CEZ a reclamat Romania la Comisia Europeana in legatura cu decizia guvernului de a amana acordarea unor certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila, grupul ceh estimand ca ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro).
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Restul certificatelor urmeaza sa fie distribuite esalonat incepand din anul 2018, potrivit Patria.cz.
Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii. CEZ este cel mai mare investitor in productia de energie eoliana in Romania.
Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.
Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
Potrivit Patria.cz, reprezentantii CEZ au subliniat ca nu cunosc conditiile in care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde si sunt ingrijorati ca ar putea aparea noi schimbari pana in 2017. Compania ia in calcul... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 11:00
Grupul ceh CEZ, cel mai mare investitor in productia de energie eoliana din Romania, va cere Guvernului sa garanteze ca va acorda, dupa 2017, contravaloarea certificatelor verzi amanate prin ordonanta de urgenta la inceputul lunii iunie, a caror valoare se ridica la 1,8 miliarde lei (400 mil. euro).
In acelasi timp compania a adus in discutie posibilitatea ca actionarul CEZ, respectiv statul ceh, sa reduca investitiile in Romania
"In vara sau la toamna, actionarul (CEZ - n.r.) va trebuie sa decida ce are de facut. Eu sper ca totul se va rezolva, dar exista un mesaj pe care sunt sigur ca il voi auzi de la actionar, anume ca Romania trebuie sa inceteze sa mai piarda bani", a declarat joi presedintele CEZ Romania, Jan Veskrna.
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii.
Rezultatele financiare CEZ
De asemenea, reprezentantii CEZ au anuntat pentru 2012 un profit net de 189 milioane de lei, de peste patru ori mai mare fata de cel din 2011, de 45 milioane de lei, rezultat influentat semnificativ de recuperarea unor creante de la CFR.
"Datoria CFR a fost de 314 milioane de lei, iar impactul in profitul net al recuperarii acesteia a fost de 150 milioane de lei. Suma colectata de la CFR include datoria din 2012, precum si creante din anii anteriori, care au fost provizionate in... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 15:41
Profitul EBITDA al grupului CEZ in Romania a crescut cu 75% anul trecut, de la 2,9 miliarde coroane cehesti la 5,1 miliarde coroane (202,9 milioane euro), sustinut de productia de energie eoliana si de recuperarea unor datorii de la CFR.
Activitatile de productie si trading ale CEZ in Romania au generat un profit EBITDA (inainte de deducerea dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizarii) de 2,6 miliarde de coroane (103,4 milioane euro), de peste doua ori mai mare fata de 1,2 miliarde de coroane in anul precedent, conform datelor publicate joi de compania din Cehia.
Potrivit CEZ, cresterea profitului din activitatile de productie si trading a fost influentata de productia mai mare de energie la parcurile eoliene Fantanele si Cogealac. La 31 decembrie, erau in functiune toate cele 240 de turbine eoliene, cu o capacitate totala instalata de 600 de MW, care poate asigura consumul pentru mai mult de 1 milioan de gospodarii.
In 2012, parcurile euroliene ale CEZ au generat energie de 965 GWh, in crestere cu 56% fata de anul anterior.
Pe segmentul de distributie si vanzare, CEZ a obtinut un profit EBITDA de 2,5 miliarde de coroane (99,5 milioane euro), in crestere cu 51% de la 1,7 miliarde de coroane in 2011.
Imbunatatirea rezultatului este datorata in special efectului platii, in prima jumatate a anului, a unor datorii de catre CFR.
La nivel de grup, CEZ a obtinut anul trecut un profit EBITDA de 85,5 miliarde de coroane (3,4 miliarde euro), in scadere cu 2,1%... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 08:47
Profitul EBITDA al grupului CEZ in Romania a crescut de la 1,9 miliarde coroane cehesti in primele noua luni ale anului trecut la 3,9 miliarde coroane in acest an (155 milioane euro), sustinut de productia de energie eoliana si de recuperarea unor datorii de la CFR.
Activitatile de distributie si vanzare ale CEZ in Romania au generat un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 2,2 miliarde de coroane (87,5 milioane euro), in urcare cu 85% fata de 1,2 miliarde de coroane in aceeasi perioada a anului anterior, reiese dintr-un raport al companiei.
Imbunatatirea rezultatului este datorata in special efectului platii, in prima jumatate a anului, a unor datorii de catre CFR.
Astfel, "imbunatatirea disciplinei de plata a CFR" a contribuit cu 1 miliard coroane (39,7 milioane euro) la profitul EBITDA al companiei in primele noua luni ale anului, potrivit raportului CEZ.
Pe segmentul productiei de energie si trading, CEZ a raportat in Romania un profit EBITDA de 1,7 miliarde de coroane (67,6 milioane euro) la noua luni, de circa doua ori si jumatate mai mare fata 700 milioane de coroane anul anterior.
Productia de electricitate a crescut in intervalul analizat, sustinuta de numarul mai mare de turbine eoliene instalate in parcurile Fantanele si Cogealac.
CEZ are 234 turbine in cele doua parcuri eoliene, cu o putere instalata de 585 MW. In iunie, compania avea 176 turbine eoliene conectate la sistem in Romania, cu o capacitate instalata... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:26