Statele Unite au redactat o lista suplimentara de produse importate din China cu o valoare de 200 de miliarde dolari anual pe care ameninta sa le taxeze cu incepere din luna septembrie, a anuntat marti reprezentantul american pentru Comert, Robert Lighthizer.
Administratia presedintelui Donald Trump sporeste astfel presiunea in razboiul comercial cu China care s-a concretizat saptamana trecuta in impunerea unor taxe vamale pentru importuri chineze in valoare de 34 miliarde de dolari. O masura legata de un diferend asupra proprietatii intelectuale la care Beijingul a raspuns imediat prin taxe echivalente, noteaza AFP.
Aceste taxe vamale vor acoperi importuri chineze in valoare totala de 50 de miliarde de dolari, a precizat marti Robert Lighthizer intr-un comunicat. Produsele vizate de aceste taxe beneficiaza de "transferuri fortate de tehnologii", o practica pentru care americanii acuza China.
Represaliile Beijingului la aceste masuri au declansat noile amenintari ale Washingtonului, de aceasta data pentru un total de peste 200 de miliarde de dolari.
Citeste si:
A inceput oficial razboiul comercial dintre SUA si ChinaCum este afectata Europa de razboiul comercial dintre China si SUA ...citeste mai departe despre "O noua salva a Americii in razboiul comercial cu China" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 08:45
China a cerut vineri Statelor Unite ale Americii sa retraga "cat mai curand posibil" noile taxe impuse la importurile de otel si aluminiu anuntate de administratia Trump, deoarece "vor avea un grav impact" asupra comertului international, relateaza agentia EFE.
Ministerul chinez al Comertului a avertizat, intr-un comunicat, ca va lua masuri impotriva taxelor de 25% aplicate de SUA la importurile de otel si de 10% la cele de aluminiu, taxe ce vor afecta toate tarile care vand in State, cu exceptia, pentru moment, a Canadei si Mexicului.
"China insista ca SUA sa respecte autoritatea sistemului multilateral de comert si sa retraga respectivele masuri cat mai repede posibil", a afirmat directorul Departamentului de investigatii comerciale al Ministerului Comertului, Wang Hejun.
Presedintele american, Donald Trump, a explicat ca, prin introducerea acestor taxe, incearca sa protejeze industria otelului si pe cea a aluminiului, "vitale pentru securitatea nationala".
In opinia lui Wang, acest argument este "nejustificat" si se opune ordinii comerciale a Organizatiei Mondiale a Comertului si, de aceea, a reiterat "opozitia ferma a Chinei fata de aceste masuri care vor avea un impact grav" la nivel international.
La randul sau, Asociatia Fierului si Otelului din China (CISA) si-a manifestat vineri opozitia fata de noile taxe, care "violeaza normele OMC si perturba ordinea comerciala internationala".
"Cu aceasta scuza privind protejarea industriei siderurgice... mai mult
Vineri, 09 Martie 2018, ora 11:32
Intentia liderilor militari de la Tokyo de a trimite cel mai mare vas de razboi al Japoniei in Marea Chinei de Sud, pentru a participa la un exercitiu militar programat de Marina americana in luna mai, a starnit riposta imediata a Beijingului.
Deplasarea vasului heliport Izumo in apele marii revendicate in proportie de 80% de China este vazuta ca o provocare de catre liderii de la Beijing, acestia amenintand cu riposte pe masura, informeaza IB Times.
Nava ar urma sa execute un tur de forta intre Singapore, Indonezia, Filipine si Sri Lanka, inainte de a se alatura flotei americano-indiene care va participa la exercitiul Malabar, din Oceanul Indian, in luna iulie.
Traseul ar fi o premiera pentru marina nipona, care a stationat in apele controlate de Japonia inca de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar traversarea regiunii maritime pe care China o disputa cu Vietnam, Filipine, Brunei, Malaezia si Taiwan pare chiar un act de bravura.
"Daca Japonia insista sa adopte masuri gresite si ia in considerare chiar interventii militare care sa ameninte suveranitatea si securitatea Chinei, atunci vom fi pregatiti sa raspundem in aceeasi masura", a comentat Hua Chunying, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing.
"Scopul nostru este sa testam capacitatea de lupta a navei Izumo in misiuni de lunga durata. Se va antrena cu Marina Americana in Marea Chinei de Sud", a precizat o sursa din Ministerul Apararii de la Tokyo, citata de Reuters.... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 17:53
China se dovedeste mai periculoasa decat SUA, cand vine vorba de razboiul economic, folosindu-si statutul de a doua economie a lumii pentru a se impune cu brutalitate la nivel global, considera expertii in politica externa Robert Blackwill and Jennifer Harris.
Cartea lor, "Un razboi cu alte metode", arata ca in acest joc al ofensivei economice, Washingtonul ar trebui sa ia exemplul Chinei si sa foloseasca mai mult forta banilor in locul armelor, potrivit CNN Money.
Politica banului
Cand Norvegia a acordat premiul Nobel dizidentului Liu Xiaobo, in 2010, Beijingul a dictat o reducere masiva a importurilor de somon din tara nordica si a blocat negocierile comerciale pe alte capitole.
La fel, pe fondul tensiunilor cu Filipine privind problema teritoriala din Marea Chinei de Sud, chinezii au lasat bananele filipinezilor sa putrezeasca in porturi, pana cand oficialii de la Manila au schimbat tonul.
"In ciuda faptului ca reprezinta cea mai mare putere economica de pe glob, SUA au tendinta sa puna mai intai mana pe arma, in loc sa o puna pe portofel, in materie de politica internationala", arata Blackwill si Harris in volumul de analiza.
China stie bine sa-si foloseasca puterea banilor acumulati in cele trei decenii de dezvoltare masiva a industriei si nu o face doar pentru a pedepsi eventualele derapaje ale partenerilor externi.
La fel de bine, rezervele valutare ale Chinei iau forma unor imprumuturi si ajutoare financiare directionate spre statele care sunt... mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 15:53
1China are capacitatea de a-si apara economia de riscurile globale, iar Beijingul poate lua masuri care sa amortizeze impactul unei eventuale crize globale declansate de turbulentele din Europa si de franarea cresterii economice a Statelor Unite, a declarat joi un oficial FMI, citat de Reuters. Directorul Departamentului Asia Pacific al Fondului Monetar International, Anoop Singh, a sugerat de asemenea ca China si alte economii care depind de exporturi au responsabilitatea de a reechilibra economia globala prin consolidarea surselor interne de crestere, scrie NewsIn.
El a aratat ca guvernul chinez "are puterea sa reactioneze", daca riscurile care ameninta economia globala se vor materializa.
"Este important de observat ca chiar si reactia Chinei ar putea amortiza socul numai partial. Nu ar putea amortiza integral socul", a spus Singh intr-o conferinta.
Singh a prezentat joi perspectiva economica a FMI pentru regiunea Asia-Pacific, avertizand ca riscurile pe termen scurt care ameninta economiile asiatice sunt in crestere.
Potrivit Fondului, guvernele trebuie sa fie pregatite sa reactioneze rapid.
"China ar fi mai afectata pe canalele comerciale decat pe cele financiare. Asta este clar, deoarece China depinde in mare masura de cererea externa.
A venit timpul ca atat China, cat si alte tari din Asia care se bazeaza pe exporturi, sa ia masuri pentru construirea unor motoare interne de crestere", a afirmat oficialul FMI.
Raportul FMI subliniaza de asemenea posibilitatea... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 12:52