Deficitul bugetar a ajuns la 2,96% din Produsul Intern Brut (P.I.B.), după primele șase luni ale anului, în urcare față de minusul de 2,29% din primele cinci luni, potrivit datelor publicate, marți, 27 iulie, de Ministerul Finanțelor. In aceeași perioadă a anului trecut, în plină pandemie, deficitul era de 4,28%, după prima jumătate a anului.
Raportul arată că execuția bugetului general consolidat, în primele șase luni ale anului 2021, s-a încheiat cu un deficit de 33,81 miliarde lei, față de deficitul de 45,17 miliarde lei, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020. Acest rezultat a fost realizat în condițiile în care, în perioada ianuarie-iunie 2021, cheltuielile de investiții au fost cu 5,23 miliarde lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia de coronavirus au fost de 8,11 miliarde lei (13,34 miliarde lei, respectiv 1,17% din PIB).
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 176,38 miliarde de lei, în prima jumătate a anului 2021, cu 20,6% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut. Acest avans a fost influențat de baza redusă aferentă 2020 (în principal perioada martie-mai – caracterizată preponderent de lockdown), redresarea indicatorilor economici, dar și de recuperarea parțială a unor categorii de venituri (contribuții de asigurări și TVA).
Cele mai însemnate creșteri nominale s-au înregistrat în... mai mult
Marti, 27 Iulie 2021, ora 10:55
5.216 lei sunt veniturile totale medii lunare inregistrate intr-o gospodarie din Romania, in 2020, din care 83,8% au fost reprezentate de cheltuieli, releva datele publicate, luni, 7 iunie, de Institutul National de Statistica (INS).
Potrivit sursei citate, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.840 de lei/luna/gospodarie (1.884 lei/persoana), in crestere cu 8,7 % fata de anul 2019, iar veniturile in natura de 376 de lei/luna/gospodarie (146 lei/persoana), mai mult cu 11,7%, de la an la an.
De asemenea, salariile si celelalte venituri asociate lor au format, anul trecut, cea mai importanta sursa de venituri, respectiv 68,2% dintre veniturile totale ale gospodariilor, in scadere fata anul anterior, cu 0,4 puncte procentuale.
Ca medii lunare, veniturile totale ale unei gospodarii au reprezentat, in termeni nominali, 5.216 de lei/gospodarie, echivalentul a 2.031 de lei/persoana, in crestere cu 8,9%, respectiv cu 9,6% in comparatie cu anul precedent.
In acest context, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 4.372 lei, lunar, pe gospodarie (1.702 lei/persoana) si au reprezentat 83,8% din veniturile totale, in scadere cu 1,6 puncte procentuale, raportat la perioada de referinta.
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, totodata, veniturile din prestatii sociale (19%, in anul 2020, respectiv 18,4%, in 2019), veniturile din activitati neagricole independente (1,8%, in 2020, si 2%, cu un an in urma), veniturile din... mai mult
Luni, 07 Iunie 2021, ora 09:57
Dupa perioada de criza cauzata de pandemia de coronavirus, afacerea ta va avea nevoie de o perioada de revenire si adaptare la noile vremuri. Pentru a putea face pasii potriviti in viitor, trebuie sa analizezi cu atentie felul in care folosesti bugetul companiei tale si ce aspecte prioritizezi in acest proces. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iei decizii bune si corecte:
Estimeaza impactul initiativelor noi pe care le demarezi
Pentru a putea lua decizii mai bune pe viitor, este important sa analizezi felul in care compania foloseste banii pentru initiative, angajati sau beneficii. Trebuie sa calculezi ROI-ul (return on investment) si sa anticipezi profitul fiecarui proiect pe care il demarezi. De asemenea, este important sa te adaptezi nevoilor timpului si sa faci treaba in firma ta mult mai usoara. De exemplu, alege un soft pontaj pentru a fi mereu la curent cu orele de munca ale angajatilor si cu concediile, dar si sa ai toate datele acestea esentiale intr-un loc, cu acces pentru cei responsabili. Astfel de cheltuieli sunt importante, deoarece deservesc productivitatii si digitalizarii companiei, dar este important sa fii mereu constient de avantajele pe care le au din punct de vedere financiar.
Gandeste-te la scenarii de tip "what if"
Daca afacerea ta a fost afectata de schimbarile introduse in ultima perioada si de imprevizibilul cu care s-a demarat criza sanitara si cea financiara, vei avea nevoie de scenarii, pentru a te pregati pentru toate... mai mult
Miercuri, 17 Martie 2021, ora 17:36
Gospodariile din Uniunea Europeana aloca, in medie, 1,6% din cheltuielile totale de consum pentru bauturi alcoolice, statele membre unde aceasta pondere este peste medie fiind Letonia (4,8%), Estonia (4,7%), Lituania (3,7%), Cehia si Polonia (3,4%), Croatia, Ungaria si Finlanda (2,9%) precum si Romania (2,6%), arata datele publicate joi de Eurostat.
In schimb, gospodariile din Grecia si Italia aloca mai putin de 1% din cheltuielile totale de consum pentru bauturi alcoolice.
In total, in 2019 gospodariile din UE au cheltuit 117 miliarde de euro (echivalentul a 0,8% din Produsul Intern Brut al UE) pentru bauturi alcoolice. Eurostat subliniaza ca aceasta cifra nu include bauturile alcoolice platite in restaurante si hoteluri.
In ultimul deceniu, 2019 comparativ cu 2009, ponderea ocupata de cheltuielile pentru bauturi alcoolice in cheltuielile totale ale gospodariilor a scazut in 13 state membre. Cele mai importante scaderi au fost inregistrate in Lituania (de la 5,5% din cheltuielile totale ale gospodariilor in 2009 pana la 3,7% in 2009, adica o scadere de 1,8 puncte procentuale, urmata de Letonia (scadere de 1,5 puncte procentuale), Bulgaria (scadere de 1,3 puncte procentuale) si Estonia (scadere de 1,1 puncte procentuale).
In contrast, cheltuielile pentru bauturi alcoolice ale gospodariilor au crescut in sapte state membre, cel mai mare avans fiind inregistrat in Romania, de la 2,1% din cheltuielile totale ale gospodariilor in 2009 pana la 2,6% in 2019,... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 09:40
"Romania sa aiba in vedere atat restructurare de cheltuieli, cat si venituri fiscale/bugetare in crestere", a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu.
Acesta este de parere ca tara noastra trebuie sa inceapa corectia macroeconomica in 2021, care trebuie sa fie graduala, sa acopere 3-4 ani.
"Romania a pornit lupta contra Covid-19 cu un deficit structural mare - peste 4% din PIB, cel mai mare in UE - si deficit extern singular, cel mai mare in regiune - intre economiile emergente din UE. Deficitul bugetar in 2020 va fi peste 9% din PIB, in linie cu deficite in economii emergente din regiune, dar pornind de la handicapul mentionat, care a redus considerabil spatiul de manevra", a declarat Daniel Daianu.
Potrivit lui, declinul PIB in 2020 va fi, probabil, spre 5% avand in vedere valul doi al pandemiei. "Desi regulile fiscale in UE sunt suspendate in 2020 si 2021 in Uniunea Europeana, noi trebuie sa initiem un proces de corectie macroeconomica", a afirmat Daianu.
Romania va trebui sa inceapa o corectie macroeconomica in 2021.
"Am vazut si declaratia ministrului Finantelor ca se tinteste un deficit in 2021 de 7%, care nu este usor de atins, mai ales daca in executie, in anul acesta ne-am apropia de 10% din PIB, deficitul bugetar. Corectia macroeconomica trebuie sa fie graduala, sa acopere mai multi ani. Eu vorbesc aici despre 3-4 ani, pana in 2024, pentru ca o viteza prea mare ar reintroduce economia in recesiune. Avem nevoie de un program credibil... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 13:58
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 6 noiembrie, actul normativ pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care reglementeaza unele cheltuieli si venituri pentru invatamant.
Legea are ca obiect de reglementare extinderea deductibilitatii cheltuielilor efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului tehnic preuniversitar si universitar; neimpozitarea veniturilor primite de elevi/studenti pe parcursul invatamantului dual preuniversitar/universitar, precum si deducerea cheltuielilor efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantul dual preuniversitar si universitar, in cazul determinarii venitului net anual in sistem real.
Legea prevede si neimpozitarea sumelor platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor.
Potrivit actului normativ, sunt scutite de impozit bursele, premiile si alte drepturi sub forma de cazare, masa, transport, echipamente de lucru/protectie si altele asemenea primite de elevi pe parcursul invatamantului profesional si tehnic si elevii/studentii pe parcursul invatamantului dual preuniversitar/universitar, potrivit reglementarilor legale din domeniul Educatiei nationale. ...citeste mai departe despre "Klaus Iohannis a promulgat legea care reglementeaza unele cheltuieli si venituri pentru invatamant" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 17:34
Cheltuielile statelor europene membre NATO si ale Canadei in domeniul Aprarii cresc al saselea an consecutiv in 2020 - iar o trime dintre statele membre ating obiectivul alocarii a 2% din PIB, inclusiv Romania (2,38% din PIB), a anuntat miercuri secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relateaza AFP.
"Anul acesta va fi al saselea an consecutiv de crestere a cheltuielilor militare ale aliatilor europeni si Canadei, o crestere reala de 4,3%. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue", a anuntat Stoltenberg intr-o conferinta de presa, cu o zi inaintea unei reuniuni prin videoconferinta a ministrilor Apararii din statele membre NATO.
Organizatia Tratatului Nord-Atlantic a publicat miercuri datele cheltuielilor in domeniul Apararii ale statelor membre NATO.
Potrivit acestor date, care sunt doar niste estimari cu privire la 2019 si 2020, Statele Unite este necesar sa faca un efort bugetar mare, prin cheltuieli care reprezinta 3,87% din PIB-ul american.
Statele membre NATO, cu Germania in frunte, fac obiectul unor presiuni din partea presedintelui american Donald Trump, care le reclama un efort mai mare in vederea atingerii unui obiectiv al cheltuielilor egale de 2% din PIB.
Dintre cele 30 de state membre, zece depasesc acest prag in 2020 - intre care Grecia (2,58%), Regatul Unit (2,43%), Romania (2,38%) Polonia (2,30%) si Franta (2,11%).
Anul trecut, doar trei state se aflau in aceasta situatie, si anume Statele Unite, Grecia si Regatul... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 16:58
De fiecare data cand te uiti, la final de luna, si vezi ca nu mai ai bani, te intrebi cum de se "topesc" acestia, desi tu "ai tinut" de fiecare leut pe care-l ai in portofel.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa iti tii bugetul sub control.
Explicatia este cat se poate de simpla. Lucrurile mici sunt cele care te fac sa cheltuiesti atat de mult in fiecare luna, fara sa iti dai seama. Astfel ca, daca te uiti atent, vei observa ca ai tabieturi de tipul: in fiecare zi cand mergi la serviciu iti cumperi cate o cafea care costa, sa spunem, un leu; iti mai iei un covrig sau doi, care mai costa si ei un leu sau doi. Asa ajungi sa dai, in fiecare dintre aceste zile, cate 2-3 lei doar pentru aceste doua lucruri, iar intr-un an sa ai un cost de cel putin 700 de lei.
Pe langa acestea, poate mai fumezi si trei pachete de tigari pe saptamana, adica mai cheltuiesti cel putin 60 de lei. Aceasta suma inmultita cu 52 de saptamani, iti da o cheltuiala de 3.120 de lei, cel putin.
Si pentru ca ai vicii de genul asta, poate ca iti mai cumperi si cate o sticla de suc la jumatate de litru, o data la doua-trei zile. Deci, inca un minimum de 120 de sticle, daca bei una la trei zile. 120 de sticle de suc ori 3 lei bucata, asta inseamna ca mai adaugi la bugetul tau de consum inca 360 de lei pe an.
Acum, daca aduni cele trei sume, vei descoperi ca, numai pe aceste cateva "placeri", ajungi sa platesti anual cel putin 4.200 de lei.
Rubrica "Profu' de... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 08:30
Peste o treime dintre gospodariile din Romania (34,1%) suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 77,2% din totalul gospodariilor, potrivit unei cercetari a Institutului National de Statistica (INS).
Cercetarea statistica "Conditiile de viata ale populatiei din Romania", in anul 2019, mai releva faptul ca pentru una din cinci gospodarii cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depasite destul de usor, usor sau chiar foarte usor.
Printre tipurile de gospodarii care fac fata cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numara cele conduse de femei (44,6%) sau de persoane cu varsta de 65 ani si peste (40,3%), precum si gospodariile formate din doi adulti cu trei sau mai multi copii in intretinere (50,3%). De asemenea, se regasesc in aceasta situatie 69% dintre gospodariile al caror cap are statutul ocupational de somer, 48,3% dintre cele conduse de un agricultor si 60,6% din cele conduse de alt statut.
"Estimarea de catre gospodarii a nivelului minim al veniturilor care le-ar permite acoperirea cheltuielilor curente se afla in directa legatura cu gradul in care fac fata cheltuielilor impuse de viata de zi cu zi. Din acest punct de vedere se observa existenta unor diferentieri clare, generate de caracteristicile gospodariilor", releva cercetarea.
Astfel, aproape... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2020, ora 16:06