Asociatia Romana pentru Energia Eoliana (RWEA) a depus la Comisia Europeana (CE) o plangere impotriva Romaniei, in numele celor peste 100 de membri ai sai, privind amanarea unor certificate verzi de la 1 iulie, a anuntat presedintele RWEA, Ionel David.
RWEA reprezinta peste 100 de companii din sectorul energiei eoliene: producatori de energie, furnizori de echipamente, consultanti, avocati, banci si firme de constructii.
"Am depus o plangere oficiala la DG Competition (Directia Generala pentru Concurenta - n.r.) in numele tuturor membrilor nostri, pe 14 iunie. Am fost intrebati de cei de la Bruxelles daca vrem ca plangerea noastra sa fie anonima, dar am precizat ca nu este nevoie", a declarat David pentru Agerpres.
Autoritatile de la Bruxelles trebuie sa solicite punctul de vedere al Guvernului de la Bucuresti pe aceasta tema si sa transmita un raspuns catre RWEA. David a precizat ca Asociatia nu a primit pana acum un raspuns la aceasta plangere, dar estimeaza ca lantul procedural va fi reluat la inceputul lunii septembrie, dupa finalizarea perioadei de vacanta.
Potrivit lui Ionel David, modificarile aduse legislatiei afecteaza principiul neretroactivitatii, intrucat se aplica inclusiv producatorilor de energie verde care sunt in prezent in functiune.
"Romania risca sa primeasca sanctiuni daca se constata ca a incalcat principiile europene, insa scopul nostru nu este acesta. Noi ne dorim sa fie oprita aplicarea ordonantei si sa se revina la schema de... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 12:29
Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei a transmis pe 2 august Comisiei Europene (CE) o prenotificare privind modificarile aduse legislatiei din domeniul energiei regenerabile, dar nu a primit nicio solicitare de la Bruxelles cu privire la vreo plangere a investitorilor, au informat reprezentantii departamentului.
"In data de 2 august, s-a transmis CE notificarea prealabila simplificata (prenotificare) a Legii nr. 220/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, republicata", au declarat reprezentantii Departamentului pentru Energie pentru Agerpres.
Prin OUG 57/2013, Guvernul a decis sa amane acordarea unui certificat verde pentru energia eoliana si microhidrocentrale si a doua certificate pentru energia fotovoltaica. Recuperarea certificatelor verzi se va face din 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv din 2018 pentru cele eoliene. O alta prevedere importanta se refera la limitarea acreditarii producatorilor de energie verde pana la atingerea tintelor anuale stabilite in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile.
Reprezentantii Departamentul pentru Energie au adaugat ca nu s-a inregistrat pana acum vreo solicitare de la Comisia Europeana legata de vreo plangere depusa la Bruxelles de catre investitorii din domeniul energiei regenerabile.
Grupul ceh CEZ a anuntat miercuri ca a depus o plangere la Comisia Europeana cu privire la decizia Romaniei de a amana acordarea unor certificate verzi, masura care... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 11:16
CEZ a reclamat Romania la Comisia Europeana in legatura cu decizia guvernului de a amana acordarea unor certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila, grupul ceh estimand ca ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro).
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Restul certificatelor urmeaza sa fie distribuite esalonat incepand din anul 2018, potrivit Patria.cz.
Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii. CEZ este cel mai mare investitor in productia de energie eoliana in Romania.
Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.
Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
Potrivit Patria.cz, reprezentantii CEZ au subliniat ca nu cunosc conditiile in care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde si sunt ingrijorati ca ar putea aparea noi schimbari pana in 2017. Compania ia in calcul... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 11:00
Grupul ceh CEZ, cel mai mare investitor in productia de energie eoliana din Romania, va cere Guvernului sa garanteze ca va acorda, dupa 2017, contravaloarea certificatelor verzi amanate prin ordonanta de urgenta la inceputul lunii iunie, a caror valoare se ridica la 1,8 miliarde lei (400 mil. euro).
In acelasi timp compania a adus in discutie posibilitatea ca actionarul CEZ, respectiv statul ceh, sa reduca investitiile in Romania
"In vara sau la toamna, actionarul (CEZ - n.r.) va trebuie sa decida ce are de facut. Eu sper ca totul se va rezolva, dar exista un mesaj pe care sunt sigur ca il voi auzi de la actionar, anume ca Romania trebuie sa inceteze sa mai piarda bani", a declarat joi presedintele CEZ Romania, Jan Veskrna.
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii.
Rezultatele financiare CEZ
De asemenea, reprezentantii CEZ au anuntat pentru 2012 un profit net de 189 milioane de lei, de peste patru ori mai mare fata de cel din 2011, de 45 milioane de lei, rezultat influentat semnificativ de recuperarea unor creante de la CFR.
"Datoria CFR a fost de 314 milioane de lei, iar impactul in profitul net al recuperarii acesteia a fost de 150 milioane de lei. Suma colectata de la CFR include datoria din 2012, precum si creante din anii anteriori, care au fost provizionate in... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 15:41
Grupul ceh de utilitati CEZ a decis sa se concentreze pe extinderea in Polonia, dupa ce Romania a redus subventiile la energiile regenerabile. "Extinderea viitoare in Romania era intr-un stadiu ipotetic si acum am decis sa ne concentram in schimb pe piata poloneza", a declarat purtatorul de cuvant al CEZ, Ladislav Kriz.
Anul trecut, CEZ a finalizat in zona Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Planurile anterioare ale companiei vizau construirea unor capacitati de 1.000 de megawati, insa in luna februarie le-a revizuit la 300 de megawati din cauza incertitudinilor cu privire la schema de suport si necesitatile de finantare, transmite Bloomberg.
Guvernul roman a anuntat zilele trecute suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile. Masura este destinata sa reduca factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, insa risca sa-i alunge pe investitori.
Romania va pierde investitii de sute de milioane de euro din cauza reducerii subventiilor
Investitorii sunt "supracompensati" in cadrul actualului sistem, care trebuie redus avand in vedere cresterea rapida a capacitatilor de productie a energiei regenerabile, a declarat directorul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Marian Manicuta.
"Credibilitatea Romaniei a fost redusa la zero", a declarat Markus Vrieling,... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 14:29
Grupul ceh de utilitati CEZ a decis sa-si reduca cu doua treimi planurile vizand constructia de noi parcuri eoliene in Romania, din cauza incertitudinilor privind certificatele ecologice, dar si ca urmare a cresterii necesitatilor de finantare pentru proiectele din Cehia.
Pana in 2016, CEZ intentioneaza sa construiasca in Romania parcuri eoliene cu o capacitate de 300 de megawati, comparativ cu planul anterior care viza construirea unor capacitati de 1.000 de megawati, a declarat joi directorul CEZ Romania, Jan Veskrna, informeaza Bloomberg.
"Am decis sa reducem capacitatea, insa intervalul de timp ramane acelasi, 2016", a subliniat Veskrna.
Acesta a subliniat ca aceasta reducere vine atat pe fondul discutiilor privind certificatele ecologice, dar si ca urmare a deciziei actionarilor CEZ de a da prioritate proiectului vizand construire a doua noi unitati la centrala nucleara de la Temelin (Cehia).
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat joi ca legea privind privind acordarea "certificatelor verzi" va fi modificata.
"Avem in prezent un proiect cu o capacitate de 240 de megawati care asteapta aprobarea de la Praga. Conducerea societatii asteapta sa vada care va fi rezultatul dezbaterilor referitoare la certificatele ecologice. Daca va fi ceva dramatic atunci cu siguranta ne va afecta decizia", a declarat Jan Veskrna.
Anul trecut, CEZ a finalizat in zona Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 10:54
Dupa introducerea sistemului de sprijin pentru productia de energie din surse regenerabile, pretul la consumator al electricitatii ar trebui sa fie majorat cu 3 - 4%, a declarat, joi, Adrian Borotea, director in CEZ Romania."Impactul la consumatori, odata cu intrarea in vigoare a legislatiei privind sprijinirea energiilor regenerabile, va fi intre 2 si 4%, asa cum a anuntat deja Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Noi (CEZ Romania - n.r.) nu am cerut cresterea tarifelor de distributie si furnizare, care, chiar daca nu au fost modificate in ultimii ani, este cazul sa creasca, iar cel mai oportun moment ar fi 1 ianuarie 2012", a afirmat Borotea.
Legislatia privind sprijinirea productiei din surse regenerabile va intra in vigoare in luna septembrie.
Producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pentru energia produsa si livrata in retea, pe care le vand furnizorilor, obligati sa le cumpere anual in limita unor cote stabilite de ANRE. Ulterior, furnizorii vor transfera in facturi costurile cu certificatele verzi, astfel ca pretul final el energiei va creste. mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 14:06
Producatorul de energie verde CEZ a castigat, in sase luni, de doua ori mai mult decat in tot anul trecut, multumita certificatelor verzi subventionate de stat.Cehii de la CEZ au castigat peste 19 milioane de euro numai din aceste "hartii verzi", fiind urmati de Energias de Portugal cu aproape 6 milioane de euro pentru doua parcuri eoliene din alte doua localitati dobrogene, arata datele Transelectrica, preluate de Zf.Conform acelorasi date, in primul semestru al anului s-au emis circa 750.000 de certificate verzi in valoare de 41,2 milioane de euro, cu 11% mai mult comparativ cu 2010.
Anul trecut au fost emise peste 676.000 de astfel de instrumente pentru energia eoliana, solara, hidro si biomasa.Tot datele Transelectrica arata ca in primul semestru din 2011 s-a produs de doua ori mai multa energie eoliana decat in tot anul trecut si de aproape 50 de ori mai multa comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, avand in vedere ca marile parcuri au fost conectate la retea in a doua parte a lui 2010. mai mult
Vineri, 15 Iulie 2011, ora 10:08
Anul trecut, Romania si-a depasit tinta de energie regenerabila, in conditiile in care a produs, din surse regenerabile, electricitate ce a insemnat 35,24% din consum. Certificatele verzi acordate producatorilor au scumpit electricitatea, pana la 3,5 lei pe MWh. "Datorita punerilor in functiune a centralelor electrice care utilizeaza energia eoliana (466 de MW) si a hidraulicitatii foarte mari din anul 2010, gradul de realizare a tintei nationale in anul 2010 a inregistrat o pondere de 35% energie electrica din surse regenerabile de energie in consumul total brut de energie electrica, ceea ce a condus la depasirea tintei asumate de Romania pentru anul 2010 de 33%", se arata intr-un raport al pietei de certificate verzi, realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).Reprezentantii ANRE sustine ca anul trecut, producatorii de energie din surse regenerabile au incasat venituri din vanzarea de certificate verzi in valoare de 37,213 milioane de euro, pentru sustinerea energiei din surse regenerabile, care a condus la o crestere a pretului energiei electrice, la consumatorul final, cu 8,841 euro/MWh, suma ce reprezinta aproximativ 3,5 lei/MWh.Certificatele verzi au fost tranzactionate, anul trecut, la valoarea lor maxima, adica 55 de euro pe certificat, atat pe piata centralizata, cat si pe piata bilaterala, scrie Adevarul.Un numar de 45 de producatori de energie au beneficiat de certificate verzi, cel mai mare fiind CEZ, cu parcul eolian de... mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 10:40