Rata anuala a inflatiei a coborat usor la 1,79% in mai 2012, de la 1,8% nivel inregistrat in luna anterioara, potrivit Institutul National de Statistica (INS). Analistii economici sustin ca trendul este dat de masurile de austeritate si de precautia romanilor care nu mai cheltuie banii pe orice.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca scaderea ratei inflatiei este una conjuncturala, cauzata de aparitia pe piata alimentara a produselor cu preturi mici, datorita productiei interne. El sustine ca, la nivel statistic este o scadere a inflatiei, insa, in practica, ea este greu sesizabila.
Leul slab si utilitatile scumpe influenteaza negativ inflatia
Economistul este ferm convins ca Romania va inregistra, incepand cu finele verii, si chiar pana la sfarsitul anului, o crestere a ratei inflatiei, chiar daca nu va fi una foarte mare.
Mircea Cosea spune ca inflatia va creste din cauza efectului deprecierii monedei nationale, care se va resimti in preturile la carburanti si alimente. De asemenea, economistul mai pune cresterea inflatiei si pe seama majorarii tarifelor la utilitati, in special gaze naturale si energie elecetrica.
"Nu ne putem astepta la o scadere in continuare a ratei inflatiei, insa aceasta nu va atinge cote alarmante in acest an, ci cred ca se va mentine sau va depasi usor previziunile Bancii Nationale a Romaniei", a mai spus economistul.
Alegerile din Grecia, piatra de temelie pentru economia noastra
Mircea Cosea sustine... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 12:43
Romanii vor cheltui cu 3,3% mai mult in 2011 decat anul trecut pe produse de ingrijire pesonala, pentru cele de ocrotire a sanatatii, alimente si bauturi, potrivit NewsIn. Segmentul de vanzari directe in Romania va inregistra in acest an o usoara revenire, dupa scaderea consemnata in 2010, potrivit datelor transmise Agentiei NewsIn de Euromonitor. In 2010, vanzarile pe acest segment s-au redus cu aproape 2,2 milioane euro, de la 280,4 milioane euro in 2009.
"Cele mai multe categorii de produse au inregistrat scaderi in vanzarile directe in cursul anului 2010, cea mai mare scadere inregistrandu-se in randul produselor electronice.
Produsele de ingrijire si frumusete reprezinta 88% din totalul vanzarilor directe din Romania, fiind cea mai importanta categorie", se arata intr-un raport Euromonitor.
Astfel, vanzarile directe de produse de frumusete si ingrijire corporala vor ajunge in acest an la 252,1 milioane euro, cu 3,5% mai mult fata de 2010, cand au fost de 243,5 milioane euro.
Analistii Euromonitor au aratat ca vanzarile de produse de frumusete si sanatate din retailul traditional si modern vor continua sa creasca si in anii urmatori cu un ritm superior fata de vanzarile directe, un numar mare de romani preferand sa isi faca cumparaturile in magazine, unde exista o gama larga de produse.
Romanii vor aloca 3,9 milioane euro pentru produsele de ingrijire a sanatatii procurate prin sistemul vanzarilor directe si 15,4 milioane euro pentru alimente si bauturi.
Alti 100.000... mai mult
Duminica, 26 Iunie 2011, ora 14:30
Traim intr-o lume a consumului si, din dorinta de a avea cat mai multe, tindem sa achizitionam mai mult decat putem plati.Asa se intampla ca intram intr-un cerc vicios si, in loc sa ne oprim, facem greseala dupa greseala.
Investopedia atrage atentia asupra celor mai comune greseli financiare pe care le fac oamenii.
Cheltuielile excesive
Averile sunt pierdute de obicei ban cu ban. Nu pare mare lucru sa iei o cafea dubla, sa te mai opresti la un magazin pentru un pachet de tigari, sa iei cina in oras sau sa inchiriezi un film. Dar gandeste-te ca doar daca mananci in oras de 70 de lei pe saptamana, intr-un an ajungi sa cheltuiesti aproape 40 de milioane.
Plati care nu se termina niciodata
Intreaba-te daca ai nevoie cu adevarat de ceea ce iti doresti si daca merita sa platesti rate dupa rate pentru a le avea.
Asa ca, inainte de a-ti lua chiar si un telefon nou, gandeste-te daca nu e mai bine sa il pastrezi pe cel vechi sau daca iti trebuie cu adevarat un nou robot de bucatarie.
Sa traiesti pe imprumut
Sa folosesti carduri de credit a devenit un lucru la ordinea zilei pentru majoritatea populatiei, insa e si una dintre cele mai mari greseli pe care poti sa le faci.
Un prim motiv ar fi ca iti dau impresia ca nu cheltuiesti din banii tai si nu te uiti cat dai pe lucruri. Insa adu-ti aminte de rata pe care o platesti luna de luna si fa un scurt calcul cat ajunge sa te coste in plus.
Sa-ti cumperi o masina noua
Milioane de masini noi sunt vandute in fiecare an, desi... mai mult
Luni, 13 Iunie 2011, ora 00:53
Majoritatea romanilor (89%) intentioneaza sa cheltuie mai mult in decursul acestui an, in timp ce doar 14% dintre acestia planuiesc sa-si mareasca soldul economiilor, arata un studiu despre comportamentul consumatorilor la nivel european, comandat de Cetelem, preluat de Newsin. Studiul "Observatoire Cetelem 2011" arata ca exista "o diferenta notabila" intre Europa de Est si cea de Sud.
Astfel, daca cetatenii din Romania, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia aleg in acest an consumul, cei din Spania, Franta, Italia, Portugalia, Belgia sau Germania sunt ceva mai rezervati, acordand o atentie mai mare economiilor.
Britanicii sunt cei mai preocupa?i s?-?i majoreze nivelul economiilor, 58% dintre ace?tia declarand c? i?i doresc ca in 2011 s? pun? mai mul?i bani deoparte.
"Studiul Observatoire Cetelem 2011 demonstreaza ca nevoia de consum, proiectele consumatorilor nu au disparut, ci doar au fost amanate datorita crizei. Evenimentele economice din ultima perioada au determinat o reducere si chiar stopare a planurilor de achizitii in majoritatea tarilor europene, insa odata cu primele semne de revenire economica si comportamentul consumatorilor incepe sa se schimbe", a declarat marti directorul general al Cetelem IFN, Gilles Zeitoun.
Petrecerea timpului liber si calatoriile sunt principalele proiecte pentru europeni in 2011, urmate indeaproape de echiparea si/sau renovarea locuintei. Astfel, pentru 50% dintre cei chestionati, cheltuielile cu petrecerea timpului liber si calatoriile... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 12:00
Cheltuielile de consum din Romania au fost anul trecut de 4.600 de dolari pe cap de locuitor si vor inregistra pana in 2020 o crestere moderata, constransa de scaderea si imbatranirea populatiei, precum si de avansul economic sters, potrivit Euromonitor International citat de Mediafax. Compania de analiza a pietei anticipeaza pentru 2012 cheltuieli de consum pe cap de locuitor de 5.300 dolari, urmate de 6.100 dolari in 2014 si 7.000 de dolari in 2016. Pentru 2018, Euromonitor estimeaza ca aceste cheltuieli vor ajunge la 8.000 de dolari, iar in 2020 la 9.200 de dolari.
In cazul veniturilor pe cap de locuitor disponibile pentru cheltuieli si economisire, Euromonitor a calculat 4.600 de dolari in 2010, anticipand ca acestea vor avansa la 5.300 dolari in 2012, 6.200 dolari in 2014 si 7.300 dolari in 2016. Compania prognozeaza cresterea acestor venituri la 8.400 de dolari in 2018 si 9.700 de dolari in 2020.
Romania este o piata mare in expansiune si se afla pe locul patru in Europa de Est in privinta veniturilor anuale ale populatiei disponibile pentru cheltuieli si economisire, care, in 2009, se ridicau la 91,3 miliarde de dolari.
Pe primele trei pozitii se afla Rusia, cu 743,6 miliarde dolari, Polonia, cu 266,3 miliarde de dolari si Cehia, cu 103,2 miliarde de dolari.
In cercetare se arata ca Romania este o tara saraca, iar cresterea veniturilor si a cheltuielilor de consum va fi moderata. Tara are, fara indoiala, o clasa de mijloc mare si in crestere, asupra careia... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 23:36
Cheltuielile de consum din Statele Unite au crescut in ianuarie, dupa sase luni consecutive de scaderi, iar veniturile au urcat neasteptat, pe fondul cresterilor salariale din sectorul public, releva un raport oficial publicat luni, scrie Reuters. Potrivit datelor Departamentului Comertului, cheltuielile au crescut cu 0,6%, marcand cea mai puternica performanta din mai, dupa ce datele nerevizuite au aratat o scadere cu 1% in decembrie. Veniturile au crescut cu 0,4% in ianuarie, dupa o scadere cu 0,2% luna anterioara.
Analistii chestionati de Reuters estimasera o crestere a cheltuielilor cu 0,4%, in timp ce veniturile ar fi scazut cu 0,2%.
Rata de economisire a crescut cu 5% in ianuarie, cea mai puternica crestere din martie 1995, in contextul in care ingrijorarile cu privire la starea economiei au dus la reducerea cheltuielilor. mai mult
Luni, 02 Martie 2009, ora 16:34