Nimeni nu isi mai spala singur masina in fata blocului, iar la spalatoriile auto sunt mai mereu cozi uriase. Prin urmare, o spalatorie auto poate fi o afacere de succes in 2020.
Antreprenorii care doresc sa deschida o spalatorie auto pot primi pana la 200.000 de lei in anul 2020 prin programul StartUp Nation.
Pot aplica pentru programul StartUp Nation toate firmele (SRL, SRL-D) infiintate dupa 30.01.2017, care nu au datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale.
Sunt eligibile pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile societatile care nu au primit finantari prin StartUp Nation in 2017 sau 2018 sau care nu au asociati/actionari in firme care sa beneficiat de finantari in acesti ani.
Mai multe despre programul Start-Up Nation aici
Ce sa iei in calcul cand iti planifici afacerea
Pentru a deschide o spalatorie auto ai nevoie de:
- spatiu adecvat pentru o asemenea activitate,
- cunostinte necesare desfasurarii unei astfel de activitati,
- echipamente specifice: pompa de inalta presiune, rezervor apa, aspiratpr, generator etc.
Punctul de lucru este bine sa fie amplasat intr-o zona intens circulata, pentru a fi vizibil pentru potentialii clienti.
Daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa iei in calcul publicitate prin panouri care sa-i directioneze catre spalatoria ta.
Un antreprenor care isi inscrie proiectul pentru deschiderea unei spalatorii auto cu fonduri europene nerambursabile trebuie sa detina o societate cu cod... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 15:01
Posibilitatea beneficiarilor de fonduri europene nerambursabile de a solicita suspendarea executarii contractelor de finantare a fost prevazuta, cu titlu de principiu, in Decretul 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 11 din Anexa nr. 1 la Decretul 195/2020, beneficiarii fondurilor europene afectati de adoptarea masurilor de urgenta prevazute in decret pot decide, impreuna cu autoritatile de management/organismele intermediare, sa suspende contractele de finantare incheiate conform legii.
Din modul de formulare a dispozitiei legale anterior mentionate rezulta ca aceasta "posibilitate" a beneficiarilor este, totusi, conditionata de acordul autoritatilor de management sau al organismelor intermediare, ceea ce inseamna ca, in principiu, suspendarea ar presupune un acord al ambelor parti contractante, iar nu un act de vointa unilateral al beneficiarilor afectati de adoptarea masurilor de urgenta.
In consecinta, autoritatile de management au adoptat una din urmatoarele abordari: fie au dat dreptul beneficiarului sa suspende executarea contractelor de finantare, fara a conditiona o astfel de decizie de un acord din partea autoritatii, fie beneficiarul trebuie sa solicite autoritatii suspendarea obligatiilor contractuale, suspendarea fiind conditionata, asadar, de acordul autoritatii.
Vom prezenta, in cele ce urmeaza, pentru principalele programe de finantare, procedura pe care trebuie sa o urmeze... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 13:21
Riscul dezangajarii ce parea iminent a fost eliminat in ultimele doua luni pentru toate programele operationale, iar valoarea declaratiilor de cheltuieli care au fost transmise Ministerului Finantelor Publice de la inceputul lunii noiembrie pana la sfarsitul acestui an a fost de 1,02 miliarde euro, a anuntat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos.
"Romania nu a pierdut fonduri europene in 2019, in ultimele doua luni fiind eliminat riscul dezangajarii ce parea iminent. Sumele prevazute pentru anul care se incheie au fost utilizate integral pentru proiecte finantate prin intermediul Programelor Operationale 2014-2020", a declarat Bolos.
Potrivit acestuia, incepand cu data de 4 noiembrie 2019, riscul decomiterii de fonduri a fost eliminat la nivelul tuturor programelor operationale.
"Mai mult decat atat, valoarea declaratiilor de cheltuieli pe care le-am transmis catre Autoritatea de Certificare si Plata din Ministerul Finantelor Publice a depasit cu peste 467 milioane euro tinta de dezangajare pentru Programele finantate din Politica de Coeziune si pentru Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.
Astfel, valoarea declaratiilor de cheltuieli pe care le-am asigurat si transmis Ministerului Finantelor Publice de la inceputul lunii noiembrie pana la sfarsitul acestui an a fost fost de 1,02 miliarde euro", a adaugat ministrul.
In prezent, rata de absorbtie a Romaniei este 36% raportat la media UE, care este de 39%.
Citeste mai... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 17:45
Saloanele de infrumusetare au devenit in ultimul timp o afacere destul de profitabila, care functioneaza indiferent de sezon. Odata cu cresterea calitatii serviciilor se mareste si portofoliul de clienti iar afacerea poate sa prospere de la an la an.
Femeile, in general, sunt cele care calca pragul unui astfel de salon pentru diferite tratamente.
Daca esti in cautare de idei de afaceri profitabile si esti pasionata de domeniul frumusetii, o idee buna ar putea fi sa iti deschizi un astfel de salon, poti face asta chiar daca nu dispui de suficienti bani.
La fel ca si in anii trecuti se pot infiinta saloane de infrumusetare cu ajutorul fondurilor europene sau nationale care pot reprezenta chiar si pana la 100% din valoarea totala a investitiei.
In principiu, cheltuielile pentru o astfel de afacere, pentru inceput, ar fi acelea legate de spatiu (inchieriere sau achiozitionare), achizitionarea mobilierului si a ustensilelor dedicate afacerii, dar si angajarea de personal care trebuie sa fie calificat. Desigur, pe parcus pot aparea si alte costuri.
Ce fonduri europene si nationale poti accesa
Cel mai important program care sustine financiar acest tip de afacere este Start-Up Nation iar prin intermediul acestuia antreprenorii pot sa acceseze o suma de pana la 200.000 lei fara sa aiba o contributie personala din punct de vedere financiar. In cazul in care investitia se realizeaza in mediul rural se poate accesa Programul National de Dezvoltare Rurala in cadrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 10:33
Guvernul a adoptat, joi, o ordonanta simpla privind masuri legate de imbunatatirea absorbtiei de fonduri europene pentru IMM-uri si autoritatile administratiei publice locale. Potrivit Executivului, actul normativ este necesar pentru evitarea riscului dezangajarii de fonduri UE in anul 2019.
"In primul rand este o masura in beneficiul IMM-urilor in sensul ca acestora li se va oferi oportunitatea finantarii proiectelor din fonduri europene pentru a sprijini dezvoltarea acestui sector si competitivitatea.
Practic, se asigura prin adoptarea acestei ordonante cadrul legal semnarii de contracte de finantare in limita a 200% din alocarea pentru Axa prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitati intreprinderilor mici si mijlocii din cadrul POR coordonat de MDRAP", a explicat, la finalul sedintei de Guvern, purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.
Potrivit notei de fundamentare a ordonantei, este nevoie de sporirea ritmului de implementare a POR pentru ca "tinta minim de realizat pentru evitarea dezangajarii fondurilor europene in anul 2019, la nivelul Programului Operational Regional este in suma de 601 milioane euro" si "pana in prezent, din cele peste 2.500 contracte de finantare semnate, doar un numar de 132 au contracte de executie lucrari atribuite", lucru care "a condus la revizuirea in minus a graficelor de rambursare transmise de catre beneficiari".
A doua masura introdusa prin ordonanta vine in sprijinul autoritatilor administratiei publice locale in... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 18:35
Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) le recomanda autoritatilor din Ungaria sa ia masuri in cazul "neregulilor grave" constatate in desfasurarea unor proiecte in care a fost implicat ginerele premierului Victor Orban.
OLAF i-a informat pe jurnalistii de la Wall Street Journal ca a finalizat o investigatie care a durat doi ani si a vizat 35 de proiecte demarate de Elios Innovative Zrt, o companie specializata in tehnologie de iluminat stradal. Coproprietar al societatii a fost Istvan Tiborcz, care este din 2013 ginerele premierul ungar Viktor Orban.
Contractele despre care OLAF spune ca prezinta "nereguli grave" fusesera acordate companiei intre anii 2011 si 2015. In baza lor, Elios Innovative Zrt primise lucrari la reteaua de iluminat stradal din Ungaria. In parte, acestea erau finantate din bani europeni.
"Investigatia OLAF a dezvaluit nu doar nereguli grave in majoritatea proiectelor, dar si dovezi de conflict de interese", a precizat OLAF pentru cotidianul citat.
Conflictul de interese are legatura si cu Endre Hamar, un om de afaceri ungar. Acesta detinea Elios Innovative Zrt, impreuna cu Istvan Tiborcz. Ani la rand, Hamar a ajutat statul sa organizeze licitatiile si a fost, totodata, coproprietar al societatii care le castiga aproape pe toate.
Acuzatiile l-ar putea pune intr-o situatie stanjenitoare pe Orban, un critic vehement al politicilor UE, in ultimii ani.
Dezvaluirile dezavantajeaza Ungaria si pentru ca blocul comunitar isi analizeaza... mai mult
Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 21:45
Poate parea un drum dificil cel al accesarii fondurilor europene. In ciuda acuzatiilor de coruptie care exista in aceasta zona si in ciuda esecurilor unor oameni, acest munte al finantarii europene nu este atat de greu de escaladat.
Pentru a putea obtine fonduri nerambursabile, trebuie in primul rand sa identificati nevoia investitiei si sa intelegeti si sustineti foarte bine ideea de proiect.
Se porneste de la ce vreti sa faceti, pentru ce va trebuie banii, care este cererea pentru serviciile si produsele pe care urmeaza sa le obtineti.
De asemenea, trebuie sa va faceti un calcul clar si realist tinand cont de faptul ca toti beneficiarii au nevoie de o suma disponibila pentru inceperea si derularea proiectului, pana cand isi primesc banii inapoi, dar si de faptul ca uneori pot aparea intarzieri la plati.
Totodata, beneficiarul trebuie sa ia in considerare si eventuale costuri neprevazute.
In general, TVA-ul este cheltuiala neeligibila, prin urmare asigurati-va ca veti dispune si de suma necesara pentru plata acestuia.
Verificati intodeauna tipul intreprinderii eligibile (microintreprindere, intreprindere mica, mijlocie sau mare) si eligibilitatea tipului de activitate pentru care se solicita finantare (conform cod CAEN).
Apoi, verificati eligibilitatea din toate cele trei perspective: beneficiar, proiect, cheltuieli.
Desi nu este intotdeauna o cheltuiala eligibila, luati in calcul si serviciile auditorului financiar, care va auditeaza proiectul.... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 10:16
Romania a transmis Comisiei Europene, in martie, declaratii de cheltuieli pentru rambursarea de fonduri europene in valoare de peste 388 milioane de euro, informeaza Ministerul Fondurilor Europene.
Cererile de rambursare transmise la Bruxelles sunt aferente pentru patru programe operationale: Programul Operational Regional, POS Mediu, POS DRU si Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, precizeaza un comunicat transmis de Ministerul Fondurilor Europene.
Cea mai mare suma, de peste 150 de milioane de euro, a fost solicitata pentru Programul Operational Regional. In acelasi timp, pentru POS Mediu au fost trimise documente pentru rambursarea a aproape 135 de milioane de euro, pentru POS DRU - aproape 103 milioane de euro, iar pentru Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative - 0,5 milioane de euro.
Rata de absorbtie la 25 martie a fost de 12,82%
"Au intrat in tara, tot in luna martie, fonduri de peste 44 de milioane de euro pe POS DRU. Schimb sistemul pentru ca lucrurile sa se miste cu viteza, ceea ce va duce la accelerarea ratei de absorbtie", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, potrivit comunicatului mentionat.
La 25 martie, rata de absorbtie pe fondurile de coeziune, raportata la platile intermediare efectuate de Comisia Europeana, era de 12,82%. Fondurile europene pe instrumentele de coeziune atrase de Romania depaseau 2,46 miliarde de euro la aceeasi data.
Finantarile atrase de la Comisia Europeana ajung insa... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 12:41
Banca Mondiala desfiinteaza in ultimul raport Romania, tara cu un buget facut dupa ureche, directionat politic, si cu un Minister de Finante cu mai multi angajati decat in Anglia, scrie Gandul citat de Mediafax.Romania are un buget cu venituri si cheltuieli nerealiste care duce lipsa de credibilitate , cea mai mica absorbtie a fondurilor europene dintre tarile UE, o administratie fiscala teritoriala care creste costurile de colectare si care ar trebui inlocuita cu un sistem informatic bine pus la punct si un call-center, se arata in evaluarea functionala efectuata de Banca Mondiala in sistemul de finante publice, in institutii precum Ministerul de Finante si ANAF.
Mai mult, potrivit Bancii Mondiale, companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finante printr-o noua agentie sau directie aflata in subordinea acestui minister.
Recomandarile BM vor fi incluse, cel mai probabil, si in cuprinsul viitorului acord de finantare sau supraveghere pe care Romania a anuntat ca vrea sa il semneze cu FMI, CE si BM in 2011.Buget de stat: nerealist si supraestimat
Bugetul Romaniei duce lipsa de credibilitate, fapt care afecteaza disciplina fiscala. Potrivit BM, "bugetul aprobat nu este un document credibil".
Bugetul e bazat pe venituri nerealiste, supraestimate pentru a justifica niste cheltuieli mari, spun expertii BM.
Suplimentarile bugetare sunt create din cauza adoptarii unor legi aprobate in afara bugetului carora li se da o atentie insuficienta in ceea ce priveste... mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 22:38