Unele mari companii occidentale inca privesc cu nostalgie catre Rusia, iar multe sunt dispuse sa-si reia activitatea in zona, manate de speranta ca legaturile dintre Moscova si Occident se vor detensiona curand.
Noi magazine si fabrici valorand miliarde de euro au fost anuntate pe piata din Rusia de retaileri precum Ikea sau Leroy Merlin, care mizeaza pe iesirea din hibernare a consumatorilor rusi, anunta Bloomberg.
Planuri marete
Proiectele pe care Ikea vrea sa le realizeze in Rusia, in urmatorii 5 ani, includ deschiderea mai multor magazine ale retailerului de mobila, investitia totala urmand sa atinga valoarea de 1,4 miliarde de euro.
Producatorul suedez de mobila si decoratiuni nu este singura companie gata sa mizeze pe redresarea economiei Rusiei.
Pfizer a anuntat ca vrea sa construiasca o fabrica de medicamente in Rusia, in vreme ce Mars are in plan ridicarea unor fabrici de guma de mestecat si mancare pentru animalele de companie.
Leroy Merlin intentioneaza, de asemenea, sa extinda reteaua de magazine din Rusia printr-o investitie de 1,8 miliarde de euro, dozata pe mai multi ani.
"Este un moment bun pentru investitii. Cred cu tarie in potentialul pietei din Rusia pe termen lung", s-a confesat Walter Kadnar, directorul sucursalei Ikea din aceasta tara.
Ultimul magazin Ikea din Rusia a fost inaugurat in urma cu 5 ani, mult inainte ca tensiunile dintre Moscova si Occident sa reduca expunerea firmelor din vest pe aceasta piata, dar in toamna... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:37
1Rusia a devenit tinta preferata a hackerilor chinezi, in ultimele luni, de cand SUA si China s-au inteles sa nu se mai spioneze reciproc.
Numarul atacurilor date de infractorii cibernetici din China impotriva unor companii rusesti din sectoare-cheie aproape ca s-a triplat, vizate fiind apararea, industria nucleara si industria aeronautica, conform Bloomberg.
Vulnerabilitate majora
Alexander Gostev, expert in Securitate al Kaspersky, arata ca hackerii chinezi si-au crescut activitatea in Rusia sarind de la 72 de atacuri, inregistrate in 2015, la 194 in doar 7 luni de la inceputul acestui an.
Proofpoint, o alta companie din sectorul securitatii cibernetice, cu sediul in California, sustine acelasi punct de vedere exprimat de expertii Kaspersky Lab.
Pentru Gostev, acordurile incheiate in ultimii ani intre Moscova si Beijing pe tema cooperarii si neagresiunii in domeniul securitatii cibernetice par lipsite de orice valoare. "Nu le vad functionand", a explicat acesta intr-un interviu.
Vanatorul vanat
In acelasi timp, relatiile dintre Rusia si Statele Unite au cunoscut o noua deteriorare la inceputul acestei veri, cand FBI a pus in seama unor retele de infractori cibernetici rusi, suspectati ca ar fi sub protectia Kremlinului, o serie de atacuri date impotriva Partidului Democrat.
De partea cealalta, incercarile lui Vladimir Putin de a crea o alianta politico-militara si economica cu China, ca raspuns la tensiunile inregistrate cu Occidentul, au dus in... mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 15:26
2Franta, Italia si Ungaria au dat deja semne ca in vara ar putea insista pentru eliminarea sanctiunilor impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana pe tema crizei din Ucraina.
Principalul argument al liderilor din cele 3 state este cel al pierderilor economice suferite de diverse sectoare in urma intreruperii relatiilor cu traditionalul partener din est, dar in mare parte acestea ar putea fi false, argumenteaza Vladislav L. Inozemtsev, intr-un editorial din Atlantic Council.
Argumente false
Problema sanctiunilor economice impuse Rusiei si cea a embargoului adoptat de Moscova ca raspuns la acestea au starnit dezbateri aprinse in ultimele luni.
Cu toate acestea, profesorul Inozemtsev de la Scoala de Inalte Studii Economice din Moscova crede ca premisele de la care pleaca sustinatorii ideii de retragere a sanctiunilor sunt false.
Moscova a precizat ca embargoul impus produselor alimentare din UE este posibil sa fi creat pierderi de 20 de miliarde de euro numai in 2015 in randul producatorilor europeni.
Lucrurile s-ar putea sa nu stea tocmai asa, crede economistul rus. Contra-sanctiunile rusesti au afectat 41% din exporturile agricole ale Lituaniei si 18-19 procente din cele ale Estoniei, Finlandei si Poloniei, dar producatorii din aceste tari au gasit intre timp alte piete de desfacere.
In plus, produsele agricole conteaza in proportie de 30% din volumul total al exporturilor din aceste tari, pierderile rezumandu-se la doar 2 miliarde de euro, in vreme ce... mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 13:45
1Vizita ministrului Economiei din Germania, Sigmar Gabriel, la Moscova transmite semnalul ca Berlinul este pe cale sa isi regandeasca pozitia fata de Rusia.
Oficial, vizita demnitarului german a fost prilejuita de invitatia de a discuta cu Vladimir Putin aspecte legate de schimburile comerciale dintre cele doua tari, dar analistii Stratfor vad in acest eveniment o tatonare a terenului facuta de nemti in vederea unei impacari cu Rusia.
Contre europene
Vizita ministrului german s-a petrecut cu doar trei luni inaintea votului pe care liderii tarilor UE trebuie sa il exprime fata de mentinerea sau ridicarea sanctiunilor economice impuse Rusiei pentru implicarea in criza din Ucraina.
In ultimele luni, conflictul din estul Ucrainei s-a atenuat, neinregistrandu-se decat sporadice incalcari ale acordului de incetare a focului convenit in cadrul intalnirii de la Minsk din februarie.
O eventuala propunere a Germaniei de a ridica sanctiunile economice impuse Rusiei ar putea atrage totusi nervozitatea liderilor din tarile Europei centrale si de sud-est sau din statele baltice.
In acest context, Berlinul pare mai degraba sa tatoneze terenul decat sa discute fatis reluarea relatiilor cordiale cu Moscova.
In ciuda faptului ca tari precum Italia sau Franta s-ar bucura in cazul unei relaxari a relatiilor ruso-europene, statele din regiunea centrala si de sud-est a Europei nu agreeaza aceasta idee.
Cai de negocieri subtile intre Berlin si guvernele de la Varsovia,... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 18:40
5Alianta economica dintre Rusia si China pare sa functioneze doar pe hartie. Ultimele date publicate de Administratia Vamala a Chinei arata ca, in luna august, nivelul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a scazut cu aproape o treime.
Fata de luna august a anului trecut trecut, nivel schimburilor comerciale dintre Rusia si China a inregistrat o scadere cu 32,6 procente, valoarea acestora fiind de doar 6,13 miliarde dolari, anunta agentia TASS.
Conform raportului Adinistratiei Vamale de la Beijing, exporturile din China catre Rusia s-au diminuat cu 37, 6%, avand o valoare de 3,631 miliarde dolari, in timp ce Rusia a reusit sa exporte produse de doar 2,499 miliarde dolari, cu 23,8% mai putin decat in urma cu un an.
Aceeasi situatie se observa si in evolutia schimburilor comerciale din primele 7 luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014, acestea fiind in scadere cu 29,5%, pana la valoarea de 43,814 miliarde dolari.
China a exportat cu 36,3% mai putina marfa in Rusia, valoare fiind de 21,628 miliarde dolari, in timp ce importurile de marfuri rusesti au fost cu 21,2% mai reduse decat in primele 7 luni ale anului trecut, inregistrand o valoare de 22,187 miliarde dolari. mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 11:21
1Relatia dintre Rusia si China nu e la fel de stransa pe cat si-ar fi dorit liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
"China a scos Rusia la o intalnire, iar apoi nu i-a mai dat telefon" - asa descrie CNN Money relatia dintre cele doua tari.
Kremlinul si-a intors privirea catre vecinii asiatici, anul trecut, dupa ce Occidentul a decis sa impuna sanctiuni pentru implicarea in conflictul din Ucraina.
Insa planul lui Vladimir Putin nu a dat roade, sustine sursa citata.
Incetinirea cresterii economice a Chinei a ingreunat indeplinirea promisiunilor facute Rusiei, in timp ce investitorii din tara asiatica sunt speriati de criza din statul vecin.
Dar Vladimir Putin nu renunta si spera ca va primi o a doua sansa. El se afla in aceasta saptamana in vizita in China, impreuna cu mai multi oficiali si oameni de afaceri.
Rusia si China, din nou frati? Cat de mult s-au strans legaturile si ce rol joaca Ucraina
Dar iata ce obstacole intampina:
Comertul
Putin s-a laudat anul ...citeste mai departe despre "Chinezii fac nazuri cu Rusia si nu vor sa fie prieteni cu beneficii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 11:48
Rusia si China au consolidat noul pol de putere reprezentat de umbrela Shanghai Coopertion Organization (SCO), recentul summit de la Ufa, din extremul orient rus, atragand ca membri India si Pakistanul, pe langa Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirghizstan.
Practic, jumatate din populatia globului este incorporata acum in ceea ce analistii politici vad un nou bloc estic menit sa conteste influenta Occidentului in rasaritul Europei si Asia, arata revista Newsweek.
Turcii ar vrea si ei
SCO a fost infiintat inca din 1996, dar abia in ultimii ani a inceput sa se afirme ca un bloc politico-economico-militar capabil sa respinga influenta Occidentului.
Pentru unii lideri, SCO este un club atat de select incat apartenenta la acesta te poate face sa lasi deoparte orice cooperare cu Europa. Cel putin, aceasta a fost reactia presedintelui turc Recep Erdogan in 2013.
"Daca ne integram in SCO putem uita de UE. SCO este mai bun, mai puternic. India vrea sa se alature, Pakistanul la fel. Daca suntem acceptati, toti o sa intram in SCO", a declarat Erdogan in urma cu doi ani, in timpul unei vizite in Rusia.
In ciuda admiratiei nemarginite, Ankara nu a fost invitata pana acum sa se alature noului pol de putere politico-militara, in parte si datorita insecuritatii aparute la granita dintre Turcia si Siria, dar si a statutului de membru NATO al tarii.
In schimb, India si Pakistanul, desi rivale, au intrat in acelasi timp in sfera de influenta ruso-chineza.
Control... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 14:57
4Summit-ul tarilor membre BRICS, Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, gazduit de orasul rusesc Ufa, intre 8-10 iulie, le da prilejul sefilor de stat din Rusia si China sa puna la cale detaliile unei cooperari economice mai intense intre cele doua tari.
Vladimir Putin si Xi Jinping si-au programat o intalnire in care predomina temele economice, dar care nu va evita si discutiile referitoare la provocarile globale si regionale ridicate de criza economica si cele de securitate, arata agentia Sputnik News.
O noua forma de cooperare
"Xi Jinping si Vladimir Putin vor discuta, cu siguranta, dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre China si Rusia, dar vor schimba opinii si despre diverse alte teme de interes global sau regional", a declarat ministrul adjunct de Externe al Chinei, Chen Gopin.
Relatiile dintre China si Rusia sunt descrise de diplomatul chinez drept "o noua forma de cooperare intre puterile globale" si, in niciun caz, o alianta indreptata impotriva unui tert stat.
Din punctul de vedere al lui Chen, China si Rusia au un rol important in asigurarea unui climat de stabilitate, prin deciziile luate in cadrul Consiliului de Securitate ONU.
In iunie, Putin afirma ca se asteapta ca nivel schimburilor bilaterale dintre cele doua tari sa ajunga la 200 miliarde de dolari in viitorul apropiat.
In paralel cu summit-ul BRICS, Ufa este si gazda reuniunii Organizatiei de Cooperare Shanghai, o alianta politica, economica si militara formata din China,... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 14:26
2China si Rusia ataca prin intermediul serviciilor de informatii secretele comerciale si militare ale Americii, ceea ce reprezinta o amenintare pentru prosperitatea si securitatea SUA, se arata intr-un raport al administratii prezidentiale americane, relateaza CNBC.
"Retele informatice de o vasta varietate, din administratii publice, intreprinderi private, universitati sau alte institutii, toate proprietare ale unui important volum de informatii economice sensibile, au fost victime ale spionajului",, potrivit unui raport realizat de Biroul Executiv National de Contraspional, o agentie guvernamentala din SUA, noteaza CNBC.
Raportul acopera perioada 2009-2011. Autoritatile americane spun ca ar fi o mare problema in cazul in care economia Chinei si a Rusiei ar fi alimentata cu informatii secrete americane.
Chinezii "sunt actorii cei mai activi si mai constanti in spionajului economic", se arata in raport.
La randul lor, serviciile de informatii ruse cauta sa obtina "informatii economice si tehnologice, cu scopul de a sustine dezvoltarea Rusiei si securitatea sa", precizeaza raportul.
Rusia a fost de asemenea nominalizata in raport. "Servicii de informatii din Rusia desfasoara o serie de activitati pentru a colecta informatii economice si de tehnologie de la obiectivele din SUA".
Autoritatile americane au precizat ca este dificil sa determine exact cine se afla in spatele atacului cibernetic.
Companiile americane au raportat intruziuni in retelele de... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 14:01