Ministerul Finantelor a decis sa renunte la masura de prorogare a termenului de depunere a declaratiilor fiscale, anuntata initial ca facand parte din pachetul de masuri destinate sustinerii mediului de afaceri in perioada crizei provocate de coronavirus.
"Avand in vedere ca Ministerul Finantelor Publice a lansat un amplu program de garantare si subventionare a creditelor pentru IMM-uri in scopul de a sustine mediul privat si in special sectoarele lovite puternic de criza cauzata de virusul COVID-19, dar si masura de a rambursa cat mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injectii de capital catre companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie sa aiba o situatie fiscala actualizata, s-a decis renuntarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declaratiilor", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.
Totusi, conducerea ministerului Finantelor sustine ca daca vor exista cazuri exceptionale si argumentate de contribuabili care nu au depus la timp declaratiile fiscale, vor fi analizate punctual.
"Conducerea Ministerului Finantelor Publice si ANAF asigura contribuabilii ca toate cazurile exceptionale si argumentate de intarzieri in depunerea declaratiilor vor fi tratate cu toata deschiderea si indulgenta prevazuta de lege", se mai arata in comunicat.
Ordonantele de urgenta care cuprind masurile economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum si cele de protectie sociala decise de Guvern in contextul... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 11:25
Agentia Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) va demara, din aprilie, actiuni de control fiscal dedicate verificarii legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale.
ANAF aminteste ca data limita pentru depunerea declaratiilor fiscale in este 27 martie.
"Incepand cu luna aprilie, (ANAF -n.red.) va demara actiuni de control fiscal dedicate verificarii legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii stabilirii bazelor de impozitare pentru taxa pe valoarea adaugata si in special a impozitului pe profit aferent anului 2016, pentru toate categoriile de contribuabili mari, mijlocii si mici, din toate domeniile de activitate economica, inclusiv cel financiar-bancar", se precizeaza in intr-un comunicat al ANAF.
Potrovit institutiei, declaratia privind impozitul pe profit se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, iar formularul se depune la organul fiscal competent de catre contribuabilii mici, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
"Contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii au obligatia depunerii prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro. Semnarea declaratiilor se realizeaza prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in... mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 21:45
Contribuabilii pot opta din februarie pentru certificarea tuturor declaratiilor fiscale, chiar daca pana in prezent nu au fost aprobate normele de aplicare a acestei proceduri. Inainte insa de a face o astfel de alegere, firmele trebuie sa cantareasca avantajele si dezavantajele. Apoi, daca decid sa certifice declaratiile, atunci acestia trebuie sa pregateasca anumite documente care vor fi analizate de consultantii fiscali.
Daca vor, contribuabilii isi pot certifica toate declaratiile fiscale, incepand cu 28 februarie 2014, conform OUG nr. 8/2014, prin care a fost modificat Codul de procedura fiscala. Mai exact, prin acest act normativ a fost abrogat alineatul 5 al articolului 83 din CPF, dar a fost introdus Articolul 831 "Certificarea declaratiilor fiscale depuse la organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala".
Citeste mai multe despre Firmele isi pot certifica declaratiile fiscale, desi normele lipsesc. In ce conditii se aplica aceasta masura? pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 10:45
Incepand din 1 martie 2014, Codul de Procedura Fiscala a fost modificat si completat. Printre noutatile introduse se numara reducerea dobanzii de intarziere aplicata contribuabililor, noi obligatii declarative pentru rezidentii altor state membre si modificarile aduse la prevederile din CPF referitoare la popriri.
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 151/28.02.2014, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare.
Principalele modificari si completari aduse Codului de Procedura Fiscala prin OUG 8/2014, prevederi care au intrat in vigoare incepand cu 1 martie 2014, sunt:
Secretul fiscal: S-au completat prevederile referitoare la secretul fiscal prevazute la art. 11 din Codul de Procedura Fiscala in sensul ca informatiile referitoare la impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise si oricarui solicitant, cu acordul scris al contribuabilului in cauza.
Date de identificare : Prevederile referitoare la prezentarea de inscrisuri prevazute la art. 56 din Codul de Procedura Fiscala s-au modificat in sensul ca ori de cate ori contribuabilul depune la organul fiscal un document semnat de catre o persoana fizica sau juridica care exercita activitati specifice unor profesii reglementate cum ar fi consultanta fiscala, audit financiar, expertiza contabila, evaluare, documentul trebuie sa contina in mod obligatoriu si... mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 10:54
Intrebati de AvocatNet.ro, sase consultanti fiscali, de la unele dintre cele mai mari firme de consultanta fiscala din Romania, inclina sa creada ca autoritatile vor mentine obligativitatea de a certifica declaratiile fiscale de impozit pe profit, incepand cu 1 ianuarie 2014, desi mai au timp sa amane intrarea ei in vigoare, deoarece termenul limita pana cand trebuie depus formularul 101 este 25 martie.
Totusi, avand in vedere precedentele, consultantii fiscali sunt pregatiti si pentru alte surprize din partea Fiscului.
Certificarea obligatorie a declaratiilor anuale de impozit pe profit a fost introdusa prin OG nr. 47/2007, intrand in vigoare la 1 ianuarie 2008, dar aplicarea a fost mutata la 1 ianuarie 2010, prin OG nr. 19/2008.
Citeste mai multe despre Certificarea declaratiilor fiscale: este posibil sa fie amanata? Ce cred consultantii pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 06 Martie 2014, ora 10:50
Biroul de Asistenta contribuabili al Agentiei Nationale de Administare Fiscala (ANAF) a confirmat pentru AvocatNet.ro ca, de la 1 ianuarie 2014, toate persoanele juridice trebuie sa-si ceritfice declaratia anuala de impozit pe profit.
Certificarea declaratiilor a fost introdusa acum sase ani, dar aplicarea ei a fost amanata de trei ori, termenul fiind prelungit prin acte normative ale Guvernului. Anul trecut, Guvernul si Ministerul de Finante n-au mai modificat termenul la care intra in vigoare certificarea declaratiilor anuale de impozit pe profit, astfel ca procedura se aplica de anul acesta.
Cititi continuarea articolului Certificarea declaratiilor fiscale, in vigoare mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 14:42
De la 1 ianuarie 2014, toti contribuabilii ar trebui sa-si certifice declaratiile anuale pe care le depun la Fisc pentru a-si raporta impozitul pe profit. Cerificarea a fost introdusa prima data acum sase ani, dar aplicarea ei a fost amanata de trei ori, termenul fiind prelungit prin acte normative ale Guvernului. In acest an, pana in prezent, nici Executivul si nici Ministerul de Finante n-au anuntat vreo modificare in ceea ce priveste termenul la care intra in vigoare certificarea declaratiilor anuale de impozit pe profit, astfel ca procedura ar urma sa se aplice chiar de anul viitor.
Potrivit art. 83 alin. (5) din Codul de Procedura Fiscala, declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.
Citeste continuarea articolului pe avocatnet.ro. mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 18:53
Dragos Dobos, membru al Consiliului Superior al Camerei Consultantilor Fiscali (CCF) si directorul Taxation Services la KPMG, a estimat ca pana la sfarsitul acestui an ar putea sa apara in Codul de Procedura Fiscala modificari la certificarea declaratiilor fiscale.
Mai mult decat atat, consultantul fiscal a precizat ca in prezent se discuta si despre certificarea deconturilor negative de TVA de catre membrii CCF.
Dragos Dobos a spus ca motivul amanarii a fost unul administrativ, pentru ca raspandirea CCF trebuia sa ofere o masa critica de consultanti fiscali pe tot cuprinsul tarii, care a fost atinsa.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 18:00
Certificarea declaratiilor anuale de impozit pe profit a fost un subiect dezbatut indelung. Desi a fost introdusa in 2007, certificarea a fost amanata de mai multe ori incepand de atunci.
Pentru ca lucrurile sa fie cat se poate de clare, lamurim astazi care este data de cand aceasta masura este obligatorie pentru declaratiile de impozit pe profit.
Certificarea declaratiilor fiscale, instituita prin Ordonanta Guvernului nr. 47/2007 si amanata in repetate randuri de autoritati, consta in verificarea exactitatii si realitatii datelor inscrise in declaratii pe baza informatiilor si documentelor prezentate de contribuabili.
Conform prevederilor legale, consultantul fiscal emite o nota de certificare care insoteste declaratia anuala de impozit pe profit. In nota de certificare se mentioneaza daca certificarea se face cu rezerve sau fara.
Citeste mai multe despre Declaratiile fiscale: Trebuie certificate de un consultant fiscal in 2013? pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 10:19