Aro Palace intentioneaza sa vanda cu 3,5-4 milioane de euro Cetatea Brasovului si negociaza cu Primaria, iar in cazul in care nu se va ajunge la un acord, o va scoate in toamna la licitatie, a declarat Mihai Fercala, directorul general al SIF Transilvania, care detine Aro.
"Cetatea Brasovului este un monument istoric si starea ei tehnica este precara. Aro Palace ar trebui sa investeasca foarte multi bani in reabilitarea zidurilor, aproximativ 2,5-3 milioane de euro, din calculele noastre. Activitatea restaurantului care functioneaza in cetate nu va aduce niciodata atatia bani incat investitia sa poata fi recuperata", a explicat Fercala.
El a spus ca obiectul de activitate al Aro Palace nu permite incasari din activitatea de muzeu, iar singura sursa de venit este restaurantul. Acesta, spune directorul SIF Transilvania, a fost rentabil doar inainte de 1989 si 1-2 ani dupa.
"Pentru Aro Palace, aceasta cetate aduce doar pierderi, gaze, electricitate, salarii. Circulatia turistica a scazut drastic in ultimii ani si nu ne putem acoperi costurile", a adaugat Mihai Fercala.
El a precizat ca un eventual cumparator va trebui sa stie ca nu poate demola zidurile cetatii si sa construiasca in loc un hotel si ca trebuie pastrata in forma actuala, fiind monument istoric.
Ca sa o poata vinde, Aro Palace a trebuit, potrivit legii, sa se adreseze mai intai Ministerului Culturii si apoi Consiliului Judetean Brasov, care nu s-au aratat interesate de preluarea monumentului,... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 16:40
Cetatea Brasovului ar putea fi scoasa la vanzare, fiind unul dintre activele neperformante ale companiei Aro Palace, aflata in portofoliul SIF Transilvania, cea mai profitabila dintre cele cinci SIF-uri in primul semestru al anului si unul dintre cei mai activi investitori din turism.
"Am comandat un studiu pentru a identifica activele neperformante ale societatii Aro Palace pe care vrem sa o scoatem pe bursa. Printre acestea se numara Cetatea Brasovului, dar si restaurantele Casa Padurarului si Panoramic. Nu vreau sa iau din profitul activitatii hoteliere cu restaurante care produc pierderi", a explicat Mihai Fercala, directorul SIF Transilvania, actionarul majoritar al companiei hoteliere, pentru Buna Ziua Brasov.
Florin Hantila, manager de portofoliu in cadrul Certinvest, un fond inchis de investitii care atrage in mod privat resurse financiare, a declarat pentru Business24, ca este dificil de evaluat valoarea cetatii, "tinand cont ca este o evaluare mai speciala" si ca "nu exista un istoric al tranzactiilor" in aceasta privinta.
Florin Hantila, manager de fond la Certinvest
"Cel mai probabil, va exista un acord intre primarie si SIF Transilvania", crede Florin Hantila, reprezentantul Certinvest. De altfel, posibilitatea incheierii unei intelegeri cu autoritatile a fost evidentiata si de directorul SIF Transilvania, care spune ca, daca nu va fi gasit un cumparator, atunci cetatea va fi data statului.
Mihai Fercala a mai spus ca deocamdata nu stie la... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 14:48