Guvernul vrea sa aloce mai multi bani pentru investitii in cea de-a doua jumatate a anului, deoarece doar astfel vor putea fi crescute pensiile si salariile in anii urmatori, a declarat, vineri seara, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Facem o evaluare a tuturor cheltuielilor pentru perioada a doua a anului si vrem sa alocam mai multi bani pentru investitii, pentru ca numai asa putem sa platim si pensii si salarii crescute si in anii viitori. Daca noi facem aceasta greseala si anul acesta nu alocam mai multi bani pentru investitii si mergem spre ceea ce vrea stanga - populism din acesta mizerabil - daca mergem spre populism, va garantez ca vom avea mari probleme anii viitori. Eu am depus un juramant ca ministru al Finantelor Publice - rolul meu ca ministru al Finantelor Publice este acela de a administra precaut, responsabil, finantele publice ale Romaniei. Voi face propuneri, bineinteles, pe aceste scenarii pe care le prezint (privind procentul cu care sa creasca pensiile la 1 septembrie, n.r.), decizia este una politica. Dar rolul meu este acela de a avertiza, de a prezenta aceste scenarii cu riscurile aferente, pentru ca eu altfel nu mi-as indeplini juramantul fata de romani", a afirmat Florin Citu, la B1 TV.
Tot pe subiectul cresterilor pensiilor de la 1 septembrie, ministrul Finantelor a argumentat ca romanii trebuie sa fie sinceri cu ei insisi si sa inteleaga ca actuala criza economica este cea mai grava din ultimii 100 de ani.
"Trebuie sa fim... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 20:33
Executia bugetara este foarte importanta pentru cheltuielile pe care le avem si, daca aceasta nu este buna, investitiile, plata salariilor, a pensiilor vor avea o problema, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu.
Intrebat daca vor fi majorate pensiile in septembrie, acesta a reiterat ca banii sunt in buget, dar totul va depinde de executia bugetara.
"La pensii sunt doua elemente pe care le luam in calcul. Am cuprins in buget cresterea pensiilor, pentru ca era legislatia in vigoare. In acelasi timp, totul depinde de executia bugetara. Vom vedea cum va fi situatia atunci.
Acum doua luni nu stiam ca o sa avem un deficit de 6,7% in aceasta perioada. Avem un deficit, trebuie sa-l finantam. Sa vedem cum evolueaza lucrurile si atunci, poate, se va lua o decizie. In acest moment nu avem de ce sa discutam despre pensii, pentru ca la rectificare nu s-au luat banii de acolo. Nu este un subiect care ar trebui discutat azi.
Toate cheltuielile au un semn de intrebare asupra lor. Daca executia bugetara nu este buna, investitiile vor avea un semn de intrebare asupra lor, la plata salariilor va fi o problema si acolo. Plata pensiilor care sunt azi va avea o problema, daca avem o executie proasta.
Deci executia bugetara este foarte importanta pentru a plati cheltuielile pe care le avem azi", a explicat Citu, miercuri seara, la Realitatea Plus.
Referitor la o posibila crestere de taxe si impozite, ministrul Finantelor a spus ca "ar fi o greseala fatala", la fel cum si... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 07:52
Cheltuielile statului vor creste in acest an cu 28 de miliarde de lei, iar dintre acestea 16,3 miliarde sunt cresteri de pensii, avertizeaza deputatul USR Claudiu Nasui.
El continua analiza bugetului pe 2020 si precizeaza ca, din pacate, doar 4,8 miliarde de lei sunt destinati pentru achizitii noi, proiecte cu fonduri europene sau altele.
Citeste si Nasui (USR) a analizat bugetul pe 2020: Cea mai mare cheltuiala sunt pensiile. Iar ele cresc cu inca 24%!
"In 2020 cheltuielile statului vor creste tot pentru pensii si salarii. Dupa ce ca avem un deficit record, statul creste si mai puternic cheltuielile. Sa ne uitam mai atent cu ce vor creste. In total cheltuielile statului vor creste in 2020 cu 28 de miliarde de lei. O suma colosala.
Din acestia, 16.3 miliarde sunt cresteri de pensii. Inca 6,8 miliarde sunt cresteri ale cheltuielilor de personal. Doar 4,8 miliarde sunt pentru achizitii noi, proiecte cu fonduri europene sau altele. Zilele astea am prezentat institutiile si destinatiile care variaza cel mai mult in noul buget #Buget2020. Acum sa ne uitam si la natura cheltuielilor din bugetul general consolidat", scrie Claudiu Nasui pe Facebook.
In concluzie, deputatul USR subliniaza ca statul roman este o adevarata masinarie de platit pensii si salarii. Potrivit lui Claudiu Nasui, din 10 lei cheltuiti de stat, 6 se vor duce pe salarii sau asistenta sociala.
"Defalcand astfel, vedem ca statul roman este o adevarata masinarie de platit pensii si salarii. Din... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 11:56
Deficitul bugetar este foarte mare, iar problema bugetului este una de structura a cheltuielilor, a declarat joi Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, fost presedinte al Consiliului Fiscal.
"Deficitul bugetar este foarte mare. Am vazut un deficit bugetar la luna octombrie de 2,8% si asa cum am vazut cu multe facturi neplatite. Daca ne uitam pe executia bugetara la zi, la octombrie, o sa constatam un lucru si anume ca pe partea de cheltuieli, cheltuielile s-au facut, insa pe o structura diferita de ce s-a bugetat.
Adica cheltuielile curente au fost depasite in executie. Cheltuielile de capital nu le-am pus in grafic pentru ca stricau graficul. Cheltuielile de investitii au fost mult sub ceea ce s-a bugetat ca dinamica pe tot anul. Deci practic cheltuielile totale s-au realizat, cheltuielile sociale au fost mai mari decat s-a bugetat, cheltuielile de investitii mai mici, decat s-a bugetat", a spus Ionut Dumitru.
El a spus ca partea de venituri a aratat o executie mult sub asteptari si era evident de la inceput ca veniturile erau supraevaluate.
Ionut Dumitru a explicat ca problema bugetului este una de structura a cheltuielilor. Astfel, chetuielile cu salariile sunt la aproape 12% din PIB. De asemenea, noua Lege a pensiilor aduce o crestere spectaculoasa a efortului bugetar, de la circa 9% din PIB in prezent, la peste 14% din PIB in cativa ani.
El a spus ca se observa o incetinire a cresterii economice, iar in trimestrul III cifrele au fost... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 15:32
Ministrul de Finante, Florin Citu, afirma ca Guvernul Dancila a marit pensiile, dar in bugetul pe 2019 nu a prevazut destui bani pentru plata acestora si nici pentru salarii, asistenta sociala si alocatii.
Citu a precizat ca, daca nu se facea rectificarea bugetara, aceste plati nu puteau fi efectuate.
"Au marit pensiile de la 1 septembrie (Guvernul Dancila - n.red.) dar nu au alocat bani. A trebuit sa punem bani in buget pentru pensii, salarii, alocatii, medicamente, asistenta sociala. Daca nu faceam rectificarea, nu existau bani pentru aceste plati", a declarat Florin Citu, marti seara, la Europa FM.
Totodata, ministrul de Finante a acuzat Guvernul Dancila ca a inclus bani in bugetul pe 2019 pentru investitii in scoli, gradinite si spitale, iar la rectificarea din vara au luat din aceste sume si le-au transferat catre proiecte ale unor baroni locali.
"In campania de la europarlamentare, PSD mergea prin tara si promitea. Cand a construit bugetul, a pus bani pentru anumite proiecte si apoi au fost inlocuite cu proiecte ale baronilor locali. Au trecut in buget ca fac scoli, gradinite, spitale, dar investitiile nu s-au facut niciodata in aceasta directie. Rectificarea a fost folosita ca banii sa fie transferati catre alte proiecte", a spus Citu.
Intrebat daca a facut plangere penala in acest sens, ministrul de Finante a precizat: "Inca nu. Voi sesiza mai intai Curtea de Conturi".
In ceea ce priveste taierile de investitii pe care Ministerul de Finante le-a... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 19:33
Liderul Pro Romania a declarat, luni, ca trebuie instalat cat mai curand "un guvern cat mai bun", pentru ca exista o lipsa uriasa de bani, indiferent ce sustin cei din Guvernul Dancila.
"Singura problema pe care o avem cu totii este sa avem cat mai repede un guvern cat mai bun, pentru ca, indiferent ce spun ministrii din guvernul demis, sa stiti ca gaura este uriasa si nu sunt bani nici de salarii, nici de pensii.
Pana la urma, ati vazut astazi ca de la promisiuni ca sa le dea la primari atatia bani, nu le mai da nimic. Le-a dat niste bani de functionare, pe care, de fapt, ii luasera tot de la ei. Asa stiu si eu sa iti iau 100 de lei si sa iti dau 50 inapoi si sa zic ca ti-am dat bani", a declarat, luni, Victor Ponta.
Acesta afirma ca deficitul este foarte mare.
"Pe bugetul actual, stiti bine ca nici pentru majorarile de la 1 septembrie nu erau bani. Au zis ca vor sa incaseze trei miliarde si jumatate, printr-o mai buna colectare, dar nu ai de unde sa colectezi mai bine. La rectificarea bugetara va creste deficitul", a mai afirmat liderul Pro Romania.
Ponta crede ca deficitul bugetar va trece de 4%.
In august, Guvernul Dancila a facut prima rectificare bugetara pe 2019. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a afirmat ca rectificarea era pozitiva, depasirea tintei asumate de deficit bugetar nu era un pericol, fiind asigurate fonduri pentru pensii si salarii.
In schimb, senatorul PNL Florin Citu a sustinut ca datele din documentele pentru rectificarea... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 19:55
Fondul Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor romane sa demareze un proces de consolidare fiscala durabila, sustinut de masuri de calitate destinate diminuarii deficitul bugetar si celui comercial, sa reevalueze noua lege a pensiilor si sa imbunatateasca guvernanta la companiile de stat.
Potrivit raportului elaborat de stafful FMI dupa discutiile cu oficialii romani din luna iunie a acestui an, document publicat vineri, cresterea economiei romanesti ar urma sa ramana la nivelul de 4% in 2019 si sa incetineasca la 3% pe termen mediu.
"Activitatea economica va continua sa fie stimulata de consum, insotit de o inflatie ridicata si un deficit de cont curent de peste 5% din PIB in 2019-2020. Cresterea este prognozata sa incetineasca pe masura ce investitiile productive au slabit ca urmare a regreselor inregistrate de reformele structurale iar impulsul fiscal se va diminua in timp", se arata in raportul FMI.
De asemenea, expertii institutiei financiare internationale atrag atentia asupra faptului ca riscurile sunt orientate in jos si sunt semnificative.
"Principalul risc intern este o noua crestere a vulnerabilitatii provocate de socuri politice. Avand in vedere ciclul electoral din urmatorii doi ani, exista riscul unor noi stimulente fiscale sau al revenirii asupra unor politici structurale care ar reduce si mai mult competitivitatea Romaniei.
In prezent, noua lege a pensiilor reprezinta un risc semnificativ pe termen mediu la adresa stabilitatii... mai mult
Sambata, 31 August 2019, ora 08:18
Presedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a spus ca a discutat cu conducerea Serviciulu despre rectificarea bugetara si ramane de vazut daca diminuarea bugetului institutiei poate asigura cheltuielile necesare cu salariile si pensiile, iar, in caz contrar, Guvernul este obligat sa rezolve acest lucru.
De asemenea, Manda a precizat ca, la un moment dat, s-a facut o comparatie a bugetului SRI cu bugetul serviciilor interne din alte tari si nu s-a putut ajunge la o concluzie, dat fiind faptul ca "misiunea, obiectivele, competentele si activitatile sunt diferite".
"Un al doilea subiect (discutat la audieri -n.r.) a fost legat de bugetul SRI si de modificarile bugetare. Si comisia a inteles, pe deoparte, cum s-a facut aceasta rectificare bugetara, in sensul ca s-a facut o analiza a cheltuielilor pe primele sase luni de zile si o previziune a cheltuielilor pe urmatoarele sase luni. Sigur ca avem de-a face cu o taiere, iar in masura in care SRI consuma banii alocati, exista posibilitatea de suplimentare in zona de investitii", a spus Claudiu Manda.
De asemenea, social-democratul a precizat ca ramane de vazut daca diminuarea bugetului Serviciului poate asigura cheltuielile necesare cu salariile si pensiile, iar in caz contrar, Guvernul este obligat sa suplimenteze bugetul.
"La fel, ramane sa vedem daca bugetul in acest moment asigura resursele necesare pentru cheltuielile de salarii si pensii, iar daca nu le asigura, sigur ca e obligatia Guvernului sa asigure acesti... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 21:30
Guvernantii dau asigurari ca, de la 1 iulie, pensiile se vor majora cu 10% si ca nu vor fi probleme nici cu plata acestora, nici cu plata salariilor.
"Pentru fiecare masura pe care am avut-o pentru acest an, impactul bugetar a fost prevazut in acest an in buget. Tot ce s-a prevazut in acest an se va realiza. Se maresc pensiile cu 10% de la 1 iulie", a declarat zilele trecute ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, reiterand ca "nu sunt si nu vor fi probleme nici cu pensiile si nici cu salariile".
Insa, din executia bugetara publicata de Ministerul de Finante reiese ca bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele patru luni cu un deficit de 6,05 miliarde lei, adica 0,65% din Produsul Intern Brut (PIB).
In aceste conditii, chiar are bani Guvernul pentru cresterea cu 10% a pensiilor din luna iulie? Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Ziare.com ca, daca ne raportam la alocarile bugetare prevazute in bugetul pe acest an, nu sunt bani suficienti pentru aceasta majorare.
Potrivit acestuia, cheltuielile de asistenta sociala, care includ in primul rand pensiile, cresc mult mai repede decat cresterea bugetata pe tot anul. Nici in ceea ce priveste cheltuielile cu personalul nu stam prea bine, pentru ca si aici cresterea este mult prea mare fata de ceea ce s-a bugetat.
Citeste mai departe despre "Bugetul, sub presiune: Pensiile cresc cu 10%, de la 1 iulie. Banii nu... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 07:42