Studiul Chevron pentru evaluarea potentialului de gaze de sist in Romania nu a fost inca finalizat, au declarat luni reprezentantii companiei, la o zi dupa ce premierul Ponta a afirmat ca se pare ca tara nu dispune de rezerve de gaze de sist si s-a batut, astfel, pe ceva ce nu are, relateaza Reuters.
"Se pare ca nu avem gaze de sist, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred ca ne-am batut pe ceva care exista", a spus Victor Ponta duminica, fara sa prezinte detalii, motivand ca nu poate spune mai mult de atat.
Analiza datelor colectate de Chevron in timpul operatiunilor de exploatare a gazelor de sist din Romania este inca in curs de desfasurare, au declarat reprezentantii companiei pentru Reuters, citat de Mediafax.
Grupul american Chevron a finalizat in luna iulie activitatile de exploatare la prima sonda din Romania, in localitatea Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa doua luni de foraj la adancimi de 3.000 de metri.
Compania americana mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania a mai obtinut, in urma cu o luna, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.
Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 16:35
Revolutia gazelor de sist din SUA pune in pericol 30 de milioane de locuri de munca in Europa, in conditiile in care companiile europene cu un consum energetic crescut trebuie sa faca fata unor preturi la combustibili mai mari decat concurentii lor americani, a avertizat joi Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite Bloomberg.
Companiile din domeniul petrochimiei, aluminiului, ingrasamintelor si plasticului parasesc Europa pentru a profita de cresterea productiei de gaze naturale din sist in SUA, a avertizat economistul sef al IEA, Fatih Birol. 'Multe companii petrochimice din Europa centrala se muta. 30 de milioane de locuri de munca sunt in pericol', a spus Fatih Birol, citat de Agerpres.
SUA au devenit cel mai mare producator mondial de gaze si petrol utilizand tehnica fracturarii hidraulice. Potrivit activistilor de mediu, aceasta tehnica ce consta in a injecta in roci, la inalta presiune, cantitati enorme de apa cu nisip si aditivi pentru a elibera gazele poate polua panzele freatice, fragiliza solul si chiar favoriza seismele.
Saptamana trecuta, rafinariile americane au procesat o cantitate record de titei in conditiile in care acestea au profitat de pretul mai mic al petrolului local. In acest context, o serie de mari producatori de produse chimice precum BASF din Germania si Braskem din Brazilia au anuntat ca au de gand sa investeasca pana la 72 de miliarde de dolari in uzinele lor din SUA pentru a profita de avantajul oferit de gazul natural mai... mai mult
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 16:13
Chevron a inceput, luni dimineata, lucrarile de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie in zona localitatii Silistea-Pungesti din judetul Vaslui. Protestele au escaladat, dar par a fi inutile atata timp cat exploatarea gazelor de sist a devenit politica de stat.
La Pungesti, pe teren, au ajuns primele utilaje de la firma care va executa lucrarile de amenajare a platformei unde ar urma sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.
Localnici continua sa protesteze impotriva exploatarii de gaze de sist, fiind adunati in zona in care Chevron detine terenul pe care ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist.
Sursa: Digi24
Luni,jandarmii au intervenit in forta si i-au urcat in dube pe unii cei care stau in tabara protestatarilor, care au spus ca, in total, au fost ridicate 30 de persoane.
Prefectura Vaslui a pierdut procese cu consiliile locale
Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date in judecata de catre reprezentantii institutiei pe motiv ca au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, hotararile Tribunalului Vaslui urmand a fi atacate cu recurs.
Sursa foto: Barlad Online
Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza unui numar de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, dupa ce hotararile date de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 11:20
Guvernul va sprijini toate explorarile de resurse neconventionale, respectiv gaze de sist, convins ca multi protestatari sunt deschisi la explicatii, iar in final va ramane o minoritate radicala care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majoritatii o decizie, a declarat premierul Ponta.
Seful Guvernului a sustinut declaratia la Washington, la finalul unei intalniri cu reprezentantii companiei americane Chevron.
El a aratat din nou ca, pentru Romania, independenta energetica este un obiectiv strategic national, care poate fi atins prin folosirea resurselor conventionale, inclusiv cele din Marea Neagra, dar si printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotarat sa il acorde tuturor explorarilor de resurse neconventionale, de gaze de sist, efectuate in Romania nu doar de compania americana Chevron, ci si de alte companii, atat timp cat sunt respectate toate standardele de mediu.
"Avantajele economice sunt uriase. Mi s-a confirmat inca o data ca Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a castiga o mare batalie in economia mondiala prin faptul ca folosesc in acest moment resurse mult mai ieftine - gazul Statelor Unite este la o treime fata de pretul din Europa -, in ultimii ani aproape un milion de noi locuri de munca au fost create in Statele Unite ale Americii in domeniul exploatarii gazelor si a petrolului de sist si aflam cu mare invidie - pentru ca stiu ca e un subect care in Romania a generat atatea probleme sociale si economice, chiar si... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:24
Gazele de sist si zacamantul din platforma continentala a Marii Negre ar putea suplini importurile de gaze ale Romaniei in 2025, chiar si in conditiile in care resursele interne sunt in scadere. Economiile facute prin eliminarea importurilor, dar si veniturile generate de exploatarea noilor zacaminte ar aduce la buget cateva miliarde de euro. Business24 prezinta, in exclusivitate, cateva concluzii ale celui mai recent studiu in domeniu, care va fi lansat joi, 30 mai.
Mai exact, este vorba despre "Raportul asupra potentialului argilelor gazeifere si a situatiei explorarii pentru gazele naturale din argile gazeifere in Romania, intr-un context european/international", realizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei.
In momentul de fata, consumul intern de gaze se ridica la circa 14 miliarde mc. Din aceasta catitate, importam 4 miliarde de mc, care ne costa aproximativ 2 miliarde de dolari in fiecare an, adica 1,5% din PIB.
Pe de alta parte, studii americane in domeniul gazelor de sist estimeaza ca tara noastra ar dispune de resurse de cateva sute de miliarde de mc. La aceasta cantitate se adauga si zacamantul descoperit recent in platforma continentala a Marii Negre, estimat la maximum 84 de miliarde de mc.
In cazul in care estimarile in privinta zacamintelor de gaze se confirma, iar Romania va incepe exploatarea lor, in anul 2025 nu vom mai fi nevoiti sa importam gaze, chiar si in conditiile in care resursele interne actuale sunt in... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 04:26
Tensiunile sociale si declaratiile politice pe tema exploatarii gazelor de sist in Romania fac parte dintr-un spectacol local cu deznodamant previzibil. O decizie in favoarea acestei proceduri reprezinta o chestiune de timp si nu de probabilitate, avand in vedere importanta economica si geostrategica in Europa, dar si volatilitatea politicienilor romani.
In aprilie 2012, Victor Ponta prelua puterea executiva cu o motiune de cenzura care critica exploatarea gazelor de sist, urmand a include in programul de guvernare un moratoriu impotriva aceste activitati. In urma cu cateva zile, acelasi Victor Ponta face o cotitura abrupta: "eu sunt pentru explorari, pentru ca nu se exploateaza nimic mai repede de cinci ani. Si daca in urma acestor explorari se va descoperi ca Romania poate exploata gaze de sist in conditii sigure pentru mediu, voi fi in favoare".
Care este miza pentru Romania?
Romania, Bulgaria si Ungaria insumeaza zacaminte estimate de 538 miliarde de metri cubi de gaze de sist, potrivit unui raport al Agentiei americane de informatii pentru energie. Desi se declara interesate de aceste resurse mai multe companii, precum MOL, OMV sau Romgaz, cei mai activi raman deocamdata americanii de la Chevron, care detin perimetre concesionate in Vaslui si Constanta. Seful Chevron Romania, Tom Holst, a anuntat intentia de a sapa un put de explorare in Vaslui si de a colecta date seismice in Constanta, in cea de-a doua jumatate a anului 2013.
Investitii directe de... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 07:27
Senatul Romaniei a respins, la 21 iunie, cu o larga majoritate, propunerea legislativa privind interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist prin fracturare hidraulica, marcand astfel o schimbare radicala a Partidului Social Democrat (PSD) al premierului Victor Ponta, care a introdus proiectul de lege in luna martie.
Gazele de sist sunt un combustibil fosil "neconventional", care se gaseste in fisuri si fracturi naturale subterane. Pana recent, nu a existat nicio metoda de transport in siguranta al lor la suprafata.
Cu toate acestea, prin pomparea de apa, nisip si substante chimice in formatiuni de roca, la presiune inalta, printr-o tehnica cunoscuta sub numele de fracturare hidraulica sau "fracking", companiile energetice cred ca au gasit o parte din raspunsul la problemele de securitate energetica ale Europei.
Pro si contra gazelor de sist
Metoda ramane intens controversata, din cauza posibilelor riscuri legate de mediu, printre care o poluare a apelor subterane si emisii mai mari de gaze cu efect de sera comparativ cu gazele traditionale.
Pentru sustinatorii exploatarii, gazele de sist reprezinta o sursa pana acum neexploatata si binevenita de energie alternativa la combustibilii fosili traditionali. In prezent, continentul depinde de gazul importat din Rusia, iar disputele dintre Moscova si Ucraina au dus la intreruperi ale livrarilor in perioade de iarna, in ultimii ani.
In SUA, gazele de sist reprezinta deja 16% din productia de gaze... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 12:16
Un raport al companiei americane de consultanta si audit KPMG afirma ca dezvoltarea gazelor de sist in Europa Centrala si de Est este "inevitabila" in urmatorul deceniu.
Este foarte bine ca KPMG descrie dezvoltarea gazelor de sist in Europa Centrala si de Est in astfel de termeni, releva FT. Desigur, aproape toate tarile din regiune vor energie accesibila, dar nu asa vad problema si unii localnici. Contingentul "Nu in ograda mea", ajutat de tehnologia moderna este foarte activ in regiune. Iar politicienii iau nota.
Aceasta este e o parte din motivul pentru care noul guvern din Romania, condus de premierul de centru-stanga Victor Ponta, a impus un moratoriu privind explorarea si extractia gazelor de sist spre sfarsitul lunii trecute.
FT aminteste ca au avut loc o serie de proteste vehemente, inclusiv in estul Romaniei, care duce mare lipsa de locuri de munca si unde a fost declansata o campanie impotriva deciziei fostului guvern de a acorda companiei petroliere americane Chevron licenta pentru a explora potentialele depozite de gaze de sist din blocul Barlad, in apropiere de frontiera cu Republica Moldova.
Chevron se lauda cu licente de exploatare in Romania
Chevron a postat pe website-ul sau ca a castigat mai multe licente de explorare pe o suprafata totala de peste 9.000 km patrati, in regiunea Dobrogea de nord-est si sud-est, in apropierea granitei cu Bulgaria.
Solicitat sa explice actuala sa pozitie in Romania, compania a raspuns printr-o... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 10:58
Bulgaria ar putea cumpara "gaz de sist ieftin din Romania", in cazul in care va construi o termocentrala in locul centralei nucleare Belene, a declarat vineri seara premierul bulgar Boiko Borisov.
"Daca romanii vand gaz de sist ieftin de la Chevron, va fi o conducta, de ce sa il cumparam, din moment ce l-am interzis aici si suntem suficient de bogati pentru a cumpara din Romania?", a intrebat Borisov, intrebat de posibilitatea ca o eventuala termocentrala construita la Belene sa fie alimentata cu gaz de sist din Bulgaria.
Declaratiile lui Borisov au fost sarcastice, in conditiile in care guvernul sau a fost supus la presiuni, prin proteste al societatii civile bulgare, sa impuna un moratoriu vizand explorarea si extractia gazului de sist, la cateva luni dupa ce oferise o autorizatie de explorare catre Chevron.
Guvernul roman a aprobat trei acorduri petroliere semnate de Chevron si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), prin care compania vrea sa extraga gaze neconventionale. Gigantul Chevron si-a exprimat intentia de a explora si extrage gaze de sist din trei perimetre, situate in sud-estul tarii, denumite Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. mai mult
Sambata, 31 Martie 2012, ora 15:20