Procesul de privatizare a CFR Marfa va fi reluat in acest an, dar va fi realizata prin intermediul noului Departament de Privatizare ce va functiona in subordinea Ministerului Economiei, a anuntat, luni, la postul public de televiziune, ministrul Transporturilor, Dan Sova.
'Se reia privatizarea CFR Marfa, dar mi-e greu sa va spun cand, ca termen, daca se reia intr-o luna sau in doua. Ce pot sa va spun e ca privatizarea nu va mai fi facuta la Ministerul Transporturilor, ci de catre noul Departament de Privatizare care se infiinteaza in subordinea Ministerului Economiei si care va avea atributii de institutie publica implicata, deci fara a prelua atributiile de actionar. Se creeaza astfel o unitate specializata de oameni care se pricep la privatizare. In Ministerul Transporturilor nu sunt oameni specializati in privatizare (...) Anul acesta va fi reluata privatizarea CFR Marfa (...) Cred ca ar trebui mers cu strategia de privatizare a CFR Marfa si in CSAT, tinand cont de faptul ca este o institutie strategica', a spus Sova.
Grampet a fost declarat castigator al privatizarii CFR Marfa
In ceea ce priveste esecul privatizarii CFR Marfa de anul trecut, ministrul Transporturilor a precizat ca autoritatile nu pot fi acuzate de acest lucru pentru ca si-au facut treaba.
'Nu stiu daca trebuie sa raspunda cineva pentru esecul privatizarii CFR Marfa cu Grup Feroviar Roman. Noi am cerut executarea scrisorii de garantie, dar nu in temeiul contractului, ci in temeiul unei... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 10:45
Minsterul Transporturilor a pregatit un nou proiect de buget pentru CFR Marfa, in care sunt prevazute bonusuri si cheltuieli aferente contractului de mandat mai mari, venituri in scadere cu peste 9% si pierderi in urcare de 4,4 ori fata de varianta aprobata la inceputul lunii noiembrie.
Astel, CFR Marfa estimeaza venituri de 1,02 miliarde lei in acest an, in scadere cu 9,4%, si pierderi de 220,1 milioane lei, mai mari de 4,4 ori fata de sumele prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2013 aprobat la inceputul lunii noiembrie, reiese din proiectul de rectificare al BVC.
Bugetul de venituri si cheltuieli al transportatorului feroviar de marfa a fost aprobat printr-o hotarare a Guvernului din 6 noiembrie.
In buget sunt prevazute venituri de 1,135 miliarde lei, cheltuieli de 1,185 miliarde lei si o pierdere de 50 milioane lei. Totodata, bugetul include cheltuieli de investitii de 77 milioane lei, cheltuieli cu salariile de 268,3 milioane lei si un numar prognozat de 9.053 salariati la finele acestui an.
Proiectul de HG privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli rectificat pe acest an al CFR Marfa, lansat vineri in dezbatere de Ministerul Transporturilor, prevede venituri totale de 1,028 miliarde lei, cheltuieli de 1,248 miliarde lei si pierderi de 220,1 milioane lei. Documentul include cheltuieli de investitii de 75 milioane lei, cheltuieli cu salariile de 258,1 milioane lei si 8.876 de salariati la finele acestui an.
La rubrica... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 16:50
Esecul privatizarilor totale in Romania transmite investitorilor semnale negative. "Asul din maneca" ce ne mai ramane in directia unei privatizarii cu succes il constituie listarea unei parti din actiuni pe bursa.
De aproximativ sase ani, statul roman nu a mai dat dovada de competenta in privatizarea companiilor importante din portofoliu, lucru care se reflecta si in esecul privatizarii CFR Marfa, cea din urma companie care se afla pe "lista neagra", alaturi de CupruMin si Oltchim.
Insa, un prim pas spre o privatizare cu succes il poate constitui listarea companiilor la bursa de valori . Cel mai bun exemplu in acest sens este dat de companiile Transgaz (TGN) si Nuclearelectrica (SNN), companii privatizate cu succes pe bursa.
Listarea companiilor la bursa de valori este o operatiune foarte importanta pentru companiile dinamice, care au perspective, care pot sa dea incredere investitorilor ca vor avea dividende in timp sau ca va creste pretul actiunilor si drept urmare, vor avea castiguri.
Transgaz (TGN) si Nuclearelectrica (SNN), exemple de succes
Transgaz (TGN) si Nuclearelectrica (SNN) se numara printre companiile privatizate cu succes pe bursa, unde statul a reusit sa privatizeze "felii" din aceste societati.
"Ambele au fost atractive tocmai pentru ca erau companii care aveau un flux de venituri sigur si perspective foarte clare pe termen mai lung . Cine investeste in Nuclearelectrica, aproape ca stie ca achizitioneaza niste obligatiunii de stat care... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 16:42
In urma intalnirii de la ora 15 intre Gruia Stoica si reprezentantii Ministerului Transporturilor, mai multe surse au declarat pentru mai multe posturi de televiziune ca privatizarea a esuat. Pe de alta parte, tot pe "surse" se anunta o noua intalnire pentru continuarea negocierilor.
Cine este "acarul Paun" in afacerea CFR Marfa
Un scretar de stat la Ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu, este omul cheie in prizatizarea de la CFR Marfa. Omul lui Relu Fenechiu si fost director la CFR SA, Ghibu este cel pe care Ramona Manescu il face responsabil cu un eventual esec al privatizarii companiei de stat. O decizie cu privire la "soarta" CFR Marfa va fi luata in urmatoarele ore.
Cristian Ghibu a fost numit secretar de stat in Ministerul Transporturilor in ianuarie 2013 printr-o decizia a premierului Victor Ponta. Nascut in 1967 in Focsani, judetul Vrancea, Ghibu a absolvit Facultatea de Mecanica la Universitatea Tehnica "GH. Asachi" din Iasi.
Timp de 5 ani a lucrat ca inginer la BMW Germania. In perioada 2007-2008 a ocupat functia de director la CFR SA Infrastructura si in 2012, pentru cateva luni a fost director general la Compania Nationala de Cai Ferate (CNFC) CFR SA. Este membru al Clubului Rotary.
Ghibu a condus activitatea de zi cu zi a ministerului in perioada interimatului lui Victor Ponta, adica de la demiterea lui Relu Fenechiu si pana la instalarea in functia de ministru a Ramonei Manescu.
La inceputul lunii septembrie au aparut "zvonuri"... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:54
Grupul Feroviar Roman a platit pana acum 30 de milioane de euro pentru achizitia CFR Marfa si va plati diferenta pana la 202 milioane de euro ulterior avizului Consiliului Concurentei, potrivit unui comunicat al companiei.
"Grup Feroviar Roman (GFR) a depus joi, 3 octombrie 2013, suma de 90.498.000 lei (20,2 milioane euro), in contul escrow, onorand obligatia de garantare ce ii revine in calitate de cumparator al SNTFM CFR Marfa SA, conform contractului de privatizare semnat in data de 2 septembrie 2013. Finantarea contului escrow a fost asigurata din surse proprii ale Grup Feroviar Roman, precum si de catre un consortiu de banci format din Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si OTP Bank", se arata in comunicat.
Din luna iunie si pana in prezent, Grup Feroviar Roman a platit 30 de milioane de euro pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al CFR Marfa SA: 10 milioane de euro reprezentand garantia bancara de participare la licitatie, iar alte 20,2 milioane de euro reprezentand garantarea tranzactiei printr-un cont escrow.
"Procedura de privatizare urmeaza sa continue prin obtinerea avizului Consiliului Concurentei sau al Comisiei Europene, avand in vedere ca notificarea depusa in numele Grup Feroviar Roman a fost declarata valida si admisa. Ulterior avizarii tranzactiei de catre Consiliul Concurentei si indeplinirii conditiilor din contract, cumparatorul va achita diferenta, finalizandu-se astfel privatizarea. Avizarea de catre Consiliul Concurentei... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 14:26
Presedintele Traian Basescu a decis convocarea de urgenta a CSAT, vineri, informeaza Administratia Prezidentiala, mentionand ca joi dupa-amiaza la Secretariatul CSAT a fost depusa o solicitarea a Guvernului pentru convocarea unei sedinte a Consiliului in legatura cu HG din 24 iulie privind CFR Marfa.
Sedinta CSAT este convocata pentru vineri, la ora 11.00.
"Administratia Prezidentiala informeaza ca joi, 1 august, la ora 17.05, la Secretariatul Consiliului Suprem de a Aparare a Tarii (CSAT) a fost depusa o solicitarea a Guvernului Romaniei pentru convocarea unei sedinte a CSAT cu privire la Hotararea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni intre stat, prin Ministerul Transporturilor, in calitate de vanzator, si Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman S.A., in calitate de cumparator, avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "C.F.R. Marfa" - S.A. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a decis convocarea de urgenta a CSAT vineri, 2 august, la ora 11.00", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
Sursa citata mentioneaza ca, in cazul in care prim-ministrul Victor Ponta nu poate raspunde convocarii la sedinta CSAT, este invitat, fara drept de vot, conform legii, vicepremierul Gabriel Oprea. mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 08:40
Compania americana OmniTRAX contesta procesul de privatizare al CFR Marfa, principalul motiv fiind lipsa de transparenta.
Reprezentantii companiei americane au depus in data de 14 iunie 2013 o contestatie la procesul de privatizate a CFR Marfa, in care este contestata "procedura de privatizare a CFR Marfa derulata pana la data de 05.06.2013 si finalizata cu o instiintare emisa de Ministerul Transporturilor, prin care aceasta a fost decazuta din dreptul de participare la etapele ulterioare ale procesului de privatizare".
OmniTRAX considera ca aceasta instiintare este dovada unui proces netransparent si a unui calendar de privatizare care nu oferea nici unui investitor de buna credinta ocazia sa depuna o oferta legitima si argumentata, deoarece procedura permitea doar o saptamana pentru auditarea a peste 10.000 de documente, cu date in format neprelucrabil.
OmniTRAX este unul dintre cei trei ofertanti pentru CFR Marfa, dar a fost respins dupa ce a depus un plic gol in cadrul etapei de oferte preliminare neangajante.
Printre altele, OmniTRAX a solicitat accesul la situatii contabile precise, pe care CFR Marfa SA are obligatia sa le intocmeasca lunar sau anual, cum ar fi: bilanturi, balante sintetice si analitice, fise contabile ale unor conturi, semnate de reprezentantii societatii, situatii uzuale in procedurile de audit.
Desi aceste informatii nu sunt confidentiale si trebuiau puse la dispozitia participantilor, OmniTRAX sustine nu a avut acces la ele. mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 16:43
Anuntul de privatizare al CFR Marfa va fi publicat cand isi vor termina treaba cei de la Deloitte, cred ca pe 6 - 8 aprilie, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor.
Guvernul a aprobat, in 13 februarie, strategia de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "CFR Marfa" SA. Documentul propune vanzarea unui pachet majoritar de actiuni unui investitor strategic sau unui consortiu format din investitori strategici si financiari.
Selectia investitorului se va realiza prin metode combinate cu criterii de precalificare a investitorilor, si anume negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante urmata de licitatie cu oferta in plic, conform legislatiei in vigoare.
Singurul criteriu de adjudecare a licitatiei va fi pretul oferit.
Care sunt managerii privati de la CFR Calatori
In ceea ce priveste noul management de la CFR Calatori, acesta a spus ca membrii in Consiliul de Administratie, conform Ordonantei 109, sunt persoane selectate de catre companii de recrutare, respectiv de consortiul care are contract cu Ministerul Transporturilor.
"Din lista scurta pe care au facut-o astea au fost persoanele pe care eu am considerat ca ar trebui sa le aleg in acest Consiliu de Administratie. In activitatea mea de ministru al Transporturilor nu tin absolut deloc cont de alte considerente decat cele profesionale. Acest lucru vreau sa il fac pana la capat. Cred ca mai anormal ar fi fost daca in acest... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 17:38
Ministerul Transporturilor se asteapta sa castige din vanzarea pachetului de 51% din actiunile CFR Marfa cel putin 268,75 milioane lei (61,5 milioane euro), suma rezultata dupa plata cheltuielilor legate de privatizare si programate in acest an la circa 22 milioane lei.
Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea bugetului propriu de venituri si cheltuieli al Ministerului Transporturilor privind activitatea de privatizare pe anul 2013, institutia va vira la buget suma de 268,75 milioane lei in urma vanzarii a 51% din capitalul CFR Marfa, in conditiile in care in acest an asteapta venituri totale de 291 milioane lei din activitatea de privatizare.
Documentul indica un nivel al veniturilor si cheltuielilor totale de 341,1 milioane lei, in prima categorie intrand si incasari de 50 milioane lei din dividendele aferente exercitiului financiar 2012.
"Se estimeaza ca veniturile din privatizare vor inregistra un nivel de 291,09 milioane lei, rezultat in principal din vanzarea unui pachet majoritar de actiuni ce reprezinta 51% din capitalul social al CFR Marfa prin licitatie publica cu strigare cu criterii de precalificare si decontarea tranzactiei pe parcursul anului 2013.
In consecinta, prin adoptarea actului normativ propus, veniturile bugetare aferente anului 2013 vor fi alimentate cu suma de 50,01 milioane lei reprezentand transferuri catre bugetul de stat din dividende si dobanzi incasate de MT in calitate de institutie publica implicata in procesul... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 18:05