Intentia firmei CEZ de a vinde parcul eolian din Dobrogea si celelalte active din Romania se inscrie in noua directie de dezvoltare internationala a companiei, care, in afara de dezvoltarea din Republica Ceha, se va concentra pe proiecte de eficienta energetica, astfel ca toate activitatile care nu intra in acest obiectiv vor fi reduse, a declarat luni pentru AGERPRES managerul de tara al CEZ in Romania, Ondrej Safar.
"Dupa cum am anuntat public, CEZ are o noua strategie, aprobata de Adunarea Actionarilor, unde s-au definit directiile pe care le va urma compania noastra: dorim sa dezvoltam reteaua de distributie in Republica Ceha, iar cealalta directie este sa mentinem unitatile de generare din prezent si sa investim in unele noi si in eficienta energetica, in servicii de eficienta energetica peste tot la nivel international.
Tot ce nu intra in aceste teme va fi redus, iar Romania si celelalte tari unde suntem prezenti, precum Turcia, Bulgaria, Polonia, fac subiectul acestei reduceri a activitatii, iar acestea sunt consecintele redirectionarii strategiei noastre", a precizat Ondrej Safar.
Grupul ceh CEZ a lansat saptamana trecuta o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania, care include parcul eolian din Dobrogea si compania de distributie din Oltenia, potrivit unui comunicat al companiei.
In Romania, CEZ vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 14:12
CEZ, companie detinuta in proportie de 70% de statul ceh, ar putea da prioritate vanzarii activelor sale din Romania mai tarziu in acest an, a anuntat marti cea mai mare companie de utilitati din Europa Centrala, ca parte a programului destinat platii unor dividende speciale actionarilor, transmite Reuters.
In iunie, compania bulgara Eurohold a semnat un acord privind achizitionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioane de euro (376 milioane de dolari) . Tranzactia face parte din strategia CEZ de a se concentra pe piata din Cehia.
Directorul financiar Martin Novak a anuntat ca CEZ analizeaza vanzarea activelor din Romania, Turcia si Polonia, dupa iesirea de pe piata din Bulgaria.
"Luam in considerare si Romania ... unde am putea incepe cu toata seriozitatea la finalul anului. De asemenea ne uitam activele din Polonia si, desigur, Turcia este intotdeauna o optiune, daca va exista o oferta buna", a declarat Novak.
Castigurile obtinute in urma vanzarii activelor ar putea fi folosite pentru reducerea gradului de indatorare, pentru oportunitati de investitii in Cehia si pentru plata unor dividende extraordinare actionarilor, au afirmat recent directorii companiei cehe de utilitati.
"Vom dezvolta o abordare mult mai detaliata a castigurilor, pe masura ce vindem activele. Dar cu siguranta ne vom asigura ca actionarii nostri primesc dividende bune", a precizat un membru al Board-ului, Pavel Cyrani.
Acesta a adaugat ca CEZ nu este fortat sa vanda iar... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 15:05
Compania ceha de utilitati CEZ nu se grabeste sa vanda activele din Romania si isi continua proiectele de aici, intrucat considera ca piata romaneasca este una dintre cele mai stabile din regiune, a declarat, marti, Ondrej Safar, country manager CEZ Romania, intr-o conferinta de presa.
"Pe data de 26 iunie, actionarii grupului au votat o noua strategie, care descrie principalele directii de dezvoltare in viitor si care include renuntarea la activele din Romania. Acum incepem sa lucram la partea pregatitoare a procesului de vanzare, insa este prea devreme sa apreciem ceva despre urmatorii pasi. Nu ne aflam sub presiunea timpului sa facem acest lucru pe termen scurt", a aratat Safar.
El considera ca activitatea CEZ in Romania este una de succes, care va atrage oferte competitive din partea celor interesati.
"Suntem fericiti in Romania si credem ca putem primi oferte interesante si competitive. Daca nu vor veni oferte, vom repeta procesul. Procesul in sine va fi unul standard si transparent si fiecare participant va avea oportunitatea de a face o oferta, apoi vom decide in functie de toate aceste elemente cand si cui vom vinde. Oricine din Romania sau din strainatate va avea posibilitatea de a face o oferta", a continuat seful CEZ Romania.
Safar a mai spus ca activitatea in companie isi urmeaza cursul normal.
"Pastram in continuare proiectele deja incepute si vom incepe derularea altora, mentinem investitiile si ramanem un partener important pentru mediul in... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 14:41
Grupul ceh de utilitati CEZ si-a planificat vanzarea activelor din Romania, Bulgaria, Turcia si Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piata din Cehia, a declarat, luni, CEO-ul companiei, Daniel Benes, potrivit Reuters.
"In cadrul acestei strategii noi, dorim sa parasim Bulgaria in urmatorii ani. Luam in considerare un exit din Romania, din Turcia si ne gandim sa parasim Polonia, unde avem doua termocentrale pe carbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului", a spus oficialul CEZ, intr-un interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny.
Benes a adaugat ca vanzarea acestor active ar putea aduce companiei "mai multe zeci de miliarde de coroane".
El a amintit ca CEZ are drept obiectiv cresterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) in 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane in 2018.
CEZ si-a incetinit incetul cu incetul expansiunea in Balcani in ultimii ani, dupa ce a investit masiv in regiune in urma cu peste un deceniu.
In Bulgaria, CEZ se afla deja in negocieri cu o companie locala, Eurohold, pentru a vinde activele de acolo, dupa o incercare esuata de vanzare catre o alta companie bulgara, anul trecut.
In Romania, CEZ a cumparat, in 2005, fosta filiala de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Oltenia. Grupul detine si cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, de la Fantanele-Cogealac.
CEZ a anuntat ca noua strategie se va concentra pe proiectele nucleare si bazate pe... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 11:47
Profitul EBITDA al grupului CEZ in Romania a crescut de la 1,9 miliarde coroane cehesti in primele noua luni ale anului trecut la 3,9 miliarde coroane in acest an (155 milioane euro), sustinut de productia de energie eoliana si de recuperarea unor datorii de la CFR.
Activitatile de distributie si vanzare ale CEZ in Romania au generat un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 2,2 miliarde de coroane (87,5 milioane euro), in urcare cu 85% fata de 1,2 miliarde de coroane in aceeasi perioada a anului anterior, reiese dintr-un raport al companiei.
Imbunatatirea rezultatului este datorata in special efectului platii, in prima jumatate a anului, a unor datorii de catre CFR.
Astfel, "imbunatatirea disciplinei de plata a CFR" a contribuit cu 1 miliard coroane (39,7 milioane euro) la profitul EBITDA al companiei in primele noua luni ale anului, potrivit raportului CEZ.
Pe segmentul productiei de energie si trading, CEZ a raportat in Romania un profit EBITDA de 1,7 miliarde de coroane (67,6 milioane euro) la noua luni, de circa doua ori si jumatate mai mare fata 700 milioane de coroane anul anterior.
Productia de electricitate a crescut in intervalul analizat, sustinuta de numarul mai mare de turbine eoliene instalate in parcurile Fantanele si Cogealac.
CEZ are 234 turbine in cele doua parcuri eoliene, cu o putere instalata de 585 MW. In iunie, compania avea 176 turbine eoliene conectate la sistem in Romania, cu o capacitate instalata... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:26