Tensiunile inregistrate intre Rusia si grupul tarilor NATO, ca si cele ridicate de tendintele expansioniste ale Chinei lasa loc pentru o noua cursa a inarmarii sustinuta de cele mai puternice state din punct de vedere militar.
In topul fortelor militare la nivel global, SUA isi mentin pozitia de lider, dar planurile concurentei ar putea modifica in cativa ani acest clasament, informeaza IB Times.
Armata Statelor Unite numara 1,4 milioane soldati, 13.000 aeronave de lupta si aproximativ 9.000 de tancuri, iar intentia presedintelui Trump de a impulsiona activitatea in sectorul Apararii cu o suplimentare de buget de 54 de miliarde de dolari ar putea spori si mai mult puterea militara a SUA.
Pe locul II se claseaza Rusia, a carei forta armata numara 1 milion de soldati, 3.500 de avioane si elicoptere de lupta si 15.000 de tancuri.
China ocupa ultimul loc pe podium, cu o armata compusa din 2,3 milioane de soldati si aproximativ 3.000 de aeronave militare.
Din punct de vedere al finantarii sectorului de Aparare, americanii conduc detasat in topul investitiilor in domeniu, cu 600 de miliarde de dolari alocati pentru armata SUA, iar rectificarea bugetara propusa de Donald Trump ar marca o crestere de 9% a bugetului.
Beijingul a anuntat, de asemenea, o crestere a bugetului Apararii cu 7%, coborand usor stacheta fata de anii precedenti, cand majorarile au fost de 10-12 procente. Insa, cand nivelul cheltuielilor de Aparare este al doilea din lume, cu 145 miliarde,... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 10:26
Producatorii de arme din SUA au vandut mai putin arme in 2015, marcand al cincilea an consecutiv de scadere a vanzarilor, arata cel mai recent studiu al Institutului International de Cercetari pentru Pace Stockholm (SIPRI).
Procentul liber de piata a fost ocupat rapid de firme din industria apararii din Europa, cu Rusia marcand o crestere substantiala a vanzarilor de arme la nivel global, se mai arata in studiu, informeaza CNN Money.
Rusii avanseaza constant
In ciuda reducerii volumului de vanzari, americanii au in continuare cele mai mari incasari din comertul cu arme, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 209,7 miliarde de dolari.
Este cu 3% mai putin decat in 2014, dar inca reprezinta 56% din comertul global cu arme, raporteaza expertii institutului.
Producatorii din Europa si Asia incep sa erodeze insa cota de piata detinuta de firmele americane, acesta in contextul in care analistii SIPRI nu au obtinut in timp util nivelul vanzarilor realizate de China.
Rusii au continuat sa avanseze pe piata lasata libera de producatorii din SUA, dupa ce oricum in 2014 si 2013 au avut cresteri de 48%, respectiv 20% in vanzarile generate de industria apararii.
In 2015, companiile producatoare de armament din Rusia au vandut cu 6,2% mai multe arme, detinand in prezent o cota de 8,1% din piata globala de arme.
Avansul industriei de profil din Rusia va continua, in contextul in care presedintele Vladimir Putin a decis sa impulsioneze sectorul de aparare cu 20.000... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:38
1Un nou studiu emis de Instititutul International pentru Cercetari de Pace din Stockholm (SIPRI) arata ca aproape trei sferturi din vanzarile de armament efectuate intre 2011-2015 au fost disputate intre aceiasi 5 mari actori.
O cerere masiva de arme venita din partea tarilor emergente din Asia, ca si cursa inarmarii in care s-a lansat Arabia Saudita, au alimentat veniturile companiilor din SUA si Rusia care isi disputa aproape 60% din piata, topul primilor 5 exportatori fiind completat de China, Franta si Germania, aminteste IB Times.
Competitie acerba
Firmele din industria de aparare din SUA si companiile controlate de guvernul de la Moscova par principalii beneficiari ai tensiunilor ivite in diverse regiuni, exportul de arme din cele doua tari acoperind 58% din cererea globala.
In special Rusia pare sa fi folosit razboiul din Siria pe post de reclama la capacitatile sale de lupta, lucru recunoscut si de reprezentantii industriei de profil in aceasta tara.
Intr-un articol al agentiei TASS, unul dintre oficialii diplomatei militare din Rusia a admis ca 2016 ar putea fi un an de cotitura pentru sectorul aeronautic al industriei de Aparare, Moscova mizand deja pe comenzi ferme pentru avioanele de lupta Suhoi.
24 de avioane Suhoi 35S vor fi livrate spre sfarsitul acestui an Chinei, contractul incheiat intre Moscova si Beijing atingand valoarea de 2 miliarde dolari.
India ar putea recurge si ea la o comanda pentru 40 de avioane Suhoi 30MKI, singura... mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 12:30
2Inginerii militari din Rusia au inceput sa dezgroape vechile proiecte concepute de inaintasii lor in perioada de final a Uniunii Sovietice.
La doua decenii dupa reluarea productiei masive de armament si dezvoltarea unei noi generatii de tehnica de lupta, producatorii de arme din Rusia se gandesc sa reinvie proiectul tancurilor cu laser.
Vestea vine la doar cateva luni dupa ce Kremlinul si media din Rusia au scos in evidenta calitatile noului model de tanc T-14 Armata, observa reporterii International Business Times.
Proiect invechit
De la mijlocul anilor '70 si pana la prabusirea blocului comunist din estul Europei, sovieticii s-au concentrat intens pe strategia dotarii tancurilor T-80, navelor si avioanelor cu lasere menite sa defecteze sistemele optice si de ghidaj ale satelitilor militari, rachetelor balistice si ale altor arme concepute de adversari.
In acest moment, chestiunea contracararii unui atac inamic prin intermediul laserelor pare sa fi revenit in actualitate.
Ziarul Kremlinului, Rossiyskaya Gazeta, a publicat deja un articol in care anunta ca inginerii militari din industria de Aparare cauta inspiratie in vechile proiecte abandonate de sovietici.
"Armele laser pe platforma unui tanc T-14 ar putea distruge instantaneu dispozitivele optice ale vehiculelor blindate din raza lor de actiune.
Nu sunt confirmari oficiale in acest sens, dar nici nu s-a infirmat varianta armelor cu laser. Un inalt oficial din perioada Eltin sustine chiar ca... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 14:28
4Rusia da semne ca a intrat intr-o noua cursa a militarizarii nemaintalnita de la finalul Razboiului Rece. Inarmarea are insa costurile sale, iar oficialii de la Moscova fac tot posibilul sa tina aceste date secrete.
O parte "neagra" a bugetului federal a fost intotdeauna la dispozitia liderilor, dar din 2010 si pana in prezent aceasta s-a dublat, ajungand la 21% din bugetul Rusiei, aproximativ 60 de miliarde de dolari, conform unui raport al Institutului Gaidar, citat de Bloomberg.
Cu industria militara la parada
Dupa loviturile incasate cu aplicarea sanctiunilor economice pentru criza din Ucraina si prabusirea pietei petrolului, Putin a investit tot mai mult in industria de aparare, in incercarea de a stabiliza economia.
Desfasurarea de forte cuprinde tancuri si rachete noi, uniforme stralucitoare, care maresc deficitul bugetar si pun pe butuci servicii publice, cum ar fi cel de sanatate.
Pe de alta parte, mii de contracte, care pana acum se derulau numai intre societati controlate de stat, vor fi impinse in sectorul privat, in incercarea de a sustine efortul de reinarmare.
"Guvernul are doua sarcini urgente: sa intareasca securitatea la orice nivel al societatii si sa incurajeze inovatia, pentru a pune capat stagnarii macroeconomice.
Solutia celor doua probleme se regaseste in dezvoltarea complexului industrial-militar", sustine Ruslan Pukhov, director al Centrului rus de Analiza pentru Strategii si Tehnologie si consilier al ministrului Apararii din... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 11:25