Cartoful cel mai fierbinte pe care autoritatile din domeniul feroviar trebuie sa il gestioneze pe termen scurt este situatia CFR Marfa, iar compania si Ministerul Transporturilor au probabil cateva luni sa gaseasca solutii, a declarat, marti, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la Zilele Feroviare.
"Pe termen scurt, cartoful cel mai fierbinte pe care trebuie sa il gestionam este situatia CFR Marfa. Stim cu totii ca undeva la sfarsitul acestui an vom avea decizia Comisiei Europene care, pe langa datoriile pe care le are, CFR Marfa va mai adauga cateva sute de milioane de euro. Avem probabil cateva luni ca sa gandim - in primul rand CFR Marfa si Ministerul Transporturilor, care e actionarul CFR Marfa - sa gasim solutii cum vedem evolutia companiei si activelor companiei in viitor", a spus Chiritoiu.
In acest sens, el a amintit ca autoritatea de concurenta a propus ca o parte dintre active sa fie preluate de CFR SA si in felul acesta sa se reduca volumul datoriilor pe care le are CFR Marfa.
"Stim cum se va sfarsi investigatia Comisiei Europene legata de CFR Marfa, dar nu stim inca suma pe care va trebui sa o returneze statului compania, in conditiile in care Ministerul Transporturilor sustine ca societatea are si niste obligatii legate de securitate nationala, care este normal sa fie compensate", a declarat recent, pentru AGERPRES, presedintele autoritatii de concurenta
El considera ca pana la sfarsitul acestui an se va primi o decizie in acest... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 17:20
Ceea ce se intampla acum la CFR Marfa este legal, desi nu este moral, spune ministrul Transporturilor, Lucian Sova, care explica: la CFR Marfa acum actioneaza un executor care valorifica niste bunuri - de ex. vagoane de marfa -, pentru a acoperi pierderile facute de companie. Bunuri care "asa generic vorbind, erau ale poporului" si acum sunt valorificate pentru a acoperi datorii facute de conducerea companiei prin felul in care a functionat - fie ca au fost oferte sub costuri si au beneficiat niste parteneri comerciali, fie ca s-au platit niste salarii. "Nu pot sa spun ca acest lucru este moral", afirma ministrul Transporturilor.
Reamintim ca CFR Marfa este in proces de executare, avand datorii istorice in primul rand la CFR SA. Executorul judecatoresc a pus sechestru pe bunurile CFR Marfa si le-a scos la vanzare.
"Nu am informatii detaliate, insa stiu ca este o procedura de vanzare a unui numar mare de vagoane pe Bursa Romana de Marfuri, exista niste imobile pentru care s-au facut publicitate de vanzare. Conturile sunt controlate de executorul judecatoresc de o maniera rezonabila, in sensul ca se monitorizeaza foarte atent veniturile si sunt permise inputuri catre compania de marfa doar atat cat sa-i asigure functionarea in parametrii pe care ii poate dezvolta acum. Alte extravagante nu sunt permise de executor", spune ministrul Transporturilor, Lucian Sovan, intr-un interviu acordat Agerpres.
Sova crede insa ca, pe undeva, desi e legal, ceea ce se intampla acum... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 20:17
Minsterul Transporturilor a pregatit un nou proiect de buget pentru CFR Marfa, in care sunt prevazute bonusuri si cheltuieli aferente contractului de mandat mai mari, venituri in scadere cu peste 9% si pierderi in urcare de 4,4 ori fata de varianta aprobata la inceputul lunii noiembrie.
Astel, CFR Marfa estimeaza venituri de 1,02 miliarde lei in acest an, in scadere cu 9,4%, si pierderi de 220,1 milioane lei, mai mari de 4,4 ori fata de sumele prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2013 aprobat la inceputul lunii noiembrie, reiese din proiectul de rectificare al BVC.
Bugetul de venituri si cheltuieli al transportatorului feroviar de marfa a fost aprobat printr-o hotarare a Guvernului din 6 noiembrie.
In buget sunt prevazute venituri de 1,135 miliarde lei, cheltuieli de 1,185 miliarde lei si o pierdere de 50 milioane lei. Totodata, bugetul include cheltuieli de investitii de 77 milioane lei, cheltuieli cu salariile de 268,3 milioane lei si un numar prognozat de 9.053 salariati la finele acestui an.
Proiectul de HG privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli rectificat pe acest an al CFR Marfa, lansat vineri in dezbatere de Ministerul Transporturilor, prevede venituri totale de 1,028 miliarde lei, cheltuieli de 1,248 miliarde lei si pierderi de 220,1 milioane lei. Documentul include cheltuieli de investitii de 75 milioane lei, cheltuieli cu salariile de 258,1 milioane lei si 8.876 de salariati la finele acestui an.
La rubrica... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 16:50
CFR Marfa ar trebui sa evite acumularea de noi arierate, a declarat, luni, seful Misiunii FMI pentru Romania, Andrea Schaechter, adaugand ca planul de restructurare a companiei poate functiona.
"Conducerea companiei trebuie sa ia masuri pentru restructurarea acesteia, sa evite acumularea de noi arierate si rezultate financiare proaste, care sa fie preluate de bugetul de stat. Guvernul s-a angajat sa sustina aceasta echipa de conducere, bineinteles cautand in acelasi timp un investitor strategic", a spus Schaechter.
Intrebata daca insolventa CFR Marfa a fost luata in discutie in timpul negocierilor Guvernului cu FMI, Schaechter a subliniat ca "Guvernul trebuie sa ia in calcul toate optiunile".
"In acest moment este restructurarea. Eu cred ca acest plan trebuie sa functioneze in acelasi timp cu continuarea procesului de privatizare, dar daca acestea nu vor merge, Guvernul va trebui sa-si reconsidere optiunile,", a subliniat oficialul FMI.
Pe de alta parte, Andrea Schaechter a reamintit ca in discutiile din iulie nu s-a discutat despre Oltchim.
"Oltchim nu face parte din acesta. Guvernul continua eforturile sale de a rezolva problema companiei, dar aceasta nu face parte din programul cu FMI", a aratat seful Misiunii pentru Romania.
Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a anuntat, luni, ca privatizarea societatii CFR Marfa va fi finalizata pana la jumatatea anului 2015, dupa ce compania va trece printr-un proces de restructurare.
Privatizarea CFR... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 18:26
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va prelua partial debitul restant al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA catre Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, in cuantum de 119 milioane lei, in timp ce obligatiile fiscale ale societatii administrate de catre ANAF, in suma de 605,968 milioane lei, vor fi transmise CFR Marfa, care isi va stinge astfel, partial, debitul catre CFR SA, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.
"Prin preluarea acestor obligatii fiscale, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa 'CFR Marfa' S.A. este noul debitor al acestor obligatii fiscale, iar obligatiile corespunzatoare ale Companiei Nationala de Cai Ferate se sting. Sechestrele asiguratorii aplicate asupra bunurilor Companiei Nationale de Cai Ferate 'CFR' SA pentru executarea obligatiilor fiscale transmise se mentin in scopul garantarii obligatiilor fiscale ce fac obiectul preluarii", se mentioneaza in proiectul de OUG.
Dupa preluarea debitului, ANAF, prin organul fiscal competent, va proceda la scaderea creantei bugetare restante, in cuantum de 605.968.695 lei, administrata de aceasta la Compania Nationala de Cai Ferate 'CFR' S.A., din evidenta fiscala si implicit la scaderea ei din contabilitatea bugetara.
Concomitent, ANAF va proceda la inscrierea in evidentele fiscale si in contabilitatea bugetara a creantei bugetare restante, in cuantum de 605,968 milioane lei, administrata de aceasta la... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 08:50
Statul roman converteste in actiuni datoriile transportatorului feroviar si impune cumparatorului conditii de natura sociala care contravin normelor europene si pot atrage anularea contractului, avertizeaza expertii.
De la ultimele mari privatizari pana acum, in primavara lui 2013, a trecut o vreme in care normele UE privind vanzarea de companii de catre statele membre s-au inasprit semnificativ. In trecutul apropiat era firesc sa-i impui cumparatorului, prin contractul de privatizare, conditii de tipul "pastreaza toti angajatii cel putin cinci ani" sau "pastreaza obiectul de activitate", oferind in schimb facilitati ca stergerea ori reconversia de datorii, insa acum nu mai este asa.
In prezent, astfel de clauze pot duce chiar la nulitatea contractului de privatizare, pentru ca intra sub incidenta unor Directive europene privind ajutorul de stat.
Citeste mai multe despre Privatizarea CFR Marfa, la limita legislatiei UE. Din ce motive statul risca anularea viitorului contract pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 13:38
CFR Marfa va prelua datorii bugetare de 606 milioane lei de la CFR SA, prin compensarea unei parti din sumele pe care operatorul feroviar de marfa le are la compania de infrastructura, iar creantele bugetare vor fi convertite in actiuni, astfel ca veniturile din privatizare vor intra la buget.
"Va fi o ordonanta de urgenta prin care CFR Marfa va prelua datoria de 606 milioane lei pe care CFR Infrastructura o are la ANAF. Prin aceasta operatiune, ANAF va descarca pe CFR Infrastructura de creanta, iar CFR Marfa isi va stinge partial datoria pe care o are la CFR Infrastructura.
In pasul al doilea, statul va putea transforma datoriile preluate in actiuni, in vederea privatizarii. Prin aceasta procedura se scad semnificativ si arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI, si se completeaza si veniturile bugetare", au declarat sursele guvernamentare.
Operatiunea a fost discutata si cu reprezentantii Comisiei Europene.
Licitatia va porni de la 180 de milioane de euro pentru 51% din actiuni
Potrivit strategiei de privatizare a CFR Marfa, aprobata de Guvern in luna februarie, CFR Marfa inregistra datorii totale de 1,8 miliarde lei, dintre care circa 600 milioane lei la buget si 600 milioane lei catre CFR Infrastructura, restul reprezentand penalitati de intarziere si restante catre furnizori privati.
Anuntul de privatizare publicat vineri de Ministerul Transporturilor stabileste ca licitatia pentru pachetul de 51% din actiunile CFR Marfa va porni de la un... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 15:29
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a anuntat, vineri seara, ca CFR Marfa trebuie privatizat pana la sedinta din luna iunie a board-ului FMI.
"Am devenit mult mai favorabili privatizarilor. Datoriile sunt foarte mari. Cifra exacta depaseste un miliard de lei. Regulamentul nu permite sa scapi de acele datorii", a motivat Liviu Voinea, intr-o interventie la Realitatea TV.
"Privatizam CFR pentru a o face sa functioneze nu pentru a o inchide. Este important sa scapam de o companie care produce pierderi si sa rentabilizam indirect CFR Infrastructura", a mai precizat Ministrul delegat pentru Buget, adaugand ca in cursul lunii iunie contractul de privatizare trebuie semnat.
Citeste mai multe despre Liviu Voinea: Vindem CFR Marfa pana in luna iunie pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 10:33
Strategia de privatizare a companiei CFR Marfa, publicata de ministerul Transporturilor, prevede ca investitorii interesati de achizitia comapaniei sa faca intai o serie de oferte preliminare si neangajante, urmate de o licitatie in care oferta va fi facuta in plic.
Singurul criteriu de adjudecare a licitatiei va fi pretul, potrivit strategiei. Pretul de pornire va fi stabilit de stat care va reduce tariful, in cazul in care nu va exista suficient interes din partea investitorilor.
Garantia de participare la licitatie este de 10 milioane de euro, ceea ce reprezinta 17% din valoarea nominala a actiunilor statului.
Privatizarea CFR Marfa se va face cu un investitor strategis sau cu un grup de investitori, care se obliga sa mentina obiectul de activitate al societatii. Reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, cat si ai Consiliul Superior de Aparare a Tarii, vor monitoriza, post-privatizare, compania.
Seful FMI in Romania: Singura solutie pentru CFR Marfa este vanzarea integrala
Probleme de la CFR Marfa au fost scoase in evident si de reprezentantii FMI in tara. Seful delegatiei, Erik de Vrijer, a spus ca singura solutie pentru salvarea companiei este privatizarea integrala, prin vanzarea catre un investitor strategic.
Procesul de privatizare a CFR Marfa va incepe in luna februarie si nu poate dura "sub nicio forma" mai mult de sase luni, potrivit declaratiilor pe care le-a facut in urma cu cateva zile ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 14:08