O excursie in strainatate reprezinta un prilej grozav de relaxare si distractie, in care sa uiti de griji si sa vizitezi locuri minunate. Totusi, pentru a te asigura ca vacanta merge perfect, trebuie sa te asiguri ca ai totul pus la punct inainte de plecare. Iata cateva aspecte importante pentru orice calatorie in strainatate.
Asigura-te ca ai toate actele necesare
Daca vei vizita Uniunea Europeana, vei putea calatori cu buletinul, asa ca nu va trebui sa iti faci prea multe griji din acest punct de vedere. In cazul unei destinatii mai exotice sau care se afla in afara Uniunii Europene, vei avea nevoie de pasaport.
Inainte de plecare, asigura-te ca acesta este valabil. Anumite tari pot cere ca pasaportul sa fie valabil aproximativ 6 luni dupa ce te vei intoarce din calatorie. De aceea, este foarte important sa verifici toate aceste detalii atunci cand alegi destinatia. Anumite tari vor solicita si viza, pe care va trebui sa o obtii cu mai mult timp inainte de a pleca in vacanta.
Verifica daca ai nevoie de vaccin
Pe perioada pandemiei, multe tari vor solicita dovada vaccinarii impotriva COVID-19 sau un test negativ realizat cu maximum 48 de ore inaintea zborului. Pentru a avea totul pregatit, verifica toate informatiile din timp.
De asemenea, este posibil sa ai nevoie si de alte vaccinuri pentru a intra pe teritoriul anumitor tari. In numeroase destinatii din Asia sau Africa inca exista infectii periculoase, precum malaria sau febra tifoida. Asadar, pentru... mai mult
Luni, 19 Iulie 2021, ora 16:40
Chiar daca in 2021 bugetarii nu au primit carduri de vacanta sau tichete de vacanta, autoritatile centrale au luat decizia ca acestia sa le poata utiliza pe cele obtinute in anii precedenti, ramase nefolosite.
Concret, institutiile si autoritatile publice pot acorda o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere de vacanta pe hartie sau card, in cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.
In ceea ce priveste perioada de valabilitate a voucherelor de vacanta, emise in perioada martie 2019 - noiembrie 2020, indiferent de suport, s-a prelungit pana la data de 31 decembrie 2021.
Motivul prelungirii a fost economia la bugetul de stat, dupa cum a explicat premierul Florin Citu, care a punctat ca a permis ca voucherele de vacanta - indiferent ca sunt sub forma de carduri sau de tichete - pot fi folosite anul acesta, noi carduri urmand a ajunge in posesia bugetarilor abia din 2022.
Diferenta dintre voucherele pe hartie si carduri
Cardurile de vacanta sunt o versiune moderna de acordare a primelor si indemnizatiilor de vacanta. Spre deosebire de tichete, cardurile pot fi alimentate periodic. In ceea ce priveste banii de pe card, ei pot fi folositi pentru plata transportului, cazarii, meselor, tratamentelor si a serviciilor de agrement dorite.
Beneficiarii pot achizitiona produse si servicii oferite de agentii de turism, hoteluri, pensiuni si unitati de tratament balnear din Romania, cu mentiunea ca acestea... mai mult
Luni, 05 Iulie 2021, ora 03:19
Eliminarea voucherelor de vacanta a starnit o furtuna in paharul de apa rece cu care Guvernul se tot imbata ca "a reusit" o taiere a cheltuielilor pe care le are cu bugetarii. Pe de o parte avem reprezentantii din turism care se bazau pe aceste vouchere pentru a mai primi o gura de oxigen prin care sa mai supravietuiasca si anul acesta, iar de cealalta parte ii avem pe bugetari despre care se spune ca nu merita aceste vouchere pentru ca si asa sunt destul de privilegiati.
Din nou, ca o paralela, ultimele declaratii ale politicienilor au aratat ca bugetarii sunt privilegiati prin diferite sporuri care nu au absolut nici o legatura cu realitatea, iar taierea voucherelor de vacanta s-a facut, pe langa acest motiv, si argumentandu-se ca in piata inca mai exista tichete de vacanta de anii trecuti.
Reprezentatii agentiilor de turism spun ca de fapt nu prea este asa. Potrivit vicepresedintelui ANAT, Lucian Boronea, in octombrie 2020, mai existau in piata, vouchere necheltuite in valoare de un miliard de lei, nicidecum peste doua miliarde asa cum anuntau autoritatile.
"Dupa datele noastre contabile, la finele lunii octombrie, pentru ca aceasta este ultima luna contorizata de noi, mai existau vouchere necheltuite de aproape un miliard de lei, deci undeva la 700.000 de bugetari inca nu si le cheltuisera. Sa spunem ca pana in decembrie s-au mai cheltuit inca cel putin 200 de milioane, deci ar mai ramane undeva la 700-800 de milioane de lei in vocuhere neconsumate", a... mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 00:10
Premierul Florin Citu a vorbit miercuri, 10 februarie, dupa sedinta de Guvern, ca a fost discutata o ordonanta pentru reducerea cheltuielilor structurale, iar voucherele de vacanta care trebuiau emise in acest an vor fi emise anul viitor.
Aceasta decizie vine dupa ce s-a constatat ca in piata sunt vouchere inca nefolosite in valoare de 2,4 miliarde de lei.
Lista celor mai scandaloase sporuri inventate pentru bugetarii romani: 15% pentru titlul de doctor sau 20% pentru dificultatea misiunii
"Pe langa faptul ca sunt vazute ca un spor, nu venit suplimentar, in Romania, astazi, au fost prelungite voucherele de vacanta emise in 2019 si cele din 2020.
Dulcele spor salarial din sectorul bugetar. Ce venituri exotice ar urma sa piarda angajatii la stat din 2021
Acest lucru inseamna ca in economie sunt in valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanta care nu au fost folosite.
Stiti foarte bine, pe de o parte, industria ne spune ca anul trecut a fost inchisa, deci nu puteau sa fie folosite voucherele de vacanta, pe de alta parte, este nevoie, deci le-am dat voie sa fie folosite anul acesta, deja sunt in circulatie, 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanta.
De aceea, voucherele de vacanta care ar fi trebuit sa fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor si avem aceasta economie la buget", a explicat Premierul Citu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Premierul a mai precizat ca bugetul urmeaza sa fie pus in dezbatere in aceasta seara... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 17:46
Un turist strain a cheltuit in Romania, putin peste 2.000 de lei in vacanta petrecuta la noi in tara, se arata in datele statistice oficiale.
Astfel ca, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul trei din acest an a fost de 95.000, acestia cheltuind 190,4 milioane de lei (2.005 lei/ pers), potrivit Institutul National de Statistica (INS).
Afacerile au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut in Romania de catre 59,8% dintre turistii nerezidenti in trimestrul trei din 2020, cheltuielile acestora reprezentand 60,3% din total.
40,2% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in perioada analizata au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (60%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (16,6%).
Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (54,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (85,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,1%.
Mai mult, din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 52,8% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 25,5% cadourilor si suvenirurilor.... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 10:54
Studiul efectuat de echipa motorului gratuit de cautare pentru calatorii momondo.ro arata ca 72% dintre romani si-au propus sa cheltuie peste 2000 lei in vacanta de vara iar peste jumatate dintre respondenti (53%) au afirmat ca bugetul familiei alocat pentru calatoria din timpul verii depaseste 3000 lei, adica un salariu mediu net, din Romania.
Romanii cred cu tarie in puterea unei vacante, de aceea aloca sume semnificative din salariul lor pentru calatoria din timpul verii care le va incarca bateriile pentru inca un an. Concurenta intre companiile de zbor face ca efortul de a pune bani in pusculita in fiecare luna sa fie rasplatit cu destinatii cat mai atractive. De asemenea, hotelurile incearca sa atraga noi clienti prin reduceri de preturi sau includerea in pret a unor servicii, precum spa, masaj, tururi ghidate sau petreceri tematice.
Unde isi propun romanii sa calatoreasca in vara 2019?
Cei mai multi (66%) dintre participantii la studiu isi doresc o calatorie care sa includa si cateva zile de stat pe plaja. Timpul petrecut pe malul marii, fie ca implica lupte cu valuri sau doar carti citite pe sezlong, razbuna toate orele de stat la birou din lunile precedente.
Dar exista si o alta categorie de oameni, putin peste o treime, care prefera drumetiile montane si aerul curat, mai ales daca locuiesc intr-un oras infierbantat, cu temperaturi varatice mult mai neprietenoase decat cele din paduri.
Tot la fel de multi isi doresc un city break in lunile de... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 12:20
De cele mai multe ori, gandul de a pleca intr-o vacanta e conectat automat la una, maximum doua destinatii, intr-o singura tara. Cum ar arata, in schimb, o calatorie in care vizitezi doua tari? Cum ar fi sa mananci dimineata patiserie franceza, iar seara sa savurezi un pahar cu vin italian?
Pentru calatorii romani care se intreaba cum pot vedea cat mai multe destinatii, cu cat mai putine resurse financiare si de timp, echipa din spatele motorului de cautare global care compara gratuit oferte de calatorie momondo.ro a selectat sase posibile optiuni de vacanta in care poti vedea doua fatete ale lumii intr-o singura calatorie.
1. Bruxelles (Belgia) - Amsterdam (Olanda)
Bruxelles este o destinatie care ar putea fi vizitata in fiecare an, iar ofertele la biletele de avion in extra-sezon sunt unul dintre principalele motive. Pune apoi la socoteala cele peste 1.600 de sortimente de bere, un distins accent frantuzesc si probabil cea mai delicioasa ciocolata din lume.
Ai toate sansele sa intalnesti oameni de nationalitati diferite intr-o singura zi. In Bruxelles, spiritul european, cultura cafenelelor, a salilor de concert, a artei, a strazilor de poveste, a cosmopolitului convietuiesc.
De aici poti sa ajungi la Amsterdam cu un bilet de autobuz si doua ore si 45 de minute de rabdare, timp in care, desigur, poti sa arunci ochii pe geam. Odata ajuns in Amsterdam, ia la pas strazile impecabile, intesate de arta si istorie, bucura-te de experienta unui coffee shop... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 11:58
In jur de 155.000 de romani si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara, in crestere cu 7% fata de anul trecut, cheltuind aproximativ 155 de milioane de lei (34,4 milioane euro), cu 8% mai mult comparativ cu anul precedent, potrivit datelor estimative anuntate marti de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
De asemenea, in strainatate au calatorit prin intermediul agentiilor de turism, pentru petrecerea sarbatorilor de iarna din acest an, aproape 10.000 de romani, in crestere cu 22%.
Acestia au cheltuit in afara tarii, doar pentru servicii turistice, peste 6 milioane de euro, suma cu 23% mai mare fata de cea din anul anterior.
"Chiar daca sfarsitul de an a fost marcat de evenimente politice, economice si sociale atat pe plan intern, cat si extern, acestea nu i-au mai afectat pe turistii romani la fel ca in anii anteriori, ceea ce a determinat cresterea circulatiei turistice in preajma sarbatorilor de iarna", a mentionat FPTR.
Destinatiile din Romania au ...citeste mai departe despre "Romanii au cheltuit peste 40 de milioane de euro pe vacantele de Revelion: Care au fost destinatiile preferate" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 14:37
Romanii au cheltuit, anul trecut, in strainatate, circa 360 de milioane de euro, prin cardurile Visa. Aproape o treime din aceasta suma a fost cheltuita in sezonul vacantelor (iulie, august si septembrie).
Romanii au realizat 5,3 milioane de tranzactii in strainatate cu carduri Visa emise in Romania in anul 2013, dintre care o treime doar in trimestrul III. In total, detinatorii de carduri Visa din Europa au efectuat peste 700 de milioane de tranzactii la POS in timpul calatoriilor in strainatate anul trecut.
Romanii au folosit cel mai des cardul in strainatate pentru a plati serviciile de cazare (in special hoteluri), imbracaminte si carburant, in timp ce europenii au platit cel mai des cu cardul in supermarket-uri, in sectorul divertismentului, magazine, restaurante si servicii turistice in general.
Destinatiile preferate de romani in 2013
Cele mai populare destinatii pentru romani in 2013 au fost Italia, Franta, Germania si Marea Britanie, care au reprezentat 44% din totalul cheltuielilor pe cardurile Visa anul trecut.
Spre deosebire de romani, destinatiile preferate de europeni au fost Spania, Franta, SUA, Marea Britanie, Suedia si Italia.
Perioada de varf cu cele mai mari cheltuieli, aproape o treime din tot anul 2013, a fost in lunile estivale - iulie, august si septembrie.
Cele mai mari cresteri in ceea ce priveste cheltuielile cu cardurile Visa in sectorul turismului s-au inregistrat pentru urmatoarele coridoare: Marea Britanie - Spania (+... mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 13:51