Razboiul comercial cu SUA a afectat economia chineza, care a inregistrat in trimestrul trei din 2018 cel mai lent ritm de crestere anuala din 2009, in timpul crizei financiare globale, transmit DPA si Reuters.
In perioada iulie - septembrie 2018, PIB-ul Chinei a urcat cu 6,5%%, fata de un avans de 6,7% in trimestrul doi din 2018, a anuntat vineri Biroul National de Statistica. Analistii intervievati de Reuters se asteptau la o expansiune de 6,6% in trimestrul trei din 2018.
In primele noua luni din acest an, a doua economie a lumii a inregistrat o crestere de 6,7%, peste tinta Guvernului de 6,5%. China si-a mentinut "o tendinta de dezvoltare progresiva, stabila si solida" in perioada ianuarie - septembrie 2018. In acelasi timp, trebuie de asemenea sa observam ca au sporit semnificativ dificultatile pe plan extern si presiunile asupra economiei", a afirmat un purtator de cuvant al Biroului National de Statistica.
"Influenta indirecta asupra evolutiei activelor, increderii pietei si in multe alte domenii este deja vizibila", a avertizat Liu Yuanchun, profesor de economie la Universitatea Renmin.
La randul sau, Kota Hirayama, economist la SMBC Nikko Securities in Tokyo, sustine ca: "Tendinta de incetinire se accentueaza, in pofida eforturilor autoritatilor chineze de a incuraja investitiile pe plan intern pentru a sprijini economia. Ne asteptam ca efectele negative ale tensiunilor comerciale sa apara mai clar din ianuarie 2019".
Incetinirea din trimestrul trei... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 12:25
Tranzitia Chinei spre un alt model economic a dat nastere unei dileme importante pentru liderii de la Beijing, pusi acum sa aleaga intre acceptarea unei reduceri semnificative a nivelului de crestere economica si controlul asupra gradului de indatorare imens al guvernelor locale si al corporatiilor.
Situatia este evidentiata si in raportul de saptamana aceasta al agentiei Standard&Poors, care remarca cat de dificila este alegerea intre sustinerea cresterii economice si controlul sustenabilitatii gradului de indatorare, noteaza CNBC.
Presiune fiscala
"Desi cresterea PIB agregat si regional s-a stabilizat in primele doua trimestre ale acestui an, credem ca presiunea resimtita de politicile fiscal ale guvernelor regionale din China este tot mai mare ca urmare a scaderii economice", anunta raportul analistilor S&P.
O problema o reprezinta si dependenta companiilor din China de instrumentele financiare aflate la indemana autoritatilor regionale pentru stimularea cresterii nivelului investitiilor in fiecare zona, in acest moment gradul de indatorare pe aceste pachete fiind extrem de ridicat.
"Acest nivel de indatorare se adauga la vulnerabilitatile fiscale ale guvernelor locale, care deja se bazeaza pe aceste instrumente pentru a executa investitiile publice prinse in mandatul lor", explica analistii Standard&Poors.
Situatia intalnita in toate provinciile Chinei se regaseste insa si la nivel central, ba chiar si in randul corporatiilor, majoritatea firmelor... mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 20:26
China va deveni principala putere economica la nivel mondial, pana in 2016, intrecand Statele Unite, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Potrivit estimarilor, economia Chinei se va majora cu 8,5 la suta, in acest an, si cu 8,9 procente, in 2014.
Exista si o serie de probleme care ar putea impiedica dezvoltarea acestei regiuni. Un exemplu in acest sens este infrastructura rutiera si de cai ferate care, in prezent, este sub nivelul altor state. Totusi, potrivit specialistilor OCDE, aceste minusuri nu vor pune bete in roate Chinei, intrucat exista un potential urias pentru dezvoltare prin investitii publice sau private.
Citeste mai multe despre China, prima economie mondiala pana in 2016 - OCDE pe mai mult
Sambata, 23 Martie 2013, ora 11:07
Avansul economic al Chinei ar putea incetini anul viitor la cel mai redus nivel incepand din 1990, estimeaza compania americana Honeywell International, care are afaceri in aceasta tara asiatica.
"Nu ne-ar surprinde ca anul urmator China sa nu treaca de 7%. Ne asteptam la o crestere economica limitata", a declarat directorul financiar al Honeywell, Dave Anderson, potrivit Mediafax.
Compania americana intentioneaza sa reduca din costuri si sa introduca noi produse pentru a mentine anul urmator o crestere a veniturilor similara celei din acest an.
Banca Mondiala estimeaza ca economia Chinei va creste numai cu 7,7% in acest an, fata de 9,3% anul trecut. Institutia internationala se asteapta insa ca tara asiatica sa aiba crestere economica de 8,1% anul viitor.
China: Cresterea economica se reduce in 2012 (Banca Mondiala)
Investitiile directe in China au scazut cu 3,8% in primele noua luni ale acestui an.
China nu mai e vazuta ca un taram al fagaduintei: Investitiile straine directe, in scadere
China a atras 83,4 milioane de dolari din investitii straine directe in perioada ianuarie-septembrie. Doar in luna septembrie a inregistrat o scadere a acestor investitii de 6,8 procente fata de aceeasi perioada din 2011, la 8,4 milioane de dolari, au declarat reprezentantii Ministerului Comertului.
Rezultatele slabe raportate la nivelul investitiilor straine au determinat reprezentantii Ministerului Comertului sa avertizeze ca si exporturile se confrunta cu o... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 11:30
Economia Chinei, a doua de pe glob, va creste numai cu 7,7% in acest an, fata de 9,3% anul trecut, dar riscul unei aterizari fortate este "redus", iar cresterea ar urma sa se accelereze in 2013, la 8,1%, a anuntat luni Banca Mondiala (BM), preluata de AFP.
"Cresterea Chinei va incetini in acest an la 7,7%, fata de 9,3% anul trecut, din cauza reducerii exporturilor si a unei cresteri mai putin rapide a investitiilor", a anticipat banca in ultimul sau raport privind Asia de Est si zona Pacificului, dat publicitatii la Singapore.
BM se astepta pana in prezent la un avans de 8,2% al economiei chineze in acest an.
Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei se va accelera din nou in 2013, ajungand la 8,1%, datorita indeosebi efectelor masurilor de relansare economica adoptate de guvern si a majorarii asteptate a investitiilor, a precizat BM.
"Incetinirea din acest an a Chinei este semnificativa, iar unii specialisti se tem ca s-ar putea agrava", avertizeaza BM, mentionand totodata ca nu se asteapta la o prabusire vertiginoasa a cresterii economice.
"Riscul unei aterizari fortate /a economiei chineze/ ramane redus", adauga BM.
Incetinirea Chinei ar urma sa antreneze dupa sine ansamblul tarilor in curs de dezvoltare din Asia de Est si zona Pacficului, a caror crestere se va plafona in acest an la 7,2%, cu un punct sub valoarea de anul trecut. Þarile din regiune numite "in curs de dezvoltare" nu includ Japonia si Australia, potrivit definitiei Bancii... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 08:38
Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat o crestere anuala de 7,6% in al doilea trimestru din 2012, dupa o crestere de 8,1% in primul trimestru, a anuntat vineri Biroul National de Statistica (NBS).
Este al sasea trimestru consecutiv de incetinire a ritmului de crestere a celei de-a doua economii mondiale si totodata cea mai slaba performata inregistrata de economia chineza dupa avansul de 6,6% inregistrat in primul trimestru al anului 2009, cand tarile occidentale erau grav afectate de criza economica si mondiala.
In trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu primul trimestru, economia chineza a inregistrat o crestere de 1,8%, a precizat purtatorul de cuvant al NBS, Sheng Laiyun. Acesta a adaugat ca in primul semestru PIB-ul Chinei a crescut cu 7,8% in ritm anual pana la 22.710 miliarde yuani (3.600 miliarde de dolari).
"Guvernul va da o prioritate mai mare stabilizarii cresterii economice si va continua sa intareasca si sa imbunatateasca controlul macroeconomic pentru a promova o crestere stabila", a declarat purtatorul de cuvant al NBS.
Conform altor date statistice publicate vineri, vanzarile cu amanuntul au inregistrat o crestere anuala de 14,4% in prima jumatate a acestui an, in scadere fata de avansul de 14,8% inregistrat in primul trimestru. De asemenea, investitiile fixe, unul din principalele motoare ale economiei chineze, au crescut cu 20,4% in ritm anual pana la 15.070 miliarde yuani in prima jumatate a acestui an, cu 5,2% mai putin decat... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 09:46
Fondul Monetar International si-a redus estimarile de crestere economica pentru China, pana la 8,25% in 2012, de la 9,0% estimata in luna semptembrie. Principala cauza: amenintarea incetinirii exporturilor si mediul economic global nesigur.
Raportul China Economic Outlook, prezentat luni, arata perspectiva FMI asupra ratei de crestere economica a Chinei, care a stagnat la 9,2% anul trecut, scrie FoxBusiness.
Potrivit raportului, cresterea economica va scadea puternic, in cazul in care zona euro se confrunta cu o criza profunda.
In ciuda incetinirii asteptate, "China are cum sa contracareze prognozele si ar trebui sa se foloseasca de aceste atuuri pentru a oferi tot mai multi stimuli economiei sale, se arata in raportul FMI. Cu toate acestea, Fondul se asteapta la o crestere de pana la 8,75% din partea Chinei in 2013, ceea ce ar insemna o "accelerare" serioasa pentru cea de-a doua putere economica din lume.
Inflatia a coborat la niveluri "mai confortabile" de la maximul atins recent, iar acest lucru ar trebui sa permita autoritatilor sa usureze conditiile monetare, se mai arata in raportul FMI. mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 09:08
Guvernul chinez vizeaza o crestere economica de circa 8% pentru 2010, an considerat crucial pentru gestionarea crizei financiare internationale, potrivit premierului Chinei, Wen Jiabao.
"Acesta este un an crucial pentru continuarea gestionarii crizei financiare internationale, mentinerea unui ritm rapid de dezvoltare si accelerarea transformarii modelului de dezvoltare economica", a declarat premierul in fata Parlamentului, precizeaza Mediafax.
Autoritatile chineze sunt ingrijorate ca presiunile inflationiste ar putea reveni.
Cu toate acestea, guvernul se asteapta ca inflatia sa nu depaseasca 3% in acest an.
Imprumuturile acordate in China anul trecut au totalizat 9.590 miliarde de yuani (966 de miliarde de euro), ceea ce a dus la cresterea riscurilor inflationiste.
Pentru acest an, autoritatile prevad limitarea creditarii la 7.500 milliarde de yuani (800 de miliarde de euro).
mai mult
Vineri, 05 Martie 2010, ora 11:11
Cresterea economica a Chinei ar putea atinge 9,5% in 2010, arata estimarile publicate vineri de un organism guvernamental, ce depasesc previziunile deja optimiste realizate de institutiile internationale, relateaza AF.Cea de-a treia economia mondiala ar urma sa beneficieze de o revenire a exporturilor, afectate in 2009 de criza mondiala, estimeaza Zhang Liqun, economist in cadrul centrului de cercetare si dezvoltare al guvernului chinez, citat de cotidianul China Economic Times.
Banca Asiatica pentru Dezvoltare estimeaza ca economia chineza va creste in acest an cu 8,9%, in timp ce Fondul Monetar International (FMI) prevede o crestere de 9%.
In acest an, investitiile din sectorul imobiliar urmeaza sa creasca cu 30-40%, a estimat econoistul chinez, intr-un moment in care autoritatile au avertizat asupra posibilitatii aparitiei unei bule imobiliare.
Inflatia urmeaza sa ramana sub nivelul de 3%. Parformantele economiei chineze ar urma sa fie in continuare superioare celor inregistrate de alte mari economii.
"In 2010, mediul extern va ramane nefavorabil, insa nu va continua sa se degradeze", a subliniat Zhang.
In 2009, cresterea economiei chineze, ce se bazeaza in principal pe exporturi, a accelerat la 8,9% in al treilea trimestru, dupa 7,9% in al doilea trimestru si 6,1% in primul. mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 23:50