Pe perioada starii de urgenta statul a cheltuit aproape un miliard de lei pentru achizitii de medicamente, de echipamente si dispozitive medicale, materiale sanitare, pe transport persoane si bunuri dar si pentru drepturi salariale specifice acestei perioada, potrivit raportului Curtii de Conturi.
Daca ne uitam mai in detaliu la aceste cifre vom vedea ca peste un sfert din banii cheltuiti s-au dus pe drepturi salariale specifice acestei perioade. Mai precis, din cele 982 de milioane de lei cheltuite in starea de urgenta pe cele mentionate mai sus, aproape 263 de milioane s-au dus pe "drepturi salariale specifice acestei perioade".
Trecand peste sumele care s-au dat pentru drepturile salariale, unele spitale si-au acordat sporuri mult mai mari decat cele acceptate legal, altele au acordat sporuri mai multor categorii decat era legal si-au si-a dat bani pentru mai multe zilel libere decat aveau dreptul.
Ce inseamna fraza de mai sus? Se refera la ore suplimentare, stimulente si sporuri.
"Ca urmare a analizei cheltuielilor in domeniul asistentei medicale, s-a constatat faptul ca nivelul cheltuielilor angajate a fost de 982.144.000 lei, din care: 25.182.000 lei pentru achizitii de medicamente, 354.310.000 lei pentru achizitii de echipamente/dispozitive medicale, 244.186.000 lei pentru achizitii de materiale sanitare, 262.826.000 lei - cheltuieli determinate de acordarea unor drepturi salariale specifice pe perioada starii de urgenta (ore suplimentare, sporuri,... mai mult
Marti, 18 August 2020, ora 17:45
Statul va plati jumatate din valoarea totala a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creeaza minimum 20 locuri de munca, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Pentru companiile care creeaza minim 20 de locuri de munca, statul va plati jumatate din valoarea totala a cheltuielii salariale. Deci, nu e vorba de o scadere a impozitului sau a contributiilor sociale, e vorba de jumatate din cheltuiala salariala, din tot ce in limbajul comun inseamna salariul pe care il plateste angajatorul privat", a spus Ponta.
Schema de ajutor de stat a fost convenita ca Fondul Monetar International
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca statul va suporta din costul salarial atat salariul net, cat si taxele aferente, iar schema de ajutor va fi valabila timp de sapte ani, cu incepere de la 1 iulie 2014.
Normele de aplicare vor fi prezentate la inceputul lunii aprilie, astfel incat sa fie posibile preinscrieri pana la 1 iulie.
Conform sistemului pregatit de autoritati, firmele vor achita intregul cost salarial pentru locurile de munca nou-create, dar vor deconta trimestrial jumatate din acest cost. Conditia, atat pentru firmele nou-infiintate, cat si pentru cele aflate deja in functiune, este sa fie create minimum 20 locuri de munca. Firmele care creeaza minimum 20 locuri de munca intr-un an pot apela la aceasta schema de ajutor si pe parcursul urmatorilor ani de aplicare a sistemului, in aceleasi conditii. mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 09:15
Costul orar al fortei de munca in forma ajustata in functie de numarul zilelor lucratoare a crescut in trimestrul al doilea cu 4,01% fata de primul trimestru si cu 5,97% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar in forma bruta avansul a fost de 3,94%, respectiv 5,99%, potrivit datelor INS.
"Fata de trimestrul I 2013, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice, cu exceptia constructiilor (-1,28%). Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (15,97%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (14,22%) si intermedieri financiare si asigurari (10,37%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Cheltuielile salariale cu forta de munca au crescut cu 3,99% in forma ajustata, iar cele non-salariale au inregistrat un avans de 4,07%, in timp ce in forma bruta cresterile pe cele doua componente au fost de 3,92% si 4%.
Pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca in forma ajustata, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, au fost consemnate in administratie publica (16,91%), invatamant (15,25%), sanatate si asistenta sociala (13,92%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (13,44%), ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice.
Scaderi s-au inregistrat in... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 11:55
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat joi ca nu exista in plan reducerea de personal din sistemul public, dar se are in vedere, potrivit acordului cu FMI, pastrarea cheltuielilor salariale la 7,2% din PIB, informeaza NewsIn."Strategia fiscala vizeaza doua masuri principale, nu este vorba de reducerea numarului de personal. Prima masura vizeaza controlul asupra angajarilor, prin mentinerea raportului 1 la 7, astfel ca automat se va produce o scadere a personalului. O alta masura se refera la plafonarea cheltuielilor", a explicat ministrul.
Ialomitianu a precizat ca, potrivit acordului cu Fondul Monetar International, cheltuielile cu salariile trebuie sa fie de 7,2% din PIB. "Nu avem in plan reducerea de personal. Mergem in continuare cu reorganizarea administratiilor fiscale pe regiuni si sigur vom reduce functii de conducere, dar nu ne-am propus sa dam afara, ci va fi o relocare.
Prin depunerea electronica nu vom mai avea nevoie de personal la ghisee, iar personalul va fi redistribuit sau daca nu va fi nevoie se va renunta la personal", a mai spus Ialomitianu. mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 12:21
Cheltuielile cu salariile vor fi mai mici cu 3,5 miliarde lei in 2010, fata de cele pentru acest an, reflectand o scadere a ponderii cheltuielilor in PIB de 0,68%, in conditiile in care bugetul pe anul viitor prevede reducerea cheltuielilor cu personalul la 8,7% din PIB, a spus luni, Gheorghe Pogea, potrivit NewsIn."Ministerul Finantelor Publice colecteaza date privind numarul de angajati din sistemul public. Spre exemplu, pentru luna septembrie, numarul total de angajati din sectorul bugetar a fost de 1.388.835.
Bugetat pentru anul 2009, numarul a fost de 1.414.465. Acesta a fost numarul avut in vedere la elaboarea bugetului pe 2009. Pe 2010 se prevede o reducere a cheltuielilor cu personalul la 8,7% din PIB. (PIB, aproximativ 525 miliarde slei n.r.t), respectiv cheltuielile cu personalul vor fi mai mici cu circa 3,5 miliarde lei sau 0,68% din PIB.
In anul 2009, numarul posturilor fata de cele bugetate este mai scazut cu 16.975 la nivelul bugetului de stat (luna septembrie, anul curent)", a declarat ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea.
Astfel, numarul total al angajatilor la stat a fost mai mic cu 25.630 in luna septembrie, fata de cel avut in vedere la construirea bugetului de stat pe anul 2009. Pogea sustine ca cele mai mari cresteri ale salariilor in acest an s-au inregistrat la nivelul autoritatilor locale unde veniturile angajatilor au crescut in medie cu 15,3%, fata de anul trecut.
"La nivelul autoritatilor centrale, care pot fi controlate riguros de... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 16:57
Autoritatile romane s-au angajat in fata Fondului Monetar International, in noua scrisoare de intentie ce o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara, sa monitorizeze zece mari companii publice cu probleme si sa fixeze plafoane la cheltuielile salariale ale firmelor ce primesc subventii, relateaza NewsIn.Companiile care vor fi monitorizate in prima faza sunt C.N. Cai Ferate CFR, S.N. Transport CFR Calatori, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.
Pentru a diminua povara generata de companiile de stat asupra bugetului public, ca urmare a nevoilor mare de finantare si a dividendelor scazute transferate, Guvernul va modifica legislatia, astfel incat companiile de stat sa fie obligate sa transmita guvernului proiecte de buget in termen de 15 zile lucratoare de la data publicarii bugetului general.
Nu vor mai fi permise negocieri colective, inclusiv referitoare la salariul minim, pana la momentul aprobarii bugetului anual al fiecarei companii de stat, s-a angajat Guvernul.
Executivul va decide salariul total la companiile subventionate, precum si alte transferuri de la buget.
De asemenea, prin noua reglementare va fi interzis transferul alocarilor pentru cheltuieli de capital la cheltuieli curente, iar la nivel personal si institutional vor fi introduse sanctiuni automate pentru cei care nu-si respecta contractele de... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2009, ora 12:50
Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat, luni, ca in urma evaluarii facute de expertii Fondului Monetar International (FMI), in trimestrele II si III nu exista riscul intreruperii acordului semnat de Romania cu institutiile financiare internationale, informeaza NewsIn.
"La ora actuala, nu avem niciun motiv, daca avem in vedere evaluarile facute de FMI in semestrul doi si chiar acum pentru trimestru trei, ca acest lucru sa nu continue. Este un mare avantaj pentru Romania sa-si mentina acordul stand-by cu FMI, sa-si mentina liniile de finantare cu Comisia Europeana si Banca Mondiala", a spus Pogea.
Pogea a afirmat ca, in urmatorii ani, cheltuielile de natura salariala vor trebui sa scada "de la ponderea de 31% din totalul taxelor si impozitelor colectate, la nivelul inregistrat de celelalte tari europene, unde acest procent reprezinta doar 23%".
Pogea a reamintit ca pentru anul 2010 cheltuielile de natura salariala vor trebui sa reprezinte 8,7% din PIB, fata de 9,4% din PIB in 2009, insa a dat asigurari ca veniturile salariale nu vor scadea.
"Fac inca o precizare si vreau sa fiu foarte direct, am spus-o si la intalnirea cu sindicatele: pentru 2010 veniturile salariale raportate la 2009 nu scad, chiar daca Curtea Constitutionala va declara ca fiind constitutional pachetul de legi privind reforma. Am facut apel la toate sindicatele si la toti cei prezenti sa inteleaga ca cele zece zile fara plata pe care le-am propus reprezinta o masura cu caracter temporar, nu este... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2009, ora 15:53
Fondul Monetar International urmareste ca Romania sa aiba cheltuieli salariale mai transparente si nu bazate pe sporuri, ci pe o schema simplificata a salariului de baza, a spus miercuri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.
Jeffrey Franks a aratat ca dublarea cheltuielilor salariale bugetare nu poate fi mentinuta in Romania. "Acest lucru nu inseamna ca salariile vor scadea, ci ca sistemul va fi simplificat pentru o mai mare transparenta", a spus oficialul, explicand ca nu este corect ca pentru acelasi tip de activitate un functionar sa fie platit diferit in functie de institutia in care lucreaza.
"Sistemul de salarizare este diferit in fiecare minister chiar si pentru aceeasi munca prestata. Acesta nu este un sistem bun, nu este un sistem transparent. Din cate stiu eu, exista peste 68 de tipuri de sporuri in sectorul public. Nici acesta nu este un sistem bun, pentru ca este prea complicat si nici transparent. Trebuie sa existe un tratament egal transministerial", a subliniat Franks.
"Reforma sistemului de salarizare va urmari sa rectifice aceste inegalitati. (...). Este vorba despre un un sistem de salarizare care nu se bazeaza atat de mult pe sporuri, ci pe un salariu de baza", a explicat oficialul FMI.
Jeffrey Franks a asigurat ca in acordul FMI sunt prevazute conditii specifice care sa "potejeze si sa creasca sustinerea pentru sectorul cel mai vulnerabil al societatii". De asemenea, sunt prevazute masuri pentru a creste fondurile pentru ajutor social si... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 13:00
Romania trebuie sa imbunatateasca procesul executiei bugetare si controlul cheltuielilor salariale, dar si sa reformeze sistemul de pensionare si sa administreze mai bine companiile publice, a declarat miercuri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. "Executia bugetara a presupus, in Romania, rectificari multiple, ceea ce a permis deficitului sa creasca. Vrem sa evitam ca acest lucru sa se intample in viitor. Cu asistenta internationala, cred ca este posibil, dar Romania trebuie sa adopte o lege de responsabilitate fiscala", a spus Franks.
In al doilea rand, el a mentionat dublarea cheltuielilor salariale in ultimii ani si a adaugat ca este nevoie de reformarea sistemului de salarizare.
"Acest lucru nu inseamna neaparat ca salariile vor scadea, dar sistemul in general trebuie imbunatatit. A alta problema o reprezinta faptul ca numarul persoanelor care se pensioneaza este mai mare decat cel al noilor angajati, ceea ce da nastere unor mari presiuni, desi in 2009 fondul de pensii ar putea fi excedentar", a afirmat Franks.
Reprezentantul FMI a mai spus ca este nevoie de un control mai bun al companiilor publice, deoarece unele dintre ele functioneaza cu datorii foarte mari.
Franks a completat ca, in cadrul momerandumului pentru pachetul de finantare externa exista si conditii specifice pentru a proteja si chiar spori sustinerea pentru categoriile sociale defavorizate.
mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 11:10