Omenirea a ajuns in cele din urma la un moment in istoria sa de care economistii se temeau: momentul in care numarul de muncitori chinezi incepe sa scada, pentru prima data de decenii.
Cu mult inainte de anii '90, China beneficia de un urias avantaj economic in fata restului lumii. An de an, numarul persoanelor care constituiau forta de munca a crescut, scrie intr-o analiza Business Insider.
Faptul ca acum numarul muncitorilor chinezi este in scadere este de importanta cruciala, intrucat cresterea economica este indeaproape legata de cresterea populatiei cuprinsa in limita varstei de munca.
Cu cat muncesc mai multe persoane, cu atat creezi mai multa bogatie si salarii. Se pot obtine muncitori in plus in doua feluri: fie prin sporul natural, fie prin imigratie.
De mai bine de patru decenii, revolutia industriala din China a atras muncitori noi an dupa an. Insa acest val demografic se apropie de final si volumul fortei de munca intra in declin, releva economistul sef pentru ...citeste mai departe despre "Atuul Chinei dispare dupa patru decenii de dominatie mondiala?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 07:53
Relaxarea politicilor monetare si fiscale nu conduce la crestere economica, a declarat Valentin Lazea, economistul sef al BNR, precizand ca economistii ignora experienta din ultimele secole care arata ca nu aceasta este "calea", iar decidentii din Romania cad in capcana noilor idei.
"Daca numai prin politici monetare si fiscale relaxate s-ar obtine crestere economica, atunci Zimbabwe ar trebui sa aiba cea mai mare crestere economica pentru ca ei au cea mai relaxata politica monetara.
Problema este ca intelepciunea, secole intregi de management economic arata ca nu prin politici fiscale si monetare laxe se obtine crestere economica.
Ceea ce agraveaza problematica in momentul de fata este ca in lume exista un trend general care spune ca asta e calea cea buna.
Economistii in general au abdicat de la invatatura de secole care spune ca nu asta e calea si acum incearca sa fie mai destepti decat toate generatiile trecute, arunca la gunoi cartile si experientele care spun ca nu politica monetara si fiscala laxe genereaza cresterea si acum incearca sa reinventeze roata.
Si daca economisti din toata lumea spun asta, si ai nostri decidenti spun ca de ce sa nu creada chestia asta? Va fi o batalie ideatica si miezul problemei pentru multi ani de acum inainte", a afirmat Lazea la o conferinta pe tema aderarii la zona euro, mentionand ca exprima un punct de vedere personal, transmite Mediafax
El a aratat ca nu se poate "arunca la gunoi" experienta de sute de ani pentru... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:26
Cu dobanzi aproape de 0 si o abundenta a lichiditatilor in piata, politicile economice sunt puse acum in impas. Slabiciunea economica a unor piete emergente arata ca, in cazul unui colaps financiar, aceasta nu vor mai putea contribui la cresterea economica globale asa cum au facut-o in 2008.
Economistul Satyajit Das trage un semnal de alarma vizand riscurile existente in plan economic si geopolitic pentru anul in curs, considerand situatia existenta mai grava decat cea din 2008.
Fost bancher, profesor al Universitati Illinois si autor al unor volume de succes, Das afirma intr-un editorial publicat de revista Market Watch ca bancile centrale nu au facut decat sa amane adevarata criza economica, realitatea contrazicand raportarile optimiste din ultimii doi ani.
Generatii pierdute
Tensiunile sociale in crestere, generate de inegalitatea in distribuirea veniturilor si de cotele ridicate ale somajului, atarna greu in balanta, in ciuda aparentei reveniri economice raportata in unele tari.
Evolutia tehnologica rapida lasa in spate un lung sir de muncitori varstnici care nu se pot adapta noilor cerinte, cel mai probabil aceastia nemaivand sansa de a se inregimenta in randul fortei de munc aactive.
Pe de alta parte, marile economii se confrunta si cu o presiune a somajului ridicat in randul tinerilor. Riscul unei generatii pierdute se intrevede cel mai bine in Europa, unde somajul in radul tinerilor atinge cote alarmante.
Pentru cei angajati presiunea se... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 09:00
1In planul sau pentru dezvoltarea economica a SUA, presedintele Barack Obama vrea sa puna accentul pe investitii in infrastructura, productie industriala si energie verde, dar agenda democrata a presedintelui este departe de a convinge o Camera a Reprezentantilor dominata de republicani.
Obama urmeaza sa prezinte marti discursul sau privind starea natiunii, iar modul in care isi propune sa stimuleze economia americana va fi principalul punct urmarit nu doar in Statele Unite, ci la nivel global.
Presedintele si-a prezentat deja planul de crestere economica in fata democratilor, iar accentul va cadea pe indeplinirea promisiunilor facute catre clasa de mijloc, scrie Reuters.
Republicanii si democratii se afla inca intr-o disputa cu privire la reformele fiscale. Obama incearca sa obtina o amanare a reducerii cheltuielilor bugetare care ar trebui sa aiba loc incepand cu 1 martie, iar in acelasi timp insista asupra eliminarii unor scutiri de taxe, inclusiv cele pentru companiile petroliere, firmele cu capital privat sau proprietarii de avioane.
Republicanii se opun cresterii taxelor si se concentreaza pe taierile bugetare.
Discursul lui Obama, instrument de presiune asupra republicanilor
Analistii considera ca discursul presedintelui in fata Congresului american va reprezenta si o strategie de a pune public presiune pe republicani pentru ca acestia sa accepte reformele sale fiscale.
Obama a avertizat deja ca taierile bugetare la acest moment ar putea... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:48
Indonezia, cea mai populata tara din Asia de Sud-Est, ar putea sa devanseze Marea Britanie pentru a deveni a saptea economie mondiala pana in 2030, daca va reusi sa profite de cresterea rapida a numarului de consumatori, arata un raport publicat de firma de consultanta McKinsey Global Institute.
Raportul sustine ca populatia tanara, urbanizarea rapida si cresterea clasei de mijloc sunt motivele care vor face ca economia de 850 de miliarde de dolari a Indoneziei sa urce noua locuri, de pe locul 16 in prezent pana pe locul 7 in 2030, in topul celor mai mari economii mondiale, transmite Reuters.
Potrivit acestui raport, economia Indoneziei va fi stimulata de adaugarea a 90 de milioane de noi consumatori care vor face ca clasa de consum din Indonezia sa fie devansata doar de China si India. In plus, populatia relativ tanara va contribui la cresterea productivitatii Indoneziei. McKinsey estimeaza ca 70% din populatia Indoneziei va ramane in varsta apta de munca (15-64 de ani) in urmatorii 18 ani.
"Indonezia are o populatie mult mai tanara, productiva si in crestere. Este vorba de o perspectiva demografica diferit fata de situatia din multe economii din Europa Occidentala, unde forta de munca va fi fie statica sau va scadea in viitor", a declarat presedintele McKinsey & Company, Raoul Oberman.
In plus, ritmul rapid de urbanizare al Indoneziei, in special in micile orase, va contribui semnificativ la cresterea economica a tarii. McKinsey estimeaza ca in 2030... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 17:45
Saptamana trecuta, brandul american Coach, recunoscut pentru gentile si accesoriile sale de lux, a anuntat planurile de extindere in China, urmand sa-si mareasca numarul magazinelor cu 40% in 2012.
Vanzarile de retail din China au crescut in medie cu 17% in perioada ianuarie- octombrie 2011, iar aceasta crestere sugereaza ca statul chinez poate folosi consumul ca motor de expansiune pe termen lung, potrivit Forbes.
Consumul poate fi "asul" din maneca autoritatilor chineze, avand in vedere faptul ca ceilalti doi"stalpi" pe care se sprijinea economia chineza sunt momentan subrezi. Cresterea exporturilor, care a propulsat tara timp de trei decenii este in scadere din cauza problemelor din Europa, care este cea mai mare piata de export pentru China. Investitiile, aproximativ 87% venite din partea statului, pot tine economia pe un trend crescator inca doi ani de acum inainte.
Cu toate ca rata consumului a scazut anul acesta la 33,8% din PIB, fata de anul trecut, analistii internationali sunt de parere ca acesta poate juca un rol important in economia chineza.
De fapt, in ultimii 15 ani, liderii chinezi au vorbit despre necesitatea de a echilibra economia fata de consum si au luat anumite masuri.
De exemplu, au creat subventii pentru consumatori, pentru a-i impulsiona sa cumpere electrocasnice si masini.
Subventiile directionate s-au dovedit ineficiente in reorientarea economiei, intrucat liderii chinezi s-au bazat pe un model de crestere sustinut de export... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 23:00
Cea mai mare provocare a Chinei ca tara in curs de dezvoltare este si cea mai dificila: procesul de imbatranire.In timp ce competitia economica dintre China si SUA se intensifica, populatia Chinei apta pentru munca a scazut si se va scadea din ce in ce mai mult in urmatorii 5 ani, potrivit demografilor si datelor recente de recesamant.
Numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 20-24 de ani, care inainte reprezentau o sursa de munca entry-level importanta in fabricile chineze este deja intr-o scadere.
Statul cel mai populat de pe Pamant va avea in curand un deficit de munca.
Numarul pensionarilor chinezi va atinge nivelul maxim in 2016, potrivit unui raport recent realizat de economistul Nicholas Eberstadt de la American Entreprise Institute, scrie Business Insider.
Daca tendintele demografice actuale continua, pana in 2030 forta de munca a tarii va fi in scadere cu 1% pe an.
Motorul de crestere economica uimitoare a Chinei din ultimii 30 de ani, reprezentat de muncitorii tineri, va disparea in mai putin de doua decenii.
Numarul disponibil de lucratori rurali care cauta de lucru in fabrici scade pe zi ce trece, in timp ce muncitorii chinezi mai educati tanjesc la "gulerele albe".
Potrivit analistilor, acest lucru impinge in sus salariile si determina unele companii sa paraseasca China in cautare de forta de munca mai ieftina.
Toata aceasta schimbare creeaza o uriasa problema pentru superputerea lumii.
Numarul de tineri care intra in campul muncii este mult mai mic decat... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 11:27