Contribuabilii ar putea scapa de plata taxei extrajudiciare de timbru pentru obtinerea certificatului de atestare fiscala, Noul Cod de procedura fiscala eliminand aceasta obligativitate, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Finantelor (MFP), remis ieri redactiei.
De asemenea, reglementarile, pe marginea carora MFP poarta discutii cu mediul de afaceri, dar care nu au fost publicate inca pe site-ul ministerului, mai cuprind o serie de modificari, fata de legislatia actuala.
Taxa extrajudiciara de timbru care trebuie platita obligatoriu pentru eliberarea certificatului de atestarea fiscala va fi eliminata de Noul Cod de procedura fiscala, se arata intr-un comunicat al MFP
Citeste mai multe despre Noul Cod de procedura fiscala: Taxa de timbru pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala ar putea fi eliminata pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 16:10
Inca din 2013, procedura de solicitare a certificatul de atestare fiscala, acel document care reflecta modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri datorate, a suferit modificari.
Astfel ca Administratia Judeteana a Finantelor Publice Valcea a prezentat procedura de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice aprobata prin OMFP nr. 752/2006 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutului acestora, cu modificarile si completarile ulterioare.
Generalitati privind eliberarea certificatului de atestare fiscala
Incepand din 2013 procedurile pentru obtinerea certificatului de atestare fiscala sunt mai clare, acestea fiind diferentiate in functie de cine face solicitarea.
Certificatul de atestare fiscala se elibereaza: la solicitarea contribuabililor; la solicitarea autoritatilor publice in cazurile si in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare; din oficiu, in situatia in care se schimba competenta de administrare a creantelor fiscale, ca urmare a schimbarii domiciliului fiscal sau a altor situatii prevazute de lege; la solicitarea detinatorilor de parti sociale la o societate comerciala.
Eliberarea certificatului de atestare fiscala la solicitarea contribuabililor sau la solicitarea autoritatilor publice sau... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 12:15
Persoanele si firmele care doresc sa tranzactioneze bunuri imobiliare precum constructii sau terenuri vor scapa de cativa pasi birocratici, gratie unui program national al Uniunii Notarilor Publici, in parteneriat cu autoritatile locale.
Pentru orice tranzactie imobiliara, contribuabilii erau nevoiti, inainte de a ajunge la notariat, sa treaca pe la sediul Directiei Generale de Impozite si Taxe Locale (DGITL) pentru a obtine certificatul de atestare fiscala. Apoi, dupa tranzactia de la notariat, atat vanzatorul cat si cumparatorul erau nevoiti sa mearga din nou la sediul DGITL, pentru radierea, respectiv inscrierea pe rolul fiscal al imobilului tranzactionat.
Noul sistem informatic, realizat printr-un parteneriat intre Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR) si autoritatile locale, permite realizarea operatiunilor de eliberare a certificatelor de atestare fiscala precum si, la cererea contribuabilului, de inregistrare/ scoatere din evidenta fiscala a unor bunuri imobile direct in biroul notarului, astfel incat nu mai este necesara deplasarea la DGITL.
Miruna Popescu, purtatoare de cuvant a UNNPR
"Clientii care au solicitat utilizarea sistemului sunt foarte multumiti. Dar, atentie! Nu se pot achita impozite la notar", a declarat pentru Business24, Miruna Popescu, purtatoare de cuvant a UNNPR.
In ce orase scapam de birocratie
View Harta interactiva a parteneriatelor dintre UNNPR si autoritatile locale in a larger map
Sistemul functioneaza... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:02
Prevederile care reglementeaza certificatul de atestare fiscala vor fi modificate, potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Finantelor, care propune completarea documentului cu noi informatii despre starea fiscala a unui contribuabil.
De asemenea, reglementarile propuse de Finante aduc elemente noi si in ceea ce priveste procedura de solicitare a acestui certificat.
Certificatul de atestare fiscala este documentul care reflecta modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri datorate bugetului general consolidat al statului.
Obtinerea acestui document este reglementata de Ordinul MFP nr. 752/2006, care urmeaza sa fie modificat, Finantele publicand in dezbatere publica un asemenea proiect de act normativ.
Citeste mai multe despre Certificatul de atestare fiscala va contine informatii noi despre obligatiile fiscale ale unei firme pe Avocatnet.ro. mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 15:34