Cererea mondiala de petrol va inregistra in acest an prima sa contractie de dupa 2009, in conditiile in care activitatea economica mondiala va stagna din cauza coronavirusului, a anuntat luni Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite Reuters.
Aceasta revizuire semnificativa a estimarilor IEA a venit in aceeasi zi in care pretul petrolului a scazut cu peste 25% si se indreapta spre cel mai semnificativ declin din ultimii 29 de ani, dupa ce Arabia Saudita a declansat un razboi al preturilor exact intr-un moment in care epidemia de coronavirus afecteaza cererea mondiala de petrol.
Conform celor mai recente estimari ale IEA publicate luni, cererea mondiala de petrol va fi de 99,9 milioane de barili pe zi (bpd) in 2020, cu aproximativ 90.000 de barili pe zi mai mica decat in 2019. Este pentru prima data dupa 2009 cand cererea mondiala de petrol va scadea in ritm anual.
IEA a avertizat ca, in conformitate cu un scenariu pesimist, conform caruia guvernele nu vor reusi sa tina sub control raspandirea coronvirusului, consumul de petrol ar putea scadea chiar si cu 730.000 bpd comparativ cu 2019.
Epidemia de Covid-19 a provocat o diminuare semnificativa a activitatii industriale, in special in Asia, precum si in Italia, una din cele mai afectate tari din lume dupa China. Virusul a provocat o reducere a cererii pentru transport terestru si aerian.
"Criza coronavirusului a afectat o gama larga de piete energetice, inclusiv carbunele, gazele naturale si... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 12:21
Cererea mondiala de carbune va continua sa creasca pana in 2023, in conditiile in care majorarile inregistrate in India si alte tari din Asia vor compensa scaderile inregistrate in Europa si SUA, a apreciat Agentia Internationala a Energiei (IEA) intr-un raport publicat marti, transmite Reuters.
Potrivit estimarilor IEA, consumul de carbune ar urma sa creasca cu 0,2% pe an, de la 5,355 milioane tone in 2017 pana la 5,418 milioane tone in 2023. In cazul Chinei, cel mai mare consumator mondial, IEA mizeaza pe scaderea consumului de carbune cu 0,5% pe an pana la 2,673 milioane tone in 2023, gratie progreselor in domeniul eficientei dar si politicilor de reducere a poluarii aerului.
In schimb, IEA prognozeaza o crestere semnificativa a consumului de carbune al Indiei, cu 146 milioane tone, pana la 708 milioane tone in 2023, gratie cresterii productiei de electricitate a termocentralelor precum si a productiei de otel brut.
Acest raport vine la cateva zile dupa ce aproape 200 de tari au cazut de acord asupra regulilor pentru implementarea unui acord istoric cu privire la incalzirea globala destinat limitarii emisiilor de CO2 din combustibili fosili, in ideea de a mentine cresterea temperaturii globale sub pragul de doua grade Celsius.
"In pofida atentiei acordate de media anunturilor privind scaderea investitiilor si a indepartarii de carbune, trendurile pietei se dovedesc rezistente la schimbare", se arata in raportul IEA.
Carbunele ramane a doua mare sursa... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 11:15