisa
Beijingul a asigurat 30 de miliarde de dolari din cei 100 de milioane care reprezinta capitalul Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (AIIB).
Din noiembrie 2014 si pana la sfarsitul lunii martie, oficialii chinezi au mimat dezinteresul pentru pastrarea unui control strict in cadrul bancii, fapt care i-a ajutat sa racoleze in randul membrilor nu mai putin de 57 de state de pe tot globul.
O parte sunt aliati traditionali ai Statelor Unite, dar, chiar si in ciuda unei campanii a Washingtonului pentru blocarea aderarii acestora la noua banca a Beijingului, multe tari nu au rezistat tentatiei.
Marea Britanie, Israelul si Australia s-au inscris deja in noua institutie financiara. Pe pozitii a ramas doar Japonia, care a manifestat aceeasi neincredere fata de planurile chinezilor.
Despre AIIB multi comentatori au afirmat ca este o copie a Bancii Mondiale si o rivala de temut pentru Banca de Dezvoltare a Asiei.
Cele... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 17:10
Banca Mondiala (BM) anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,9% a economiei Romaniei, cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iunie anul trecut, indicatorul urmand sa accelereze anul viitor la 3,2,%, potrivit prognozei economice globale a institutiei financiare internationale.
In iunie anul trecut, Banca Mondiala prognoza un avans de 3,2% al economiei Romaniei in 2015 si de 2,9% in 2016.
Institutia a revizuit usor si estimarea referitoare la cresterea economica din 2014, la 2,6%, de la un nivel de 2,7% anticipat in octombrie, redus de la 2,8% in iunie.
FMI si Comisia Europeana anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,5%.
Valcov: Nu am cum sa cred intr-o crestere economica sub 3% in 2015
"In Ungaria si Romania, cresterea economica va fi alimentata mai mult de cererea interna, sustinuta de imbunatatirea conditiilor pe piata muncii si de increderea populatiei, precum si de investitiile publice in infrastructura, finantate in mare parte de Uniunea Europeana", se arata in raportul Bancii Mondiale.
Inflatia a inceput sa incetineasca in multe state aflate in dezvoltare, ca efect al declinului preturilor materiilor prime si, in unele state, precum Brazilia, al masurilor de descurajare a cresterii exagerate a creditarii.
In Ungaria, Romania si Serbia, inflatia a coborat sub tintele inferioare ale bancilor centrale, pe fondul unei cresteri economice anemice, noteaza Banca Mondiala.
Multe state din Europa Centrala si de... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 10:24
Singapore este tara cu cel mai bun mediu de afaceri si ocupa prima pozitie in clasamentul realizat de Banca Mondiala pentru al noulea an consecutiv. In acelasi timp, Marea Britanie si-a imbunatatit pozitia, in timp ce China si Japonia au coborat.
Astfel, Marea Britanie a urcat o pozitie, pe cea de-a opta, in timp ce Finlanda a cazut pe cea de-a noua, aceasta fiind singura schimbare din randul primelor 10 clasate in raportul pe 2015 "Doing Business" realizat de Banca Mondiala, scrie Bloomberg.
China a avansat de pe locul 93 pe locul 90, Rusia a urcat cu 2 locuri, pe 62, iar SUA se mentine in cea mai buna clasare de pana acum, locul al 7-lea. Japonia a coborat doua pozitii, pana pe locul 29.
Analiza realizata de Banca Mondiala arata economia unde este se poate deschide cel mai usor o afacere, luand in calcul atat tarile dezvoltate, cum ar fi Noua Zeelanda, care ocupa a doua pozitie cat si cele emergente, cum ar fi Nigeria, care s-a ridicat cu cinci locuri, pana la pozitia 170. Raportul ia in calcul politicile puse in aplicare in ultimele 12 luni.
Analiza ia in considerare diferiti indicatori, cum ar fi timpul necesar pentru a deschide o firma, cel necesar pentru plata impozitelor si pentru obtinerea unei autorizatii de constructie in cele mai mari orase din tara respectiva.
Tarile cel mai putin ospitaliere pentru mediul de afaceri s-au indreptat catre practicile din natiunile clasate in pozitiile superioare, in ultimul deceniu, se mai arata in raport.... mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 12:43
Banca Mondiala spera sa-si creasca creditarea cu 50% in urmatorii 10 ani prin reducerea costurilor, relaxarea restrictiilor cu privire la suma maxima pe care o poate acorda sub forma de credite si perceperea unor comisioane mai mari de la statele bogate pentru unele servicii, au declarat vineri, pentru Reuters, surse din interiorul institutiei internationale.
In prezent, portofoliul de credite al Bancii Mondiale este de aproximativ 200 de miliarde de dolari.
Potrivit surselor care au dorit sa-si pastreze anonimatul, saptamana aceasta boardul Bancii Mondiale a semnat un plan vizand cresterea creditarii cu 100 de miliarde de dolari, iar detaliile planului ar urma sa fie definitivate inaintea reuniunilor de primavara ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International, care vor avea loc in luna aprilie.
Aceasta ar urma sa fie prima mare realiniere strategica a Bancii Mondiale efectuata dupa 1996 in ideea de a face institutia mai eficienta si mai adecvata la ceea ce au nevoie tarile. Potrivit noii strategii, banca va cauta modalitatile prin care poate majora portofoliul de credite pentru a putea ramane relevanta pe piata, in conditiile unei competitii crescute pentru fonduri de dezvoltare.
In prezent, tarile cu venituri medii, inclusiv primii cinci debitori ai Bancii Mondiale (China, Brazilia, Turcia, India si Indonezia) se pot baza mai mult pe finantarea privata si imprumuturi bilaterale. Cu toate acestea, Banca Mondiala considera ca aceste tari, care au in... mai mult
Sambata, 15 Februarie 2014, ora 11:03
China ar putea sa se confrunte cu o criza economica daca nu reduce companiile de stat si nu reformeaza finantele publice, se arata intr-un raport pregatit de Banca Mondiala.
Raportul, intitulat "China 2030", este destinat sa influenteze urmatoarea generatie de lideri chinezi si abordeaza modelul economic urmat de China in ultimele decenii, model care i-a permis acestei tari sa inregistreze un ritm mediu de crestere de aproximativ 10% pe an si sa ajunga a doua economie mondiala.
'Cresterea economica a Chinei risca sa incetineasca rapid si fara avertismente. Acest lucru s-a intamplat in tarile in curs de dezvoltare cu o crestere economica accelerata precum Brazilia si Mexic dupa ce au ajuns la un anumit nivel al veniturilor, un fenomen numit de economisti "capcana venitului mediu".
Pentru a evita aceasta capcana, raportul recomanda reducerea rolului companiilor de stat. In plus, raportul cere autoritatilor chineze sa reformeze finantele guvernelor locale si sa promoveze competitia si antreprenoriatul.
Banca Mondiala sugereaza ca firmele de asset-management ar trebui sa supervizeze companiile de stat pentru a se asigura ca aceste firme sunt conduse dupa principii comerciale si nu politice. De asemenea, raportul recomanda o crestere semnificativa a dividendelor platite de companiile de stat, ceea ce ar conduce la cresterea veniturilor guvernului care astfel va putea sa finanteze noi programe sociale
Un nou congres al partidului comunist chinez ar urma sa aiba... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 09:23
China va avea o rata de crestere economica de sub 8% anul viitor, marcata de criza datoriilor din Europa, dar si de mediul economic global extrem de slabit, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale prezentat, marti, de institutie.
Expansiunea economica zonei de est din Asia, aflata in dezvoltare, dar care exclude Japonia, Hong Kong, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore si India, se va micsora in 2012 pana la 7.8% , de la 8,2% inregistrat anul acesta, potrivit datelor din raportul semianual prezentat de BM si citat de Bloomberg.
Corectiile de pe piata imobiliara ar putea reprezenta un risc puternic pentru China anul viitor, insa, cu toate acestea, institutia prevede o crestere cu 8.4% a Produsului Intern Brut, care isi va pastra ritmul de crestere, in continutare.
Raportul semnaleaza ca Asia, care a scos lumea din criza anilor 2008-2009, ar putea, totusi sa reziste la o scadere a cererii pentru exporturile sale.
China este una dintre tari cu dobanzi-cheie foarte mari care ar trebui sa se concentreze asupra cheltuielilor de consum si asupra stimulilor fiscali, precum siguranta sociala si pensii.
"In mod evident regiunea este afectata de Europa, iar mediul economic global este foarte slabit", este de parere Bert Hofman, economist-sef la Banca Mondiala pentru regiunile Asia de Est si Pacific.
Acesta adauga ca, in acelasi timp, importurile in China rezista destul de bine, tara devenind tot mai mult o piata pentru bunurile de consum ale tarilor producatoare din... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 09:09