Guvernul a prezentat o sinteză a noilor măsuri de prevenire a răspândirii virusului, în funcţie de domeniile de activitate.
Astfel accesul în centrele şi parcurile comerciale, muzee, biblioteci, librării şi cinematografe este permis persoanelor vaccinate şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
De asemenea, „activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00 în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR... mai mult
Duminica, 09 Ianuarie 2022, ora 13:35
Autorităţile au lansat, marţi, aplicaţia Check DCC care permite verificarea şi validarea certificatelor verzi. Aplicaţia a fost dezvoltată de STS şi poate fi descărcată pe dispozitive cu sistem de operare Android.
”Aplicaţia Check DCC pentru verificarea şi validarea certificatelor digitale UE poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicaţii Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android”, a transmis, marţi, Comitetul de coordonare a vaccinării.
Aplicaţia permite verificarea şi validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în România, cât şi în celelalte state interconectate la sistemul informatic European.
Aplicaţia este destinată operatorilor economici şi organizatorilor de eveimente.
”Aplicaţia nu înregistrează şi nu stochează informaţii. Aplicaţia doar verifică autenticitatea şi validitatea certificatelor digitale UE privind COVID”, a mai transmis CNCAV.
Aplicaţia a fost dezvoltată de specialişti din STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, noile măsuri pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie, pe baza propunerilor CNSU. Prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile Check DCC au intrat în vigoare în 20 septembrie 2021.
Cetăţenii străini care provin din state care... mai mult
Marti, 21 Septembrie 2021, ora 18:11
Portalul web de pe care cetatenii romani sau straini isi pot genera certificatele digitale UE privind COVID este disponibil incepand de joi, 1 iulie.
Specialistii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), care au dezvoltat intregul sistem informatic, au facut ultimele optimizari, in conformitate cu prevederile OUG adoptata de Guvern.
Cei care vor dori un certificat pentru a calatori in siguranta pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispozitie, incepand de joi, 1 iulie, platforma https://certificat-covid.gov.ro.
Interfata aplicatiei este intuitiva, iar in mai putin de 10 pasi poate fi obtinut certificatul:
1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Daca e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care dupa accesare va directiona utilizatorul in pagina principala a platformei.
3. Se acceseaza butonul verde "Certificat nou".
4. Se alege tipul actului de identitate in baza caruia solicitantul a fost inregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetatenii romani si cei cu CNP emis de autoritatile romane acceseaza butonul "CNP", urmat de categoria de varsta. In campurile dedicate introduc: codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, initiala numelui, initiala prenumelui si tipul certificatului dorit. Cetatenii straini selecteaza optiunea "Pasaport/Act de identitate" si completeaza campurile care cuprind: "Tara care a emis pasaportul", numarul "pasaportului sau al cartii de identitate",... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 11:19
Certificatul digital european COVID-19 intra oficial in vigoare joi, cu obiectivul de a relansa vara aceasta calatoriile in interiorul Uniunii Europene, aflata insa sub amenintarea unor noi perturbari legate de varianta Delta a coronavirusului.
''Toate statele membre, cu exceptia Irlandei'', tara care a fost afectata de un atac cibernetic, sunt ''din punct de vedere tehnic'' pregatite pentru intrarea in vigoare a acestui certificat, a anuntat miercuri comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, citat de agentia EFE.
Certificatul digital european COVID-19 este gratuit si recunoscut in cele 27 de state membre ale UE, plus Elvetia, Liechtenstein, Islanda si Norvegia.
Numeroase state membre au inceput emiterea lui inca inainte de data oficiala a intrarii in vigoare, 1 iulie, data de la care documentul este acceptat in intregul spatiu european.
Cu acest document titularul sau atesta daca a fost vaccinat anti-COVID-19, daca a fost testat negativ pentru COVID-19 sau daca a trecut recent prin aceasta boala si poate astfel sa fie considerat imunizat.
Revine fiecarei tari membre sa decida daca, in plus fata de testele PCR, accepta si testele antigen rapide. Comisia Europeana recomanda acceptarea ambelor si armonizarea valabilitatii lor, sugerand ca testele PCR (negative) valabile sa fie efectuate cu pana la 72 de ore inaintea sosirii si cele antigen cu pana la 48 de ore.
Pentru a dovedi o infectare anterioara este necesar un test PCR pozitiv nu mai vechi... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 07:39
Certificatul digital al UE privind COVID va putea fi descarcat incepand cu 1 iulie de pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. STS a publicat un ghid care explica pe intelesul tuturor cum poate fi obtinut documentul simplu si rapid.
Toti cetatenii UE care au fost vaccinati sau au un rezultat negativ la un test PCR ori s-au vindecat de COVID-19 vor putea demonstra acest lucru prin intermediul unui certificat digital numit certificatul digital al UE privind COVID, a transmis, marti, 29 iunie, Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea (CNCAV) impotriva COVID-19.
Portalul web de pe care cetatenii romani sau straini isi pot genera certificatele digitale UE privind COVID este pregatit pentru lansarea din 1 iulie 2021. Specialistii STS, care au dezvoltat intregul sistem informatic, au facut ultimele optimizari, in conformitate cu prevederile OUG adoptata de Guvernul Romaniei.
Ghid pentru obtinerea certificatului digital
Cei care vor dori un certificat pentru a calatori in siguranta pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispozitie, incepand de joi, platforma https://certificat-covid.gov.ro. Interfata aplicatiei este intuitiva, iar in mai putin de 10 pasi, poate fi obtinut certificatul:
1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Daca e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care dupa accesare va directiona utilizatorul in pagina principala a platformei.
3. Se acceseaza butonul verde... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2021, ora 09:41