Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca are emotii in ceea ce priveste nivelul cheltuielilor bugetare dupa primele cinci luni.
Ministrul a precizat ca Guvernul are nevoie de resurse in special in a doua jumatate a anului, cand va fi accelerat procesul de atragere de fonduri europene.
Bugetul general consolidat a incheiat primele patru luni ale acestui an cu un excedent de 1,35 miliarde lei, reprezentand 0,17% din Produsul Intern Brut (PIB), in crestere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Ritmul de crestere a cheltuielilor a fost depasit de avansul incasarilor, arata datele publicate luna trecuta de Ministerul Finantelor.
Intrebat in legatura cu executia bugetara dupa primele cinci luni, Stefan a subliniat ca nu are o situatie exacta, in conditiile in care situatia va fi finalizata in data de 25 a acestei luni, dar are emotii.
"Primele indicii ne arata ca, pe partea de venituri, se realizeaza planul. Am emotii, va marturisesc, (...) in legatura cu cheltuielile. In final, ma intereseaza diferenta dintre venituri si cheltuieli. Este prematur sa va spun astazi cum ne vom inchide. Cu siguranta, vom ramane, pe primele cinci luni, intr-un echilibru bugetar", a afirmat Stefan.
El a subliniat ca acest echilibru bugetar este important in special in a doua jumatate a anului, cand Guvernul va avea nevoie de resurse pentru a accelera absorbtia fondurilor europene, care oricum reprezinta o... mai mult
Marti, 06 Iunie 2017, ora 18:42
Sanatatea este al doilea sector ca pondere a cheltuielilor bugetare, primul fiind asistenta sociala, care include pensiile, a declarat joi la Parlament ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.
"(La Sanatate - n.r.) 4,3% este propunerea noastra pentru anul 2014 comparativ cu 4% pentru 2013. Daca luam in calcul arieratele 4,2% pe 2013. Raportat la 6% din PIB, este putin raportat la media europeana care este tot in jur de 6%, este iarasi putin. Trebuie sa ne uitam la prinderea cheltuielilor bugetare pentru Sanatate din totalul cheltuielilor bugetare si aceasta a crescut constant. Daca in 2010 era 9,6%, in 2012 era 10,7%, urmand ca anul viitor sa reprezinte 12,2%.
Sanatatea este al doilea sector ca pondere totala a cheltuielilor bugetare, primul este asistenta sociala care include in primul rand pensii. Sanatatea este o prioritate si acest lucru se vede in alocarea bugetara pentru acest sector. 12,2% din bugetul Romaniei pentru Sanatate, 12,2% media europeana a cheltuielilor pentru Sanatate. Raportat la media europeana, suntem exact acolo ca procent din cheltuielile totale ale bugetului", a explicat ministrul, intr-o dezbatere.
Potrivit acestuia, cheltuielile in Sanatate pe post finantat au crescut de la 95.000 lei in 2009 la 160.000 lei in 2014.
Demnitarul a sustinut ca a propus sindicatelor din domeniul sanitar sa existe o bugetare pe baza de performanta, iar cresterile viitoare ale bugetului Ministerului Sanatatii sa fie raportate si conditionate de nivelul de... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 16:05
Ungaria va ingheta unele cheltuieli bugetare si este pregatita sa adopte si alte masuri, inclusiv cresterea celei mai mari taxe bancare din Europa, pentru a iesi din procedura de deficit execesiv derulata de Comisia Europeana, potrivit Bloomberg.
Guvernul va ingheta cheltuieli de 93 miliarde forinti (317 milioane euro) planificate pentru acest an, iar in 2014 este pregatit sa economiseasca inca 80 miliarde forinti, in principal prin amanarea unor plati pentru proiecte precum constructia de stadioane, a declarat ministrul Economiei, Mihaly Varga, intr-o conferinta la Budapesta.
Daca masurile sunt insuficiente, Ungaria este dispusa sa majoreze si o taxa speciala impusa bancilor sau taxa pe tranzactii financiare.
Premierul Viktor Orban incearca sa obtina ridicarea procedurii de deficit excesiv impotriva Ungariei, intrucat aceasta ameninta sa conduca la taierea de fonduri comunitare. Fondurile europene au o contributie de 95% la dezvoltarea infrastructurii din Ungaria, potrivit Bloomberg.
Comisia a delansat procedura de deficit excesiv impotriva Ungariei in 2004, an in care tara a aderat la UE.
"Facem tot ce depinde de noi pentru a scoate Ungaria de pe lista rusinii si pentru a iesi din procedura de deficit excesiv", a spus Varga.
Implementarea de noi masuri de catre Ungaria pentru mentinerea deficitului bugetar in limita UE de 3% in acest an si in 2014 ar permite Comisiei sa renunte la procedura declansata impotriva Budapestei, a declarat, la inceputul lunii... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 16:43
Nicolae Danila, membru al Consiliului de Administratie al BNR, a declarat vineri ca ajustarea cheltuielilor bugetare trebuie sa continue credibil pentru ca pietele sa fie dispuse sa imprumute Romania, chiar daca tara noastra nu are o problema de finantare a serviciului datoriei publice. "In Romania, diferenta intre economisirea nationala si datoria publica nu este mare. Insa ceea ce ingrijoreaza pietele si le face sa ceara garantii suplimentare (de genul acordurilor cu FMI) este dinamica deficitului public si a consumului privat", potrivit unei prezentari sustinute de Nicolae Danila la Universitatea Ovidius din Constanta.Potrivit acestuia, criza economica a fortat incetinirea cresterii si chiar scaderea in termeni reali a consumului gospodariilor.
"Consumul guvernamental este considerat excesiv de piete din doua motive: inainte de debutul crizei, nivelul cheltuielilor bugetare era nesustenabil, iar dupa criza la cheltuielile bugetare s-au adaugat si cele legate de politica sociala destinata somerilor si celor cu venituri mici.
Altfel spus, ajustarea cheltuielilor bugetare trebuie sa continue credibil pentru ca pietele sa fie dispuse sa imprumute Romania, chiar daca noi nu avem o problema de finantare a serviciului datoriei publice", a mai spus Danila.
Sursa foto: Mediafax mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 17:40
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca este bine sa fie marite cheltuielile bugetare, dar in domeniul investitiilor, iar Romania trebuie sa acceseze bani europeni, in conditiile in care acestia nu intra in deficitul bugetar. "Daca suntem iarasi la masuri anticiclice, avem un singur instrument pe care putem sa-l folosim, banii europeni, pentru ca ei nu intra in deficitul bugetar. De ce nu ii folosim pe aia? S-a avansat din nou ideea, care mi se pare naucitoare, ideea ca este o iluzie sa accesam bani europeni.
Am auzit-o de cateva ori in ultimele luni, incat sunt chiar ingrijorat.
Cum poate o tara ingrijorata, o tara care are pretentii, cu un minim de educatie economica, sa promulge o asemenea idee, iar pe de alta parte sa vina in continuare intrebari care in subsidiar vorbesc de masuri anticiclice prin stimularea cheltuielilor bugetare, cand noi nu avem acesti bani? Avem bani care nu sunt cheltuieli bugetare, care ne pot scoate din aceasta situatie prociclica, nu-i folosim, raspandim ideea ca este imposibil sa-i accesam", sustine Isarescu.Guvernatorul BNR a precizat ca este oportuna marirea cheltuielilor bugetare, insa in domeniul investitiilor si ca solutia anticiclica o reprezinta in acest moment banii europeni."Capacitatea de absorbtie este o chestiune mai complicata, este o chestiune de educatie economico-financiara, este o chestiune de vointa la nivelul unei tari, de opinie publica.
Tot venim cu solutii din acestea care sunt false si care nu ne scot... mai mult
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 14:16
Strategia fiscala prevede o crestere cu 7% a cheltuielilor bugetare in 2012, an electoral, cand este estimata o crestere economica de 3,9%, sumele suplimentare fiind alocate in principal pentru investitii, asistenta sociala si personal, informeaza Mediafax. In 2011, majoritatea capitolelor bugetare au cheltuielile inghetate.
Cheltuielile de personal sunt estimate sa scada in 2011 la 40,2 miliarde lei fata de 42,15 miliarde lei in acest an, pentru ca in 2012 sa revina usor peste nivelul din 2010, respectiv la 42,2 miliarde lei, potrivit strategiei fiscale pentru perioada 2011 - 2013, document aprobat miercuri de Guvern si obtinut de MEDIAFAX.
Cresterea din 2012 este de 5%, cu un punct procentual peste avansul estimat al PIB.
Cheltuielile de investitii sunt estimate la 33,93 miliarde lei in 2001, usor peste nivelul din acest an, iar in 2012 acestea ar putea urca cu aproape 8 miliarde lei, la 41,78 miliarde lei.
Similar, cheltuielile cu asistenta sociala vor urca usor anul viitor, de la 68,16 miliarde lei la 68,96 miliarde lei, pentru ca in 2012 sa avanseze mult mai solid, pana la 72,25 miliarde lei.
Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat sunt estimate la 200,06 miliarde lei in acest an, 200,31 miliarde lei in 2011, 214,22 miliarde lei in 2012 si 230,45 miliarde lei in 2013.
Pentru anul 2013, cheltuielile de personal sunt estimate la 43,5 miliarde lei, sumele alocate investitiilor la 47,71 miliarde lei, cheltuielile cu asistenta sociala la 75,15 miliarde... mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 00:45
Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca programul Greciei de consolidare fiscala decurge conform planului pentru acest an, insa Atena trebui sa amelioreze controlul cheltuielilor bugetare si colectarea taxelor, transmite Reuters."Programul ambitios de consolidare fiscala decurge conform planului, insa ies in evidenta anumite puncte de presiune", se arata intr-un raport al FMI.
Guvernul elen va cheltui, probabil, cu patru miliarde de euro mai putin decat a prevazut initial, la inceputul anului, ceea ce va ajuta la acoperirea golului lasat de veniturile din taxe mai mici decat s-a anticipat si de cheltuielile spitalelor de stat si ale administratiilor locale, mentioneaza raportul.
Grecia a promis in schimbul unui ajutor financiar international de 110 miliarde de euro, stabilit de FMI si Uniunea Europeana, sa implementeze o serie de masuri de austeritate "dureroase", destinate reducerii deficitului bugetar de la 13,6% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2009 la 8,1% din PIB anul acesta, noteaza Reuters.
Salariile din sectorul public au fost diminuate cu 15%, iar Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) a fost majorata cu patru puncte procentuale, la 23%. Masurile de austeritate afecteaza veniturile bugetare si activitatea economica, aruncand Grecia intr-o recesiune adanca.
Premierul elen, George Papandreou, a admis saptamana trecuta ca veniturile bugetare sunt intr-adevar slabe, insa a asigurat ca obiectivele bugetare de sfarsit de an vor fi atinse fara masuri aditionale de... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 10:56
Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI sa creasca taxele si impozitele daca nu reusesc sa reduca deficitul bugetar in limita tintei de 6,8% din PIB fixata pentru acest an, in principal prin scaderea cheltuielilor, adica prin taierea salariilor, pensiilor si transferurilor sociale, relateaza Mediafax."Punerea in aplicare a masurilor (inclusiv cu o hotarare favorabila emisa de catre Curtea Constitutionala in ceea ce priveste constitutionalitatea acestora) de pe partea de cheltuieli si a masurilor de largire a bazelor de impozitare va constitui actiune prealabila pentru finalizarea evaluarii.
De asemenea, in urmatoarele luni vom lua masuri suplimentare de reducere a numarului de angajati in sectorul public.
Daca aceste masuri se dovedesc insuficiente pentru a atinge tinta de deficit pentru acest an, vom lua masuri suplimentare, inclusiv masuri de majorare a impozitelor si taxelor, in functie de necesitati", se arata in scrisoarea de intentie suplimentara trimisa de autoritati directorului general al FMI, Dominic Strauss-Kahn.
Autoritatile s-au angajat sa taie cheltuielile bugetare in principal prin reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor si a altor plati de natura salariala pentru toti angajatii din sectorul public, prin scaderea cu 15% a pensiilor si altor transferuri sociale si prin diminuarea transferurilor catre autoritatile locale.
Totodata, Guvernul s-a angajat sa continue "rationalizarea personalului" in lunile urmatoare, dupa ce a redus numarului salariatilor... mai mult
Vineri, 25 Iunie 2010, ora 13:35
Deficitul bugetar ar putea fi tinut sub 7% din PIB fara majorarea taxelor, prin reduceri drastice de cheltuieli si personal, prognoza de baza a discutiilor FMI-Guvern plecand de la o crestere economica zero in acest an si un deficit de peste 9% din PIB, informeaza Mediafax."Discutiile au la baza un scenariu optimist de crestere economica zero si un deficit de peste 9% din PIB daca nu sunt adoptate masuri suplimentare fata de cele convenite in februarie.
Deficitul poate fi ajustat sub 7% din PIB fara o crestere de taxe daca sunt luate masuri drastice de scadere a cheltuielilor bugetare si a personalului din sectorul public", au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la negocieri.
Potrivit acelorasi surse atat la Guvern, cat si la nivelul celorlalte institutii implicate in discutii, respectiv BNR si Presedintia, s-a conturat ideea ca trebuie sustinuta cresterea economica ca singura solutie pe termen mediu - lung de incadrare in deficitul de 3% din PIB, astfel ca pentru moment s-ar putea renunta la orice majorare a taxelor principale.
Surse participante la negocieri au declarat marti pentru MEDIAFAX ca FMI ar putea accepta un deficit bugetar de cel mult 6,9% din PIB.
In ultimele zile au fost vehiculate mai multe variante privind cresterea TVA si a cotei unice, insa partipantii la negocieri au afirmat ca inca nu s-a stabilt nimic. mai mult
Miercuri, 05 Mai 2010, ora 23:27