Liderul Partidului Lege si Justitie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a declarat sambata dupa-amiaza ca polonezii au dreptul moral sa le spuna "nu" refugiatilor, desi Comisia Europeana a lansat recent o procedura de infringement dupa refuzul Varsoviei de a primi cota de refugiati alocata de catre Bruxelles.
"Noi nu am exploatat tarile din care provin refugiatii care vin in aceste zile in Europa. Noi nu le-am folosit forta de munca si, in final, noi nu i-am invitat in Europa. Noi avem dreptul moral de a spune nu", a declarat Kaczynski la Conventia PiS, organizata in localitatea Przysucha, transmite Reuters.
Comisia Europeana a lansat luna trecuta o procedura de infringement impotriva Poloniei, Cehiei si Ungariei pentru ca au refuzat sa primeasca cotele de solicitanti de azil alocate de catre Bruxelles.
Din pozitia de lider al formatiunii de guvernamant, Kaczynski a criticat adeseori schema de relocare pentru migrantii din Uniunea Europeana.
De asemenea, acesta a spus ca nu va accepta ca formatiunea conservatoare sa fie catalogata drept antieuropeana, dupa ce a sustinut in urma cu 13 ani aderarea la UE.
"Faptul ca apreciem fondurile europene, asta nu inseamna ca am pierdut dreptul sa facem anumite evaluari, inclusiv cele legate de contextul istoric", a completat Kaczynski.
Liderul PiS s-a plans ca polonezii nu au primit niciodata compensatii pentru pierderile suferite in urma celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
In timpul discursului, acesta a precizat ca... mai mult
Sambata, 01 Iulie 2017, ora 17:16
Romania a primit, pe parcursul anului 2016, peste 550 de refugiati care au fugit de razboiul din tara lor si au venit in Europa in cautarea unei vieti mai bune.
Uniunea Europeana a stabilit o cota de circa 2.000 de imigranti pe care tara noastra trebuie sa ii primeasca, iar anul trecut in Romania au sosit si au primit adapost 554 de refugiati din Grecia si Italia, tari prin care aceste persoane intra in Europa, dupa calatorii periculoase pe mare.
"Pe parcursul anului 2016, au fost transferate in Romania 554 de persoane din Grecia si Italia, prin intermediul procedurii de relocare intra UE, care dupa obtinerea unei forme de protectie au optat pentru inscrierea in programul de integrare", se arata intr-un raspuns al Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) din cadrul Ministerului de Interne, la solicitarea Ziare.com.
Fiecare refugiat care vine in tara noastra intra intr-un program de integrare si poate beneficia si de proiectul "O noua casa", prin care autoritatile romane ii ajuta pe imigranti sa isi gaseasca o locuinta si le acopera costurile de chirie si utilitati. Cheltuielile sunt acoperite cu bani europeni, prin Fondul Azil Migratiune si Integrare.
"Din totalul persoanelor relocate, exista persoane care au beneficiat de serviciile oferite prin proiectul "O noua casa" derulat de Serviciul Iezuit pentru Refugiati din Romania - JRS, finantat prin Fondul Azil Migratiune si Integrare, prin intermediul carora sunt derulate activitati de identificare a unor... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 13:13
Guvernul suedez se pregateste pentru niste cheltuieli uriase cu refugiatii si a suplimentat bugetul pe 2017 cu peste 2,5 miliarde de euro, din care peste un miliard vor fi alocati doar pentru sprijinirea autoritatilor locale, care nu se mai pot descurca din fonduri proprii in fata valului migrator.
Cu toate acestea, reprezentantii municipalitatilor din Suedia sustin ca sumele vor fi in continuare insuficiente, informeaza agentia Bloomberg.
"Va fi un efort deosebit sa mergem inainte cu aceste programe. Este foarte bine ca vom primi 10 miliarde de coroane (1,05 miliarde de euro - n.red.), dar acesti bani nu vor acoperi costurile suplimentare cu migratia", explica Annika Wallenskog, economist-sef al Asociatiei Oraselor si Regiunilor din Suedia.
In ultimii doi ani, guvernul suedez a alocat sume importante de bani pentru a gestiona criza refugiatilor, dar a reusit sa mentina o prognoza de deficit bugetar pe anul in curs si pentru 2017 la un nivel de 0,3%, dupa ce a impus controale la granita in luna noiembrie a anului trecut.
Reformele cerute de guvernul suedez, care includ si sprijinul pentru integrarea refugiatilor, vor costa 24 de miliarde de coroane in 2017 (2,51 miliarde de euro - n.red.), iar suma ar putea urca pana la 36 de miliarde de coroane in 2020 (3,76 miliarde de euro - n.red.).
Cresc taxele
Autoritatile suedeze au fost nevoite sa creasca impozitele, pentru a mentine aceeasi politica fiscala care a dus la stergerea deficitului de 60 de miliarde de... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 17:22
Multe dintre tarile Uniunii Europene se opun repartizarii refugiatilor in Europa, pe motiv ca trebuie sa aloce prea multi bani pentru aceasta schema, insa un cunoscut economist incearca sa demonteze argumentul, spunand ca imigrantii vor da inapoi dublul banilor investiti, prin contributia lor la economia statelor respective.
Este teoria lui Philippe Legrain, fost consilier economic al presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, expusa intr-un nou studiu menit sa combata ideea ca primirea refugiatilor va consuma prea multi bani din bugetele nationale, din cauza cheltuielilor pentru cazare si ajutoare sociale, scrie Business Insider.
"Investirea unui euro in primirea refugiatilor poate rezulta in doi euro, vizibili in economie, in urmatorii cinci ani", sustine Legrain in raportul sau intocmit pentru Tent Foundation si intitulat "Refugiatii: o investitie umanitara care aduce dividende economice".
Cote obligatorii de refugiati - Primele reactii negative si amenintari cu ...citeste mai departe despre "Ce ar avea de castigat UE de pe urma refugiatilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 07:22
Guvernul german a alocat aproape 94 de miliarde de euro imigrantilor pana in 2020. Aceasta suma va acoperi cheltuielile cu cazarea, integrarea, cursurile de limba germana, dar si ajutoarele sociale.
Din aceasta suma, 4,6 miliarde de euro vor fi folositi numai pentru integrarea imigrantilor si asistenta oferita pentru ca acestia sa-si gaseasca un loc de munca. 5,7 miliarde de euro vor fi utilizati pentru ca imigrantii sa invete limba germana.
Spre comparatie, bugetul armatei germane pe 2015 a fost de 36,6 miliarde de euro.
Citand un anunt facut de Ministerul german al Finantelor, cotidianul Der Spiegel arata ca numarul persoanelor care vor cere azil in tara, in 2016, va ajunge la 600.000. In 2017, se estimeaza ca vor fi 400.000, iar anul urmator 300.000, informeaza Russia ...citeste mai departe despre "Suma uriasa pe care a alocat-o Berlinul imigrantilor: Cat costa ca refugiatii sa invete germana" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Mai 2016, ora 17:30
Birocratii din corpul executiv al UE par tot mai atasati de aplicarea pedepselor, exemplul cel mai bun fiind stabilirea unei penalitati de 250.000 de euro pentru fiecare refugiat care va fi platita de statele care trebuie sa indeplineasca o cota de azilanti redistribuiti.
Analistii Bloomberg cred ca abordarea Comisiei Europene este gresita, mai ales in contextul in care valul de refugiati pare sa mai piarda din intensitate.
Viziune pe termen lung
Europa ar trebui sa aiba o abordare pe termen lung in problema crizei refugiatilor, stabilirea cotelor nefiind de foarte mare folos intr-un spatiu de libera circulatie.
In spatiul Schengen, orice azilant se poate stabili intr-o tara pentru a pleca apoi spre destinatia tintita initial.
Nu trebuie uitat nici faptul ca scopul principal a fost dintotdeauna reducerea influxului de refugiati in regiune si nu managementul de moment al unei situatii particulare.
Acordul incheiat cu Turcia in privinta reducerii numarului de refugiati si programul de redistribuire in interiorul UE pot reprezenta puncte de pornire in gasirea unei solutii, dar nu se constituie intr-o solutie finala a crizei refugiatilor.
Intarirea frontierelor externe ale UE si constituirea unei baze comune de date cu refugiatii intrati pe continent sunt si ele chestiuni cruciale in aceasta problema, dar un alt punct de pe lista il reprezinta si eliminarea restrictiilor pentru azilanti de pe pietele de munca din cele 28 de state.
Recompense in loc de... mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 12:04
Summit-ul turco-european de la inceputul acestei saptamani a scos la iveala faptul ca Ankara stie sa foloseasca criza refugiatilor ca pe un avantaj in negocierile pe care le poarta cu partenerii europeni.
Prezent la Bruxelles, premierul turc Ahmet Davutoglu a prezentat un nou set de propuneri menite a limita accesul refugiatilor din Siria in interiorul Europei, in schimbul unor avantaje mult mai favorabile Turciei in relatia cu UE, mentioneaza IB Times.
Mana forte
Davutoglu a inaintat liderilor europeni un set de conditii mult mai ferme trasate de Ankara in negocierile privind limitarea exodului sirian catre Europa.
Turcii mai vor cateva miliarde de euro pentru intretinerea refugiatii preluati, liberalizarea regimului de vize UE pentru cetatenii turci, dar si accelerarea procesului de integrare a tarii in Uniunea Europeana.
Premierul turc a incercat sa negocieze si preluarea de catre statele europene a unui refugiat din Turcia pentru fiecare refugiat pe care Ankara aproba sa il readuca din Grecia.
In plus, liderii de la Ankara spera ca jocul lor politic in regiunile invecinate din Siria si Irak sa nu fie perturbat de interventia statelor din coalitia europeana.
In acest moment, Turcia a inchis granita cu Siria lasand in zona de frontiera zeci de mii de refugiati, in ciuda apelurilor facute de ONU si UE pentru a permite intrarea lor in tara.
Creste pretul
O explicatie pentru blocada de la frontiera turco-siriana ar putea sta in cheltuielile pe... mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 17:50
1Comisia Europeana a anuntat luni ca a mobilizat miliarde de euro din bugetul comunitar pentru a ajuta statele cele mai afectate de criza refugiatilor, raspunzand astfel cererii Austriei ca, dincolo de un anumit prag, cheltuielile generate de sosirea masiva a migrantilor sa fie suportate din fonduri europene.
Autoritatile de la Viena au calculat ca pentru Austria o cifra care poate fi "asumata" ar fi de circa 35.000 de refugiati pe an, in conditiile in care aceasta tara a primit anul trecut 90.000 de cereri de azil, relateaza agentia EFE.
Prin urmare, ministrul de finante austriac, Hans Jurg Schelling, a trimis o scrisoare Comisiei Europene in care solicita plata a circa 600 de milioane de euro din fonduri europene pentru acoperirea sumelor necesare intretinerii "excesului" de 55.000 de migranti.
Conform estimarilor autoritatilor de la Viena, pentru fiecare refugiat guvernul austriac cheltuie in fiecare an circa 11.000 de euro.
Austria cere ca UE sa finanteze costurile cu ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana considera ca a alocat fonduri suficiente pentru gestionarea crizei refugiatilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 22:15
Dupa ce s-a trezit cu un milion de refugiati preluati in grija odata cu implementarea politicii "usilor deschise", Germania pare sa nu mai poata controla afluxul de migranti care intra pe teritoriul sau.
Alti 91.000 de migranti au fost raportati intrand pe teritoriul tarii in luna ianuarie a acestui an, in scadere fata de decembrie 2015, dar aceasta doar din cauza temperaturilor scazute, dupa cum sustin autoritatile de la Berlin, citate de International Business Times.
Fata de ultima luna a anului trecut, numarul refugiatilor ajunsi in Germania la inceputul lui 2016 este in scadere cu peste 35.000.
Situatia este doar aparent imbucuratoare, oficialii germani asteptandu-se la un asalt mult mai puternic din partea migrantilor odata cu venirea primaverii.
Din cele 91.671 de persoane care au solicitat azil in Germania de la inceputul acestui an, 35.822 provin din Siria, 18.653 din Irak, 18.099 din Afganistan, 4.203 sunt iranieni, iar 1.623 au venit din Maroc.
Saptamana trecuta, cancelarul Angela Merkel a incercat sa-i linisteasca pe localnici sustinand ca refugiati primiti acum in tara se vor intoarce inapoi in Siria si Irak odata ce gruparea terorista Statul Islamic va fi infranta.
Insa, un sondaj de opinie efectuat de curand de ARD Deutschland Trend arata ca o mare parte din populatia Germaniei crede ca politica guvernului in privinta refugiatilor a dat gres, iar Angela Merkel se dovedeste incapabila sa gestioneze aceasta criza.
Buget sub presiune... mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 15:15