Vicepreşedintele Comitetului de coordonare a vaccinării, Andrei Baciu, a anunţat joi, 15 iulie, că au fost emise în prima jumătate a lunii peste un milion de certificate digitale.
"În România au fost emise până în acest moment peste 1.000.000 de certificate digitale (ora 11:34 - 1.000.686 certificate emise). Peste 1 milion de persoane au beneficiat de avantajele acestui document al Uniunii Europene, adică aproximativ 20% din totalul celor care au trecut prin centrele de vaccinare. Au trecut doar 15 zile de când certificatul digital a fost lansat în toate ţările blocului comunitar european, iar platforma certificat-covid.gov.ro a funcţionat zi şi noapte la parametri normali. În primele zile au fost emise sute de documente în fiecare minut”, a scris, joi, pe Facebook, Andrei Baciu.
Acesta precizează că timpul de aşteptare pentru eliberarea certificatului este extrem de mic. Fiecare persoană poate avea documentul în doar câteva minute.
”O altă veste bună a venit din partea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB): pasagerii care au certificat digital european nu mai trec prin controlul DSP din aeroport. Aşadar, cei care vin din ţările aflate pe lista galbenă şi aterizează pe aeroportul Henri Coandă pot utiliza fluxul verde, care înseamnă mai puţin timp de aşteptare”, a mai scris Baciu.
Acesta anunţă că, cei care întâmpină probleme în eliberarea certificatului digital EU privind COVID pot apela Centrul... mai mult
Joi, 15 Iulie 2021, ora 12:35
Europarlamentarii au aprobat definitiv miercuri, 9 iunie, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID, pentru a facilita calatoriile in interiorul UE si pentru a contribui la redresarea economica.
Certificatul COVID a primit 546 voturi "pentru", 93 "impotriva" si 51 de abtineri (cetatenii Uniunii) si cu 553 voturi "pentru", 91 "impotriva" si 46 de abtineri (resortisanti ai tarilor terte), potrivit unui comunicat remis News.ro.
Certificatul va fi emis gratuit de autoritatile nationale si va fi disponibil in format digital sau pe suport de hartie. El va include si un cod QR.
Documentul va dovedi ca detinatorul a fost vaccinat, s-a vindecat in urma infectarii sau a obtinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. In practica, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor si capacitatea de a le verifica in intreaga Uniune Europeana. Astfel se vor preveni frauda si falsificarea.
Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Detinerea certificatului nu va fi o conditie prealabila pentru a putea beneficia de libertatea de circulatie. In acelasi timp, certificatul nu va fi considerat un document de calatorie.
Restrictii de calatorie suplimentare - doar daca sunt justificate
In cadrul negocierilor dintre institutii, eurodeputatii au obtinut un acord pentru ca tarile Uniunii sa nu poata impune restrictii de calatorie suplimentare... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 11:06
Pasaportul verde de vaccinare a fost testat miercuri, 26 mai, in Romania. STS a transmis ca procesul de interconectare a platformei la gateway-ul UE, care centralizeaza si administreaza cheile publice ale tarilor membre, s-a incheiat cu succes.
"Testarea de interconectare realizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) cu grupul tehnic de lucru de la nivel european s-a realizat cu succes. Sistemul informatic aflat in dezvoltare la STS faciliteaza generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranta care permit verificarea, centralizarea acestora in gateway-ul european si validarea codurilor QR de catre celelalte state membre ale Uniunii Europene.
In cursul zilei de miercuri, 26 mai a.c., potrivit programarii stabilite la nivel european, Romania a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizeaza si administreaza cheile publice ale tarilor membre, necesare pentru verificarea semnaturilor digitale. Testarea s-a realizat in comun cu Letonia", a transmis STS.
Pentru implementarea certificatelor digitale UE in tara noastra, STS a realizat infrastructura de comunicatii si sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european. In cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) in gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare. Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de Romania.
Cum arata pasaportul... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 14:55
Ambasadorul Israelului in Romania spune ca daca nu va fi luata o decizie cu privire la pasaportul verde digital la nivelul Uniunii Europene, se va discuta cu fiecare tara membra in parte pentru a ajunge la un acord de recunoastere reciproca a certificatului de vaccinare.
David Saranga a explicat ca guvernul sau a negociat deja cu Grecia si Cipru pe aceasta tema si a inceput discutiile cu Romania, care nu au ajuns insa pana acum intr-un stadiu avansat.
Vorbind despre viitorul "pasaport verde digital", David Saranga a subliniat ca lucrul cel mai important in momentul in care se discuta despre recunoasterea reciproca a certificatului de vaccinare este tehnologia, care trebuie sa garanteze ca documentul nu este ilegal, aspect foarte important pentru Israel, una dintre tarile cu cea mai mare rata de vaccinare din lume.
"Societatea israeliana este vaccinata, vorbim despre mai mult de 56% din populatie, cu prima sau a doua doza, si vorbim despre 86% din populatia de peste 16 ani care este vaccinata. Din acest motiv, ce vreau sa zic este ca Israelul vrea sa deschida granitele, Israelul vrea sa incepem sa ne intoarcem la normalitate. Si intoarcerea la normalitate inseamna si turismul, care este important, este o parte din economie.
Bineinteles, la noi este sub 2% din PIB-ul nostru, dar in alte tari ca Spania, Grecia sau Cipru este o componenta importanta din economie. Si din acest motiv noi vrem sa deschidem cerul, vrem sa incepem din nou sa vedem turisti in Israel si... mai mult
Miercuri, 17 Martie 2021, ora 12:30
Liderii UE se vor pune de acord joi sa lucreze la realizarea de certificate de vaccinare pentru cetatenii UE care s-au vaccinat impotriva COVID-19, in conditiile in care tarile din sudul UE care depind puternic de turism sunt disperate sa salveze sezonul turistic de vara, relateaza miercuri Reuters, citand un draft de concluzii pe care l-a consultat.
Plasarea statelor in "lockdown" pentru a limita raspandirea pandemiei a provocat anul trecut cea mai puternica recesiune prin care a trecut vreodata blocul comunitar, afectand in special sudul UE, unde economiile sunt adesea mult mai dependente de turisti, intr-un mod disproportionat.
In conditiile in care campaniile de vaccinare impotriva COVID-19 incep sa capete ritm, unele guverne, precum cele din Grecia si Spania, fac demersuri pentru adoptarea rapida a unui certificat valabil la nivelul intregii UE pentru cei deja inoculati, astfel incat oamenii sa poata calatori din nou.
Desi statele membre sunt de acord ca un certificat de vaccinare ar fi binevenit, mai este inca de lucru in privinta detaliilor, respectiv daca certificatul sa fie in format digital, daca sa fie acceptat la nivel global si in ce stadiu al vaccinarii in general in doi pasi ar trebui emis, scrie Reuters.
"Facem apel ca munca sa continue asupra unei abordari comune a certificatelor de vaccinare", se mentioneaza intr-un draft de concluzii al summitului UE prin videoconferinta consultat de Reuters, fara a avansa un calendar privind obtinerea de... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 21:06
Statele Uniunii Europene au inceput, luni, sa discute daca oamenii vaccinati pentru Covid-19 ar trebui sa aiba o libertate de miscare mai mare, la vara, fata de cei care nu sunt imunizati, transmite Reuters.
Ministrii din cele 27 de state membre au avut o videoconferinta pentru a discuta despre o coordonare mai buna pentru distribuirea vaccinurilor, un subiect care va fi abordat de liderii UE, in timpul unei intilniri online de joi.
Ministrul elen de Externe, Kyriakos Mitsotakis, a propus, saptamana trecuta, crearea unui certificat de vaccinare, pentru a contribui la reluarea calatoriilor transfrontaliere care au fost afectate grav de pandemie.
Duminica, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat ca persoanele vaccinare ar trebui sa poata reveni in curand in restaurante si cinematografe, dar alti ministri au criticat acest punct de vedere.
Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene, a spus ca este important sa se sublinieze ca vaccinarea este voluntara - unii oameni nu pot sau nu doresc sa fie vaccinati.
Sefcovic a declarat intr-o conferinta de presa, sustinuta dupa sedinta de luni, ca astfel de persoane nu ar trebui sa aiba drepturi limitate. Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o conditie pentru calatorie, la fel ca cerintele actuale din multe tari pentru un test COVID negativ.
"Vor exista diferite optiuni pentru modul in care ne ocupam de calatorie ... s-ar putea adauga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare", a... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 07:07
Impunerea unui certificat sau pasaport de vaccinare anti-COVID-19 naste dezbateri aprinse pro si contra, in conditiile in care o buna parte dintre romani nu vor sa se vaccineze, iar pentru o alta parte vaccinul nu este indicat. Cu toate acestea, vaccinarea populatiei ar reprezenta, cel putin din punctul de vedere al turismului, un plus de siguranta atunci cand mergem in vacante.
Acum, reprezentantii din turism vad vacantele din 2021 realizandu-se cu ajutorul unui mix de permise pe baza vaccinului acolo unde se poate si se vrea si pe baza unui test COVID, acolo unde vaccinul nu se doreste sau nu este posibil.
"Cel mai probabil, daca se va aproba la nivel european, modalitatea sub care vor circula turistii va fi acel pasaport de sanatate care arata un fel de istoric cu privire la boala. Adica va arata daca am avut boala, cand, daca am fost vaccinati si cu ce tip de vaccin. Sunt convinsa ca acest act ar deschide noi mari oportunitati in aceasta industrie. Pe de alta parte, nu sunt nici pentru ingradirea calatoriei printr-o astfel de masura, care este una fortata de masura vaccinari, nu cred ca este cea mai buna solutie", ne-a declarat Diana Ilus, vicepresedinte ANAT.
Aceasta considera ca, pentru ca trebuie sa respectam dreptul fiecaruia, va trebui sa existe o solutie mixta, adica sa putem circula pe baza acestui pasaport, cei care doresc, iar ceilalti, care nu vor sa se vaccineze sau pentru care nu este indicata vaccinarea sa circule pe baza testului RT-PCR negativ.... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 00:03