Daca ai o afacere de 30 de ani, s-ar putea sa fie timpul sa faci un pas in spate. Si acesta e un lucru bun. Iesirea din afaceri este inevitabila, pentru orice antreprenor, indiferent de domeniul de activitate sau profitabilitatea acesteia. In America si Europa de vest, IMM-urile isi schimba proprietarii cam la fiecare opt-zece ani si asta creeaza o piata dinamica si fertila pentru inovatii. Dan Crivat, specialist in transferul de afaceri, a povestit despre ce inseamna, de fapt, sa vinzi si sa cumperi afaceri.
Dan, te rog sa imi spui de ce crezi ca vanzarea, cumpararea si transferul de afaceri sunt absolut esentiale pentru Romania anului 2021.
Acum mai bine de cinci ani ma intorceam acasa din America, dupa 20 de ani petrecuti acolo. Am plecat din Romania in 1995 si am lasat in urma o piata de business emergenta, in plina dezvoltare. Libertatea economica nou gasita se reflecta in miile de mici afaceri care apareau in fiecare an.
In 2015, cand m-am intors definitiv, am realizat ca e o cursa contra cronometru: multi proprietari de afaceri sunt trecuti de 50 de ani si, bineinteles, trebuie sa se gandeasca la pensionare. Totusi, nu toti au succesori, care sa le preia afacerile.
Avand in spate experienta vanzarii si cumpararii de afaceri din America, mi-am dat seama ca asta este ceea ce lipseste pe piata din Romania: constientizarea faptului ca iesirea dintr-o afacere este inevitabila si necesitatea planificarii acestui moment. Acest lucru ajuta si potentialii... mai mult
Luni, 17 Mai 2021, ora 16:03
Liderii UE nu au reusit sa se puna de acord privind o noua conducere, joi noaptea, dupa un summit care aproape a eliminat principalii candidati ai celor trei familii mari din Parlamentul European.
Dupa patru ore de discutii privind selectarea unui nou presedinte al Comisiei Europene, liderii UE au cazut de acord sa organizeze un nou summit pe 30 iunie, din cauza lipsei de sustinere pentru candidati, informeaza Financial Times.
"Nu a existat o majoritate pentru niciun candidat", a declarat Donald Tusk, presedintele Consiliului European.
Rezultatul reprezinta un pas inapoi pentru Partidul Popular European (PPE), care isi asumase conducerea Comisiei Europene pentru candidatul sau Manfred Weber, dupa ce a devenit cel mai mare grup din Parlamentul European la alegerile din mai.
Intr-un raspuns care risca sa afecteze sistemul "Spitzenkandidat", PPE a informat ca orice decizie de a-l elimina pe Weber va justifica eliminarea candidatului socialistilor Frans Timmermans si candidata liberalilor Margrethe Vestager.
Amenintarea unor astfel de raspunsuri a dus la unele schimburi de replici intre premierul olandez Mark Rutte si cancelarul german Angela Merkel, conform diplomatilor.
Dupa cina, Merkel a avut o abordare reconcilianta, declarand ca toate partile au nevoie sa recunoasca dificultatea politica in obtinerea unei sustineri suficiente pentru orice candidat.
Dupa ce a fost intrebata daca acest impas a distrus sistemul Spitzenkandidat, Merkel a declarat: "Nu... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 08:31
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, sa mentina rata de politica monetara la 2,50% pe an.
In acelasi timp, Banca Centrala a stabilit sa mentina rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la suta pe an si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50 la suta pe an.
Consiliul de administratie al BNR a decis si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Aceasta este a opta sedinta consecutiv cand BNR pastreaza dobanda cheie la 2,50% pe an.
In luna mai 2018, BNR a majorat dobanda cheie de la 2,25% la 2,50% si a mentinut-o in urmatoarele sapte sedinte - din 4 iulie, din 6 august, din 3 octombrie, 6 noiembrie, 8 ianuarie 2019, 7 februarie 2019, 2 aprilie 2019.
La ora 15:00, guvernatorul BNR Mugur Isarescu va sustine o declaratie de presa in care va prezenta detalii pe acest subiect
Ce este dobanda de politica monetara
Rata dobanzii de politica monetara (RPM) reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata.
Cand aceasta coboara, creste oferta de bani, politica monetara este considerata expansiva si actioneaza ca un stimul pentru economie, bancile comerciale, populatia si companiile beneficiind de rate mai mici ale imprumuturilor.
Totodata, atunci cand rata dobanzii creste, scade oferta de bani, politica monetara este considerata restrictiva, accesul la credite este... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 13:34
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, sa mentina rata de politica monetara la 2,50% pe an.
In acelasi timp, Banca Centrala a stabilit sa mentina rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la suta pe an si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50 la suta pe an.
Consiliul de administratie al BNR a decis si pastrarea pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Aceasta este a sasea sedinta consecutiv cand BNR pastreaza dobanda cheie la 2,50% pe an.
In luna mai 2018 BNR a majorat dobanda cheie de la 2,25% la 2,50% si a mentinut-o in urmatoarele sase sedinte - din 4 iulie, din 6 august, din 3 octombrie, 6 noiembrie, 8 ianuarie 2019, 7 februarie 2019.
Ce este dobanda de politica monetara
Rata dobanzii de politica monetara (RPM) reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata.
Cand aceasta coboara, creste oferta de bani, politica monetara este considerata expansiva si actioneaza ca un stimul pentru economie, bancile comerciale, populatia si companiile beneficiind de rate mai mici ale imprumuturilor.
Totodata, atunci cand rata dobanzii creste, scade oferta de bani, politica monetara este considerata restrictiva, accesul la credite este ingreunat din cauza majorarii ratelor, consumul populatiei si al intreprinderilor scade, ceea ce duce la temperarea cresterii economice.... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 13:21
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, sa mentina dobanda de politica monetara la 2,50% pe an.
Totodata, BNR a mentinut si rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la suta pe an.
"In sedinta din 4 iulie 2018 Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:
Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an;Mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50 la suta pe an;Pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se arata intr-un comunicat al BNR.
In luna mai, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa majoreze rata dobanzii de politica monetara de la 2,25% la nivelul de 2,5% pe an.
A fost a treia majorare din acest an a dobanzii de politica monetara. In ianuarie a crescut de la 1,75% pe an la nivelul de 2% pe an, iar in luna februarie a fost majorata iar la 2,25%.
Analistii anticipau ca BNR va creste si acum dobanda de politica monetara, in incercarea de a tine in frau rata inflatiei, care a urcat in luna mai la 5,41%, cel mai inalt nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.
Cresterea dobanzii de politica monetara ar stopa cresterea economica
BNR nu are insa cum, in momentul de fata, sa intervina pentru a stopa cresterea... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 13:27
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat decizia luata luni de Consiliul de Administratie al Bancii Centrale de a majora dobanda de politica monetara de la 2,25% la 2,5% pe an, precizand ca vine in contextul noilor date despre inflatie.
Potrivit guvernatorului BNR, noul scenariu al prognozei privind inflatia arata ca aceasta va mai creste usor iar apoi se va plafona in urmatoarele luni.
"In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia mai 2018, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva cresterii usoare si a plafonarii ratei anuale a inflatiei pe parcursul catorva luni deasupra intervalului tintei, urmate de revenirea acesteia la finalul anului curent in apropierea limitei superioare a intervalului. Astfel, fata de raportul precedent, traiectoria anticipata a ratei anuale a inflatiei se mentine pe coordonate cvasi-similare celor din prognoza precedenta.
Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei provin in principal din partea preturilor administrate, a conditiilor de pe piata muncii si a evolutiei viitoare a pretului international al petrolului. Relevante sunt si ritmul cresterii economice si dinamica inflatiei in zona euro si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune", a declarat Mugur Isarescu.
BNR a decis luni majorarea ratei dobanzii de politica monetara... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 16:16
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis luni majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an, de la 2,25% pe an, incepand cu data de 8 mai 2018. Asta inseamna ca se vor scumpi creditele romanilor.
Este a treia majorare din acest an a dobanzii de politica monetara. In ianuarie a crescut de la 1,75% pe an la nivelul de 2% pe an, iar in luna februarie a fost majorata iar la 2,25%.
Masura de a creste din nou dobanda de politica monetara vine ca o masura de a tina in frau rata inflatiei, care a urcat in luna martie la 5%, cel mai inalt nivel din iunie 2013.
-Vom reveni cu detalii- ...citeste mai departe despre "Se scumpesc creditele romanilor. BNR a majorat dobanda cheie pentru a treia oara in acest an" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 13:03
Banca Nationala a Romaniei ar putea majora de patru sau cinci ori dobanda cheie anul acesta, ajungand la finalul anului la 3%, a declarat, joi, Francois Blogh, director general al BRD-Groupe Societe Generale, intr-o conferinta de presa.
"Ne asteptam la posibile cresteri ale dobanzii cheie. Atat in ianuarie, cat si in februarie, ieri, dobanda cheie a crescut cu 25 de puncte de baza. Ne asteptam ca acest trend sa continue si ne asteptam sa vedem patru sau cinci cresteri graduale pe parcursul anului a dobanzii cheie... Am incheiat 2017 la 1,75%, apoi am spus ca ne asteptam la patru sau cinci mici cresteri pe parcursul anului, care ar putea duce dobanda cheie la 3% la finalul anului 2018", a spus Francois Blogh.
Acesta a afirmat ca se asteapta la o reducere a cererii de credite pe fondul scaderii consumului comparativ cu nivelul din 2017. Astfel, cererea de credite va creste in termeni absoluti, dar viteza de crestere va fi mai mica decat cea din 2017.
In opinia lui Francois Blogh, daca Banca Centrala va continua sa majoreze dobanda cheie, atunci si dobanzile la depozite si la credite vor creste.
"Daca va uitati la ce se intampla pe piata, exista totusi o anumita diferenta intre nivelul ROBOR, care este un nivel de dobanda al pietei interbancare si dobanda de politica monetara. De exemplu, acum, principalul indice de referinta care serveste pentru pretuirea creditelor este undeva un pic sub 2%, este 1,99%, fata de dobanda de politica monetara. Este si o legatura cu... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 16:40
Banca Nationala a Romaniei (BNR) se apropie de prima majorare a dobanzii cheie din ultimii aproape zece ani, dupa ce inflatia a revenit, iar economia inregistreaza unul din cele mai rapide ritmuri de crestere din Europa, estimeaza Bloomberg.
Desi opt dintre cei 13 economisti care au participat la un studiu realizat de Bloomberg se asteapta ca la sedinta de politica monetara din 8 ianuarie BNR sa mentina dobanda cheie la nivelul record scazut de 1,75%, cinci estimeaza o majorare la 2%. Daca nu se va intampla saptamana aceasta, analistii se asteapta la o majorare in primul trimestru din 2018.
Romania se apropie de Cehia si Marea Britanie, care au majorat costurile de imprumut, chiar daca guvernatorul Mugur Isarescu a avertizat ca majorarea ratei dobanzii inaintea Bancii Centrale Europene risca sa afecteze stabilitatea financiara. Dar BNR are putine alternative: inflatia a accelerat in noiembrie, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, desi reducerile de taxe si majorarea salariilor in sectorul public au dus la o crestere anuala a economiei de 8,8% in trimestrul trei din 2017.
"Revenirea inflatiei va determina autoritatile de politica monetara sa apese pe tragaci inca de luna aceasta. Dar decizia este pe muchie de cutit, deoarece investitiile raman slabe, in pofida avansului economic impresionant, condus de consum", a afirmat Marcin Kujawski, economist la Nomura International Plc, in Londra.
ROBOR-ul (Romanian Interbank Offered Rate), rata medie a... mai mult
Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 11:06