Certificatul energetic nu e doar o foaie in plus la dosarul cu actele pentru locuinta. El reprezinta analiza, in cifre clare, a eficientei energetice a locuintei, spatiului pe care il detii sau cladirii pe care o administrezi.
In el scrie negru pe alb de ce costurile de consum ale spatiului pe care il detii sunt mari sau foarte mari.
Clasa de eficienta energetica in care se incadreaza imobilul (acestea pot fi de la A la G) este rezultatul unor calcule si masuratori foarte clare si de care trebuie sa tii cont.
Certificatul energetic - cea mai simpla metoda de a face economie la intretinere
Rolul unui certificat de performanta energetica este a informa, de a atrage atentia, de a instiinta proprietarii, chiriasii si publicul (pentru cladirile vizitate frecvent de public gen spitale, scoli, gradinite, spatii comerciale, cladiri de birouri etc.) asupra costurilor de intretinere, asupra pierderilor si de a indemna la o economisire mai riguroasa a resurselor.
Platesti 200 lei si ai certificat energetic pe 10 ani
In aproximativ 24-48 ore, cu costuri de circa 150 - 200 lei (pentru un apartament) si folosind serviciile unui auditor energetic atestat poti afla in ce clasa de eficienta energetica se afla casa ta.
Esti intr-o clasa de eficienta energetica buna (A, B sau C), platesti mai putin, poti vinde sau inchiria la preturi bune, iar daca esti intr-o clasa inferioara, imobilul tau are genereaza costuri mai mari de intretinere si pretul de vanzare sau inchiriere... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 13:59
Cu acordul tacit al statului, cei mai multi dintre auditorii energetici continua sa le elibereze romanilor certificate energetice false pentru case si apartamente. Un astfel de document tehnic, a carui intocmire dureaza macar o zi, se poate cumpara online si se livreaza in doar o ora-doua. E o practica paguboasa, care dureaza de ani buni si din cauza careia n-ar fi exclus ca Romania sa piarda oportunitati valoroase de a-si rezolva problemele de eficienta energetica pe care astazi doar le ascunde sub pres.
Certificatul energetic al locuintei este un document tehnic pe care doar un auditor de specialitate il poate intocmi. Rolul actului este sa indice cantitatea de energie necesara pentru incalzirea, ventilarea, iluminarea si alimentarea cu apa calda a locuintei.
Cu cat aceasta cantitate de energie e mai mica, cu atat locuinta e considerata mai eficienta din punct de vedere energetic. In consecinta, e incadrata intr-o clasa energetica mai buna (incepand cu G si terminant cu A, care indica eficienta maxima) si primeste o nota mai mare, pe o scara de la 1 la 100.
Certificatul energetic e prevazut in legislatia romaneasca inca din anul 2005. Totusi, abia odata cu intrarea in vigoare a Legii 159/2013 eliberarea lui a devenit obligatorie. Respectiva lege stabilea ca nicio locuinta nu mai poate fi vanduta sau inchiriata decat daca e insotita de acest certificat.
Legile au fost date inclusiv cu scopul de a colecta date precise cu privire la eficienta energetica a... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 00:00
Certificatele energetice - singurele documente care le-ar putea furniza romanilor informatii complete despre calitatea locuintelor in care traiesc - se falsifica pe banda rulanta.
Fara teama sanctiunilor, multi dintre auditori se imbogatesc vanzand pe Internet certificate falsificate, intocmite nu in baza unor masuratori si calcule, ci doar cu informatiile aproape imposibil de verificat primite de la clienti.
S-a mers atat de departe incat s-au eliberat chiar si certificate energetice pentru cladiri care nici macar nu exista. Desi ar putea impiedica fraudele modificand legislatia, statul nu se grabeste sa intervina.
Certificatul energetic al locuintei este un document tehnic care poate fi intocmit doar de un auditor de specialitate. Pe baza caracteristicilor constructiei si a unor masuratori proprii, acesta calculeaza si noteaza in certificat cantitatea de energie necesara pentru incalzirea, ventilarea, iluminarea si alimentarea cu apa calda a locuintei.
Cu cat aceasta cantitate de energie e mai mica, cu atat locuinta e considerata mai eficienta din punct de vedere energetic. In consecinta, aceasta primeste un punctaj mai mare (pe o scara de la 1 la 100) si e incadrata intr-o clasa superioara de eficienta energetica, dintre cele 7 existente, notate cu litere de la G la A.
Certificatul energetic e prevazut in legislatia romaneasca din anul 2005, dar necesitatea eliberarii sale a fost impusa abia opt ani mai tarziu, cand a intrat in vigoare Legea 159/2013.... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 08:18
Legislatia din Romania contureaza o lista de documente obligatorii pentru membrii societatii. De la asigurarile obligatorii de locuinte, pana la diverse acte ale casei si acte personale, toate aceste documente ne ajuta sa obtinem un loc in societate.
Unul dintre documentele obligatorii pentru cei care detin o locuinta este reprezentata de certificatul de performanta energetica (certificat energetic).
Devenit obligatoriu incepand cu anul 2013, acest document a reusit sa genereze o multime de intrebari.
Fara a fi un document foarte complex, certificatul energetic ascunde o multime de lucruri interesante pe care oricine trebuie sa le cunoasca.
Iata, asadar, 10 informatii despre acest certificat pe care trebuie sa le stii.
1. Un certificat energetic este valabil timp de 10 ani
Valabilitatea acestui document este de 10 ani, atata vreme cat eficienta energetica a cladirii pentru care este realizat nu este modificata in mod decisiv (s-au facut lucrari de modernizare, de exemplu). Valabilitatea mare il face extrem de util, mai ales ca are un cost foarte mic.
2. Pretul unui certificat energetic este unul oarecum standardizat
De regula, costul incepe de la 130 de lei si creste la putin peste 200 de lei in functie de marimea imobilului.
3. Certificatul energetic poate sa fie de mare ajutor, atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator
Acesta ofera informatii utile care pot stabili mult mai usor pretul corect de vanzare sau inchiriere a unei locuinte.... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 14:37
Unul dintre cele mai importante documente pe care trebuie sa le ai la indemana in momentul in care vrei sa vinzi o locuinta, sau chiar si in momentul in care vrei sa inchiriezi una, este un certificat energetic. Acest document face o analiza completa a eficientei energetice de care dispune cladirea si ofera o multime de avantaje, atat proprietarului curent, cat si viitorului proprietar.
Instrainarea unui imobil poate sa fie un proces destul de complex, care implica multi bani si multe acte. Este bine, asadar, sa ai la indemana toate informatiile legate de o astfel de vanzare, inainte de a o demara.
De ce este obligatoriu sa existe un certificat energetic?
Existenta unui certificat energetic este obligatorie prin lege, inca din anul 2013. Motivul pentru care a ajuns sa fie obligatorie este o cerinta a Uniunii Europene.
De certificarea energetica pot beneficia atat vanzatorii, cat si cumparatorii.
Avantajele vanzatoruluui sunt urmatoarele:
* Poate stabili inca de la inceput un pret corect;
* Are o parghie in plus pentru a genera vanzarea, dovedind ca locuinta pe care o vinde este eficienta din punct de vedere energtic;
* Are informatii concrete legate de constructie.
Avanajele cumparatorului sunt si ele destul de mari:
* Se poate bucura de certificarea energetica pe o perioada de 10 ani;
* Are posibilitatea achizitionarii unei locuinte eficiente energetic, ceea ce va conduce la costuri mai mici in timp (incalzire iarna, racire vara etc.)
* Are... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 13:26
In afara faptului ca este obligatorie detinerea certificatului energetic si prezentarea acestuia notarului, in cazul unei tranzactii imobiliare, acesta prezinta multe date utile cumparatorului:
- poate sa-si estimeze costurile anuale cu intretinerea: incalzirea locuintei, preparare apa calda, iluminat si climatizare;
- beneficiaza de recomandari pentru a putea imbunatati clasa energetica, deci de a scadea cheltuielile locuintei;
- cunoaste starea generala a imobilului la momentul eliberarii certificatului energetic.
In cazul unui apartament dintr-un imobil colectiv, clasele energetice frecvent intalnite sunt intre A (sub 125 kWh/m2 an pentru cladiri neclimatizate) si C, clasa energetica fiind mai buna pentru un imobil izolat si mai slaba pentru cele de la etajele superioare sau parter.
Cladirile care au clasa energetica G sunt neizolate, au infiltratii mari de aer si de obicei sunt incalzite cu sobe cu lemn, acestea avand un randament de 45%.
Frecvent auditorii energetici se confrunta cu beneficiari care au apartamente de la ultimele etaje, care au imobilul reabilitat energetic si care nu inteleg de ce au clasa energetica B. Rar se intampla, poate niciodata sa obtina clasa A.
Este normal ca apartamentul care nu are pierdere de caldura catre exterior, prin acoperis (terasa) sa obtina clasa A, nu cel de la ultimul etaj.
Pretul unui certificat energetic in Bucuresti a ajuns la un plafon constant la aproape toti auditorii energetici, pentru o garsoniera... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2016, ora 17:31
1Achizitionarea unui apartament sau a unei case reprezinta o alegere dificila din multe puncte de vedere, de aceea este important sa luam in considerare toate aspectele implicate, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. Unul dintre factorii pe care nu multi oameni ii iau in considerare este importanta certificatului energetic.
Care este legatura intre certificat energetic si un imobil?
Certificatul energetic este un document tehnic obligatoriu prin lege incepand cu anul 2013 in toate situatiile care implica vanzarea, cumpararea sau inchirierea unui imobil.
Documentul este valabil pe o perioada de 10 ani de la data emiterii si conform legii 153/2013 toti proprietarii aflati in situatiile mentionate anterior sunt obligati sa il prezinte potentialului proprietar/chirias. In caz contrar, contractul de vanzare sau inchiriere poate fi considerat nul, iar detinatorul imobilului poate fi atacat in instanta.
Certificatul de performanta energetica al unei cladiri atesta consumul energetic al imobilului si il incadreaza intr-una din cele 6 clase de performanta energetica: de la A, reprezentand cel mai mic consum de energie (pana la 125 kWh/mp/an), pana la clasa G- consum ridicat de energie (820 kWh/mp/an).
Asadar, prin continutul unui certificat energetic, potentialii proprietari pot afla informatii importante despre nivelul de performanta al cladirii, de la consumul de apa calda, caldura si sistemul de iluminare. Pe baza acestor date se poate estima consumul lunar... mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 13:00
1Pentru a putea afla ce acte iti sunt necesare pentru eliberarea unui certificat energetic, trebuie ca mai intai sa intelegi ce este acela un certificat energetic.
"Metodologia de calcul al performantei energetice" defineste certificatul energetic ca fiind un document tehnic cu caracter informativ, valabil 10 ani de zile, care atesta performanta energetica a cladirii prin compararea acesteia cu cladirea de referinta stabilita prin metodologie, precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica.
Acest certificat energetic, pe care Legea 153/2013 te obliga sa il ai in cazul care doresti sa construiesti o cladire noua, sa renovezi major o cladire existenta, sa vinzi sau inchiriezi o cladire, te ajuta sa intelegi, prin calificativele acordate cladirilor, de la A (calificativul cel mai bun ce iti indica un consum de energie de pana in 125 de kWh/m2/an) la G (calificativul cel mai slab, ce iti indica un consum de energie de peste 820 kWh/m2/an) cat de economica din punct de vedere al costurilor cu incalzirea este cladirea ta.
Pentru ca informatiile din certificatul energetic sa fie cat mai concludente, o scanare termografica a cladirii studiate este necesara.
Termografia in constructii este un procedeu care, cu ajutorul unei camere de termoviziune, scaneaza radiatiile infrarosii ale unei cladiri, pentru a putea stabili concret distributia temperaturilor pe suprafata cladirii.
Astfel de informatii ajuta in cazul in care se doresc a fi efectuate... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 09:00
4Proprietarii de locuinte vor fi obligati sa obtina certificate energetice daca vor sa vanda sau sa inchirieze locuinta. In caz contrar, orice contract poate fi anulat in instanta.
Pana la 9 iulie, Guvernul trebuie sa se prezinte la UE cu o lege care prevede obligativitatea atestarii energetice a locuintelor, altfel Romania ar putea fi sanctionata cu infringement, scrie Adevarul.
Dupa intrarea in vigoare a noii legi, in cazul in care casa va fi vanduta sau inchiriata fara atestat, tranzactiile respective vor putea fi atacate ulterior in justitie de partile care au incheiat contractul sau de catre terti.
Un certificat energetic costa intre 250 si 600 de lei, iar acesta poate fi obtinut numai cu unul dintre cei 1.300 de auditori energetici pentru cladiri acreditati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Cititi mai multe despre N-ai certificat energetic? Nu poti vinde sau inchiria casa - vezi de cand pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 09:42