Comisia Europeana a solicitat Frantei si Italiei sa-si mentina angajamentele de reducere a cheltuielilor publice in timp ce isi reformeaza economiile, transmite Reuters.
In recomandarile sale anuale de politica economica a statelor membre, Comisia Europeana a incercat sa gaseasca un echilibru intre solicitarile de reducere a cheltuielilor bugetare si stimularea economiei fragile, intr-o perioada in care rata somajului este la un nivel record.
Echilibrul este important, deoarece UE trebuie sa confirme credibilitatea recentelor reglementari bugetare mai dure si, in acelasi timp, trebuie sa raspunda avansului partidelor extremiste, observat la alegerile pentru Parlamentul European.
Franta, a carei economie a crescut extrem de lent in ultimii doi ani, este un exemplu al dificultatilor cu care se confrunta multe guverne, care implementeaza reforme structurale nepopulare in privinta pietei muncii si a sistemului de pensii si mentin un control strict al cheltuielilor publice.
Pentru prima data in istoria Frantei, la alegerile europarlamentare, un partid de extrema dreapta, Frontul National, a castigat alegerile la nivel national, cu 25% din voturi. Partidul Socialist al presedintelui Francois Hollande a obtinut doar locul trei, dupa Partidul Conservator. Rezultatele slabe, care afecteaza adoptarea unor reforme nepopulare, are de asemenea implicatii negative pentru ratingul de credit al Frantei, a avertizat agentia de evaluare financiara Moody's.
Presedintele... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 12:35
Datoria Italiei a atins in luna iunie un nivel record de 1.973 miliarde euro, iar deficitul bugetar a crescut, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in mare parte din cauza contributiei la sprijinirea altor state cu probleme din zona euro, a anuntat banca centrala.
Potivit bancii centrale, datoria a urcat cu 6,6 miliarde de euro fata de sfarsitul lunii mai, la 1.973 miliarde de euro, reprezentand 123% din PIB al tarii, scrie New York Times.
Raportat la PIB, Italia este al doilea cel mai indatorat stat din zona euro, dupa Grecia.
Randamentele la care se imprumuta Italia se situeaza la un nivel ridicat, de aproape 6%, in pofida masurilor dure de austeritate luate de guvernul tehnocrat condus de premierul Mario Monti. Pietele financiare sunt sceptice in privinta capacitatii Italiei de a-si reduce indatorarea.
Economia s-a contractat cu 0,7% in trimestrul al doilea, fata de primele trei luni ale anului. Comparativ cu aceeasi perioada a anlui trecut, PIB a scazut cu 2,5%.
Italia: Economia s-a contractat cu 0,7%
Banca centrala a raportat, de asemenea, un deficit bugetar pentru prima jumatate a anului in urcare cu 1,1 miliarde de euro fata de perioada similara a anului trecut, la 47,7 miliarde de euro.
Majorarea este urmarea cresterii cheltuielilor pentru sustinerea unor state din zona euro. Sumele alocate in acest scop au crescut de la 6,1 miliarde de euro in primele sase luni ale anului trecut la 16,6 miliarde de euro.
Italia vizeaza o reducere a... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 17:25
Guvernatorul Bancii Centrale a Italiei, Ignazio Visco, a declarat ca "in acest moment" nu este necesar ca tara sa solicite ajutor de la fondurile europene, pentru a contracara costurile ridicate de finantare.
Daca Italia va avea nevoie in viitor de ajutor financiar va depinde de modul in care pietele vor fi convinse ca tara a inregistrat progrese in depasirea crizei financiare, tine sub control cheltuielile publice si elimina obstacolele in calea cresterii.
Intr-un interviu acordat publicatiei italiene "La Repubblica", Visco a estimat ca anul viitor cresterea economiei italiene va fi destul de modesta.
Separat, un oficial guvernamental de rang inalt, Antonio Catricala, a declarat publicatiei italiene "Corriere della Sera" ca Italia va fi perceputa ca "dezechilibrata" daca va solicita ajutor financiar inaintea Spaniei, deoarece finantele publice italiene sunt mult mai solide decat cele ale multor state.
Antonio Catricala a cerut reducerea impozitelor pentru familii si mediul de afaceri si imbunatatirea productiei.
Luna trecuta, Banca Centrala a Italiei si-a revizuit, in scadere, estimarile privind evolutia economiei italiene in acest an pana la o scadere a Produsului Intern Brut de 2%, fata de o scadere de 1,5% cat estima la inceputul anului. De asemenea, Banca Italiei a estimat ca rata somajului va continua sa creasca la peste 11% anul viitor de la 10,1% in prezent.
Italia: Rata somajului a atins un nivel record de 10%
Datoria publica a Italiei a... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 12:10
Guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat in noaptea de joi spre vineri o serie de masuri ce vor permite reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro incepand din 2012 si cu peste zece miliarde de euro atat in 2013, cat si in 2014.
Decretul stipuleaza economii de 4,5 miliarde de euro in 2012, urmate de 10,5 miliarde de euro in 2013 si 11 miliarde de euro in 2014, potrivit lui Mario Monti.
Guvernul a adoptat deja la sfarsitul lunii aprilie un decret-lege ce decide principiul reducerii cheltuielilor cu 4,2 miliarde de euro in 2012, iar documentul adoptat in cursul noptii vine sa completeze cu masuri concrete acest text anterior si largeste orizontul de timp pentru urmatorii doi ani.
O mare parte din aceste reduceri de cheltuieli vizeaza sanatatea si administratia publica, a precizat Monti.
Potrivit viceministrului economiei, Vittorio Grilli, administratia publica va fi redusa cu 20% din totalul de manageri si 10% din totalul fortei de munca, dupa modelul a ceea ce a fost recent decis pentru presedintia Consiliului de Ministri si Ministerul Economiei si Finantelor, un portofoliu detinut de asemenea de Monti.
Grilli a anuntat de asemenea o reducere in 2012 de 50% a costurilor pentru masinile oficiale comparativ cu anul precedent si injumatatirea numarului de provincii italiene.
Consiliul de Ministri a inceput in jurul orei 16.00 GMT si s-a terminat in jur de 23.00 GMT, semn al dificultatii pentru executiv de a gasi domeniile unde reducerile... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 09:46
Guvernul Mario Monti a adoptat luni seara in Consiliul de Ministri o serie de masuri in vederea reducerii structurale a cheltuielilor publice prin identificarea "risipei", cu scopul de a evita pe termen scurt o noua majorare a TVA.
"Nivelul total al reducerii cheltuielilor publice este 4,2 miliarde de euro, ce va servi pentru a evita majorarea TVA cu doua puncte procentuale, prevazuta pentru luna octombrie", a declarat premierul Monti la finalul sedintei de guvern care a durat circa sase ore.
Enrico Bondi, fost administrator extraordinar al societatii agroalimentare aflate in faliment Parmalat, a fost numit comisar extraordinar pentru rationalizarea cheltuielilor publice, cu misiunea de a stabili nivelul cheltuielilor din fiecare sector.
Pana la 31 mai, ministerele vor trebui sa identifice sectoarele in care pot fi reduse cheltuielile. Monti va conduce personal un comitet interministerial ce va avea ca misiune sa selecteze posturile care pot face obiectul reducerilor.
Aceste masuri sunt fructul unui raport al ministrului pentru relatia cu parlamentul, Piero Giarda, desemnat de Monti ca sa demareze un "spending review" (revizuirea cheltuielilor publice), termen in engleza folosit de guvern.
Acest "spending review" mai urmareste indeplinirea obiectivelor pe termen scurt prin identificarea a noi economii care sa permita Italiei sa atinga mai usor tinta de echilibru bugetar si sa evite o noua majorare a TVA, prevazuta pentru luna octombrie.
Majorarea... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 14:11
Camera Deputatilor italiana a examinat si aprobat miercuri articolele si amendamentele proiectului de lege care prevede introducerea in Constitutie a principiului privind echilibrarea conturilor publice.
Cotidianul Il Sole 24 Ore informeaza ca unul dintre articole prevede instituirea unui organism independent care va verifica bugetul de stat.
Introducerea in Constitutie a principiului privind echilibrarea conturilor publice si verificarea bugetului de stat de catre un organism independent sunt doua dintre angajamentele pe care Italia le-a luat in fata partenerilor europeni.
Primul pas ca aceste prevederi sa fie aprobate definitiv a fost facut miercuri de catre Camera Deputatilor, care a aprobat cu 464 de voturi acest proiect de lege. Doar 11 deputati s-au abtinut si nu s-a inregistrat niciun vot impotriva.
Cotidianul subliniaza in context ca mesajul prim-ministrului Mario Monti privind coeziunea nationala, transmis in cursul zilei de la Bruxelles dupa intalnirea ministrilor economiilor europeni, a fost inteles.
Textul va fi dezbatut joi de catre Senatul italian. Potrivit Constitutiei, acesta va fi aprobat definitiv dupa o a doua sesiune de vot la cele doua Camere. Acest lucru este prevazut pentru 28 februarie 2012. Aprobarea in unanimitate a legii va evita organizarea unui referendum pentru aprobarea reformelor constitutionale.
Rezultatul votului de miercuri este un semnal pentru pietele de capital si pentru partenerii europeni despre intentia... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 21:45