Hidroelectrica a demarat procedurile de achizitie a grupurilor CEZ Romania si Enel Romania si solicita aprobarea actionarilor pentru a angaja servicii de consultanta in acest sens, potrivit convocatorului sedintei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), care va avea loc pe 12 decembrie.
Astfel, pe ordinea de zi a sedintei se afla "informarea actionarilor cu privire la demararea actiunilor aferente procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania la nivelul S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA".
De asemenea, actionarii vor fi informati cu privire la aprobarea achizitionarii serviciilor de consultanta aferenta procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania.
Un alt punct de discutie este "aprobarea achizitionarii de catre S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA a unor servicii avocatiale de consultanta avand in vedere obiectivul societatii de a-si diversifica portofoliul de productie prin proiecte noi, atat prin transfer de business, achizitie de participatii si/sau achizitie de actiuni sau active ale grupurilor CEZ Romania si Enel Romania".
Totodata, Hidroelectrica vrea sa preia si unele active ale UCM Resita, care vor fi utilizate in activitatile de mentenanta si retehnologizare ale companiei.
In cadrul sedintei AGEA, conducerea companiei propune si acordarea de sponsorizari pentru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti,... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2019, ora 12:54
Intentia firmei CEZ de a vinde parcul eolian din Dobrogea si celelalte active din Romania se inscrie in noua directie de dezvoltare internationala a companiei, care, in afara de dezvoltarea din Republica Ceha, se va concentra pe proiecte de eficienta energetica, astfel ca toate activitatile care nu intra in acest obiectiv vor fi reduse, a declarat luni pentru AGERPRES managerul de tara al CEZ in Romania, Ondrej Safar.
"Dupa cum am anuntat public, CEZ are o noua strategie, aprobata de Adunarea Actionarilor, unde s-au definit directiile pe care le va urma compania noastra: dorim sa dezvoltam reteaua de distributie in Republica Ceha, iar cealalta directie este sa mentinem unitatile de generare din prezent si sa investim in unele noi si in eficienta energetica, in servicii de eficienta energetica peste tot la nivel international.
Tot ce nu intra in aceste teme va fi redus, iar Romania si celelalte tari unde suntem prezenti, precum Turcia, Bulgaria, Polonia, fac subiectul acestei reduceri a activitatii, iar acestea sunt consecintele redirectionarii strategiei noastre", a precizat Ondrej Safar.
Grupul ceh CEZ a lansat saptamana trecuta o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania, care include parcul eolian din Dobrogea si compania de distributie din Oltenia, potrivit unui comunicat al companiei.
In Romania, CEZ vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 14:12
Compania ceha Cez - furnizoare de electricitate pentru 1,4 milioane de clienti din Romania - a inceput sa isi caute cumparator pentru mare parte dintre afacerile pe care le detine in tara noastra.
CEZ - grup de firme cehe cu sediul principal la Praga - are in Romania nu mai putin de 10 companii: Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, High Tech Clima si TMK Hydroenergy Power.
Cehii sunt, in tara noastra, producatori de energie, avand cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa (situat la Fantanele-Cogealac) si un sistem de lacuri de acumulare si hidrocentrale la Resita. De asemenea, cehii sunt distribuitori, dar si furnizori de energie electrica si gaze naturale, in Romania.
Afacerile CEZ din tara noastra au produs dintotdeauna multi bani. Astfel, compania informeaza ca, din 2005 incoace, a inregistrat in fiecare an profit (inainte de plata taxelor).
Cu toate acestea, inca din anii trecuti au aparut in presa informatii cu privire la faptul ca CEZ ar dori sa isi vanda afacerile din Romania. O vreme nu s-a intamplat nimic. Dar cehii n-au renuntat la dorinta de a vinde buna parte dintre afacerile de la noi.
In consecinta, compania informeaza ca "a lansat astazi (09.09.2019 - n.red.) o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania. Interesul confirmat in scris de catre potentialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 12:12
Grupul ceh de utilitati CEZ a decis sa-si reduca cu doua treimi planurile vizand constructia de noi parcuri eoliene in Romania, din cauza incertitudinilor privind certificatele ecologice, dar si ca urmare a cresterii necesitatilor de finantare pentru proiectele din Cehia.
Pana in 2016, CEZ intentioneaza sa construiasca in Romania parcuri eoliene cu o capacitate de 300 de megawati, comparativ cu planul anterior care viza construirea unor capacitati de 1.000 de megawati, a declarat joi directorul CEZ Romania, Jan Veskrna, informeaza Bloomberg.
"Am decis sa reducem capacitatea, insa intervalul de timp ramane acelasi, 2016", a subliniat Veskrna.
Acesta a subliniat ca aceasta reducere vine atat pe fondul discutiilor privind certificatele ecologice, dar si ca urmare a deciziei actionarilor CEZ de a da prioritate proiectului vizand construire a doua noi unitati la centrala nucleara de la Temelin (Cehia).
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat joi ca legea privind privind acordarea "certificatelor verzi" va fi modificata.
"Avem in prezent un proiect cu o capacitate de 240 de megawati care asteapta aprobarea de la Praga. Conducerea societatii asteapta sa vada care va fi rezultatul dezbaterilor referitoare la certificatele ecologice. Daca va fi ceva dramatic atunci cu siguranta ne va afecta decizia", a declarat Jan Veskrna.
Anul trecut, CEZ a finalizat in zona Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 10:54
Grupul CEZ este in "negocieri avansate" pentru a cumpara noi proiecte eoliene in Romania, a declarat miercuri directorul responsabil pentru investitiile externe Martin Pacovsky.
Grupul CEZ investeste in prezent 1,1 miliarde de euro in zona Dobrogea, pentru realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW - Parcurile Eoliene CEZ de la Fantanele, Gradina si Cogealac, transmite Bloomberg.
"Romania este probabil cea mai promitatoare piata in termeni de volum, insa Polonia este o piata putin mai stabila", a declarat Martin Pacovsky.
"Desigur, cea mai stabila piata este Germania, insa randamentele nu sunt atat de interesante", a mai spus Pacovsky.
Responsabilul de la CEZ a mai spus ca grupul ceh ar putea sa continue sa investeasca in energii regenerabile si dupa 2016, in conditiile in care a adoptat "criterii mai stricte" pentru selectarea investitiilor in proiecte din Romania, Polonia si Germania, dar si ca urmare a modificarii reglementarilor in industrie.
Anterior, CEZ a anuntat ca nu va mai investi in energii regenerabile dupa 2016 pentru a putea finanta constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Temelin, proiect ale carui costuri sunt estimate la cel putin 10 miliarde de dolari.
CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 17:45
Compania CEZ Distributie va investi 5,7 milioane euro pentru modernizarea celei mai mari statii de transformare din Craiova si va aloca 26 milioane lei pentru inlocuirea a 1.000 de transformatoare din sapte judete din sudul si sud-vestul tarii.
Modernizarea statiei de transformare de la Craiova va fi finalizata la jumatatea anului 2013, iar lucrarea se va face cu echipamente produse in Romania, a precizat directorul general al CEZ Distributie, Doina Vornicu.
Oficialii companiei CEZ Distributie, parte a grupului ceh de utilitati CEZ, au declarat ca in zona Olteniei se investesc anual 50 milioane de euro.
Anul acesta, CEZ Distributie va continua un program de inlocuire a parcului de transformatoare cu aproape 1.000 de unitati in judetele Dolj, Arges, Olt, Mehedinti, Gorj, Valcea si Teleorman.
Grupul ceh CEZ a obtinut in primul semestru in Romania un profit EBITDA de 63 milioane euro din productia, vanzarea si distributia de energie electrica, datorita recuperarii datoriilor de la companiile feroviare de stat si cresterii productiei centralelor eoliene.
Compania ceha a recuperat 38 milioane de euro in prima jumatate a anului de la operatorii feroviari de stat din Romania.
Cresterea productiei de energie eoliana a contribuit cu aproximativ 27 milioane de euro la profitul EBITDA obsinut de grup in Romania.
CEZ aproape ca isi dubleaza profitul in trimestrul doi mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 16:25
Profitul net al producatorului de energie CEZ AS din Cehia a crescut cu 91% in trimestrul al doilea al acestui an, la 630,90 milioane de dolari, de la 329 miliarde de dolari, valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.
Analistii se asteptau la un castig de 387 milioane de dolari pentru trimestrul al doilea, anunta Reuters.
CEZ AS este detinut in proportie de 70% de statul ceh.
CEZ, cea mai mare companie listata la bursa din Europa centrala, si-a confirmat obiectivul de a obtine un profit net dupa interese minoritare de peste doua miliarde de euro in 2012.
Veniturile CEZ, companie prezenta si in Romania, au urcat in trimestrul al doilea din 2012 cu 12%, la 2,5 miliarde de dolari, fata de 2,3 miliarde de dolari, valoarea inregistrata in perioada similara din 2011.
Grupul ceh CEZ a obtinut in primul semestru in Romania un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 63 milioane euro din productia, vanzarea si distributia de energie electrica, datorita recuperarii datoriilor de la companiile feroviare de stat si cresterii productiei centralelor eoliene.
Compania ceha a recuperat 38 milioane de euro in prima jumatate a anului de la operatorii feroviari de stat din Romania.
Cresterea productiei de energie eoliana a contribuit cu aproximativ 27 milioane de euro la profitul EBITDA obsinut de grup in Romania.
CEZ demareaza lucrarile de retehnologizare ale sistemului hidroenergetic
Grupul energetic CEZ anunta... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 14:18
CEZ a demarat lucrarile de retehnologizare totala a sistemului hidroenergetic aflat in proprietatea TMK Hydroenergy Power, parte a grupului mentionat in Romania, urmand ca acestea sa fie finalizate in al doilea semestru al anului 2013.
In prezent, capacitatea totala instalata a sistemul hidroenergetic din judetul Caras-Severin este de aproximativ 18 MW, iar capacitatea instalata actuala a fiecarei microhidrocentrale este de pana la zece MW.
Dupa cum se arata intr-un comunicat, retehnologizarea totala a instalatiilor de productie de energie hidro reprezinta unul dintre obiectivele principale de afaceri pe termen mediu ale Grupului CEZ in Romania si va fi realizata sub antreprenoriatul general al companiei Hydropol, in baza unui contract "la cheie".
Procesul de retehnologizare va consta in constructii civile, respectiv, baraje si canale si inlocuirea tuturor echipamentelor existente, adica a turbinelor, generatoarelor, statiilor de transformare, cu echipamente noi, de ultima generatie.
In urma retehnologizarii, CEZ isi propune sa obtina o capacitate totala instalata a sistemului hidroenergetic din proprietatea sa de peste 20 MW, finalizarea procesului fiind estimata sa aiba loc in cea de-a doua jumatate a anului 2013.
"Modernizarea sistemului hidroenergetic implica oprirea productiei pe perioada lucrarilor aferente. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra turismul local, intrucat lacurile aferente amenajarii hidro, Gozna, Secu, Valiug sau Trei Ape isi... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 14:01
Grupul ceh CEZ va investi in acest an circa 400 milioane euro in Romania, in special in achizitia de noi proiecte de productie a energiei regenerabile, a declarat joi Adrian Borotea, membru al directoratului CEZ Romania.
"CEZ a investit peste doua miliarde de euro in Romania. Jumatate din investitiile din Romania sunt focalizate pe energia verde. Anul acesta avem 400 milioane euro pentru achizitia de noi proiecte", a afirmat Botea in conferinta "Cei mai mari jucatori din economie", organizata de Ziarul Financiar.
CEZ a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005, prin preluarea unei companii de distributie a electricitatii, si s-a extins avand in prezent si operatiuni de productie a energiei electrice, in turbine eoliene si microhidrocentrale. mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 14:16