Intentia firmei CEZ de a vinde parcul eolian din Dobrogea si celelalte active din Romania se inscrie in noua directie de dezvoltare internationala a companiei, care, in afara de dezvoltarea din Republica Ceha, se va concentra pe proiecte de eficienta energetica, astfel ca toate activitatile care nu intra in acest obiectiv vor fi reduse, a declarat luni pentru AGERPRES managerul de tara al CEZ in Romania, Ondrej Safar.
"Dupa cum am anuntat public, CEZ are o noua strategie, aprobata de Adunarea Actionarilor, unde s-au definit directiile pe care le va urma compania noastra: dorim sa dezvoltam reteaua de distributie in Republica Ceha, iar cealalta directie este sa mentinem unitatile de generare din prezent si sa investim in unele noi si in eficienta energetica, in servicii de eficienta energetica peste tot la nivel international.
Tot ce nu intra in aceste teme va fi redus, iar Romania si celelalte tari unde suntem prezenti, precum Turcia, Bulgaria, Polonia, fac subiectul acestei reduceri a activitatii, iar acestea sunt consecintele redirectionarii strategiei noastre", a precizat Ondrej Safar.
Grupul ceh CEZ a lansat saptamana trecuta o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania, care include parcul eolian din Dobrogea si compania de distributie din Oltenia, potrivit unui comunicat al companiei.
In Romania, CEZ vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 14:12
CEZ, companie detinuta in proportie de 70% de statul ceh, ar putea da prioritate vanzarii activelor sale din Romania mai tarziu in acest an, a anuntat marti cea mai mare companie de utilitati din Europa Centrala, ca parte a programului destinat platii unor dividende speciale actionarilor, transmite Reuters.
In iunie, compania bulgara Eurohold a semnat un acord privind achizitionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioane de euro (376 milioane de dolari) . Tranzactia face parte din strategia CEZ de a se concentra pe piata din Cehia.
Directorul financiar Martin Novak a anuntat ca CEZ analizeaza vanzarea activelor din Romania, Turcia si Polonia, dupa iesirea de pe piata din Bulgaria.
"Luam in considerare si Romania ... unde am putea incepe cu toata seriozitatea la finalul anului. De asemenea ne uitam activele din Polonia si, desigur, Turcia este intotdeauna o optiune, daca va exista o oferta buna", a declarat Novak.
Castigurile obtinute in urma vanzarii activelor ar putea fi folosite pentru reducerea gradului de indatorare, pentru oportunitati de investitii in Cehia si pentru plata unor dividende extraordinare actionarilor, au afirmat recent directorii companiei cehe de utilitati.
"Vom dezvolta o abordare mult mai detaliata a castigurilor, pe masura ce vindem activele. Dar cu siguranta ne vom asigura ca actionarii nostri primesc dividende bune", a precizat un membru al Board-ului, Pavel Cyrani.
Acesta a adaugat ca CEZ nu este fortat sa vanda iar... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 15:05
Grupul ceh CEZ cel mai puternic investitor in domeniul energiei regenerabile din Romania, a anuntat ca este dispus sa vanda intregul parcul eolian din Romania, situat la Fantanele si Cogealac, daca va primi o oferta buna pentru acesta, a declarat directorul diviziei internationale, Tomas Pleskac.
"Daca va fi o oferta buna", CEZ va fi dispus sa vanda integral operatiunile de generare a energiei eoliene din Romania, dar primeste si oferte pentru participatii minoritare, a spus Pleskac, relateaza Wall Street Journal, citat de Mediafax.
Grupul a anuntat intentioneaza sa ramana pe piata din Bulgaria.
Mai multi investitori internationali si-au exprimat interesul pentru parcul Fantanele-Cogealac, a aratat Pleskac, fara sa dezvaluie valoarea unei astfel de vanzari.
Oficialul CEZ a spus ca in pofida dificultatilor de colectare a sumelor din subventiile pentru energie regenerabila, incasarile din partea unor clienti importanti, precum caile ferate sau posta, se imbunatatesc.
"Parcul eolian din Romania continua sa produca energie si va oferi unui potential investitor un castig foarte sigur", considera Pleskac.
CEZ nu este presat sa vanda operatiunile din Romania
In aceste conditii, a adaugat Pleskac, grupul CEZ nu este presat sa vanda operatiunile din Romania si nu a fixat un termen pentru un acord in acest sens, discutiile fiind in faze preliminare.
Directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea, a declarat marti ca CEZ analizeaza vanzarea... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 09:01
CEZ a reclamat Romania la Comisia Europeana in legatura cu decizia guvernului de a amana acordarea unor certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila, grupul ceh estimand ca ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro).
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Restul certificatelor urmeaza sa fie distribuite esalonat incepand din anul 2018, potrivit Patria.cz.
Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii. CEZ este cel mai mare investitor in productia de energie eoliana in Romania.
Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.
Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
Potrivit Patria.cz, reprezentantii CEZ au subliniat ca nu cunosc conditiile in care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde si sunt ingrijorati ca ar putea aparea noi schimbari pana in 2017. Compania ia in calcul... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 11:00
Grupul ceh CEZ, cel mai mare investitor in productia de energie eoliana din Romania, va cere Guvernului sa garanteze ca va acorda, dupa 2017, contravaloarea certificatelor verzi amanate prin ordonanta de urgenta la inceputul lunii iunie, a caror valoare se ridica la 1,8 miliarde lei (400 mil. euro).
In acelasi timp compania a adus in discutie posibilitatea ca actionarul CEZ, respectiv statul ceh, sa reduca investitiile in Romania
"In vara sau la toamna, actionarul (CEZ - n.r.) va trebuie sa decida ce are de facut. Eu sper ca totul se va rezolva, dar exista un mesaj pe care sunt sigur ca il voi auzi de la actionar, anume ca Romania trebuie sa inceteze sa mai piarda bani", a declarat joi presedintele CEZ Romania, Jan Veskrna.
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii.
Rezultatele financiare CEZ
De asemenea, reprezentantii CEZ au anuntat pentru 2012 un profit net de 189 milioane de lei, de peste patru ori mai mare fata de cel din 2011, de 45 milioane de lei, rezultat influentat semnificativ de recuperarea unor creante de la CFR.
"Datoria CFR a fost de 314 milioane de lei, iar impactul in profitul net al recuperarii acesteia a fost de 150 milioane de lei. Suma colectata de la CFR include datoria din 2012, precum si creante din anii anteriori, care au fost provizionate in... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 15:41
CEZ AS, cel mai mare grup de utilitati electrice din Cehia, a estimat vineri ca parcul sau eolian din Estul Romaniei, cel mai mare din Europa, va aduce companiei castiguri cu 1,3 miliarde de coroane (67 milioane de dolari) mai mari in 2012, fata de 2011.
In perioada ianuarie-septembrie 2012, la parcul eolian de 600 MW Fantanele-Cogealac, detinut de CEZ, profitul inainte de dobanzi si taxe, depreciere si amortizare a fost cu un miliard de coroane mai mare decat cel obtinut in perioada similara din 2011, a anuntat vineri Barbora Pulpanova, purtator de cuvant al CEZ, transmite Bloomberg.
Profitul ar urma sa creasca la 1,3 miliarde de coroane pentru intregul an 2012.
Majorarea castigurilor a fost determinata de finalizarea proiectului parcului eolian si conectarea la retea a tuturor turbinelor, a explicat oficialul CEZ, care nu a dorit sa anunte castigurile totale ale CEZ de pe urma proiectului.
Grupul CEZ a obtinut profit operational 155 milioane de euro in Romania
In noiembrie, CEZ AS a conectat la retea turbinele produse de General Electric pentru cel mai mare parc eolian din Europa, in zona Dobrogea, asigurand astfel in fiecare an energia electrica necesara pentru peste un milion de gospodarii din Romania.
CEZ a anuntat recent ca toate cele 240 de turbine General Electric, avand fiecare o capacitate de 2,5 MW, sunt operationale. Grupul CEZ investeste in prezent 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) in zona Dobrogea, pentru realizarea celor mai mari... mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 09:39
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu incurajeaza investitiile in domeniu energiei, refuzand sa includa aceste cheltuieli in tarife, potrivit lui Adrian Borotea, director de afaceri corporative din CEZ Romania.
"Sumele acumulate sunt atat de mari ca investitiile solicitate nu numai ca nu sunt remunerate, dar aproape ca actionarii vin cu bani de acasa pentru investitii".
Borotea a adaugat ca grupul CEZ are de recuperat de la ANRE suma de 500 de milioane lei pentru investitiile pe care le-a facut in reteaua de distributie, dar pe care Autoritatea nu le-a recunoscut in tarife.
"Speram ca aceste costuri sa fie incluse in tarife, dar noi propunem sa fie incluse in tarife pe o perioada de cinci ani, avand in vedere si suportabilitatea consumatorilor. Aceasta bula trebuie decomprimata", a adaugat Borotea, citat de Mediafax.
Potrivit lui Borotea, CEZ investeste anual 50 milioane euro in reteaua de distributie, cu toate acestea compania a reusit sa modernizeze doar 15% din reteaua de distributie.
CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a preluat de la stat companie Electrica Oltenia, care alimenteaza cu energie regiunea Olteniei. Grupul ceh, controlat de stat, a investit 2,2 miliarde euro in Romania, din care 1,1 miliarde euro in parcuri eoliene. mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 12:30
Autoritatile romane ar trebui sa aiba in vedere imbunatatirea reglementarilor si legislatiei secundare din domeniul energetic, nu neaparat Legea energiei, a declarat, marti, presedintele directoratului CEZ Romania, Jan Veskrna, la o conferinta pe teme energetice.
"Legea este o anvelopa a regulilor. Reglementarile sunt importante. Sunt multe reguli, dar de multe ori nu sunt respectate. Pentru noi este importanta dezvoltarea legislatiei primare si completarea ei cu cea secundara. Aici trebuie sa fie statul vigilent, la elaborarea legislatiei secundare. Unii folosesc mai bine legile decat ceilalti. Ar putea fi imbunatatita legislatia secundara", a afirmat reprezentantul CEZ Romania.
Premierul Victor Ponta a declarati, marti, in cadrul conferintei Energypedia, ca investitorii privati din domeniul energiei sunt reticenti sa investeasca in Romania din cauza legislatiei rigide, dar Guvernul isi manifesta "disponibilitatea totala de a discuta cu industria".
Victor Ponta: Investitorii in energie, necesari pentru cresterea economica
Resursele de energie ale Romaniei au scazut cu 2,2% in primele opt luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada din 2011, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica.
INS: Resursele de energie ale Romaniei au scazut in 2012
Companiile au inceput sa se orienteze catre utilizarea energiei regenerabile, in conditiile in care se asteapta ca pretul energiei sa creasca cu 15% pe plan mondial in urmatorii cinci ani.
Companiile... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 13:34
Compania CEZ Romania este interesata sa participe la o privatizare sau la orice forma de vanzare a activelor societatii Electrica, reprezentantii companiei exprimandu-si interesul fata de autoritatile romane, a declarat marti presedintele directoratului grupului CEZ in Romania, Jan Veskrna, la o conferinta de presa.
"Noi am intentionat sa participam la privatizare sau la orice forma de vanzare a activelor societatii Electrica, nu a venit din partea Ministerului Economiei. Noi am intrebat daca este ceva in strategia pentru anii urmatori in acest sens. iar raspunsul autoritatilor a fost unul foarte general, ca Romania nu se concentreaza pe reevaluarea companiilor de stat. De atunci insa, acest aspect a inceput sa se schimbe odata cu inlocuirea managementului companiilor de stat. In perioada Guvernului Ungureanu s-a creat o echipa de specialisti care sa se ocupe de aceste aspecte si atunci am fost incurajati sa ne exprimam intentia. Nu am primit niciun raspuns, niciun plan de actiuni concrete. In momentul in care va exista o decizie de vanzare, voi lua avionul catre Praga (sediul central al CEZ) pentru a stabili conditiile. Autoritatile sunt in urma pentru ca tot timpul se produc schimbari", a declarat Jan Veskrna.
Reprezentantul CEZ a precizat ca in ceea ce priveste datoriile CFR, acestea au fost aduse la zero. mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 16:13