Contractul de privatizare al CFR Marfa a fost semnat, la ministerul Transporturilor, iar omul de afaceri Gruia Stoica, care detine GFR este, in mod oficial, patronul CFR Marfa.
Gruia Stoica a declarat ca semnarea contractului este "o faza premergatoare" si ca "finalul va fi dupa ce va fi primit avizul de la Consiliul Concurentei", dand de inteles ca banii vor fi platiti ulterior.
De asemenea, dupa ce a iesit din sediul ministerului Transporturilor, omul de afaceri a precizat ca nu a fost facuta nicio modificare in contract.
Patronul GFR are la dispozitie 32 de zile pentru a plati 10% din banii promisi, respectiv 20 de milioane de euro. Restul banilor trebuie virati in contul statului pana la mijlocul lunii octombrie, cand expira cele 60 de zile in care trebuie incheiata privatizarea.
Privatizarea CFR Marfa depinde de avizul Consiliului Concurentei
Pe de alta parte, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spune ca institutia pe care o conduce nu a primit nicio notificare, desi "este in interesul lor sa obtina cat mai repede o aprobare" si ca "logic ar fi sa actioneze cat mai repede".
De asemenea, Chiritoiu a mentionat ca a instiintat guvernul ca ar prefera sa nu se faca nicio legatura intre plata banilor pentru CFR Marfa si avizul Consiliului Concurentei, dar ca "aceasta legatura deja s-a facut". In hotarea de guvern care referitoare la privatizarea CFR Marfa se mentioneaza ca privatizarea este incheiata doar daca se intrunesc o serie de... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 16:01
Dupa ce cu cateva zile in urma, Ministerul Transporturilor a prelungit termenul pentru depunerea ofertelor de pe 22 aprilie pana pe 8 mai, autoritatile anunta noi schimbari: licenta de transport de marfa poate fi detinuta de unul sau mai multi membri ai unui grupul de investitori, care sa aiba cumulat o cifra de afaceri medie anuala de 30 milioane euro.
Noua conditie impune "detinerea, de catre unul sau mai multi membri ai grupului de investitori, a unei licente de transport de marfa sau a oricarei alte aprobari, in vigoare, emise de catre o autoritate competenta in domeniul transporturilor cu cel putin 3 ani inainte de data depunerii documentelor de participare, care a fost detinuta neintrerupt si fara incalcari semnificative in toata aceasta perioada", potrivit unui anunt publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor (MT).
Anterior nu se specifica daca respectiva licenta sau aprobare trebuie detinuta de unul sau mai multi membri ai asocierii.
A doua modificare prevede ca membrii grupului care indeplinesc cerinta anterioara vor trebui sa aiba cumulat o cifra de afaceri medie anuala in ultimii trei ani de cel putin 30 milioane euro.
In varianta initiala a anuntului se arata ca membrul grupului de investitori care detine licenta sau aprobarea trebuie sa aiba respectivul rulaj mediu anual in ultimii trei ani.
Companiile care si-au manifestat interesul in CFR Marfa
Pana in prezent, au cumparat caietul de sarcini pentru privatizare CFR Marfa patru... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 11:07
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a afirmat marti, la inceputul sedintei de guvern, ca exista 'vreo 12 companii' care si-au manifestat interesul fata de privatizarea CFR Marfa, anuntand ca vor sa cumpere caiete de sarcini.
Intrebat de premierul Victor Ponta daca este in grafic cu procedura de privatizare a companiei, Fenechiu a raspuns afirmativ, precizand ca este "un interes destul de mare".
"Da, domnule prim-ministru, suntem in grafic, fara a da nume, ca nu pot astazi. Este se pare un interes destul de mare. Sunt vreo 12 companii care au anuntat deja ca vin sa cumpere caiete de sarcini", a afirmat Relu Fenechiu.
Premierul i-a cerut 'transparenta maxima' in derularea procedurii.
"Vedeti ca e un jurnalist care stie ca puteti sa luati de zece ori mai multi bani decat vreti dumneavoastra. Luati-l consultant", l-a sfatuit ironic Victor Ponta, adaugand ca "intotdeauna cei din tribuna sunt mai buni decat cei din teren si stiu pe unde trebuie tras in poarta".
"Il invit sa participe la licitatie", i-a raspuns Fenechiu.
Seful Guvernului l-a mai atentionat pe ministrul Transporturilor sa ia masuri ca sa impiedice implicarea celor "care si-au batut joc de Oltchim in toamna".
"Am incredere in compania care asigura consultanta si conditiile impuse de pentru aceasta procedura sunt atat de dure, incat nu-si mai poate permite niciunul din cei care au fost asta toamna la Oltchim. Ca drept dovada, toti cei care s-au inscris pana acum chiar sunt reprezentanti... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 14:43
Privatizarea CFR Marfa trezeste interesul altor doi mari operatori feroviari din Romania:Grupul Feroviar Roman si Transferoviar Grup. Anuntul a fost facut chiar de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu in cadrul unui interviu televizat.
"Din cate stiu eu, cele doua companii si-au manifestat interesul pentru privatizarea CFR Marfa, au avut astfel de discutii cu consultantul in procesul de privatizare", a spus ministrul Transporturilor, la Antena 3.
Cifrele de afaceri de ordinul milioanelor de euro, gestionarea altor companii de stat din tarile vecine ca Bulgaria sau Ungaria sau experienta in transportul feroviar de persoane sunt cateva dintre elementele care pot ajuta cele doua companii sa castige licitatie pentru CFR Marfa.
GFR, hranit si crescut de CFR
GFR este al doilea mare operator de transporturi feroviare de marfa din Romania, dupa compania de stat CFR Marfa. GFR opereaza cu 13.500 de vagoane si 260 de locomotive.
Proprietarul grupului Grampet SA din care face parte si GFR este Gruia Stoica, un controversat om de afaceri din cauza contractelor cu statul roman. De altfel, GFR s-a dezvoltat prin preluarea a peste 6.000 de vagoane de la CFR, prin operatiunea Rolling Stock Company. In 2007, compania respectiva a fost creata in asociere cu CFR, GFR si Raiffeisen Bank. CFR a intrat in forma cu un aport de capital constituit din 6.400 de vagoane. Un an mai tarziu, banca si-a anuntat intentia de a-si vinde cele 17 procente, dar CFR nu a activat clauza de... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 06:25
Strategia de privatizare a companiei CFR Marfa, publicata de ministerul Transporturilor, prevede ca investitorii interesati de achizitia comapaniei sa faca intai o serie de oferte preliminare si neangajante, urmate de o licitatie in care oferta va fi facuta in plic.
Singurul criteriu de adjudecare a licitatiei va fi pretul, potrivit strategiei. Pretul de pornire va fi stabilit de stat care va reduce tariful, in cazul in care nu va exista suficient interes din partea investitorilor.
Garantia de participare la licitatie este de 10 milioane de euro, ceea ce reprezinta 17% din valoarea nominala a actiunilor statului.
Privatizarea CFR Marfa se va face cu un investitor strategis sau cu un grup de investitori, care se obliga sa mentina obiectul de activitate al societatii. Reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, cat si ai Consiliul Superior de Aparare a Tarii, vor monitoriza, post-privatizare, compania.
Seful FMI in Romania: Singura solutie pentru CFR Marfa este vanzarea integrala
Probleme de la CFR Marfa au fost scoase in evident si de reprezentantii FMI in tara. Seful delegatiei, Erik de Vrijer, a spus ca singura solutie pentru salvarea companiei este privatizarea integrala, prin vanzarea catre un investitor strategic.
Procesul de privatizare a CFR Marfa va incepe in luna februarie si nu poate dura "sub nicio forma" mai mult de sase luni, potrivit declaratiilor pe care le-a facut in urma cu cateva zile ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 14:08
CFR Marfa va fi privatizata urmand sa fie vandute maximum 20 de procente din capitalul social, asta insa dupa ce va fi obtinut avizul de la Consiliul Suprem de Aparare a Þarii, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
"A privatiza o societate atunci cand ea inregistreaza pierderi foarte mari este o greseala, o abordare nerecomandata de niciun manual de management. Astept sa vad o decizie finala din partea CSAT cu privire la privatizarea CFR Marfa. Propunerea mea este ca aceasta societate sa nu fie privatizata decat intr-un procent de maximum 20%. Pana atunci doresc sa numim un management performant, un management privat la aceasta companie, sa o aducem sa joace corect, cinstit si in termenii concurentiali", a spus ministrul Transporturilor, citat de Agerpres.
CFR Marfa, companie aflata pe calendarul privatizarilor nu a putut fi privatizata in 2012 deoarece Consiliul Suprem pentru Apararea Þarii a respins privatizarea pachetului majoritar de actiuni la societate, fiind considerata companie de interes strategic.
Desi fusese trecuta in memorandumul incheiat cu institutiile financiare internationale, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a anuntat in luna octombrie ca finalizarea privatizarii integrale a CFR Marfa in 2012, conform memorandumului cu FMI, va fi amanata in lipsa unui aviz din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Ministerul Transporturilor primise toate avizele din partea celorlalte ministere pentru privatizarea integrala... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:51
Proiectul privind strategia de privatizarea a companiei CFR Marfa se afla in stadiu de avizare si urmeaza sa fie transmis Ministerului Justitiei, dupa analizarea eventualelor observatii si refacerea acestuia, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.
Oficialul a declarat ca nu s-a discutat in sedinta de guvern si despre un termen pana la care sa fie incheiat procesul de avizare a actului normativ.
CFR Marfa va fi in curand evaluata de catre compania de consultanta Deloitte, al carei raport va fi folosit pentru formularea caietului de sarcini pentru procesul de privatizare. Aceasta evaluare va sta la baza stabilirii pretului de pornire a licitatiei.
CFR Marfa are un capital social de aproximativ 56 de milioane de euro. Potrivit ultimului bilant financiar contabil, compania are active in valoare de 300 de milioane de euro.
Investitori din Polonia si Cehia si-au exprimat intentia de a prelua CFR Marfa, a declarat directorul general al companiei, Constantin Zaharia, care a adaugat ca procesul de privatizare poate atrage si interesul unor transportatori romani.
Privatizare CFR Marfa: posibili investitori din Cehia si Polonia
Dan Diaconescu a declarat ca este interesat si de preluarea CFR Marfa si a altor companii de stat.
Reprezentantii Ministerului Transporturilor au declarat insa ca Dan Diaconescu nu va putea participa la privatizarea CFR Marfa, ca persoana fizica, ci doar asociat cu firme sau fonduri de investitii, care sa... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:32
Privatizarea CFR Marfa se va incheia pana la sfarsitul anului, urmand ca societatea sa fie vanduta integral. 86 de companii din domeniu, grupuri de investitii si banci si-au exprimat interesul de a prelua CFR Marfa.
La ultima misiune a Fondului Monetar International a fost luata decizia privatizarii capitalului majoritar al companiei, insa ulterior autoritatile au primit acordul institutiilor financiare internationale pentru a privatiza integral CFR Marfa.
Consortiul format din Deloitte Consultanta, Musat si Asociatii Sparl si Systra a acordat consultanta la pregatirea si derularea procesului de privatizare a CFR Marfa.
Privatizarea se va realiza incluzand conversia in actiuni detinute de stat a datoriei catre bugetul general consolidat, de circa 700 milioane lei si a unei parti din restanta catre CFR SA, urmata de o vanzare a pachetului de 100% din actiuni la o valoare de piata ce depaseste 1,1 miliarde lei.
Compania CFR Marfa are prevazute in bugetul pentru 2012, publicat in Monitorul Oficial, venituri de peste 1,222 miliarde lei si cheltuieli de 1,317 miliarde lei si va incheia anul cu pierderi de 95 milioane lei.
Bugetul pentru 2012 al companiei prevede cheltuieli de investitii in suma de 97,416 milioane lei, din care 82,6 milioane lei din surse proprii.
Creantele restante pentru acest an au fost stabilite la 409 milioane lei.
CFR Marfa este lider pe piata transporturilor feroviare de marfa din Romania, cu o cota de piata de 61,1% pentru marfuri... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 16:46
Privatizarea CFR Marfa ramane o prioritate pentru Guvern, a anuntat seful delegatiei FMI la Bucuresti, Erik de Vrijer, chiar daca devine o misiune greu de indeplinit, in contextul in care rezultate financiare ale CFR Marfa lasa de dorit.
"Nu putem vinde orice si oricum, firma trebuie sa fie pe profit, sa prezinte interes pentru investitor. La cine are pierdere nu vine nimeni", a declarat Remus Vulpescu, seful Oficiului de Privatizare din Ministerul Economiei.
Cum va reusi Romania sa privatizeze CFR Marfa pana la finalul anului si ce succes va avea actiunea in conditiile in care compania a raportat in primul semestru al anului pierderi 80,5 milioane lei?
Rezultatele raportate sunt in usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 79,1 milioane lei.
Pierderile sunt puse pe seama scaderii veniturilor, la 478,2 milioane lei in primul semestru din 2012, in comparatie cu 547,7 milioane lei, cat au fost in aceeasi perioada a anului trecut.
Nivelul veniturilor a fost influentat atat de conditiile meteo nefavorabile, cat si de conditiile economice care arata ca Romania a intrat in recesiune tehnica, dupa ce a inregistrat scaderi timp de doua trimestre consecutive, potrivit datelor Institutului National de Statistica, se arata intr-un comunicat de presa.
Datoriile companiei au crescut in primul semestru la 1,61 miliarde lei, de la un nivel raportat in perioada de referinta din 2011, de 1,59 miliarde lei.
CFR Marfa pierde tot mai multi bani.... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 16:01