Vicepremierul Liviu Dragnea i-a invitat pe investitorii chinezi din agricultura sa vina in Romania pentru a se convinge de calitatea pamantului si a produselor autohtone, spunandu-le ca in vara, cand spera sa fie vizita, le va face cel mai bun test, si anume sa guste o rosie romaneasa si una straina.
Aflat in China, vicepremierul s-a intalnit cu cu investitorii chinezi in agricultura, organizati in Asociatia chineza pentru dezvoltare agricola in strainatate, carora le-a propus sa vina in Romania pentru a gusta din produsele agricole si a compara, astfel, calitatea legumelor si a fructelor romanesti cu cea a produselor din alte tari.
"Tot ce produce pamantul romanesc este foarte gustos, orice aliment. Trebuie sa veniti la vara in Romania si o sa va invit sa gustati o rosie romanesca si rosii aduse din alte tari si sa faceti dumneavoastra singuri diferenta", le-a spus Dragnea investitorilor chinezi.
El a explicat ulterior jurnalistilor ca oficialii romani trebuie sa se lupte ...citeste mai departe despre "Cum ii convinge Dragnea pe chinezi sa investeasca in agricultura romaneasca" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Martie 2014, ora 18:03
Romania trebuie sa deschida si alte piete pentru a-si vinde produsele la preturi corespunzatoare, acordul cu China fiind unul istoric, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
In acest context, seful de la Agricultura a subliniat ca institutia pe care o conduce a facut eforturi, anul trecut, pentru a debloca piata din Rusia, dar si pietele din tarile arabe si din China.
"De ce deschidem alte piete? Pentru ca este foarte important pentru Romania. Competitia pe piata Uniunii Europene, asa cum stiti, din cauza diferentei de sprijin european intre Romania si alte state, este extrem de puternica. Romania are nevoie, pentru a vinde produsele pe care le are la preturi corespunzatoare, sa deschida si alte piete. Din acest punct de vedere, Ministerul Agriculturii a facut anul trecut eforturi sa deblocheze atat piata din Rusia, cat si piata din tarile arabe si piata din China", a spus Daniel Constantin.
China manifesta interes pentru produsele romanesti
"Este primul de acest gen, care stabileste baza pentru ca produsele romanesti sa fie exportate. Primii pasi s-au facut pe zona de crestere a porcilor si pe zona de crestere a bovinelor. Existe premise importante ca in 2014 sa se extinda aceste acorduri si pe zona de ovine, dar si pe alte zone care, in timpul discutiilor de la Bucuresti, s-au manifestat ca fiind de interes pentru partea chineza", a adaugat acesta.
Camera de Comert Italiana pentru Romania a organizat,... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 12:43
Companiile chineze sunt interesate sa investeasca in Romania, principalele proiecte unde si-au anuntat intentiile fiind din infrastructura, agricultura, energie si IT.
Guvernele Romaniei si Republicii Populare Chineze au semnat la Palatul Victori mai multe memorandumuri de intelegere la Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est.
Peste cinci miliarde de euro, investitii chineze in proiecte energetice
Companiile chineze vor sa investeasca in Romania peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice. iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor.
Chinezii sunt interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda cel mai mare proiect de investitii din istoria Romaniei, estimat la 6,45 miliarde de euro.
Romania si China vor pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare, pe baza unui memorandum semnat cu Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala pentru Energie din Chin.
O scrioare de de intentie a fost semnata de SN Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN),
Un alt proiect este cel al hidrocentralei de la Tarnita, care a necesita investitii de circa 1,3 miliarde de euro, iar statul roman cauta de mai multi ani investitori care sa participe la realizarea acestor proiecte.
Proiect Hidrocentrala Tarnita
Partea romana si partea chineza au agreat o Scrisoare de confort in vederea realizarii proiectului Cheap Tarnita Lapustesti, intelegere semnata de compania de proiect... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 07:03
Romania a inregistrat in ultima perioada o crestere a vizibilitatii pe piata chineza, companiile locale fiind interesate sa investeasca in principal in sectorul agricol din tara noastra, datorita avantajelor oferite de mediul de afaceri, dar si de statutul de membru al Uniunii Europene, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Firmele din Romania identifica si colaboreaza mult mai eficient cu parteneri de afaceri din China, acest fapt datorandu-se conditiilor institutionale favorabile recent create si fondurilor importante nationale si comunitare pe care le-am pus la dispozitia acestora pentru modernizare. R.P. Chineza ocupa un loc prioritar in politica Romaniei de dezvoltare a relatiilor cu tarile din Asia, iar in plan comercial ocupa locul 1 in zona asiatica la total schimburi comerciale (locul 1 atat la export, cat si la import)", a spus Constantin.
Conform Oficiului National al Registrului Comertului, au fost infiintate in Romania 10.441 de societati chineze si societati mixte romano - chineze, la 30 iunie 2012, ultimele date disponibile, valoarea investitiilor chineze in Romania fiind de circa 410,7 milioane dolari, plasand R.P. Chineza pe locul 18 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania.
Potrivit seful MADR, reusita evenimentului de la Bucuresti depinde "de implicarea noastra in discutii, si apoi in fapte".
"Ma astept la dezbateri vii si retele de dialog care sa nu se opreasca aici. Si mai mult decat orice, ma astept la... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 14:56
Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti constituie proiecte in care sunt asteptate investitii chineze, iar sperata venire a China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, ar facilita acest lucru, a declarat ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a opinat Doru Costea.
In cazul in care oamenii de afaceri romani ar opta pentru investitii in China, ambasadorul spune ca ei ar trebui sa se orienteze catre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a afirmat Doru Costea, admitand insa ca Romania poate contribui mai degraba cu know-how, in timp ce resursele ar trebui sa fie asigurate de partea chineza.
Domnule ambasador, s-a vorbit, dupa vizita premierului Victor Ponta in China,... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 13:05
Primul trimestru al anului a fost promitator pentru Romania, in conditiile in care pana acum au fost anuntate mai multe investitii straine majore, de peste doua miliarde de euro, in domenii precum agricultura, industria lemnului sau energie alternativa.
OMV - investitie de 150 de milioane de euro, la Suplacu de Barcau
OMV Petrom va investi pana in 2015 aproximativ 200 de milioane de euro in redezvoltarea zacamantului Suplacu de Barcau, pentru deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi, potrivit reprezenantilor companiei.
OMV Petrom suplimenteaza investitiile in Romania
"Operam zacaminte foarte mature, iar in ultimii ani am reusit sa reducem rata declinului productiei la circa 1% pe an. In prezent furnizam aproximativ 40% din necesarul de titei si gaze din Romania. Proiectele de redezvoltare a zacamintelor sunt si vor fi esentiale pentru a mentine productia stabila", a declarat intr-un comunicat directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.
Holzindustrie Schweighofer (Austria) - investitie de 150 milioane de euro, in Covasna
Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anuntat, joi, o investitie de 150 de milioane de euro, intr-o fabrica de cherestea ce va fi construita in localitatea Reci din judetul Covasna.
Austriecii contruiesc a cincea unitate de productie din Romania
Fabrica va fi pusa in functiune anul viitor si va asigura locuri de munca pentru aproximativ 650 de oameni, urmand sa fie a cincea unitate de productie... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 08:52
Chinezii ar fi foarte interesati sa investeasca in sistemul romanesc de irigatii, dupa cum a anuntat Niu Dun, vice-ministrul chinez al Agriculturii, doar ca la noi in tara lucrurile nu merg mereu asa cum ar trebui.
In cadrul unei intalniri cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, Dun a precizat ca autoritatile chinezesti vor sprijini si vor promova schimburile comerciale cu produse agroalimentare dintre China si Romania pentru ca tara noastra sa profite mai mult de posibilitatile de absorbtie ale pietei chineze, arata Bursa.
Totusi, Nicolae Vasilescu, presedintele Casei Romano-Chineze, este sceptic si nu prea are incredere in acest proiect.
"Daca proiectele noastre ar fi asa cum trebuie, in 24 de ore investitorii chinezi ar fi in drum spre noi, cu banii in buzunar", a declarat Vasilescu.
Citeste mai multe despre Chinezii ar vrea sa investeasca in sistemul nostru de irigatii - ce ii impiedica? pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 12:20
Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie, subiectul fiind discutat in intalnirea avuta, joi, de premierul Mihai Razvan Ungureanu cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.
Intalnirea a fost organizata la Varsovia, unde premierul Ungureanu participa la o reuniune de lucru a prim-ministrilor din tarile central si est-europene cu premierul chinez, Wen Jiabao, cu prilejul lucrarilor Forumului Economic "Polonia-Europa Centrala-China".
"A fost o discutie axata pe oportunitatile economice pe care le pot fructifica cele doua tari. Partea romana a venit cu o lista care cuprinde atat propuneri concrete pentru partea chineza, cat si directii strategice de investitie.
Trebuie sa remarcam deschiderea partii chineze pentru a analiza aceste propuneri si a le impartasi ulterior departamentelor speciale. In acelasi timp, exista o propunere agreata, prin care partea chineza sa vina cu un mecanism de finantare pentru diverse proiecte in parteneriat romano-chinez", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
El a aratat ca oficialii romani spera sa echilibreze balanta comerciala cu statul chinez si sa dezvolte relatiile turistic-culturale, sa identifice noi oportunitati de studii pentru romani in China si sa deschida piata romaneasca "pentru tot ce inseamna investitii chineze".
Surse oficiale au declarat ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:53
Afacerile in agricultura sunt precum o loterie: castigi sau pierzi in functie de vreme. Cu toate ca Romania are potentialul agricol de a hrani o populatie de patru ori mai numeroasa, din cauza unui management defectuos, aceasta ar mai putea pierde inca 40 de ani pana sa redevina competitiva pe plan international.
Acest lucru o spune chiar secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a subliniat faptul ca principala problema a fermierilor romani o reprezinta piata: nu au unde sa vanda, ne-existand contracte ferme.
"In cazul in care vom lua masurile necesare, in 15-20 de ani vom putea ajunge la performanta astfel incat sa-i putem hrani si pe altii nu numai pe romani. Mergand in sistemul in care am mers pana acum, ne vor mai trebui inca 40 de ani sa devenim competitivi din punct de vedere agricol", a declarat Adrian Radulescu intr-un interviu Business 24.
O caracteristica a poporului roman este neperseverenta la lucrul inceput. Romanului ii este greu pana se apuca de ceva, caci de lasat se lasa usor, spune un scriitor popular. Credeti ca aceasta criza in care se afla agricultura Romaniei este si o problema de mentalitate a fermierului roman?
In agricultura este invers: fermierul incepe usor si se lasa greu. Cand te indragostesti de agricultura si realizezi ce poate iesi din mainile tale cu greu o poti parasi. Fiecare produs care rezulta din munca depusa de tine face parte din fiinta ta. In agricultura, chiar daca pierzi ramai in continuare un om... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 23:00