CFR Calatori intentioneaza sa modernizeze 40 de vagoane si sa repare alte 400 de vagoane in acest an, dar si sa inceapa sa utilizeze, in trenuri, terminalele mobile de taxare. Anuntul a fost facut de seful CFR Calatori, Dan Costescu.
Acesta a mai anuntat, pe langa faptul ca personalul CFR Calatori va beneficia de uniforme noi, si ca incepand cu 12 ianuarie vor circula trenurile pe cei 19 kilometri dintre Gara de Nord si Aeroport, transmite hotnews.ro.
Concret, in contextul modernizarii vagoanelor, CFR Calatori va avea un parc de 1000 de vagoane folosite.
Referitor la procesul de verificare, validare si emitere a biletelor in tren, Costescu a punctat ca a fost demarat proiectul prin care se vor investi 13 milioane de lei pentru achizitia a 2.300 de terminale mobile de taxare, dotate cu imprimante, cu ajutorul carora vor fi printate biletele in tren, astfel renuntandu-se la chitantier si pix.
CITESTE SI:
Noul look al "nasilor" de tren: "Am avut in vedere ca uniformele sa asigure o imagine placuta" ...citeste mai departe despre "CFR Calatori anunta modernizari masive in 2021, cu investitii de milioane de euro. Ce schimbari vom vedea" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 09:34
CFR Calatori are in plan ca in 2021 sa repare si sa modernizeze in jur de 440 de vagoane, insa este puternic dependenta de bugetul pe care il va primi, a declarat, miercuri, Dan Costescu, directorul general al companiei.
"Pentru acest an, noi ne continuam planurile asa cum le-am stabilit si le-am anuntat inca de la inceputul lui 2020. Am stabilit atunci trei piloni importanti: 1 - sa punem calatorul in centrul deciziilor noastre, vocea lui va trebui sa fie auzita, sa se transforme in decizii; 2 - sa ne ocupam de trenuri mai bine decat in ultimii ani, si s-a vazut acest lucru - v-am anuntat deja obiectivul 1000 plus, am ajuns la 1000 de vagoane dupa ce in sezonul trecut aveam doar 790, deci e o crestere de aproape 30% de parc, va spun este fara precedent in Europa. Evident ca ne trebuie si buget pentru acest lucru.
In acest an ne-am propus sa reparam si sa modernizam undeva la 440 de vagoane. Evident ca avem si la scadenta. Obiectivul nostru este sa crestem controlat si in niciun caz sa scadem sub 1000 de vagoane. Din cele 440 - 400 ar fi doar cele reparate, iar 40-50 sa fie vagoane modernizate. Repet, suntem puternic dependenti de bugetul pe care-l vom primi. Anul trecut prin faptul ca am dublat practic viteza de modernizare fata de anii precedenti, am primit aceste fonduri si am convingerea ca si in acest an aceste eforturi ale noastre vor fi din nou apreciate si vor continua sa vina banii pe investitii", a afirmat Costescu.
Potrivit acestuia, compania are in... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 20:51
Costul unei calatorii cu avionul, in ultima perioada, a ajuns mai mic decat cu trenul, pe ruta Iasi - Bucuresti si retur. Pe langa pret, mai sunt avantajele legate de timp si de conditiile de calatorie.
De exememplu, bilete la Blue Air pe aceasta ruta au putut fi gasite, in ultimele saptamani, mai ieftine decat la CFR, scrie Ziarul de Iasi. Pe o singura ruta, un bilet ajungea sa coste, fara bagaj de cala, intre 50 si 80 de lei, in anumite zile trecand usor de suta. Pentru o calatorie dus-intors, preturile nu treceau de 150 de lei. La CFR, un drum de la Iasi la Bucuresti trece de 90 de lei. Daca se iau bilete dus-intors, se aplica o reducere de 10%, dar pretul depaseste 160 de lei.
O calatorie cu avionul de la Iasi la Bucuresti dureaza intre 35 si 55 de minute. O calatorie cu trenul pe aceeasi ruta dureaza in jur de 7 ore. In cazul in care vreti sa parcurgeti acest drum cu masina, iar daca traficul nu este "sufocat", timpul ajunge la aproape 6 ore. ...citeste mai departe despre "Mai ieftin cu avionul decat cu CFR. Bilete si cu 50 de lei pe ruta aeriana Iasi - Bucuresti, aproape dublu cu trenul" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 August 2020, ora 16:34
Controlorul de bilete si unii dintre calatori dintr-un tren CFR au fost filmati luni dimineata fara masca, desi purtarea acesteia este obligatorie. Mai mult, controlorul a fost surprins in timp ce le spune calatorilor ca nu este nicio pandemie si ca purtam mastile "de prosti". CFR a demarat o ancheta interna.
Imaginile, filmate intr-un tren pe ruta Bucuresti-Constanta, surprind controlorul CFR sustinand ca nu exista nicio pandemie si nu are nicio obiectie daca calatorii nu doresc sa poarte masti de protectie, scrie Digi24.
Dialog intre controlorul de tren si mai multi calatori:
Calator: In situatia de fata este o pandemie, exista o pandemie, iar aceasta pandemie nu poate fi inlaturata...
Controlor de tren: Cine a declarat pandemia in tara asta? E declarata cumva pandemia in tara asta si eu nu stiu?
Calator: Da, este pandemie.
Controlor de tren: Ba nu! Mai interesati-va! In Romania, Ministerul Sanatatii nu a declarat pandemie, va rog frumos sa va interesati. Deci nu faceti niste afirmatii care nu le intelege nimeni. Pandemia in Romania nu este declarata de catre ministrul Sanatatii. Deci inca nu a declarat daca este pandemie.
Calator: Atunci de ce purtam mastile astea?
Controlor de tren: De prosti, de aia, ca nu le purtam de destepti, ca daca le purtam de destepti...
Calator: Putem sa le dam jos? Am insuficienta respiratorie.
Controlor de tren: Din punctul meu de vedere, da. Pe mine nu ma deranjeaza.
Calator: Nu mi se pare corect. Unii... mai mult
Luni, 03 August 2020, ora 12:03
CFR Calatori anunta ca din data de 12 iunie incepe programul estival de transport Trenurile Soarelui 2020.
Programul se deruleaza pana pe 6 septembrie 2020, conform unui comunicat remis miercuri.
"Pentru a permite asigurarea legaturii intre principalele orase ale tarii si litoralul romanesc, pe perioada sezonului estival, CFR Calatori a adoptat un program variat care consta fie in prelungirea circulatiei unor trenuri care aveau ca destinatie finala Bucuresti Nord spre Mangalia, fie prin introducerea de trenuri ce au ca destinatie exclusiva litoralul Marii Negre", transmite sursa citata.
Prima parte a programului se deruleaza in perioada 12-25/26 iunie, prin prelungirea circulatiei urmatoarelor trenuri la/de la Mangalia:
Trenurile IR 1642/IR 1641 Baia Mare - Bucuresti Nord si retur vor circula pana la / de la Mangalia ca trenuri IR 1942/ IR 1941, cu grupa de vagoane de la / pana la Cluj Napoca IR 1638/IR 1639 si pentru Bistrita Nord IR 1648.
Trenurile IR 1862/IR 1861 Iasi - Bucuresti Nord si retur vor circula pana la/de la Mangalia ca trenuri IR 1964/ IR 1963, cu grupa de vagoane de la/pana la Suceava IR 1756/ IR 1757.
Trenurile IR 1695/IR 1696 Timisoara Nord - Bucuresti Nord si retur vor circula pana la / de la Mangalia ca trenuri IR 1996/IR 1995, cu grupa de vagoane de la/pana la Resita R 9172/ R 9161.
Trenurile IR 1742/ IR 1741 Satu Mare - Bucuresti Nord si retur vor circula pana la / de la Mangalia ca trenuri IR 1946/ IR 1945.
De asemenea, CFR... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2020, ora 12:40
CFR Calatori a suplimentat numarul de vagoane in aceasta perioada, iar pentru asigurarea distantei sociale in trenuri se aplica regula un loc liber, un loc ocupat, inclusiv pentru vagoanele de dormit si cusete, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
"Cetatenii care sunt nevoiti sa circule, sa se deplaseze in aceasta perioada trebuie sa stie: in primul rand, noi am adaptat mersul de tren la conditiile de circulatie impuse prin ordonantele militare.
In al doilea rand, prin asigurarea distantei sociale in trenuri, aplicam regula un loc liber, un loc ocupat, inclusiv pentru vagoanele de dormit si cusete.
De asemenea, am suplimentat numarul de vagoane in aceasta perioada. Am trecut la verificarea biletelor de catre personalul de tren prin verificarea vizuala a acestora, pastrand astfel distanta intre personalul de tren si calatori", a mentionat Lucian Bode la Digi24.
La randul sau, CFR Calatori a transmis pe Facebook ca in perioada sarbatorilor pascale vor fi introduse mai multe vagoane de dormit si cuseta: "platesti doar un loc si mergi singur in cabina dubla".
Ministrul Transporturilor a subliniat ca face referire in primul rand la persoanele care fac naveta, "la cei care se deplaseaza la locurile de munca", nu pentru a-si vizita rudele, nu pentru a se deplasa in alt scop in aceasta perioada.
Totodata, ministrul a precizat ca, pe langa personalul de tren, exista si politia de transport feroviar. "Nu vreau sa cred ca romanii se deplaseaza in... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 09:14
Comisia Europeana anunta ca a luat astazi decizia pe care statul roman o astepta, cu inima stransa, de mai multa vreme. Anume: Guvernul trebuie sa recupereze nu mai putin de 570 de milioane de euro de la CFR Marfa, companie aflata deja pe marginea prapastiei. Iata cum s-a ajuns aici si de ce in acest moment e in pericol nu numai compania feroviara, ci si intreaga economie romanesca.
CFR Marfa s-a infiintat in 1998. Iar in urma cu aproape un deceniu, Guvernul a decis sa privatizeze societatea. Asa ca a organizat o procedura pe care a castigat-o Grup Feroviar Roman (GFR), fondat de oamenii de afaceri din satul galatean Toflea Gruia Stoica si Vasile Didila (care sunt si frati vitregi).
In cursul procedurii, s-a decis si stergerea unor datorii ale CFR Marfa (adica, potrivit legii, acordarea unui ajutor de stat - n.red.).
A urmat o serie de evenimente destul de greu de inteles. Guvernul a fixat un termen foarte scurt pentru finalizarea procesului de privatizare. In consecinta, potrivit GFR, Consiliul Concurentei n-ar fi avut timp sa se pronunte asupra tranzactiei. In plus, la un moment dat, GFR a fost instiintata de compania de privatizare ca vanzarea CFR Marfa nu mai poate avea loc, din cauza ca un creditor al acesteia nu si-a dat acordul.
Una peste alta, privatizarea n-a mai avut loc. Iar GFR - ajunsa din nou concurent al CFR Marfa pe piata libera, a incercat sa castige la licitatii, cu orice pret.
Asa se face ca, in 2014, Gruia Stoica a fost arestat preventiv... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 14:07
Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a fost amendata de comisarii Garzii de Mediu cu 60.000 de lei, in calitate de titular al proiectului de reabilitare a liniei feroviare de mare viteza Simeria-Gurasada, dupa ce firma care executa lucrarile de modernizare a amenajat un depozit de agregate minerale in comuna Ilia, judetul Hunedoara.
Sanctiunea a fost aplicata dupa ce satenii si primarul din Ilia au reclamat la Prefectura Hunedoara faptul ca in comuna functioneaza o platforma de agregate fara sa fie respectate obligatiile din acordul de mediu.
De asemenea, nu erau prevazute puncte de curatare pentru cauciucurile autovehiculelor care ieseau din santier.
"Garda de Mediu - Hunedoara a impus masuri clare in legatura cu depozitul de agregate minerale de la Ilia. Verificarile au fost solicitate de prefectul judetului Hunedoara, Vasilica Poteca, in urma nemultumirilor locuitorilor fata de amenajarea platformei pe teritoriul comunei.
Primarul comunei Ilia, Marius Omota, a sesizat, totodata, Institutia Prefectului in legatura cu situatia din comuna, generata de nerespectarea de catre constructor a prevederilor acordului de mediu", se arata intr-un comunicat al Prefecturii Hunedoara, remis luni.
Astfel, Compania Nationala de Cai Ferate "CFR SA", titularul proiectului de reabilitare a liniei feroviare de mare viteza Simeria - Gurasada, va incepe de luni desfiintarea depozitului de agregate minerale si, totodata, va amenaja pe drumurile publice, pana in 24 februarie,... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 15:22
18 curse feroviare au fost suspendate, in aceasta dimineata, dupa ce in jur de 1.400 de salariati care repara trenurile au intrerupt lucrul joi dimineata, pentru a doua zi consecutiv.
Primele detalii despre acest protest le-am aflat nu de la CFR Calatori - cum ar fi fost normal - ci de la Grigore Mare, presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial.
"Anularea curselor este reala. Din cauza ca salariatii SCRL Brasov n-au lucrat, trenurile respective n-au putut iesi in cursa.
Din cate am inteles, n-ar fi curse cu un impact foarte mare (din punct de vedere al numarului de calatori afectati). Dar o lista a curselor anulate nu v-o pot comunica eu", a precizat Grigore Mare pentru Ziare.com.
Pana la aceasta ora, redactia Ziare.com nu a primit niciun comunicat din partea CFR SA cu privire la trenurile anulate din aceste motive. Pe site-ul institutiei sunt comunicate o serie de devieri de traseu, cauzate de lucrari de infrastructura, dar nu anularile provocate de greva de la SCRL Brasov.
Am incercat fara succes sa luam legatura cu serviciul de relatii cu presa al CFR Calatori pentru a afla mai multe.
In consecinta, l-am contactat telefonic pe directorul CFR Calatori, Valentin Dorobantu, pentru mai multe detalii. Acesta a solicitat in scris intrebarile pe care vrem sa i le adresam, dar nu a revenit cu raspunsuri, pana la acest moment.
UPDATE Cu putin dupa ora 12:00, administatorul special al SCRL Brasov, Cristian Dorel Coconasu, a precizat pentru... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 11:34