Printul Charles a declarat, intr-un mesaj transmis miercuri seara la lansarea partii a treia a documentarului "Wild Carpathia", ca Romania pierde 3 hectare de padure virgina pe ora, iar jumatate din acest fenomen se petrece in zone care ar trebui sa fie protejate.
Premiera de gala a celei de-a treia parti a seriei documentare "Wild Carpathia" a avut loc miercuri seara, la eveniment participand personalitati precum ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, ministrul Mediului, Rovana Plumb, si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
In cadrul evenimentului, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, a spus ca este foarte bucuros sa fie alaturi de cei prezenti la manifestare pentru a sprijini acest proiect romano-britanic, "care are scopul sa protejeze si sa promoveze cel mai frumos peisaj de pe continentul Europei".
"Eu am calatorit mult in Romania, apreciez foarte mult cultura, biodiversitatea si patrimoniul Romaniei. Apreciez si faptul ca din ce in ce mai multi turisti din Marea Britanie au descoperit aceasta tara minunata", a spus ambasadorul Martin Harris, precizand ca are onoarea sa citeasca in cadrul evenimentului un mesaj al unuia dintre ei, "un turist care revine in Romania in fiecare an, care are o apreciere si o pasiune deosebita pentru Romania", respectiv printul Charles de Wales.
In mesajul transmis prin intermediul lui Martin Harris, printul Charles a... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 10:37
Ministerul Agriculturii vrea sa faca, in noul Program de Dezvoltare Rurala (PNDR), un subprogram pentru sustinerea zonei montane, la rugamintea printului Charles, mare iubitor a meleagurilor romanesti, a declarat in exclusivitate pentru Business24 Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii responsabil cu gestionarea problemelor legate de fonduri europene.
In ciuda faptului ca autoritatile incearca sa simplifice noul PNDR pentru 2014-2020, Ministerul Agriculturii nu putea ramane indiferent in fata rugamintii unui ambasador a turismului local, printul Charles al Marii Britanii.
"Mai avem o sarcina importanta. Avem solicitare din partea printului Charles sa facem un subprogram pentru zona montana. Subprogram inseamna o serie de masuri in plus, iar intentia noastra este sa utilizam tot ce inseamna subprogram ca masuri separate si practic sa nu mai fie nevoie sa infiintam submasuri. Insa analizam ce putem face", a declarat pentru Business24 secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Romania va avea la dispozitie in perioada 2014-2020 pentru agricultura 7,14 miliarde de euro din fonduri europene. Spre deosebire de anteriorul exercitiu bugetar cand Bruxelles-ul trasa directiile pentru cheltuirea bancilor, in Noua Politica Agricola Comuna aceasta sarcina revine Ministerului Agriculturii. Prin urmare, MADR se afla in plin proces de redactare a Programului pe care il va respecta Romania din 2014.
Autoritatile primesc observatii... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 08:05
Din mai pana in iunie, Romania este acoperita de flori albe de soc. Folosita pentru prepararea unei bauturi locale foarte populare, socata, floarea de soc intra de asemenea in compozitia unor bauturi racoritoare vandute in Marea Britanie sau Japonia, un stimulent binevenit pentru economia rurala romaneasca.
Socata romaneasca a inspirat chiar gigantul american Coca Cola pentru una dintre bauturile sale, informeaza luni AFP.
Zi de recolta in apropiere de satul Saschiz, in Transilvania, o regiune laudata de Printul Charles pentru flora si agricultura sa traditionala: sute de muncitori sezonieri culeg cu grija buchetelele de flori de soc salbatic inainte de a fi livrate unei mici companii specializata in productia de siropuri, gemuri si condimente, Transylvania Food Company (TFC).
"Anul trecut am strans 27 de tone", a afirmat pentru AFP directorul TFC, Jim Turnbull.
Florile se ofilesc repede, de aceea ele sunt transformate in suc apoi exportate in Marea Britanie pentru a servi ca baza pentru siropuri si bauturi racoritoare fabricate de societatea Bottlegreen. Ele sunt vandute in Marea Britanie, Canada, Australia, Hong Kong si Japonia.
Aceasta activitate sprijina investitiile TFC din Saschiz, afirma Turnbull. Societatea sa, fondata in 2010 este in prezent al doilea angajator privat din acest sat de 2.000 de locuitori, avand 5 salariati cu norma intreaga.
2 lei pentru un kilogram de flori de soc
Mica unitate de productie pentru siropul din flori de soc si... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 10:27
Fundatia Mihai Eminescu Trust (MET), patronata de Printul Charles, va derula, in urmatorii doi ani, un proiect in localitatea Malancrav, judetul Sibiu, avand ca scop conservarea si valorificarea soiurilor de fructe, in valoare de peste 250.000 de franci elvetieni.
Potrivit unui comunicat transmis, joi, de reprezentantii Fundatiei MET, organizatia va derula, pentru urmatorii doi ani, in satul Malancrav, din judetul Sibiu, proiectul "Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe".
Proiectul este cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Valoarea finantarii elvetiene este de 220.318,48 franci elvetieni, cofinantarea din partea Fundatiei MET fiind de 30.000 de franci.
"Livada Malancrav, atestata inca din 1305, cuprinde o bogata varietate de soiuri de meri, peri, pruni si nuci, o flora si o fauna diversa. In special merii sunt din soiuri autohtone vechi, cu mare valoare istorica si economica. Asemeni multor livezi din regiune, si livada Malancrav este amenintata de imbatranirea copacilor, regenerarea insuficienta, disparitia interesului fata de metodele traditionale de pomicultura si lipsa resurselor", se arata in comunicat.
Potrivit documentului, proiectul isi propune valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi si a practicilor agricole traditionale ca activitati durabile generatoare de venit pentru comunitatile... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 08:35