Luni, 14 octombrie 2013, este ziua 0 pentru privatizarea CFR Marfa, in conditiile in care ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a afirmat, vineri, ca privatizarea CFR Marfa va esua daca omul de afaceri Gruia Stoica nu se plateste diferenta de 170 milioane de euro, datorata pentru preluarea companiei, pana luni, 14 octombrie 2013.
Insa, in data de 11 octombrie, Grup Feroviar Roman (GFR) a anuntat ca a platit 30 de milioane de euro pentru achizitia CFR Marfa si va achita diferenta de pana la 202 milioane de euro ulterior avizului Consiliului Concurentei, respectiv in 45 de zile de la primirea documentatiei complete.
In plus, duminica, Gruia Stoica, patronul GFR, a cerut Ministerului Transporturilor sa faca public contractul de pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa si solicita implicarea directa a ministrului de resort, Ramona Manescu, in vederea evitarii unui esec al privatizarii.
"In calitate de cumparator, Grup Feroviar Roman, care si-a indeplinit pana acum cu onestitate si la termen toate obligatiile care-i reveneau, considera ca atitudinea Comisiei de Privatizare a fost de natura a-i leza buna-credinta, interesele si eforturile financiare pe care le-a facut pentru succesul acestei privatizari de importanta strategica pentru statul roman.
Cu toate acestea, GFR este in continuare dispus sa colaboreze cu Ministerul Transporturilor pentru a identifica impreuna caile legale prin care poate fi evitat esecul unei licitatii care ar afecta... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:30
Privatizarea CFR Marfa va esua daca omul de afaceri Gruia Stoica nu va plati, luni, la termenul stabilit, diferenta de 170 de milioane de euro, a precizat, vineri, Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
Ramona Manescu a precizat ca va astepta pana la termenul mentionat ca firma omului de afaceri amintit - GFR - sa achite actiunile pe care le-a adjudecat de la CFR Marfa.
"Termenul de plata a diferentei de 170 de milioane de euro, de catre GFR, nu mai poate fi extins peste ziua de luni. Cu alte cuvinte privatizarea esueaza daca nu se respecta termenul de plata din contract si procedura de privatizare se va relua|, a declarat Manescu.
In acelasi timp, ministrul Transporturilor a respins afirmatiile facute de patronul GFR, Gruia Stoica, vineri, potrivit carora termenul de plata final, stabilit pentru luni 14 octombrie, nu ar putea fi respectat pentru ca nici Ministerul Transporturilor nu si-ar fi respectat obligatiile din contractul de privatizare.
"Ministerul Transporturilor si-a respectat toate obligatiile, asa cum si domnul Gruia Stoica, sunt convinsa ca si-a respectat toate obligatiile. Eu nu vreau sa acuz pe nimeni, deocamdata", a mai spus Ramona Manescu. mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 10:00
Consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, a declarat ca Guvernul i-a solicitat presedintelui Traian Basescu introducerea pe ordinea de zi a sedintei CSAT a subiectului CFR Marfa, nu avizarea privatizarii, iar CSAT "exact asta a facut".
"In adresa transmisa de Guvern se solicita introducerea pe ordinea de zi a subiectului privatizarii CFR Marfa, nu era mentionata avizarea privatizarii. Noi ne-am raportat exact la ceea ce a cerut Guvernul prin adresa. Exact asta am facut, a fost o discutie", a afirmat Iulian Fota.
Intrebat daca vicepremierul Gabriel Oprea a cerut in sedinta ca aprobarea privatizarii CFR Marfa catre GFR sa fie avizata de CSAT, Fota a mentionat ca nu poate raspunde deoarece ar insemna sa intre in continutul discutiilor, care sunt secrete, conform legii de functionare a Consiliului.
De asemenea, intrebat daca exista o diferenta intre declaratiile premierului privind necesitatea ca si CSAT sa avizeze privatizarea CFR Marfa si solicitarea propriu-zisa transmisa de Guvern catre CSAT, Fota a raspuns ca "este o intrebare legitima, dar trebuie adresata Guvernului".
"Presedintele Basescu a fost cooperant la orice solicitare venita din partea Guvernului", a sustinut Fota.
Totodata, Iulian Fota a aratat ca el nu poate comenta procedura de privatizare, ci doar importanta strategica a CFR Marfa.
"Nu e niciun impediment ca aceasta privatizare sa fie finalizata. Decizia CSAT din 5 februarie nu sufera nicio modificare prin prisma... mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 09:42
Mai multe termene ale licitatiei pentru privatizarea CFR Marfa au fost decalate, compania castigatoare urmand sa fie anuntata pe 26 iunie.
Potrivit unui anunt postat sambata pe site-ul Ministerului Transporturilor, documentele de precalificare se pot depune pana la data de 8 mai, ora 16.00, fata de 22 aprilie ora 16.00, cum a fost stabilit initial.
Deschiderea documentelor va avea loc 9 mai, ora 11.00 la sediul Ministerului Transporturilor, fata de 23 aprilie in procedura initiala, iar pana pe 15 mai, ora 12.00, se analizeaza documentele si va fi publicata o lista scurta cu potentialii investitori, precum si lista celor respinsi. Initial, termenul pentru publicarea listei scurte fusese 29 aprilie.
Termenul stabilit initial pentru depunerea ofertelor celor inscrisi pe lista scurta, 8 mai, a fost decalat pentru 27 mai, ora 10.00 la sediul Ministerului Transporturilor, iar din 28 mai comisia de privatizare va purta negocieri cu fiecare ofertant in parte.
Pentru participarea la licitatia cu oferta in plic, documentele trebuie depuse de potentialii cumparatori pana cel tarziu in data de 19 iunie, ora 12.00, iar in data de 26 iunie, ora 11.00, la sediul ministerului, Comisia de privatizare va deschide plicurile depuse de ofertantii prezenti si va stabili castigatorul licitatiei.
Pretul de pornire al licitatiei pentru 51% din actiunile CFR Marfa este de aproape 800 de milioane de lei, iar dosarul de prezentare poate fi achizitionat contra sumei de 10.000 de euro... mai mult
Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 09:42
Privatizarea CFR Marfa trezeste interesul altor doi mari operatori feroviari din Romania:Grupul Feroviar Roman si Transferoviar Grup. Anuntul a fost facut chiar de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu in cadrul unui interviu televizat.
"Din cate stiu eu, cele doua companii si-au manifestat interesul pentru privatizarea CFR Marfa, au avut astfel de discutii cu consultantul in procesul de privatizare", a spus ministrul Transporturilor, la Antena 3.
Cifrele de afaceri de ordinul milioanelor de euro, gestionarea altor companii de stat din tarile vecine ca Bulgaria sau Ungaria sau experienta in transportul feroviar de persoane sunt cateva dintre elementele care pot ajuta cele doua companii sa castige licitatie pentru CFR Marfa.
GFR, hranit si crescut de CFR
GFR este al doilea mare operator de transporturi feroviare de marfa din Romania, dupa compania de stat CFR Marfa. GFR opereaza cu 13.500 de vagoane si 260 de locomotive.
Proprietarul grupului Grampet SA din care face parte si GFR este Gruia Stoica, un controversat om de afaceri din cauza contractelor cu statul roman. De altfel, GFR s-a dezvoltat prin preluarea a peste 6.000 de vagoane de la CFR, prin operatiunea Rolling Stock Company. In 2007, compania respectiva a fost creata in asociere cu CFR, GFR si Raiffeisen Bank. CFR a intrat in forma cu un aport de capital constituit din 6.400 de vagoane. Un an mai tarziu, banca si-a anuntat intentia de a-si vinde cele 17 procente, dar CFR nu a activat clauza de... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 06:25
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania nu aproba metoda de privatizare aleasa pentru companiile de stat, strategie care a fost optiunea Guvernului si nu impusa de FMI. Ei solicita continuarea procesului de privatizare prin adoptarea unor solutii care sa garanteze dezvoltarea afacerilor.
AOAR a solicitat privatizarea prin cresterea capitalului companiilor vizate, prin emiterea de actiuni noi, sprijinind in acest fel strategia investitionala a acestor companii.
"Conform discutiilor informale avute de reprezentantii AOAR cu delegatia FMI din Romania, a rezultat ca nu a fost impusa metoda de privatizare prin vanzarea unor pachete de actiuni, solutia de privatizare fiind o optiune a Guvernului Romaniei", precizeaza comunicatul AOAR.
Astfel, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania se declara public impotriva privatizarii companiei CFR Marfa prin vanzarea pachetului de actiuni, in conditiile in care Comisia Europeana a aprobat la 30 ianuarie 2013 "un compromis" care permite unor tari ca Germania si Franta sa mentina holdingurile feroviare (infrastructura cailor ferate, transport pasageri si transport marfa) chiar si dupa anul 2019.
"Sustinem continuarea procesului de privatizare prin adoptarea unor solutii care sa garanteze dezvoltarea afacerilor si nu doar valorificarea unor active importante la fier vechi asa cum este de presupus ca se va intampla cu vagoanele si locomotivele aflate in proprietatea CFR Marfa, similar multor cazuri anterioare de privatizari... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 12:10
Castigatorul licitatiei pentru privatizarea operatorului de stat CFR Marfa va trebui desemnat pana in 20 iunie, in conditiile in care pana la jumatatea lunii mai, ar trebui sa fie finalizata lista scurta a participantilor, a declarat Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
"In urma negocierile cu FMI s-a agreat privatizarea CFR Marfa dupa un calendar care are doua date pe care ni le-am asumat: jumatatea lunii mai, data la care trebuie sa avem short-listul, precalificatii pentru cumpararea pachetului majoritar, si data de 20 iunie, la care va trebui sa avem desemnat castigatorul licitatiei. Va fi o dezbatere publica, va fi o negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, dupa care va urma o licitatie cu oferte in plic. Garantia de 10 milioane de euro nu va da posibilitatea unor investitori neseriosi sa vina la aceasta licitatie. (...) Noi privatizam o piata de 60% din transportul feroviar de marfuri din Romania", a declarat Relu Fenechiu.
Ministrul transporturilor a adaugat ca privatizarea CFR Marfa va fi luata in discutie pe 5 februarie in sedinta CSAT, dupa care va fi urmat cursul legislativ in functie de decizia luata.
Potrivit unui act normativ publicat recent, Ministerul Transporturilor intentioneaza sa transmita in februarie strategia de privatizare a CFR Marfa catre Consiliul Concurentei in vederea informarii Comisiei Europene, anuntul urmand sa fie publicat pana la mijlocul lunii martie.
Garantia de participare la licitatie va fi echivalentul... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 12:40
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, spune ca infrastructura de cale ferata va intra intr-un amplu proces de modernizare dupa ce, in opinia sa, Compania Nationala de Cai Ferate a fost, in ultimii ani, "copilul neiubit si nedorit in interiorul Ministerului Transporturilor".
Prezenta, sambata, la Vaslui, ministrul Anca Boagiu a declarat ca, pana la sfarsitul anului, isi doreste ca ministerul pe care-l coordoneaza sa semneze contracte in valoare de 2,3 miliarde euro pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Romania, licitatiile pentru atribuirea lucrarilor fiind deja lansate.
"Vom acorda o atentie deosebita construirii si modernizarii infrastructurii de cale ferata de pe coridoarele feroviare. Sunt lansate deja cea mai mare parte a licitatiilor pentru contracte in valoare de 2,3 miliarde euro.
Ambitia pe care ministerul o are, prin companiile din subordine, este ca majoritatea contractelor sa fie semnate pana la sfarsitul acestui an pentru a putea intra in modernizare si cu calea ferata. Din nefericire, CFR a fost ani in sir copilul neiubit si nedorit in interiorul ministerului.
Astazi a intrat in familia transporturilor si sper sa se simta atat in interiorul companiilor, cat si in afara", a declarat ministrul Anca Boagiu. mai mult
Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 09:25
"Stiu din surse sigure ca s-a facut un plan de privatizare al companiilor care se afla in portofoliul OPSPI( Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie) insa nu s-a dat publicitatii. La acest plan s-a opus Ministerul Justitiei care a spus ca nu e nevoie de asa ceva. Atunci a ramas doar un plan de privatizare la Ministerul Economiei. Fie le privatizam dintr-o data, fie privatizam managementul. In mod evident, Guvernul nu vrea anul asta vreo privatizare. E un an ratat, dar poate cu acest management putem face un pas in fata", a declarat intr-un interviu acordat Bloombiz.ro Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii in guvernarea CDR.Guvernul a anuntat ca 25% din companiile de stat vor avea management privat. Care sunt argumentele unui astfel de model de conducere in cele 150 de companii de la nivel central?Modul de administrare al societatilor administrate de stat a fost neperformant si a generat un sistem de colectare a rentelor pentru oameni protejati politic sau chiar pentru politicieni.Se poate apela la mai multe variante.Fie le privatizam dintr-o data, fie privatizam managementul.Privatizarea tine de oportunitate economica.Eu am mai avut in 1997 o idee de a privatiza procesul de privatizare, mai exact, Oficiul Participatiei Statului si AVAS-ul.Ar fi fost exact ca la Fondul Proprietatea, unde o companie de "asset management" stabileste ce directori sunt numiti la fiecare intreprindere.Din cele 150 de companii la nivel central, la care... mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 16:53