Un raport realizat de Ministerul Transporturilor dezvaluie starea precara in care se afla caile de rulare ale CFR Infrastructura: 65% din linii si poduri pot ceda in conditii reale de trafic, iar viata calatorilor este pusa in pericol.
Potrivit Adevarul, documentul a fost intocmit la solicitarea Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor.
Mai exact, raportul arata ca nivelul de depasire a termenelor de reparatii este de peste 60% pentru majoritatea elementelor de infrastructura, iar in unele cazuri acesta trece chiar si de 85%. Procentul de linie degradata este de 72,4%.
Sursa citata mai arata ca, din 13.860 kilometri de linie ferata, 8.908 kilometri nu mai ofera siguranta pentru circulatie. Tocmai din acest motiv, in aceste zone se circula, cel mai probabil, cu restrictii de viteza.
Situatia pe elemente
Poduri - din 4.739 de poduri, 3.115 sunt ruinate;
Podetele - din 12.674, 9.200 sunt distruse;
Terasamente, tuneluri, retele de contact, trasformatoare, linii electrice de contact - la aceste elemente degradarea este de peste 85%;
Instalatii de semnalizare in linie curenta sau in statii - gradul de degradare trece de 85%.
Cauza: subfinantarea
In documentul citat se arata ca degradarea severa a parametrilor tehnici ai unor zone si/sau elemente ale infrastructurii feroviare a fost cauzata de "imposibilitatea derularii unor cicluri normale de mentenanta a infrastructurii feroviare, ca efect al subfinantarii constante din ultimii 30 de ani".
De... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 10:41
Cresterea contractarii fondurilor europene alocate Romaniei in transporturi cu pana la 80% si eliminarea pierderilor companiilor din subordine sunt prioritatile ministrului Transporturilor Relu Fenechiu.
Acesta a acordat vineri un interviu Agerpres in care a vorbit despre reorganizarea ministerului, privatizarile companiilor CFR Marfa, CFR Calatori si TAROM, dar si despre modul in care va functiona viitoarea companie pentru administrarea drumurilor nationale si programul de reabilitare a retelei de drumuri nationale din Romania pana in 2020.
Domnule ministru, cum veti reorganiza aparatul central al ministerului si companiile din subordine, avand in vedere ca Executivul a anuntat reducerea aparatului administrativ acolo unde acesta este excedentar?
Eu din 1990 am condus companii private si in aceste companii m-am calauzit dupa niste principii de eficientizare a acestora. Consider ca intr-o organizatie trebuie sa lucreze atatia oameni cat este nevoie pentru a desfasura o activitate optima. Astazi nu va pot spune ca voi reduce aparatul ministerului sau numarul angajatilor din companii cu 10, 20 sau 50%.
Eu va voi spune ca voi reduce numarul de angajati din companii atat cat va fi nevoie pentru ca institutia sa fie rentabila si sa functioneze la capacitate maxima.
Deocamdata, in urma analizelor pe care le-am facut, la aparatul central al ministerului vor fi reduse aproximativ 10 la suta din posturi, atat de conducere cat si de executie.
La companii nu am... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 16:30