Cererea de petrol a Chinei a revenit la peste 90% din nivelul inregistrat inaintea pandemiei de coronavirus, iar aceasta relansare robusta ar putea sa se reflecte, in trimestrul al treilea, si in alte parti ale lumii, pe masura ce mai multe tari ies din carantina, transmite Reuters.
Masurile de izolare introduse pentru a tine sub control raspandirea virusului au afectat in mod deosebit piata petroliera, unde preturile s-au prabusit cu 70% pana la mijlocul lunii aprilie si au dus la acumularea unor stocuri mari de petrol si combustibili la nivel mondial.
"Revenirea rapida a cererii de petrol a Chinei la finele lunii aprilie, pana la 90% din nivelul inregistrat inainte de Covid, este un semnal binevenit pentru economia mondiala", sustine Jim Burkhard, vicepresedinte la firma de analiza IHS Markit. "Daca tinem cont de faptul ca cererea de petrol in China a scazut cu peste 40% in februarie, amplitudinea revenirii ofera unele motive de optimism cu privire la relansarea cererii de petrol si tendintele economice pe alte piete precum Europa si America de Nord", adauga Burkhard.
In paralel, si-au revenit si preturile de referinta la titei, cotatiile futures pentru titeiul Brent apreciindu-se cu 50% iar cotatiile la petrolul american au crescut cu peste 90% dupa data de 1 mai.
Chiar daca analistii sunt de acord ca cererea de petrol a Chinei si-a revenit, estimarile difera cu privire la amploarea si durata acestei reveniri.
Analistii de la firma de consultanta Wood... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2020, ora 14:53
Cererea mondiala de petrol va inregistra in acest an prima sa contractie de dupa 2009, in conditiile in care activitatea economica mondiala va stagna din cauza coronavirusului, a anuntat luni Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite Reuters.
Aceasta revizuire semnificativa a estimarilor IEA a venit in aceeasi zi in care pretul petrolului a scazut cu peste 25% si se indreapta spre cel mai semnificativ declin din ultimii 29 de ani, dupa ce Arabia Saudita a declansat un razboi al preturilor exact intr-un moment in care epidemia de coronavirus afecteaza cererea mondiala de petrol.
Conform celor mai recente estimari ale IEA publicate luni, cererea mondiala de petrol va fi de 99,9 milioane de barili pe zi (bpd) in 2020, cu aproximativ 90.000 de barili pe zi mai mica decat in 2019. Este pentru prima data dupa 2009 cand cererea mondiala de petrol va scadea in ritm anual.
IEA a avertizat ca, in conformitate cu un scenariu pesimist, conform caruia guvernele nu vor reusi sa tina sub control raspandirea coronvirusului, consumul de petrol ar putea scadea chiar si cu 730.000 bpd comparativ cu 2019.
Epidemia de Covid-19 a provocat o diminuare semnificativa a activitatii industriale, in special in Asia, precum si in Italia, una din cele mai afectate tari din lume dupa China. Virusul a provocat o reducere a cererii pentru transport terestru si aerian.
"Criza coronavirusului a afectat o gama larga de piete energetice, inclusiv carbunele, gazele naturale si... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 12:21
Cererea mondiala de carbune va continua sa creasca pana in 2023, in conditiile in care majorarile inregistrate in India si alte tari din Asia vor compensa scaderile inregistrate in Europa si SUA, a apreciat Agentia Internationala a Energiei (IEA) intr-un raport publicat marti, transmite Reuters.
Potrivit estimarilor IEA, consumul de carbune ar urma sa creasca cu 0,2% pe an, de la 5,355 milioane tone in 2017 pana la 5,418 milioane tone in 2023. In cazul Chinei, cel mai mare consumator mondial, IEA mizeaza pe scaderea consumului de carbune cu 0,5% pe an pana la 2,673 milioane tone in 2023, gratie progreselor in domeniul eficientei dar si politicilor de reducere a poluarii aerului.
In schimb, IEA prognozeaza o crestere semnificativa a consumului de carbune al Indiei, cu 146 milioane tone, pana la 708 milioane tone in 2023, gratie cresterii productiei de electricitate a termocentralelor precum si a productiei de otel brut.
Acest raport vine la cateva zile dupa ce aproape 200 de tari au cazut de acord asupra regulilor pentru implementarea unui acord istoric cu privire la incalzirea globala destinat limitarii emisiilor de CO2 din combustibili fosili, in ideea de a mentine cresterea temperaturii globale sub pragul de doua grade Celsius.
"In pofida atentiei acordate de media anunturilor privind scaderea investitiilor si a indepartarii de carbune, trendurile pietei se dovedesc rezistente la schimbare", se arata in raportul IEA.
Carbunele ramane a doua mare sursa... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 11:15
Plasticul si alte produse petrochimice vor sustine cererea mondiala de petrol pana in 2050, contracarand un consum mai mic de combustibili pentru transport, a anuntat vineri Agentia Internationala a Energiei (IEA).
In pofida eforturilor guvernelor de a reduce poluarea si emisiile de CO2 din partea sectorului de petrol si gaze, agentia cu sediul la Paris a subliniat ca se asteapta la o cresterea a cererii de produse petrochimice pe fondul avansului economiilor emergente, precum India si China. Produsele petrochimice rezultate din petrol si gaze formeaza materia de baza pentru o serie de produse, variind de la sticlele de plastic la produse de infrumusetare, ingrasaminte si explozibili, transmite Reuters.
Intr-un raport publicat vineri, IEA a estimat ca cererea de petrol din partea sectorului transportului ar urma sa scada pana in 2050 ca urmare a inmultirii vehiculelor electrice si introducerii unor motoare pe combustie interna mai eficiente, insa acest lucru va fi contrabalansat de o cerere crescuta de petrol pentru produse petrochimice.
"Nu exista nicio indoiala ca sectorul petrochimiei va fi motorul care va sta la baza cresterii cererii de petrol pentru multi ani de acum incolo" a declarat directorul IEA, Fatih Birol.
Conform estimarilor IEA, produsele petrochimice vor fi responsabile pentru mai mult de o treime din cresterea cererii mondiale de petrol pana in 2030 si pentru aproape o jumatate din cresterea cererii pana in 2050. Aceasta in conditiile in care... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 17:04
Rezervele globale de petrol si gaze au inregistrat o crestere de 11%, respectiv de 3%, pe fondul cresterii cheltuielilor de capital ale companiilor de profil cu 25% in 2013, fata de 2012, se arata in studiul anual EY - Global and gas reserves study.
Conform raportului, totalul cheltuielilor de exploatare in cazul companiilor analizate a ajuns mai mult decat dublu in decursul a cinci ani, de la o valoare de 315 miliarde USD, in 2009, la o valoare de 678,9 miliarde USD in 2013.
Studiul analizeaza rezultatele legate de exploatarea si productia globala si regionala (E&P) in randul a 75 de companii, pe o perioada de cinci ani (2009-2013).
Una dintre componentele cheie care a generat cresterea cheltuielilor totale au fost costurile de achizitie ale proprietatilor, care au explodat in 2013, atingand 115,6 miliarde USD, cel mai mare nivel de pe parcursul intregii perioade analizate.
Costurile nedocumentate privind achizitia de proprietati au atins 63,1 miliarde USD in 2013, reprezentand o crestere de 24% fata de 2012. S.U.A., Africa si Orientul Mijlociu au fost singurele regiuni unde s-a inregistrat o scadere a acestor costuri in anul 2013.
Cheltuielile de capital
Cheltuielile totale de capital ale companiilor analizate au atins 678,9 miliarde USD in 2013. Cheltuielile de explorare au crescut cu 5%, la nivelul de 83,6 miliarde USD in 2013, fata de 83,4 miliarde USD in 2012, cresterea cheltuielilor din Brazilia inregistrata de Petrobras contribuind semnificativ... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 11:27
La nivel global vor fi necesare investitii de 40.000 de miliarde de dolari in energie pana in 2035, pentru a acoperi cererea noua, dar si pentru a inlocui productia si facilitatile de procesare existente, estimeaza Agentia Internationala pentru Energie (AIE).
Mai mult de jumatate din aceasta suma este necesara pentru a compensa declinul productiei exploatarilor de petrol si gaze naturale aflate la maturitate, iar restul pentru identificarea de noi resurse necesare acoperirii cererii in crestere, se arata intr-un raport al agentiei din Paris, citat de Bloomberg.
Lumea va depinde tot mai mult de tari care restrictioneaza accesul companiilor straine la resursele de petrol, in timp ce productia din sisturi bituminoase va intra in declin de la mijlocul deceniului urmator, estimeaza AIE.
"Scaderile de productie si retragerea unor campuri reprezinta o provocare majora in privinta investitiilor pentru decidenti si companii. In cazul petrolului, presiunea pentru acoperirea cererii se muta inspre Orientul Mijlociu, intrucat ascensiunea tarilor din afara OPEC va incepe sa incetineasca deceniul urmator", potrivit AIE.
Cresterea productiei din sisturi bituminoase impinge productia SUA la cel mai ridicat nivel din aproape 30 de ani si reduce dependenta de importuri a economiei americane, insa aceasta productie va intra in declin, restabilind importanta Orientului Mijlociu.
"Perspectivele cresterii la timp a investitiilor in petrol in Orientul Mijlociu sunt incerte",... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 13:26
Pretul mare al petrolului a inceput sa afecteze cererea pentru energie, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE). In ultimele luni, cresterea cererii de petrol a aratat semne de incetinire, fiind afectata de preturile foarte mari, au spus reprezentantii AIE. Totusi, agentia si-a pastrat neschimbata estimarea pentru cresterea cererii de petrol la nivel mondial, la 1,6 la suta, reprezentand 1,4 milioane de barili pe zi. Din cauza conflictului din Libia, productia mondiala de petrol a scazut cu aproximativ 700.000 de barili pe zi, incepand cu luna martie. "Ipotetic, daca furnizarea ar ramane la nivelul din luna mai pentru tot anul 2011, rezervele tarilor OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) ar cobori la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani", au precizat reprezentantii AIE.
Vezi continuarea pe ziare.com mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 22:35
Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a modificat in urcare estimarile legate de cererea mondiala de petrol din urmatorii doi ani pentru a doua luna consecutiv, pe fondul cresterii consumului in China si datorita unei cereri peste estimari in Statele Unite, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.Consumul mondial de petrol ar putea atinge, in medie, 85,7 milioane barili/zi in 2010, cu 450.000 barili/zi mai mult decat indicau estimarile anterioare, a anuntat joi AIE, in cadrul unui raport lunar.
Cresterea cererii prevazuta pentru anul viitor, de 1,27%, este mai mica decat se indica anterior, pentru ca AIE a majorat si estimarile pentru 2009."Sunt semne din ce in ce mai semnificative ca economia mondiala s-ar putea stabiliza. Cererea de petrol din Statele Unite, China si alte tari din Asia pare a fi mai puternica decat indicau estimarile anterioare", a anuntat AIE.Cererea creste cel mai puternic in China, datorita pachetelor guvernamentale de stimuli si a cresterilor de pe piata bursiera.Cu toate acestea, exista in continuare "temeri legate de posibilitatea revenirii sustenabile a economiei americane", a anuntat IEA.In noaptea de miercuri spre joi, Organizatia Tarilor Producatoare de Petrol (OPEC) a decis sa mentina cotele de productie, considerand ca revenirea economiei va mentine preturile aproape de nivelul actual, de 72 dolari/baril, a anuntat ministrul algerian al petrolului, Chakib Khelil.OPEC a decis sa mentina cotele de productie la 24,845 milioane barili/zi si va... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2009, ora 15:05
Pretul petrolului a urcat usor azi la bursele electronice asiatice, dar a ramas totusi sub nivelul de 40 dolari/baril, pe o piata dominata de ingrijorarile privind scaderea cererii de titei, potrivit unor brokeri, informeaza AFP. In schimburile matinale, titeiul "light sweet crude", cu livrare in martie, s-a scumpit cu 18 centi, la 39,74 dolari/baril. Titeiul Brent din Marea Nordului s-a scumpit cu 9 centi, la 46,11 dolari/baril.
"Cred ca petrolul se va ieftini in urmatoarele zile, din cauza cererii slabe", a estimat un broker. Piata de profil este ingrijorata din cauza scaderii cererii mondiale de petrol, in contextul in care mediul economic continua sa se deterioreze.
Pretul petrolului a scazut puternic, pana la 32 dolari/baril in decembrie 2008, dupa ce atinsese 147 dolari/baril la mijlocul lunii iulie, dupa ce cresterea economica mondiala a incetinit. mai mult
Marti, 10 Februarie 2009, ora 10:09