Chiar daca toamna incepe sa-si faca simtita capriciile, cu siguranta vei mai gasi si cateva zile cu soare, numai bune pentru plimbare si pentru descoperit locuri frumoase din Romania.
Daca ai vazut deja imprejurimile Sibiului si parca nu te-ai aventura mai departe de Brasov la sfarsit de saptamana, afla ca vei gasi in jurul celui mai important centru turistic din Romania o multime de locuri surprinzatoare si poate mai putin cunoscute.
Acum iti va fi si un pic mai usor sa gasesti cazare pe ultima suta de metri, pentru o excursie de weekend, pentru ca intre sezonul estival si sarbatorile de iarna turistii parca nu se mai inghesuie in numar la fel de mare si traficul de pe Valea Prahovei incepe sa scada treptat sub cota de alarma din timpul concediilor.
Totusi, pentru ca in Brasov si imprejurimi sunt zeci de hoteluri si sute de pensiuni si alte posibilitati de cazare, n-ar fi rau sa folosesti si un comparator gratuit de preturi, cum este Hotelscan, daca vrei sa gasesti mai usor cele mai bune oferte.
Important este sa ajungi devreme si sa-ti instalezi "tabara" la Brasov, pentru a putea pleca apoi in mici excursii la doar cativa kilometri distanta, de unde te poti intoarce rapid in orice moment al zilei si din oricare punct al traseului, daca se strica vremea.
Sigur te-ai plimbat adeseori prin Piata Sfatului, pe sub Tampa ori prin Scheii Brasovului, dar oare ai vazut recent si ultimele "noutati seculare" din jurul orasului? Cetatile din apropierea Brasovului,... mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 00:00
Cateva mii de turisti s-au adunat, sambata si duminica, in Piata Sfatului din Brasov, unde a avut loc cea de-a patra editie a Turnirului Cetatilor, cel mai spectaculos moment fiind intrecerea calare a cavalerilor medievali.
Timp de doua zile, sambata si duminica, cavalerii si domnitele si-au instalat taberele in Piata Sfatului, turistii fiind invitati sa participle la luptele dintre cavaleri, dar si sa guste din preparatele gatite la ceaun.
Pentru copii a fost amenajata o "gradinita medievala", unde cei mici unde s-au lasat pictati pe fata, au imbracat costume medievale si s-au intrecut in manuirea spadelor de lemn, au pictat sau si-au confectionat singuri, sub indrumarea mesterilor populari, papusele din stofe sau jucarii din lemn.
Cel mai spectaculos moment a fost turnirul calaretilor, in Piata Sfatului fiind amenajata pentru prima data o pista cu nisip unde au fost adusi pentru spectacol patru cai de rasa. Cavalerii cetatilor s-au intrecut in prinderea inelelor de la domnite, taierea pepenilor sau luptele cu sulite, cel mai destoinic cavaler, Cavalerul Abastru de Brasov, fiind desemnat castigator.
"Cei patru cai, varste intre 7 si 9 ani, sunt din rase diferite - un andaluzian din Spania, Centenario, pe care l-a incalecat Cavalerul Albastru, un cal frizian provenit din Olanda, este o rasa spectaculoasa pe care vad ca toata lumea l-a apreciat, pe nume Petre, un murg lipitan de la Herghelia Sambata de Jos, Nero, si mai este un cal de sport romanesc, cu... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 13:28
Cu bani europeni, o asociatie din Romania promoveaza bisericile fortificate si cetatile medievale printr-un concept nou pentru piata turistica din tara, dar folosit cu succes in Occident: vacanta planificata pe cont propriu, online. Un circuit "rezervat" pe site-ul transilvania-medievala.ro costa cel putin 100 de lei si include vizita la minim doua atractii turistice.
Aproape trei sferturi din atractiile turistice medievale din Romania, fie ca vorbim despre biserici fortificate, cetati sau turnuri de aparare, se concentreaza in trei judete: Brasov, Mures si Sibiu.
Cetatea Rupea, din judetul Mures. Sursa foto: transilvania-medievala.ro
In "inima tarii" se afla peste 75 de astfel de obiective, pastrate in conditii bune, dar care sufereau la capitolul promovare. Cu o investitie de aproximativ 230.000 de euro din fonduri europene, Asociatia Romana pentru Promovarea Calitatii si Practicilor de Succes a lansat proiectul "Circuit turistic medieval in Transilvania", care isi propune, printre altele, dezvoltarea si consolidarea turismului intern, dar si cresterea numarului de turisti care viziteaza obiectivele medievale.
interiorul Bisericii Cristian, din judetul Sibiu. Sursa foto: transilvania-medievala.ro
Un rol important in dezvoltarea turismului il are site-ul transilvania-medievala.ro, care le permite celor interesati sa isi organizeze singuri vacanta, intr-un mod extrem de flexibil, in functie de timp, buget sau preferinte personale.
Castelul Racos,... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 08:17
Turismul cultural, una dintre prioritatile anuntate ale ministrului de resort, Maria Grapini, incepe sa prinda contur, in conditiile in care anul acesta au fost demarate lucrari de reabilitare si renovare de milioane de euro a unor importante vestigii istorice, precum Cetatile din Alba sau Oradea.
Potentialul turistic al cetatilor este urias, mai ales ca zonele beneficiaza de o pozitie avantajoasa din punct de vedere geografic, dar pluseaza si la capitolul arhitectura.
Motivati de ratiuni de ordin financiar, dar si de pasiunea pentru istorie, mai multi antreprenori s-au implicat in licitatiile pentru reabilitarea si renovarea unor obiective turistice, dovededind ca investitiile in cultura pot fi avantajoase. Este si cazul familiei Sabau, care detine firma Corint, cea care a castigat, in ultimii ani, aproape toate licitatiile pentru restaurarea vestigiilor istorice, din municipiul Alba, cum ar fi: portile Cetatii bastionare, zidurile sau santurile cetatii din oras.
Cea mai recenta "victorie" a sotilor Dan si Doina Sabau a fost castigarea contractului de reabilitarea a unor ruine aflate in imediata apropiere a cetatii Alba, lucrare platita de autoritati cu aproape patru milioane de euro.
Cetatea din Oradea
Cetatea din Oradea este un alt exemplu fericit de obiectiv turistic care urmeaza sa fie restaurat, valoarea totala fiind de peste 121.000 de euro. Perioada de implementare este de 39 luni, pana in iunie 2015, iar cea de executia de lucrari este de 24 luni,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 07:22
A doua editie a Festivalul Medieval al Cetatii Rasnov si a celebrarii Sf. Ioan Botezatorul, patronul spiritual al Ordinului Cavalerilor de Malta, are loc pe Valea Cetatii si in Cetatea Rasnov, in perioada 22 - 24 iunie.
Festivalul incepe vineri, la ora 17,00, cu instalarea taberei medievale pe platoul de la poalele cetatii. In cadrul taberei medievale se organizeaza ateliere de pictura pe scuturi, tras cu arcul, calarie, manuirea sabiei. Intr-o alta parte a taberei se organizeaza turnirul si lupta cu sabii.
Sambata, incepand cu ora 13.00, cavalerii vor organiza o parada pe strazile orasului dupa care vor merge in cetate. Atmosfera va fi completata de muzica a doi menestrei si de expozitia de scuturi si arme medievale pe terasa acoperita din incinta cetatii.
Dupa vizita din cetate, toti cei prezenti vor reveni in tabara medievala pentru activitatile care au loc acolo.
Un moment important va fi sahul cu reguli medievale, cu diverse sortimente de bere care vor inlocui piesele de sah. Seara de sambata va fi dedicata unui banchet, in care participantii se vor bucura de diferite preparate cum ar fi berbecutul la protap, micii medievali, papara de porc.
Momentul culminant va fi impartirea ravasului domnitei, niste mici prajituri dintre care doua au ascunse o bucata de migdala insemnata, care va desemna regele si regina banchetului. Ospatul va fi incununat de muzica medievala.
Tabara ramane deschisa duminica publicului cu activitatile si atmosfera specifica.... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 14:24
In "inima" Romaniei se afla cetati medievale de o frumusete aparte, cu o arhitectura tipic saseasca, marturii atat pentru prezenta sasilor pe teritoriul Romaniei, cat si a cavalerilor teutoni. Daca te numeri printre turistii care asociaza invariabil Transilvania cu cetatea din Sighisoara sau cu centrul istoric al Sibiului, trebuie sa stii ca in aceasta regiune istorica a Romaniei se afla mult mai multe cetati medievale care merita atentia ta.
Sursa foto: inromania.ro
Sasii ne-au lasat o mostenire aparte, interesanta din punct de vedere istoric, arhitectural si cultural. Bisericile fortifcate din Transilvania atrag numerosi turisti straini, in fiecare an, dornici sa studieze de aproape edificiile cu rol dublu: religios si militar.
Cele mai multe dintre aceste cladiri au fost restaurate si sunt deschise accesului contra unei taxe de intrare modice, de maxim 5 lei. O parte dintre ele a fost inclusa chiar in patrimoniul mondial Unesco.
Cea mai cunoscuta cetate din Transilvania, cu exceptia celei din Sighisoara, este Biertanul. Aceasta se afla in nordul judetului Sibiu, la o distanta egala de orasele Medias si Sighisoara. Poti ajunge aici urmarind drumul judetean DJ 141B (asfaltat) ramificatie a drumului national DN14 Medias- Sighisoara., daca vii dinspre nord sau drumul judetean 141B, in cazul in care vii dinspre sud.
Biertanul a fost sediul episcopiei evanghelice pentru mai mult de 300 de ani, iar constructia cetatii este una cu adevarat impresionanta, inconjurata de... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 17:57