Compania americana Chevron a anuntat ca se retrage din Romania, unde a cautat gaze de sist. Insa ce inseamna plecarea gigantului energetic pentru tara noastra?
Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, sustine ca exista trei motive pentru care Chevron a plecat din Europa de Est.
a) rezultatele explorarilor preliminare sunt dezamagitoare, daca initial in Polonia fusesera estimate rezerve impresionante sau exagerate de catre Energy Information Administration (SUA) rezultatele forajelor facute de cateva companii au fost extrem de dezamagitoareb) prabusirea preturilor la titei face neprofitabila extractia gazului de sist si a petrolului de sist nu numai in Europa, ci si in SUAc) opozitia miscarilor ecologiste si a comunitatilor locale fata de o metoda de extractie- fracturarea hidraulica - care consuma mari cantitati de apa, resursa deficitara in estul Europei, si polueaza grav mediul.
Chevron explica de ce paraseste ...citeste mai departe despre "Chevron pleaca din Romania: Ce trebuie sa facem mai departe" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 07:25
Conducerea companiei Chevron pleaca din Romania dupa ce a facut evaluarile necesare si a decis sa isi reorienteze investitiile in alte regiuni.
Conform unui comunicat remis de companie la cererea postului de televiziune Digi24, Chevron a incheiat anul trecut activitatea de explorare a gazelor de sist in concesiunea Barlad, precum si studiul geodezic pentru Dobrogea.
Rezultatele vor fi predate catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).
In comunicatul remis de Chevron se precizeaza ca decizia a fost una "de afaceri", dupa ce s-a constatat ca investitiile facute aici nu pot concura cu alte oportunitati de investitii din portofoliul companiei.
Anul trecut, Chevron a decis sa plece si din Polonia, Lituania si Ucraina.
Chevron renunta la exploatarea gazelor de sist in Romania
Razvan Nicolescu, fost ministru delegat pentru Energie, a declarat la postul Digi24 ca nu se poate trage concluzia ca in perimetrele cercetate nu exista gaze de sist, pentru ca explorarile ...citeste mai departe despre "Chevron explica de ce paraseste Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Februarie 2015, ora 13:26
Chevron a obtinut, marti, un nou certificat de urbanism pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de sist in satul Urdesti, a cincea pana acum in judetul Vaslui, dupa ce primarul comunei Dodesti refuzase initial sa elibereze un aviz favorabil.
Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat al cincilea certificat de urbanism pentru societatea Chevron Romania in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de sist in localitatea vasluiana Urdesti, potrivit Mediafax.
"Intre timp, primarul comunei Dodesti, Victor Popa, a transmis acel aviz in care trebuie sa fie mentionate elementele caracteristice regimului juridic, economic si tehnic ale terenului, rezultate din documentatiile de urbanism si amenajarea teritoriului a comunei. Odata cu primirea avizului, s-a emis certificatul de urbanism pentru ", a declarat, marti, directorul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Besliu.
Documentul a fost emis, marti, de CJ Vaslui, la mai putin de o luna si jumatate dupa ce aceeasi institutie a respins solicitarea companiei petroliere pe motiv ca nu primise un aviz favorabil, asa cum prevede legea, de la primarul comunei unde ar urma sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist.
Intr-o prima faza, primarul comunei Dodesti, Victor Popa, a refuzat sa elibereze acel aviz catre CJ Vaslui intrucat Consiliul Local a aprobat, la sfarsitul lunii februarie, o hotarare prin care se interzicea explorarea si... mai mult
Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 09:17
Grupul petrolier american Chevron intentioneaza sa inceapa "in doua-trei saptamani" lucrarile pentru explorarea gazelor de sist in Romania, a declarat, marti, pentru AFP, unul dintre directorii companiei, aflat in vizita in zona in care ar urma sa fie executate lucrarile si unde sute de persoane se opun acestui proiect.
"Ne asteptam ca explorarile la Pungesti sa inceapa in doua-trei saptamani", a declarat directorul Chevron pentru Romania, Tom Holst.
Grupul american si-a intrerupt de mai multe ori activitatile pentru explorarea gazelor de sist la Pungesti, din cauza protestelor locuitorilor din acest sat din nord-estul Romaniei si a opozitiei activistilor ecologisti.
Marti, Chevron a organizat o deplasare a jurnalistilor la Pungesti, unde ar urma sa fie forat primul put de explorare a gazelor de sist din Romania. Cu toate acestea, sute de opozanti, supravegheati indeaproape de jandarmi, au reusit sa se apropie de zona de foraj strigand 'Nu, gazelor de sist'.
Numerosi locuitori din aceasta regiune se tem de efectele negative asupra mediului pe care le-ar putea provoca fracturarea hidraulica, tehnica de extractie a gazelor de sist. Desi aceasta metoda este permisa in SUA, ea este interzisa in Franta. Insa, Tom Holst a dat asigurari ca grupul Chevron va respecta normele de mediu.
"Nu vom utiliza fracturarea hidraulica pentru explorare", a insistat Tom Holst, adaugand ca orice decizie cu privire la o eventuala extragere prin intermediul metodei de fracturare... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 18:13
Chevron va continua campania de informare a localnicilor din comunele Pungesti, Bacesti si Puiesti din judetul Vaslui cu privire la explorarea gazelor de sist, se arata intr-un comunicat al companiei americane.
"Chevron isi mentine angajamentul de a coopera indeaproape cu comunitatile locale pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argilite. Ca parte a acestui angajament, Chevron Romania continua sesiunile de informare in comunitatile locale Pungesti, Bacesti si Puiesti, pentru a raspunde preocuparilor cu privire la activitatile de explorare pe care intentioneaza sa le conduca in judetul Vaslui. Aceasta actiune face parte din programul de informare pe care Chevron l-a desfasurat in regiune incepand cu luna februarie 2013 si care a mai cuprins intalniri de prezentare a proiectelor la nivelul comunitatilor si consultari publice', se arata in comunicat.
Oficialii companiei sustin ca "forajul de explorare implica exclusiv utilizarea tehnologiilor conventionale, similare celor folosite in alte operatiuni desfasurate de industria de petrol si gaze din Romania'.
In comunicat se mai arata ca Chevron a obtinut permisele de mediu si aprobarile necesare demararii activitatilor de explorare in Pungesti la inceputul lunii octombrie 2013.
"Gazul natural din argilite reprezinta o oportunitate pentru asigurarea securitatii energetice si cresterii economice a Romaniei si pentru sprijinirea dezvoltarii comunitatilor locale. Operatiunile de explorare si dezvoltare a... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 17:20
Compania Chevron a inceput o campanie de informare din poarta in poarta a locuitorilor din Pungesti cu privire la ceea ce inseamna explorarea gazelor de sist, dupa ce locuitorii din comuna au blocat, in urma cu aproape o luna, accesul utilajelor pe terenul detinut de companie in comuna.
Asa cum au anuntat imediat dupa sistarea activitatilor in localitatea vasluiana Pungesti, reprezentantii Chevron Romania au demarat o campanie de informare a tuturor locuitorilor din comuna cu ceea ce inseamna explorarea gazelor de sist, operatiune care ar urma sa se desfasoare in extravilanul localitatii Silistea.
Derulata de o societatea specializata, campania se va desfasura din poarta in poarta la toti locuitorii din cele sapte sate ale comunei Pungesti, insa fara a se cunoaste perioada de desfasurare a acesteia.
"Chevron isi mentine angajamentul de a coopera indeaproape cu comunitatile locale pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argilite. Ca parte a acestui angajament, Chevron Romania desfasoara sesiuni de informare in comunitatile locale pentru a raspunde preocuparilor cu privire la activitatile de explorare pe care intentioneaza sa le conduca in judetul Vaslui. Aceasta actiune este o continuare a activitatilor de informare pe care Chevron le-a desfasurat in regiune incepand cu luna februarie 2013", se arata intr-un comunicat al companiei.
Locuitorii din comuna Pungesti nu s-au aratat prea incantati de campania de informare inceputa de Chevron, acestia... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 08:48
Patru ONG-uri cer magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti anularea acordurilor in baza carora compania Chevron a primit dreptul de explorare a gazelor de sist in perimetrul Barlad si in trei zone din judetul Constanta.
"Procesul este in faza in care partile administreaza probe, in sensul ca fiecare dintre parti depune acte, noi ca sa dovedim ca gazele de sist nu sunt bune, Chevron ca sa dovedeasca cat de bune sunt ele. In plus, trebuie sa cerem niste acte care au stat la baza acestor acorduri petroliere, care au fost emise de Guvern si de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, acte care nu sunt inca la dosar", a declarat, miercuri, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Asociatiile care au actionat in instanta Guvernul, compania Chevron si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sunt Salvati Bucurestiul, Euro-Agora, Romania Dreapta, Greenpeace CEE Romania si Pro Vulcan. Aceasta din urma a fost insa scoasa din cauza ca nu este inregistrata ca ONG.
Potrivit reprezentantilor organizatiilor reclamante, acordul petrolier pentru perimetrul Barlad a fost dat printr-o Hotarare de Guvern in anul 2004, in timp ce pentru cele trei perimetre din judetul Constanta, respectiv Adamclisi, Vama Veche si Costinesti, acordurile petroliere s-au dat in 2012.
"In cadrul termenului de azi (miercuri, n.r.) am depus legea prin care Parlamentul francez a dispus, pe o perioada nedeterminata, sa opreasca toate explorarile si exploatarile gazelor de sist in... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 16:40
Compania Chevron a retras utilajele de la Pungesti, Vaslui, din cauza opozitiei localnicilor, dar si-a mutat centrul de interes in judetul Constanta, unde au inceput deja prospectiunile pentru explorarea gazelor de sist.
Suprafata zonelor prospectate insumeaza peste o mie de kilometri liniari, iar procesul va dura un an, informeaza Mihai Mitroi, vicepresedintele Prospectiuni, companie ce colaboreaza cu Chevron.
"Compania noastra face explorarea geofizica, in fapt prima etapa a explorarii geofizice, si anume prospectiunea. Asta inseamna niste masuratori ale unor parametrii fizici ai pamantului efectuati la suprafata solului. Practic, noi realizam o ecografie, o radiografie a subsolului, obtinem o imagine a stratelor pamantului", a declarat, vineri, Mihai Mitroi, citat de corespondentul Mediafax.
El a precizat ca dupa incheierea acestei etape rezultatul va fi transmis companiei Chevron, care se ocupa de explorarea gazelor de sist in judetul Constanta.
"Acesta este produsul final, predam aceasta ecografie clientului nostru si misiunea s-a incheiat. Ecografia da imaginea a ceea ce este in corpul uman, chirurgul vede ce este acolo. Chirurgul este compania care vine si foreaza", a mentionat vicepresedintele companiei Prospectiuni, care se ocupa de aceasta etapa.
El a precizat ca aceasta prima etapa este clasificata ca avand un impact nesemnificativ asupra mediului.
De asemenea, Mihai Mitroi a spus ca suprafata zonelor care vor fi prospectate insumeaza peste o... mai mult
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 09:55
Chevron va derula in acest an doar lucrari de explorare prin tehnologii conventionale in judetul Vaslui, iar in judetul Constanta singura activitate planificata pentru 2012 vizeaza realizarea unui studiu de fizica a pamantului, dupa care grupul va decide daca va fora o sonda de explorare standard.
"In judetul Vaslui Chevron va executa in 2012 numai lucrari de explorare prin tehnologii conventionale. In ce priveste anul 2012, este important de subliniat ca grupul Chevron nu a avut si in continuare nu are in plan nicio lucrare de foraj, de nicio natura, in judetul Constanta.
Singura activitate pe care Chevron o va intreprinde pana la sfarsitul anului va fi un studiu standard de fizica a pamantului, similar cu celelalte studii facute pana acum in Romania.
Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, orasele si satele, cat si habitatele de interes ecologic. Abia dupa ce vom incheia acest studiu va fi luata in considerare forarea unei sonde de explorare standard, similara sondelor conventionale existente in Romania.
Chevron are in vedere un eventual proiect de exploatare abia dupa activitatea de explorare, care se va intinde pe durata a cinci ani", se arata intr-un comunicat al companiei americane.
Compania precizeaza in comunicat ca este hotarata sa creeze locuri de munca pentru romani, sa genereze venituri pentru stat, sa protejeze mediul inconjurator si sa ajute comunitatile locale unde opereaza.
"Intelegem... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 16:26