Hidroelectrica a demarat procedurile de achizitie a grupurilor CEZ Romania si Enel Romania si solicita aprobarea actionarilor pentru a angaja servicii de consultanta in acest sens, potrivit convocatorului sedintei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), care va avea loc pe 12 decembrie.
Astfel, pe ordinea de zi a sedintei se afla "informarea actionarilor cu privire la demararea actiunilor aferente procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania la nivelul S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA".
De asemenea, actionarii vor fi informati cu privire la aprobarea achizitionarii serviciilor de consultanta aferenta procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania.
Un alt punct de discutie este "aprobarea achizitionarii de catre S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA a unor servicii avocatiale de consultanta avand in vedere obiectivul societatii de a-si diversifica portofoliul de productie prin proiecte noi, atat prin transfer de business, achizitie de participatii si/sau achizitie de actiuni sau active ale grupurilor CEZ Romania si Enel Romania".
Totodata, Hidroelectrica vrea sa preia si unele active ale UCM Resita, care vor fi utilizate in activitatile de mentenanta si retehnologizare ale companiei.
In cadrul sedintei AGEA, conducerea companiei propune si acordarea de sponsorizari pentru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti,... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2019, ora 12:54
Compania ceha Cez - furnizoare de electricitate pentru 1,4 milioane de clienti din Romania - a inceput sa isi caute cumparator pentru mare parte dintre afacerile pe care le detine in tara noastra.
CEZ - grup de firme cehe cu sediul principal la Praga - are in Romania nu mai putin de 10 companii: Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, High Tech Clima si TMK Hydroenergy Power.
Cehii sunt, in tara noastra, producatori de energie, avand cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa (situat la Fantanele-Cogealac) si un sistem de lacuri de acumulare si hidrocentrale la Resita. De asemenea, cehii sunt distribuitori, dar si furnizori de energie electrica si gaze naturale, in Romania.
Afacerile CEZ din tara noastra au produs dintotdeauna multi bani. Astfel, compania informeaza ca, din 2005 incoace, a inregistrat in fiecare an profit (inainte de plata taxelor).
Cu toate acestea, inca din anii trecuti au aparut in presa informatii cu privire la faptul ca CEZ ar dori sa isi vanda afacerile din Romania. O vreme nu s-a intamplat nimic. Dar cehii n-au renuntat la dorinta de a vinde buna parte dintre afacerile de la noi.
In consecinta, compania informeaza ca "a lansat astazi (09.09.2019 - n.red.) o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania. Interesul confirmat in scris de catre potentialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 12:12
CEZ, companie detinuta in proportie de 70% de statul ceh, ar putea da prioritate vanzarii activelor sale din Romania mai tarziu in acest an, a anuntat marti cea mai mare companie de utilitati din Europa Centrala, ca parte a programului destinat platii unor dividende speciale actionarilor, transmite Reuters.
In iunie, compania bulgara Eurohold a semnat un acord privind achizitionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioane de euro (376 milioane de dolari) . Tranzactia face parte din strategia CEZ de a se concentra pe piata din Cehia.
Directorul financiar Martin Novak a anuntat ca CEZ analizeaza vanzarea activelor din Romania, Turcia si Polonia, dupa iesirea de pe piata din Bulgaria.
"Luam in considerare si Romania ... unde am putea incepe cu toata seriozitatea la finalul anului. De asemenea ne uitam activele din Polonia si, desigur, Turcia este intotdeauna o optiune, daca va exista o oferta buna", a declarat Novak.
Castigurile obtinute in urma vanzarii activelor ar putea fi folosite pentru reducerea gradului de indatorare, pentru oportunitati de investitii in Cehia si pentru plata unor dividende extraordinare actionarilor, au afirmat recent directorii companiei cehe de utilitati.
"Vom dezvolta o abordare mult mai detaliata a castigurilor, pe masura ce vindem activele. Dar cu siguranta ne vom asigura ca actionarii nostri primesc dividende bune", a precizat un membru al Board-ului, Pavel Cyrani.
Acesta a adaugat ca CEZ nu este fortat sa vanda iar... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 15:05
Compania ceha de utilitati CEZ nu se grabeste sa vanda activele din Romania si isi continua proiectele de aici, intrucat considera ca piata romaneasca este una dintre cele mai stabile din regiune, a declarat, marti, Ondrej Safar, country manager CEZ Romania, intr-o conferinta de presa.
"Pe data de 26 iunie, actionarii grupului au votat o noua strategie, care descrie principalele directii de dezvoltare in viitor si care include renuntarea la activele din Romania. Acum incepem sa lucram la partea pregatitoare a procesului de vanzare, insa este prea devreme sa apreciem ceva despre urmatorii pasi. Nu ne aflam sub presiunea timpului sa facem acest lucru pe termen scurt", a aratat Safar.
El considera ca activitatea CEZ in Romania este una de succes, care va atrage oferte competitive din partea celor interesati.
"Suntem fericiti in Romania si credem ca putem primi oferte interesante si competitive. Daca nu vor veni oferte, vom repeta procesul. Procesul in sine va fi unul standard si transparent si fiecare participant va avea oportunitatea de a face o oferta, apoi vom decide in functie de toate aceste elemente cand si cui vom vinde. Oricine din Romania sau din strainatate va avea posibilitatea de a face o oferta", a continuat seful CEZ Romania.
Safar a mai spus ca activitatea in companie isi urmeaza cursul normal.
"Pastram in continuare proiectele deja incepute si vom incepe derularea altora, mentinem investitiile si ramanem un partener important pentru mediul in... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 14:41