Un turist strain a cheltuit in Romania, putin peste 2.000 de lei in vacanta petrecuta la noi in tara, se arata in datele statistice oficiale.
Astfel ca, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul trei din acest an a fost de 95.000, acestia cheltuind 190,4 milioane de lei (2.005 lei/ pers), potrivit Institutul National de Statistica (INS).
Afacerile au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut in Romania de catre 59,8% dintre turistii nerezidenti in trimestrul trei din 2020, cheltuielile acestora reprezentand 60,3% din total.
40,2% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in perioada analizata au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (60%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (16,6%).
Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (54,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (85,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,1%.
Mai mult, din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 52,8% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 25,5% cadourilor si suvenirurilor.... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 10:54
Poate nu te-ai gandit niciodata la acest lucru, dar ar fi bine ca de acum, cand pleci in vacante, mai ales daca acestea sunt in strainatate sau in zone din tara in care nu ai mai fost pana acum, sa iti anunti banca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa procedezi corect cand pleci in vacanta.
Motivul este unul destul de simplu: banca iti poate bloca cardul cu care faci cumparaturi. Pentru banca, achizitiile numeroase, de genul cumparaturilor din magazine, sau platile mari, precum plata hotelului la care vei sta pot fi vazute drept cheltuieli frauduloase.
Urmarind tiparul cheltuielilor tale, banca poate declansa masurile de siguranta pentru blocarea cardului, crezand ca ti-a fost furat si acum este folosit cu rea credinta.
In general, acest lucru se poate intampla in cazul utilizatorilor care nu folosesc si o aplicatie de internet banking. Unele astfel de aplicatii au permisiunea de a vizualiza locatia, iar daca aceasta corespunde aproximativ cu cea a locului in care a fost folosit cardul atunci totul este clar bancii.
Revenind la problemele care pot aparea, dupa blocarea cardului, nimanui nu-i convine ca in concediu, in loc sa stea la soare sau pe partie, sa stea la telefon cu un angajat al bancii caruia sa-i explice ca acel card nu a fost furat, ci este folosit de proprietarul de drept.
Asta daca se intampla ziua, dar daca tranzactia se realizeaza noaptea, atunci va trebui sa astepti pana a doua zi cand se deschide... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 09:30
Sute de angajati ai unui spital isi cer voucherele de vancanta in instanta. Ei au apelat la justitie dupa ce li s-a refuzat acordarea acestor drepturi.
Numarul demersurilor in instanta prin care salariatii celui mai mare spital din Salaj isi cer voucherele de vacanta pe ultimii doi ani este in crestere.
Angajatii Spitalului Judetean de Urgenta Zalau vor da unitatea medicala in judecata, incurajati de succesul demersului din justitie al unui grup de colegi, potrivit adevarul.ro.
Salariatii au apelat la instanta dupa ce li s-a refuzat acordarea voucherelor de vacanta aferente anilor 2018 si 2019, in conditiile in care legislatia in vigoare prevede ca fiecare lucrator, indiferent de postul pe care il ocupa, acea dreptul la vouchere in valoare de 1.450 de lei pentru fiecare an.
35 dintre angajati au obtinut deja o sentinta definitiva, prin care Spitalul Judetean este obligat sa achite fiecaruia 2.900 de lei reprezentand contravaloarea tichetelor pe cei doi ani.
Pe rolul instantelor de judecata sunt si alte procese deschise, inclusiv prin intermediul Sindicatului Sanitas.
Pe de alta parte, conducerea SJU Zalau a mentionat ca in 2018 nu a putut plati voucherele intrucat sumele nu au fost cuprinse in buget.
"In bugetul de venituri si cheltuieli al anului 2018, nu au fost cuprinse sumele necesare acordarii voucherelor de vacanta. Cu toate ca, in bugetul de venituri si cheltuieli al anului 2019 au fost prevazute sumele necesare acordarii voucherelor de... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 15:39
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Directia Generala Turism, alaturi de Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET), demareaza o campanie de informare, prin intermediul careia incurajeaza angajatorii sa ofere vouchere de vacanta salariatilor, precizand ca voucherele au avut un impact pozitiv din punct de vedere economic si social.
Datele ministerului arata ca, in fiecare an, peste 1 milion de romani au ales sa-si petreaca vacantele in tara cu vouchere de vacanta.
"Voucherele de vacanta, acordate atat personalului din sectorul public, cat si celui din sectorul privat pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern, au produs un impact pozitiv din punct de vedere economic si social. In acest sens, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Directia Generala Turism, alaturi de Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET), demareaza o campanie de informare, prin intermediul careia incurajeaza angajatorii sa ofere vouchere de vacanta salariatilor", a informat luni ministerul.
Voucherele de vacanta sunt solutia optima pentru a sustine refacerea capacitatii de munca a intregii echipe.
"Acordarea voucherelor de vacanta a dus la dezvoltarea turismului ca ramura a economiei cu un potential de dezvoltare strategic, adoptarea de politici publice de sustinere a turismului aducand beneficii importante si asigurand redescoperirea Romaniei ca destinatie preferata... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 12:59
Multi europeni raman optimisti cand vine vorba de planificarea vacantelor de vara, in 2020, iar cele mai recente studii arata ca pasionatii de calatorii nu isi anuleaza planurile in intregime, ci doar le amana si isi ajusteaza bugetul.
Conform unui sondaj realizat de LuggageHero, platforma de stocat bagaje in 40 de orase mari din Europa si America de Nord, 44% dintre respondenti au declarat ca nu isi vor schimba traseul pentru calatoriile care vor avea loc incepand cu luna mai. Procentajul la nivel mondial este, de asemenea, apropiat: 50%.
In ceea ce priveste calatoriile care vor incepe dupa aceste doua luni incerte, europenii raman optimisti si isi pastreaza planurile: 56% au spus ca inca vor sa viziteze destinatiile alese, cand lucrurile vor reveni la normal.
Doar o mica parte dintre respondenti (8%) si-a anulat deja rezervarile pentru vacante programate in perioada mai - septembrie 2020.
Potrivit raspunsurilor, 44% nici macar nu iau in considerare modificarea traseului din destinatia de vacanta si inca vor sa viziteze locurile pe care si-au propus sa le vada, dar unii dintre ei (32%) vor incerca sa evite transportul public sau orasele mari, pentru a se simti mai in siguranta.
O alta parte a participantilor la studiu (17%) planuieste sa ramana mai aproape de casa si sa calatoreasca in interiorul tarii in care locuiesc.
"In ceea ce priveste bugetul de vacanta, europenii sunt nevoiti sa se adapteze la situatia actuala si isi reanalizeaza cheltuielile,... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 07:46
Studiul efectuat de echipa motorului gratuit de cautare pentru calatorii momondo.ro arata ca 72% dintre romani si-au propus sa cheltuie peste 2000 lei in vacanta de vara iar peste jumatate dintre respondenti (53%) au afirmat ca bugetul familiei alocat pentru calatoria din timpul verii depaseste 3000 lei, adica un salariu mediu net, din Romania.
Romanii cred cu tarie in puterea unei vacante, de aceea aloca sume semnificative din salariul lor pentru calatoria din timpul verii care le va incarca bateriile pentru inca un an. Concurenta intre companiile de zbor face ca efortul de a pune bani in pusculita in fiecare luna sa fie rasplatit cu destinatii cat mai atractive. De asemenea, hotelurile incearca sa atraga noi clienti prin reduceri de preturi sau includerea in pret a unor servicii, precum spa, masaj, tururi ghidate sau petreceri tematice.
Unde isi propun romanii sa calatoreasca in vara 2019?
Cei mai multi (66%) dintre participantii la studiu isi doresc o calatorie care sa includa si cateva zile de stat pe plaja. Timpul petrecut pe malul marii, fie ca implica lupte cu valuri sau doar carti citite pe sezlong, razbuna toate orele de stat la birou din lunile precedente.
Dar exista si o alta categorie de oameni, putin peste o treime, care prefera drumetiile montane si aerul curat, mai ales daca locuiesc intr-un oras infierbantat, cu temperaturi varatice mult mai neprietenoase decat cele din paduri.
Tot la fel de multi isi doresc un city break in lunile de... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 12:20
De cele mai multe ori, gandul de a pleca intr-o vacanta e conectat automat la una, maximum doua destinatii, intr-o singura tara. Cum ar arata, in schimb, o calatorie in care vizitezi doua tari? Cum ar fi sa mananci dimineata patiserie franceza, iar seara sa savurezi un pahar cu vin italian?
Pentru calatorii romani care se intreaba cum pot vedea cat mai multe destinatii, cu cat mai putine resurse financiare si de timp, echipa din spatele motorului de cautare global care compara gratuit oferte de calatorie momondo.ro a selectat sase posibile optiuni de vacanta in care poti vedea doua fatete ale lumii intr-o singura calatorie.
1. Bruxelles (Belgia) - Amsterdam (Olanda)
Bruxelles este o destinatie care ar putea fi vizitata in fiecare an, iar ofertele la biletele de avion in extra-sezon sunt unul dintre principalele motive. Pune apoi la socoteala cele peste 1.600 de sortimente de bere, un distins accent frantuzesc si probabil cea mai delicioasa ciocolata din lume.
Ai toate sansele sa intalnesti oameni de nationalitati diferite intr-o singura zi. In Bruxelles, spiritul european, cultura cafenelelor, a salilor de concert, a artei, a strazilor de poveste, a cosmopolitului convietuiesc.
De aici poti sa ajungi la Amsterdam cu un bilet de autobuz si doua ore si 45 de minute de rabdare, timp in care, desigur, poti sa arunci ochii pe geam. Odata ajuns in Amsterdam, ia la pas strazile impecabile, intesate de arta si istorie, bucura-te de experienta unui coffee shop... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 11:58
In jur de 155.000 de romani si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara, in crestere cu 7% fata de anul trecut, cheltuind aproximativ 155 de milioane de lei (34,4 milioane euro), cu 8% mai mult comparativ cu anul precedent, potrivit datelor estimative anuntate marti de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
De asemenea, in strainatate au calatorit prin intermediul agentiilor de turism, pentru petrecerea sarbatorilor de iarna din acest an, aproape 10.000 de romani, in crestere cu 22%.
Acestia au cheltuit in afara tarii, doar pentru servicii turistice, peste 6 milioane de euro, suma cu 23% mai mare fata de cea din anul anterior.
"Chiar daca sfarsitul de an a fost marcat de evenimente politice, economice si sociale atat pe plan intern, cat si extern, acestea nu i-au mai afectat pe turistii romani la fel ca in anii anteriori, ceea ce a determinat cresterea circulatiei turistice in preajma sarbatorilor de iarna", a mentionat FPTR.
Destinatiile din Romania au ...citeste mai departe despre "Romanii au cheltuit peste 40 de milioane de euro pe vacantele de Revelion: Care au fost destinatiile preferate" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 14:37
Romanii au cheltuit, anul trecut, in strainatate, circa 360 de milioane de euro, prin cardurile Visa. Aproape o treime din aceasta suma a fost cheltuita in sezonul vacantelor (iulie, august si septembrie).
Romanii au realizat 5,3 milioane de tranzactii in strainatate cu carduri Visa emise in Romania in anul 2013, dintre care o treime doar in trimestrul III. In total, detinatorii de carduri Visa din Europa au efectuat peste 700 de milioane de tranzactii la POS in timpul calatoriilor in strainatate anul trecut.
Romanii au folosit cel mai des cardul in strainatate pentru a plati serviciile de cazare (in special hoteluri), imbracaminte si carburant, in timp ce europenii au platit cel mai des cu cardul in supermarket-uri, in sectorul divertismentului, magazine, restaurante si servicii turistice in general.
Destinatiile preferate de romani in 2013
Cele mai populare destinatii pentru romani in 2013 au fost Italia, Franta, Germania si Marea Britanie, care au reprezentat 44% din totalul cheltuielilor pe cardurile Visa anul trecut.
Spre deosebire de romani, destinatiile preferate de europeni au fost Spania, Franta, SUA, Marea Britanie, Suedia si Italia.
Perioada de varf cu cele mai mari cheltuieli, aproape o treime din tot anul 2013, a fost in lunile estivale - iulie, august si septembrie.
Cele mai mari cresteri in ceea ce priveste cheltuielile cu cardurile Visa in sectorul turismului s-au inregistrat pentru urmatoarele coridoare: Marea Britanie - Spania (+... mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 13:51