Turistii care doresc sa se bucure de o experienta medievala autentica, intr-o cetate fortificata, au ocazia sa se cazeze in gradina Cetatii Rasnov si sa petreaca 2 nopti in corturi militare, construite dupa modelul celor de acum 800 de ani.
Cu ocazia Festivalului de Film si Istorii Rasnov, desfasurat in perioada 28 iulie - 6 august, cinefilii vor putea rezerva pe platforma internationala Airbnb unul dintre cele patru corturi militare amplasate in curtea Cetatii, de unde vor putea viziona toate filmele difuzate la eveniment.
"La cetate, seara vine mai tarziu, soarele se vede pana departe, dar cand totusi apune, istoria prinde viata. Intr-o atmosfera medievala, turistii pot petrece o noapte intr-un cort saxon din secolul al XIII-lea, savurand din vase de lut mancare gatita dupa retete stravechi. Cinefilii vor putea urmari filmele din programul festivalului direct din cort, intinsi pe saltele sanatoase de paie sau la foc, pe o blana de oaie. Ne dorim ca iubitorii de filme si istorie sa aiba parte de o experienta completa de festival", anunta Mihai Dragomir, coordonatorul festivalului.
Pentru al doilea an consecutiv, oaspetii festivalului isi pot inchiria, prin intermediul platformei Airbnb, unul dintre corturile puse la dispozitie in perioadele 28 - 30 iulie si 2 - 6 august.
Pe langa cazare, participantii primesc un mic dejun asemenea celor care au trait in aceste corturi, cina la ceaun, acces la toate activitatile festivalului, vizita ghidata in Cetate si... mai mult
Sambata, 15 Iulie 2017, ora 00:00
Cetatea din Feldioara se va redeschide la sfarsitul lunii iunie, dupa aproape 4 ani de cand au inceput lucrarile de reabilitare.
"Reabilitarea Cetatii Feldioara, proiect inceput de Consiliul Judetean in anul 2013, se va finaliza la sfarsitul lunii iunie.
Acest obiectiv al localitatii noastre a meritat reabilitat si, pe langa cetate, mai avem si alte monumente importante in localitate: Biserica Evanghelica din secolul al XIII-lea, Biserica Fortificata de la Rotbav unde, din pacate, turnul s-a prabusit in urma cu doi ani, dar speram ca, impreuna cu reprezentantii Bisericii Evanghelice, sa depunem un proiect pentru accesarea de fonduri europene pentru a-l reface, si monumentul studentilor sasi, toate trebuie inscrise intr-o harta a turismului national.
Am creat o strategie pe turism tinand cont de aceste obiective, la care trebuie sa adaugam si biserica ortodoxa, deci vorbim de un patrimoniu destul de bogat care trebuie valorificat. Cu siguranta, numarul de turisti va creste la Feldioara avand in vedere ca cetatea este vizibila de pe DN13 Brasov-Sighisoara, iar cei interesati vor opri sa o viziteze", a informat joi, intr-o conferinta de presa, primarul comunei, Sorin Taus.
Sorin Taus a precizat ca, in cadrul lucrarilor, au fost reabilitate trei turnuri mai importante, o mare parte din zidurile cetatii, poarta principala, iar zidurile unei bisericute gasite in incinta cetatii au fost puse in valoare.
Pentru incheierea lucrarilor, mai este necesara suma de 30.000... mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 21:11
Chiar daca toamna incepe sa-si faca simtita capriciile, cu siguranta vei mai gasi si cateva zile cu soare, numai bune pentru plimbare si pentru descoperit locuri frumoase din Romania.
Daca ai vazut deja imprejurimile Sibiului si parca nu te-ai aventura mai departe de Brasov la sfarsit de saptamana, afla ca vei gasi in jurul celui mai important centru turistic din Romania o multime de locuri surprinzatoare si poate mai putin cunoscute.
Acum iti va fi si un pic mai usor sa gasesti cazare pe ultima suta de metri, pentru o excursie de weekend, pentru ca intre sezonul estival si sarbatorile de iarna turistii parca nu se mai inghesuie in numar la fel de mare si traficul de pe Valea Prahovei incepe sa scada treptat sub cota de alarma din timpul concediilor.
Totusi, pentru ca in Brasov si imprejurimi sunt zeci de hoteluri si sute de pensiuni si alte posibilitati de cazare, n-ar fi rau sa folosesti si un comparator gratuit de preturi, cum este Hotelscan, daca vrei sa gasesti mai usor cele mai bune oferte.
Important este sa ajungi devreme si sa-ti instalezi "tabara" la Brasov, pentru a putea pleca apoi in mici excursii la doar cativa kilometri distanta, de unde te poti intoarce rapid in orice moment al zilei si din oricare punct al traseului, daca se strica vremea.
Sigur te-ai plimbat adeseori prin Piata Sfatului, pe sub Tampa ori prin Scheii Brasovului, dar oare ai vazut recent si ultimele "noutati seculare" din jurul orasului? Cetatile din apropierea Brasovului,... mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 00:00
Aro Palace intentioneaza sa vanda cu 3,5-4 milioane de euro Cetatea Brasovului si negociaza cu Primaria, iar in cazul in care nu se va ajunge la un acord, o va scoate in toamna la licitatie, a declarat Mihai Fercala, directorul general al SIF Transilvania, care detine Aro.
"Cetatea Brasovului este un monument istoric si starea ei tehnica este precara. Aro Palace ar trebui sa investeasca foarte multi bani in reabilitarea zidurilor, aproximativ 2,5-3 milioane de euro, din calculele noastre. Activitatea restaurantului care functioneaza in cetate nu va aduce niciodata atatia bani incat investitia sa poata fi recuperata", a explicat Fercala.
El a spus ca obiectul de activitate al Aro Palace nu permite incasari din activitatea de muzeu, iar singura sursa de venit este restaurantul. Acesta, spune directorul SIF Transilvania, a fost rentabil doar inainte de 1989 si 1-2 ani dupa.
"Pentru Aro Palace, aceasta cetate aduce doar pierderi, gaze, electricitate, salarii. Circulatia turistica a scazut drastic in ultimii ani si nu ne putem acoperi costurile", a adaugat Mihai Fercala.
El a precizat ca un eventual cumparator va trebui sa stie ca nu poate demola zidurile cetatii si sa construiasca in loc un hotel si ca trebuie pastrata in forma actuala, fiind monument istoric.
Ca sa o poata vinde, Aro Palace a trebuit, potrivit legii, sa se adreseze mai intai Ministerului Culturii si apoi Consiliului Judetean Brasov, care nu s-au aratat interesate de preluarea monumentului,... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 16:40
Mai multe cetati din tara au fost sau sunt in curs de reabilitare, gratie unor proiecte finantate cu fonduri europene. Castelul Huniade, Cetatea Rasnov sau Cetatea Rupea sunt doar cateva dintre obiectivele turistice incarcate de istorie, salvate de banii europeni.
Lucrarile de reabilitare a Castelului Huniade au inceput acum doi ani si se vor incheia in toamna lui 2014. Proiectul, in valoare de 52 de milioane de lei, este finantat din fonduri europene si cofinantat de Consiliul Judetean Timis.
Odata cu finalizarea acestui proiect de reabilitare, autoritatile se asteapta sa atraga pana la 25.000 de vizitatori pe an si sa creasca si numarul angajatilor muzeului Banatului, care functioneaza in incinta castelului.
Cat timp se lucreaza la reabilitarea Castelului Huniade, o parte din colectiile Muzeului Banatului pot fi vizitate in incinta Bastionului Theresia din Timisoara. Conform arheologilor, vestigiile deja descoperite in incinta Castelului Huniade vor fi conservate.
Castelul mai este denumit Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor, al Corvinestilor sau al Huniazilor si este cetatea unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania.
A fost ridicat in secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la picioarele careia curge paraul Zlasti.
Cetatea a fost una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Ioan de Hunedoara. Constructia a cunoscut in timpul acestuia insemnate transformari,... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 12:12
Cateva mii de turisti s-au adunat, sambata si duminica, in Piata Sfatului din Brasov, unde a avut loc cea de-a patra editie a Turnirului Cetatilor, cel mai spectaculos moment fiind intrecerea calare a cavalerilor medievali.
Timp de doua zile, sambata si duminica, cavalerii si domnitele si-au instalat taberele in Piata Sfatului, turistii fiind invitati sa participle la luptele dintre cavaleri, dar si sa guste din preparatele gatite la ceaun.
Pentru copii a fost amenajata o "gradinita medievala", unde cei mici unde s-au lasat pictati pe fata, au imbracat costume medievale si s-au intrecut in manuirea spadelor de lemn, au pictat sau si-au confectionat singuri, sub indrumarea mesterilor populari, papusele din stofe sau jucarii din lemn.
Cel mai spectaculos moment a fost turnirul calaretilor, in Piata Sfatului fiind amenajata pentru prima data o pista cu nisip unde au fost adusi pentru spectacol patru cai de rasa. Cavalerii cetatilor s-au intrecut in prinderea inelelor de la domnite, taierea pepenilor sau luptele cu sulite, cel mai destoinic cavaler, Cavalerul Abastru de Brasov, fiind desemnat castigator.
"Cei patru cai, varste intre 7 si 9 ani, sunt din rase diferite - un andaluzian din Spania, Centenario, pe care l-a incalecat Cavalerul Albastru, un cal frizian provenit din Olanda, este o rasa spectaculoasa pe care vad ca toata lumea l-a apreciat, pe nume Petre, un murg lipitan de la Herghelia Sambata de Jos, Nero, si mai este un cal de sport romanesc, cu... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 13:28
Cetatea Brasovului ar putea fi scoasa la vanzare, fiind unul dintre activele neperformante ale companiei Aro Palace, aflata in portofoliul SIF Transilvania, cea mai profitabila dintre cele cinci SIF-uri in primul semestru al anului si unul dintre cei mai activi investitori din turism.
"Am comandat un studiu pentru a identifica activele neperformante ale societatii Aro Palace pe care vrem sa o scoatem pe bursa. Printre acestea se numara Cetatea Brasovului, dar si restaurantele Casa Padurarului si Panoramic. Nu vreau sa iau din profitul activitatii hoteliere cu restaurante care produc pierderi", a explicat Mihai Fercala, directorul SIF Transilvania, actionarul majoritar al companiei hoteliere, pentru Buna Ziua Brasov.
Florin Hantila, manager de portofoliu in cadrul Certinvest, un fond inchis de investitii care atrage in mod privat resurse financiare, a declarat pentru Business24, ca este dificil de evaluat valoarea cetatii, "tinand cont ca este o evaluare mai speciala" si ca "nu exista un istoric al tranzactiilor" in aceasta privinta.
Florin Hantila, manager de fond la Certinvest
"Cel mai probabil, va exista un acord intre primarie si SIF Transilvania", crede Florin Hantila, reprezentantul Certinvest. De altfel, posibilitatea incheierii unei intelegeri cu autoritatile a fost evidentiata si de directorul SIF Transilvania, care spune ca, daca nu va fi gasit un cumparator, atunci cetatea va fi data statului.
Mihai Fercala a mai spus ca deocamdata nu stie la... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 14:48
A doua editie a Festivalul Medieval al Cetatii Rasnov si a celebrarii Sf. Ioan Botezatorul, patronul spiritual al Ordinului Cavalerilor de Malta, are loc pe Valea Cetatii si in Cetatea Rasnov, in perioada 22 - 24 iunie.
Festivalul incepe vineri, la ora 17,00, cu instalarea taberei medievale pe platoul de la poalele cetatii. In cadrul taberei medievale se organizeaza ateliere de pictura pe scuturi, tras cu arcul, calarie, manuirea sabiei. Intr-o alta parte a taberei se organizeaza turnirul si lupta cu sabii.
Sambata, incepand cu ora 13.00, cavalerii vor organiza o parada pe strazile orasului dupa care vor merge in cetate. Atmosfera va fi completata de muzica a doi menestrei si de expozitia de scuturi si arme medievale pe terasa acoperita din incinta cetatii.
Dupa vizita din cetate, toti cei prezenti vor reveni in tabara medievala pentru activitatile care au loc acolo.
Un moment important va fi sahul cu reguli medievale, cu diverse sortimente de bere care vor inlocui piesele de sah. Seara de sambata va fi dedicata unui banchet, in care participantii se vor bucura de diferite preparate cum ar fi berbecutul la protap, micii medievali, papara de porc.
Momentul culminant va fi impartirea ravasului domnitei, niste mici prajituri dintre care doua au ascunse o bucata de migdala insemnata, care va desemna regele si regina banchetului. Ospatul va fi incununat de muzica medievala.
Tabara ramane deschisa duminica publicului cu activitatile si atmosfera specifica.... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 14:24
Romania are vestigii istorice de o importanta semnificativa si pastrate intr-o stare foarte buna, cel putin la fel de frumoase ca fortificatiile existente in alte tari europene. Multe dintre acestea, precum Cetatea Brasovului, Cetatea Poienari sau bisericile fortificate din Transilvania sunt cunoscute pentru majoritatea turistilor. Bloombiz.ro ti le prezinta, insa, si pe cele mai putin cunoscute, din Romania, in functie de fiecare regiune istorica a tarii.Cetatea Poienari se afla langa satul Capatani, in judetul Arges, si se numara printre cele mai vizitate vestigii istorice din Romania. Zidurile din piatra, impreuna cu turnurile de aparare, s-au pastrat in conditii foarte bune si vei putea admira peretii din caramida rosie, care ofereau protectie, pe vremuri, impotriva atacurilor otomane.
Singurul inconvenient pe care il implica vizitarea acestei cetati este drumul destul de lung, un urcus prin padure si urcarea unui numar mare de scari. Practic, va trebui sa urci 1480 de trepte, pana la o altitudine de 850 de metri, pana in varful Muntelui Cetatea, locul unde se afla fortificatia.
Legendele spun ca domnitorul Vlad Tepes a ordonat constructia cetatiii din dorinta de a-i pedepsi pe boierii care au complotat impotriva tatalui sau.
In timp ce fortificatiile de la Poienari sunt mai cunoscute turistilor, o cetate mai putin renumita, pe care o poti vizita este Cetatea Negru Voda. In prezent, a fost transformata in manastire ortodoxa. O vei gasi in localitatea... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 17:38