Compania canadiana Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana.
Gabriel Resources face planuri pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena in a doua jumatate a acestui an, concomitent cu oprirea activitatilor in Romania, pentru conservarea rezervelor financiare, scrie publicatia canadiana The Glode and Mail, fara sa citeze sursele informatiei, informeaza Mediafax.
Compania a anuntat ca ar putea concedia in mai circa 80% din cei 400 de angajati, in prezent aflati in somaj tehnic, daca proiectul nu avanseaza.
Gabriel Resources, listata la Toronto dar condusa de la Londra, nu se asteapta la progrese semnificative in curand. Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei va vota la 7 mai asupra unei legi care ar acorda statut juridic special proiectului minier, permitand astfel pornirea acestuia.
Compania nu se asteapta, insa, la un vot favorabil, in parte din cauza opozitiei inca puternice a opiniei publice fata de proiectul minier si utilizarea procesului de extractie folosind cianura. Momentul este de asemenea important, noteaza The Glode and Mail. Intrucat proiectul de lege ocupa ultima pozitie pe ordinea de zi, exista o probabilitate ridicata ca sedinta parlamentara sa se incheie fara sa se ajunga la votul care priveste Rosia Montana.
Gabriel Resources a amenintat in... mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 15:00
Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a utilizat in primele noua luni ale acestui an 22,8 milioane dolari canadieni (16,1 milioane de euro) din rezerve si anunta cheltuieli in crestere cu avizarea si comunicarea in a doua jumatate a anului, in contextul dezbaterii din Parlament.
Gabriel Resources, inregistrata in Canada si listata la bursa de la Toronto, avea la finele lunii septembrie lichiditati de 56,2 milioane dolari canadieni, potrivit unui comunicat transmis vineri de compania care detine 80% din actiunile RMGC.
Potrivit raportarilor anterioare, Gabriel avea la finele anului trecut rezerve de 79 milioane dolari canadieni.
"Intensificarea activitatii asociate procedurilor de avizare si activitatilor de comunicare in ultima parte a celui de-al treilea trimestru din 2013, in contextul dezbaterii parlamentare anuntate, ar trebui sa creasca in continuare utilizarea numerarului pe pacursul trimestrului al patrulea din 2013", se arata in comunicat.
Comisia parlamentara speciala a respins, luni, cu 17 voturi "pentru" si doua abtineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana. Avizul comisiei este unul consultativ.
Gabriel Resources a inregistrat in trimestrul al treilea o utilizare a numerarului net de 3,5 milioane dolari canadieni pe luna, suma care nu include efectul variatiei cursului de schimb valutar si cel al returnarilor de taxe, fata de 3,2 milioane dolari in trimestrul al doilea.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 16:53
Premierul Victor Ponta a fost intrebat, luni, daca are temeri in privinta despagubirilor pe care Gabriel Resources ar putea sa le solicite ca urmare a nerealizarii exploatarii de la Rosia Montana, el raspunzand: "Sigur ca am temeri (...) Cum sa nu am temeri?".
Intrebat daca vor mai aparea acele despagubiri solicitate de Gabriel Resources in urma nerealizarii exploatarii de la Rosia Montana, Ponta a raspuns: "Si ce vreti? Sa vorbesc eu in numele unei companii? Vorbiti dumneavoastra, eu nu vorbesc in numele companiilor".
Intrebat daca mai are acele temeri legate de despagubiri, despre care a vorbit in urma cu cateva luni, Ponta a raspuns: "Avand in vedere ca si in 2014 tot platesc despagubiri la tot felul de lucruri, la procese, la retrocedari... Sigur ca am temeri cand vad cat din bugetul Romaniei se duce pe procese pierdute. Cum sa nu am temeri?".
Premierul Victor Ponta declara, la inceputul lunii septembrie, ca Executivul a aprobat proiectul privind Rosia Montana si l-a transmis Parlamentului pentru ca astfel Guvernul nu mai poate fi dat in judecata de catre Gold Corporation, care ar putea cere despagubiri de "nu stiu cate miliarde" pentru ca nu s-a facut nimic.
"Eram obligat, conform legii, si incerc sa explic celor care vor sa ma auda, ca in conformitate cu legea actuala trebuia sa dau aviz si sa porneasca Proiectul Rosia Montana. Ei au indeplinit toate conditiile cerute de lege. Tocmai pentru ca am considerat ca nu e bine sa fac acest lucru, am trimis legea... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 16:36
Actiunile Gabriel Resources au inchis joi la Toronto in crestere cu 10,6%, la 83 de centi, dupa ce au urcat cu pana la 16% in timpul sedintei bursiere, insa compania a pierdut 43% din valoare de la inceputul acestei saptamani.
Titlurile Gabriel au oscilat joi intre 71 centi si 87 centi, dupa ce au inchis miercuri la 75 centi.
La finalul sedintei de joi, capitalizarea de piata a companiei este de 318,8 milioane dolari canadieni.
Ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Sova, a declarat, joi, ca, in cazul in care proiectul Rosia Montana nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretentii la despagubiri de 2 miliarde de dolari, care inseamna 550 milioane dolari cheltuieli pe investitii realizate si 1,5 miliarde profitul estimat.
Volumul tranzactionat a fost in continuare peste medie, de 2 milioane de actiuni, insa mai redus fata de rulajele din primele trei sedinte ale saptamanii.
Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit luni cu 54%, la 68 centi, cea mai slaba inchidere din ultimii 14 ani, dupa ce premierul Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta in cele doua camere ale Parlamentului.
Declinul a continuat marti, insa titlurile au crescut puternic miercuri, cu 15%.
Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.
Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, compania... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 10:55
Actiunile Gabriel Resources (GBU) s-au depreciat la 0,47 dolari/unitate in mai putin de ora de la deschiderea bursei din Toronto, in scadere cu 68% fata de vineri, cand bursa a inchis la un pret de 1,47 dolari/unitate.
Gabriel Resources, compania canadiana care finanteaza proiectul minier de la Rosia Montana, avertizeaza, prin intermediul unui comunicat, ca actiunile trebuie "tranzactionate cu prudenta", pana la clarificarea situatiei din Romania.
Canadienii se asteapta ca protestele de amploare de duminica seara, la care au participat circa 15.000 de oameni la nivel national si declaratiile premierului Victor Ponta, care a cerut respingerea in Parlament, prin procedura de urgenta, a proiectului de lege pentru exploatarea de la Rosia Montana, sa genereze un nou soc pe bursa de la Toronto.
"Cel mai probabil astazi pretul actiunilor va incorpora o respingere a proiectului in Parlament.
Pentru investitorii care au o toleranta la risc mare si fonduri disponibile pentru un orizont lung devine interesanta perspectiva unui litigiu. Daca luam in considerare un numar maxim de 500 milioane de actiuni ale Gabriel Resources (aici sunt incluse si optiunile primite de management) si acceptam ca valida suma vehiculata de premier de doua miliarde de dolari despagubiri o actiune ar trebui sa 'valoreze' circa patru dolari. Aceste sume nu ar include si cheltuielile companiei si nici eventualele taxe", a declarat Ovidiu George Dumitrescu, reprezentant al companiei de brokeraj... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 16:42
Compania care va exploata aurul de la Rosia Montana neaga ca ar avea legaturi financiare directe sau indirecte cu orice partid politic, conform NewsIn."Intre compania RMGC si orice partid politic sau orice candidat la functii publice din Romania nu exista nicio legatura de ordin financiar, indiferent de natura acesteia, si niciun fel de contract de colaborare, indiferent de natura pe care aceasta colaborare ar putea-o avea.
Fiind o companie listata public la Bursa din Toronto, Gabriel Resources si companiile care fac parte din acest grup, implicit RMGC, respecta in totalitate obligatiile legale si reglementarile in vigoare legate de implementarea unor politici solide si a unui audit intern drastic impotriva oricaror practici de coruptie", se mentioneaza intr-un comunicat de presa transmis de companie.
"Mai mult, Gabriel Resources a adoptat recent o serie de politici care respecta dispozitiile "UK Bribery Act", act juridic care stabileste noi standarde impotriva cazurilor de dare de mita si coruptie, intrat in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2011. In ce priveste cheltuielile companiei, RMGC asigura deja transparenta totala.
Gabriel Resources, actionarul majoritar al RMGC, publica trimestrial informatii financiare detaliate, care incorporeaza cheltuielile RMGC, iar acestea sunt disponibile pe website-ul sau: www.gabrielresources.com.
In concluzie, afirmatiile aparute sunt simple speculatii fara acoperire, de natura sa aduca prejudicii de imagine companiei noastre si... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 17:43
Gabriel Resources a avut pierderi de 22,7 milioane dolari canadieni (16,9 milioane euro) anul trecut, cauzate de un rezultat negativ de 15,9 milioane dolari canadieni (11,8 milioane euro) din evolutia cursului de schimb, si a anuntat totodata ca proiectul Rosia Montana ar putea produce aur din 2014, informeaza Mediafax.Compania canadiana detine 80,4% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, in timp ce statul roman detine 19,3% din actiuni, prin Minvest Deva.
Gabriel Resources a beneficiat anul trecut de returnari de taxe din partea statului roman de 6,9 milioane de dolari canadieni, se arata intr-un comunicat al companiei.
In ultimul trimestru al anului, compania a avut o pierdere de noua milioane de dolari canadieni (6,7 milioane de euro), din care 5,8 milioane de dolari canadieni (4,3 milioane de euro) din cauza impactului cursului valutar.
Gabriel Resources a cheltuit anul trecut 38,2 milioane de dolari canadieni (28,4 milioane de euro), respectiv 13,6 milioane de dolari canadieni (10,1 milioane de euro) pentru proiecte de dezvoltare.
La finele anului trecut, compania avea lichiditati si investitii pe termen scurt in valoare de 121,5 milioane de dolari canadieni (90,3 milioane de euro).
Bugetul de baza si cheltuieli estimate pentru proiectul Rosia Montana anul acesta totalizeaza 65 de milioane de dolari canadieni (48,3 milioane de euro).
Bugetul include doar acele cheltuieli si angajamente pentru... mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 17:16
Compania canadiana Gabriel Resources a alocat un buget de 38,4 milioane de dolari canadieni (27,3 milioane de euro), pentru proiectul Rosia Montana in 2010, suma fiind necesara pentru intretinerea activelor si studiul de impact asupra mediului.Dupa incheierea evaluarii de mediu, Gabriel Resources estimeaza cheltuieli suplimentare de 93 milioane dolari canadieni (66,1 milioane euro) pentru achizitia unor terenuri sau accelerarea activitatii pentru obtinerea permiselor si acordurilor necesare obtinerii aprobarilor de constructie, potrivit raportului financiar.
La acestea se vor adauga costuri de sase milioane de dolari canadieni (4,26 milioane de euro). Investitorul canadian arata in raport ca schimbarea Guvernului de la finele anului trecut a adus un dialog mai activ cu autoritatile romane, un interes mai ridicat si o crestere a vointei politice pentru proiect.
Ultimul mare obstacol pentru derularea proiectului Rosia Montana este avizarea studiului de impact asupra mediului. Investitia a generat numeroase controverse, cele mai multe legate de impactul exploatarii asupra mediului si de conservarea siturilor arheologice din Muntii Apuseni.
Compania detine 80,46% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin compania Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.
RMGC dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin... mai mult
Joi, 11 Martie 2010, ora 23:20
Compania Gabriel Resources, prezenta in Romania prin Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a finalizat un plasament privat cu BSG Capital Markets privind subscrierea de catre noul investitor a 30 de milioane de actiuni comune, reprezentand 9% din titluri, in schimbul a 67,5 milioane de dolari.Titlurile au o valoare individuala de 2,25 dolari pe unitate, informeaza Mediafax.
Acordul garanteaza BSG Capital Markets, parte a grupului Beny Steinmetz, cu activitati in domeniul minier, dreptul de a achizitiona alte 30 de milioane de actiuni in termen de 18 luni, la pretul de 2,5 dolari pe titlu in primele 12 luni, respectiv trei dolari in ultimele sase luni, se arata intr-un comunicat al Gabriel Resources.
Gabriel Resources intentioneaza sa foloseasca fondurile obtinute prin aceasta tranzactie pentru dezvoltarea proiectului de la Rosia Montana, la care are o participatie de 80,23%.
BSG a avertizat Gabriel Resources ca isi rezerva dreptul sa isi majoreze sau sa isi reduca participatia la companie in functie de conditiile din piata.
RMGC dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei, cu cheltuieli de 272 dolari pe uncie.
Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri ca va include proiectul minier de la Rosia Montana in programul de guvernare si vrea ca acesta sa inceapa cat mai... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 17:37