Gospodariile din Uniunea Europeana aloca, in medie, 1,6% din cheltuielile totale de consum pentru bauturi alcoolice, statele membre unde aceasta pondere este peste medie fiind Letonia (4,8%), Estonia (4,7%), Lituania (3,7%), Cehia si Polonia (3,4%), Croatia, Ungaria si Finlanda (2,9%) precum si Romania (2,6%), arata datele publicate joi de Eurostat.
In schimb, gospodariile din Grecia si Italia aloca mai putin de 1% din cheltuielile totale de consum pentru bauturi alcoolice.
In total, in 2019 gospodariile din UE au cheltuit 117 miliarde de euro (echivalentul a 0,8% din Produsul Intern Brut al UE) pentru bauturi alcoolice. Eurostat subliniaza ca aceasta cifra nu include bauturile alcoolice platite in restaurante si hoteluri.
In ultimul deceniu, 2019 comparativ cu 2009, ponderea ocupata de cheltuielile pentru bauturi alcoolice in cheltuielile totale ale gospodariilor a scazut in 13 state membre. Cele mai importante scaderi au fost inregistrate in Lituania (de la 5,5% din cheltuielile totale ale gospodariilor in 2009 pana la 3,7% in 2009, adica o scadere de 1,8 puncte procentuale, urmata de Letonia (scadere de 1,5 puncte procentuale), Bulgaria (scadere de 1,3 puncte procentuale) si Estonia (scadere de 1,1 puncte procentuale).
In contrast, cheltuielile pentru bauturi alcoolice ale gospodariilor au crescut in sapte state membre, cel mai mare avans fiind inregistrat in Romania, de la 2,1% din cheltuielile totale ale gospodariilor in 2009 pana la 2,6% in 2019,... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 09:40
Gospodariile din Uniunea Europeana au alocat, in medie, 9% din cheltuielile totale de consum pentru recreatie si cultura in anul 2017, pe primele locuri fiind gospodariile din Danemarca si Suedia, ambele cu 11,5%, in timp ce la coada clasamentului sunt cele din Romania, care au alocat in acest sens 5,8%, si cele din Luxemburg si Irlanda, ambele cu 5,9%, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
La nivelul Uniunii Europene se observa modalitati diferite de consum, care depind foarte mult de nivelul veniturilor, de obiceiurile culturale sau de situatie geografica. In 2017, in medie in tarile UE cea mai mare parte (aproape un sfert) din cheltuielile de consum ale gospodariilor au fost alocate catre sectorul "locuinta, apa, electricitate si gaze" (care exclude achizitionarea locuintelor), in timp ce "transportul" a reprezentat 13%, "alimentele si bauturile non-alcoolice" - 12 %, in timp ce "restaurantele si hotelurile" si "recreatia si cultura" au fiecare aproximativ 9%. Un procent de 4% pana la 6% este pentru segmentul "mobila si electrocasnice", "imbracaminte si incaltaminte", "bauturi alcoolice si tutun" si "sanatate"; in timp ce "comunicatiile" si "educatia" au 3% si, respectiv 1%.
Gospodariile au alocat in 2017 cea mai mare parte a cheltuielilor de consum catre sectorul "locuinta" in aproape toate statele din Uniunea Europeana, exceptand Estonia, Lituania si Romania, unde "alimentele" au fost cele mai important, si Cipru si Malta,... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 11:09
Gospodariile din UE au cheltuit pe bauturi alcoolice 1,6% din totalul cheltuielilor lor de consum din 2016, ceea ce reprezinta cheltuieli totale de aproape 130 de miliarde de euro, echivalentul a 0,9% din PIB-ul UE sau peste 250 euro pe locuitor, arata datele publicate luni de Eurostat.
Cifrele nu includ bauturi alcoolice platite in restaurante si hoteluri.
In 2016, cheltuielilor anuale ale gospodariilor cu bauturile alcoolice erau in mare masura echivalente cu cheltuielile alocate produselor medicale, echipamente si electrocasnice si usor mai ridicate decat cele pentru protectie sociala sau educatie.
In randul statelor membre ale UE, cel mai ridicat procent alocat bauturilor alcoolice din totalul cheltuielilor de consum s-a inregistrat anul trecut in cele trei state baltice: Estonia (5,6%), Letonia (4,8%) si Lituania (4,2%). Ele sunt urmate de Cehia si Polonia (ambele cu 3,6%), Ungaria si Finlanda (ambele cu 2,9%).
La polul opus, cel mai redus procent era in Spania (0,8%), Italia (0,9%), Austria (1,3%), Portugalia (1,4%) si Germania (1,5%).
Datele pentru Romania nu sunt disponibile.
In perioada 2006 - 2016, procentul alocat bauturilor alcoolice din totalul cheltuielilor de consum s-a mentinut stabil in majoritatea statelor membre ale UE.
In cei zece ani, cel mai semnificativ avans s-a inregistrat in Cipru (de la 1,6% in 2006 la 2 in 2016, sau o crestere de 0,4 puncte procentuale - pp) si Cehia (tot 0,4 pp, de la 3,2% la 3,6%).
In contrast,... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 14:18
Parfumuri scumpe, produse cosmetice dar si bauturi alcoolice fine. Sunt cumparaturile facute de Sucursala de Transport a Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat si descoperite de Corpul de Control al Premierului. Si nu au fost singurele nereguli.
Astfel, au fost cumparate parfumuri ca Chanel Allure homme sport, Jasmine noire, Nina Ricci, Jimmy Choo, Gucci pour homme sport, Miss Dior, La nuit de l'homme Yves Saint Laurent, Carolina Herrera, Prada Candy, Bvlgari Omnia Crystalinne si multe altele, majoritatea cu preturi de peste 200 de lei.
Cel mai scump ...citeste mai departe despre "Corpul de control al premierului a descoperit nereguli la Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat: Cheltuieli uriase pe cosmetice de lux si bauturi fine" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 23:28
Detalii privind cheltuielile efectuate de Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI), prezentate in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, releva ca au fost cumparati pantofi barbatesti marimea 46 si cantitati mari de bauturi alcoolice pentru o "sursa" cu nume de femeie.
Procurorii sustin ca justificarea cheltuielilor operative la nivelul DIPI era nelegala si ca motivele invocate erau neverosimile, informeaza News.ro.
Un alt exemplu este al unor ofiteri DIPI care nu exercitau concret atributii operative, dar decontau foarte multe produse de consum ori de lux.
Aceste nereguli au iesit la iveala dupa ce fostul sef al DIPI Nicolae Gheorghe, trimis si el in judecata in dosarul lui Oprea, a cerut formarea unei echipe de patru ofiteri care sa verifice cheltuielile de protocol anterioare ale serviciului secret.
Cand si-ar fi dat seama de proportiile acestor cheltuieli nejustificate, Gheorghe ar fi incercat sa ...citeste mai departe despre "Dezvaluiri din dosarul lui Oprea: Pantofi de lux masura 46 si mult alcool pentru o "sursa" cu nume de femeie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 15:35
Peste o treime din cheltuielile romanilor sunt pentru alimente, iar 8% pentru alcool si tigari, arata datele Institutului National de Statistica (INS) publicate vineri.
INS arata ca veniturile medii pe gospodarie au fost, in trimestrul al treilea al anului trecut, de 2.713 lei pe luna.
De asemenea, cheltuielile au fost de 2.351 lei, din care 37,6% au fost pentru alimente, iar 8,1% pentru bauturi alcoolice si tigari.
Situatia veniturilor
- veniturile banesti au fost, in medie, de 2.430 lei lunar pe gospodarie (916 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 283 lei lunar pe gospodarie (107 lei pe persoana). - salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (57,6% din veniturile totale ale gospodariilor). - la formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,5%), veniturile din agricultura (3,4%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din ...citeste mai departe despre "Pe ce cheltuie romanii banii: Cat dau pe mancare, alcool si tigari (Grafic)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 12:18
Ministerul Sanatatii considera ca taxa pe viciu la tutun, dar si la alcool, ar trebui majorata anual, deoarece consumul de tigari a scazut influentand incasarile din contributia pentru sanatate, care sunt astfel mai mici, in timp ce cheltuielile cu bolile fumatorilor sunt in crestere continua.
Cresterea costurilor cu diagnosticul si tratamentul bolilor provocate de fumat este generata atat de descoperirea unor metode noi in medicina, dar si de atingerea pragului de varsta de 45 ani de catre "cohorta populationala nascuta in perioada 1967-1969", se arata intr-un document semnat de conducerea ministerului.
Contributia pentru sanatate aplicata produselor din tutun, cunoscuta sub numele de "taxa pe viciu", a fost introdusa de Guvern in 2006 si stabilita la 20 de eurocenti pentru fiecare pachet de tigari si 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat.
O majorare a acestei taxe ar genera scumpirea unui pachet cu tigari si a unei sticle cu alcool.
Isarescu: Alcoolul si ...citeste mai departe despre "Au scazut vanzarile de tigari si alcool - Ministerul Sanatatii vrea sa mareasca taxa pe viciu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Decembrie 2014, ora 11:42
SC CONPET Ploiesti a achizitionat, in perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2012, bauturi alcoolice in valoare de peste 180.000 de lei, parfumuri de lux de peste 80.000 de lei, dar si ceasuri de mana pentru care s-au cheltuit peste 44.000 de lei, toate inregistrate drept produse de protocol.
Potrivit raportului Corpului de control al Guvernului, publicat joi, in perioada supusa controlului, CONPET a efectuat cheltuieli de protocol in cuantum total de 1.062.481,38 lei.
In respectivul document se precizeaza ca acele cheltuieli de protocol efectuate au vizat in principal, achizitia de bauturi alcoolice (182.825,04 lei), casete parfum (80.729,09 lei), ceasuri de mana (44.440,68 lei), cosuri festive de sarbatori (50.749 lei), casete pix si stilou/seturi de scris de lux (36.770,59 lei).
In raportul facut public, se mentioneaza ca SC CONPET SA nu a prezentat documente justificative din care sa rezulte destinatarii finali ai produselor de protocol achizitionate de societate.
"S.C. CONPET S.A. a efectuat cheltuieli, inregistrate ca fiind de protocol, cu ocazia unor evenimente precum 'Ziua Societatii', 'Ziua Femeii', 'Ziua Petrolistului', sarbatorile de 'Pasti' si 'Craciun', in conditiile in care aceste cheltuieli intra in categoria cheltuielilor sociale si nu a celor de protocol", se arata in raportul Corpului de control al primului-ministru. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 10:54
Bugetul lunar alocat de romani pentru alimente si produse de ingrijire a locuintei a ramas aproximativ la fel in 2010, comparativ cu 2009, dar volumul a scazut, iar cheltuielile cu unele produse, precum alcoolul, snacks-urile si bauturile carbonatate, au fost reduse sau chiar eliminate, conform Mediafax. Astfel, bugetul de cheltuieli s-a ridicat anul trecut la 710 lei pe luna, fata de 719 lei in 2009. Cu toate acestea, in Bucuresti a fost resimtita o scadere cu aproximativ 5% a bugetului mediu lunar de cheltuieli alocat alimentelor si produselor pentru locuinta, potrivit studiului ShopperTrends, realizat de compania de compania de cercetare Nielsen.Potrivit studiului, patru din cinci persoane au recunoscut ca au remarcat anul trecut cresteri de preturi, iar masura luata de acestia a fost reducerea cheltuielilor pe anumite categorii de produse."Cel mai des mentionat ca fiind afectat de reducerea cheltuielilor a fost segmentul de bauturi, precum vin, spirtoase si bere, acestea fiind primele produse eliminate din cosurile de bauturi in 2010. Alte categorii cumparate mai putin din cauza inflatiei alimentare au fost snacks-urile sarate, racoritoarele carbonatate, ciocolata, alimentele organice, biscuitii si cafeaua", a declarat, intr-o conferinta de presa, Bogdana Baltasiu, Client Service Manager Customer Research in cadrul Nielsen.
Totodata, romanii au mai taiat, printre altele, din cheltuielile alocate alimentelor pentru bebelusi, juice-urilor, cerealelor pentru micul dejun,... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 13:07