Comisia de buget din Camera Deputatilor a adoptat joi un amendament la OUG 85/2019, propus de PSD, care prevede reducerea taxei de clawback pentru producatorii romani de medicamente.
"Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor a admis, joi, un amendament propus de PSD pentru reducerea taxei de clawback pentru producatorii romani de medicamente. Astfel, prin modificarea OUG nr. 85/2019 privind contributiile pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, PSD propune ca pentru medicamentele produse in Romania contributia trimestriala sa fie redusa la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, indiferent daca e vorba de medicamente generice sau inovative. Pentru medicamentele produse in afara tarii, taxa ramane neschimbata, respectiv 20% in cazul medicamentelor generice si 25% pentru cele inovative", se arata intr-un comunicat al PSD transmis joi.
Potrivit sursei citate, acest amendament are in vedere "cresterea capacitatii industriei de medicamente autohtone pentru acoperirea cererii interne a populatiei pe perioada pandemiei de coronavirus".
"Prin reducerea taxei de clawback se asigura cresterea capacitatii de productie a producatorilor romani si scaderea preturilor la medicamente pentru cetateni", arata initiatorii.
Amendamentul urmeaza sa fie votat saptamana viitoare in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional pentru adoptarea propunerii legislative. ...citeste mai... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 16:21
O gospodarie a cheltuit lunar, in medie, pe medicamente 58,21 lei, in primul trimestru din acest an, se arata intr-o ancheta privind veniturile si consumul populatiei realizata de Institutul National de Statistica.
In mediul urban o gospodarie a cheltuit 69,33 lei lunar, in medie, pe medicamente de uz uman, in timp ce in mediul rural cheltuielile cu aceste produse s-au ridicat la 43,73 lei.
Institutul National de Statistica (INS) defineste gospodaria ca pe un grup de doua sau mai multe persoane, cu sau fara copii, care, in mod obisnuit, locuiesc impreuna, au in general legaturi de rudenie si se gospodaresc (fac menajul) in comun, participand integral sau partial la bugetul de venituri si cheltuieli al gospodariei.
Dupa caz, membrii gospodariei lucreaza impreuna terenul sau cresc animale, consuma si valorifica in comun produsele obtinute. Gospodaria poate fi compusa si dintr-un grup de doua sau mai multe persoane, cu sau fara copii, intre care nu exista legaturi de rudenie, dar care declara ca, prin intelegere, locuiesc impreuna si au buget comun.
Persoanele care nu apartin de alta gospodarie si care locuiesc si se gospodaresc singure se considera gospodarii formate dintr-o singura persoana. mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 11:16
Romania are nevoie de o suplimentare cu 1,5% a bugetului de medicamente compensate pentru a acoperi nevoile pietei, potrivit unui studiu Cegedim.
In prezent, sunt compensate medicamente de 6,415 milioane lei, ceea ce reprezinta 60% din totalul celor eliberate pe baza de prescriptie, iar daca lista ar fi actualizata cu tratamentele noi care sunt in asteptare de mai bine de cinci ani, cheltuielile ar creste cu 1,5%.
Statul roman trebuie sa aloce 94,3 milioane de lei, cu 1,5% mai mult fata de suma disponibila in prezent, pentru introducerea pe lista a celor 140 de molecule noi, care sunt in asteptare inca din anul 2007.
"In prezent, in Romania sunt compensate medicamente in valoare de 6,415 milioane de lei, ceea ce reprezinta 60 la suta din totalul medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala. Pentru actualizarea listei cu numarul integral de molecule care se afla acum in asteptare, statul roman ar trebui sa aloce in plus suma de 94,3 milioane de lei in primul an", a declarat directorul general Cegedim Romania, Petru Craciun.
Dintre moleculele aflate in asteptare, majoritatea sunt destinate tratarii cancerului, diabetului, afectiunilor cardiologice, sunt antibiotice si antivirale, dar si medicamente pentru pacientii care sufera de HIV/SIDA, pentru cei cu afectiuni psihice, boli rare sau post-transplant.
"Vorbim de o crestere a bugetului actual alocat medicamentelor compensate doar cu 1,5 la suta - suma comparabila cu fondurile alocate proiectului... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 14:25