Principala provocare pentru IMM-uri este adesea identificarea surselor de finantare care sa le permita dezvoltarea. Nu e de mirare interesul tot mai crescut al intreprinzatorilor pentru liniile de finantare, intrucat numarul proiectelor depuse in acest scop este tot mai ridicat de la un an la altul.
Vestea buna este ca obiectivele ce urmaresc partea de dezvoltare regionala si finantare IMM sunt 100% realizabile, daca solicitantii stiu unde sa se adreseze si ce surse de finantare sa acceseze.
Programul Operational Regional 2014-2020 ofera aceasta oportunitate IMM-urilor, prin axele prioritare specifice, in vederea accesarii fondurilor europene structurale si de investitii provenite din FEDR - Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru a inlatura orice nelamuriri, reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est ne-au oferit cateva informatii utile.
Mai multe detalii despre POR 2014-2020 si posibilitatile de finantare IMM pentru Regiunea Nord-Est sunt de asemenea disponibile in cadrul site-ului inforegionordest.ro.
Cine sunt solicitantii eligibili in cadrul acestui apel de proiecte?
Categoria IMM-urilor, respectiv a Intreprinderilor Micro, Mici si Mijlocii, este formata, conform legislatiei, din acele intreprinderi care angajeaza mai putin de 250 de persoane si care au o cifra de afaceri neta anuala de pana la 50 de milioane euro si/sau care detin active totale de pana la 43 de milioane de euro.
Ce actiuni isi pot gasi sprijin in... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 15:09
UniCredit Tiriac Bank a redus timpul de raspuns pentru analiza facilitatilor pe termen mediu si scurt pentru o expunere de maximum un milion de lei, in beneficiul clientilor IMM.
Astfel, decizia de aprobare este data in maximum 24 ore in cazul creditelor fara garantii si in maximum 72 de ore in cazul imprumuturilor cu garantii.
"Ne concentram eforturile pe cunoasterea si deservirea nevoilor concrete ale clientilor nostri. Ne adresam IMM-urilor cu o experienta dovedita si dorim sa continuam sa crestem pe acest segment de piata. Pentru IMM-uri este important raspunsul rapid atunci cand aplica pentru o facilitate, mai ales daca aceasta are ca destinatie finantarea activitatii curente. Asa ca am redus la minimum posibil timpul de analiza a dosarelor, pentru a le putea pune la dispozitie resursele potrivite, la momentul potrivit", a explicat Simona Lacatus, director clienti IMM, Divizia Retail, UniCredit Tiriac Bank.
In plus, clientii IMM care aplica pentru o noua linie de credit de la UniCredit Tiriac Bank pana la 31 mai beneficiaza de comision de acordare 0.
"Numarul cererilor de credite din partea clientilor IMM a crescut cu aproximativ 10-15% in primele trei luni din 2014 fata de intervalul similar al anului trecut, in cazul bancii noastre. Desi clientii continua sa fie prudenti in evaluarea nevoilor lor de finantare, datele noastre arata o revenire a increderii pe acest segment si - in cazul multor firme - o reluare a planurilor de dezvoltare a activitatii", a... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 14:55
Bancile romanesti prognozeaza in primul trimestru al acestui an o cerere de finantare in scadere din partea companiilor si stabilizarea cererii din partea populatiei, indiferent de destinatia creditului (ipotecar sau consum), arata un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In ultimul trimestru din 2013, standardele de creditare s-au mentinut constante atat in cazul companiilor, cat si al populatiei. Cererea de credite din partea companiilor, precum si a populatiei pentru credite de consum s-a majorat, in timp ce in cazul creditelor imobiliare nu a cunoscut modificari semnificative.
Creditarea companiilor nefinanciare
In ultimul trimestru din 2013 s-a consemnat o crestere moderata a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare, pe fondul avansului cererii de credite din partea firmelor de mari dimensiuni (corporatii), indiferent de maturitate, in timp ce cererea de credite din partea IMM s-a mentinut neschimbata.
Pentru T1 din 2014, bancile preconizeaza o scadere de o amploare ridicata a cererii de finantare la nivel agregat, pe fondul unei diminuari a cererii pentru majoritatea tipurilor de credite, cu exceptia cererii de credite pe termen scurt din partea corporatiilor, potrivit bancii centrale.
In structura, standardele de creditare au ramas nemodificate indiferent de dimensiunea
companiei debitoare sau de maturitatea creditului (termen scurt sau termen mediu si lung), iar bancile anticipeaza ca in primul trimestru din 2014... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 13:26
Firmele care au obtinut un punctaj mai mare de 90 de puncte la inregistrarea in schema de minimis sunt obligate sa depuna pana pe 12 februarie cererea de finantare si documentatia necesara la OTIMMC, se precizeaza intr-un comunicat publicat recent pe site-ul AIPPIMM.
Totusi, potrivit Ghidului solicitantului, toate firmele care au obtinut minimum 60 de puncte ar fi trebuit sa depuna documentele necesare.
Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, a declarat pentru AvocatNet.ro ca verificarea dosarelor firmelor care au un punctaj mai mare de 90 de puncte reprezinta o prima etapa, urmand ca in limita bugetului sa fie verificate si restul dosarelor.
Citeste mai multe despre Schema de minimis pe Avocatnet. mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 14:20
Firmele care cauta finantare pentru diferitele proiecte de dezvoltare dispun de mai multe alternative la tot mai inaccesibilul credit bancar. Agentiile de Dezvoltare Regionala au publicat un catalog care include aproape 20 de programe destinate societatilor comerciale, care sunt sustinute de Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei sau Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Bani europeni pentru clustere
Noutatea anului in materie de fonduri europene a fost reprezentata de lansarea Operatiunii 1.3.3. Sprijin pentru integrarea intreprinderilor in lanturile de furnizori sau clustere, prin POS CCE.
Conceptul este unul nou pe piata romaneasca, in momentul de fata activand doar 40 de clustere la nivel national, insa asocierile vor reprezenta unul dintre elementele cheie in atragerea banilor europeni, din cadrul exercitiului financiar 2014-2020.
Se adreseaza clusterelor cu minimum 10 IMM-uri, din domeniul productiv si/sau al serviciilor de inalta tehnologie bazate pe utilizarea intensiva a cunoasterii.
Printre activitatile eligibile se numara asigurarea de servicii de consultanta, activitati de marketing, activitati aferente organizarii de si/sau participarii la sesiuni de formare (training) si / sau evenimente pentru facilitarea schimbului de experienta, activitati legate de asigurarea managementului clusterelui, activitati legate de achizitii etc.
Programul ofera pentru clusterele emergente pana la 200.000 de... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 08:15
Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis trebuie sa se dubleze, astfel incat sa creasca numarul estimat de intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) beneficiare, de la 2.000 la 4.000 de unitati, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis trebuie sa se dubleze. O parte din IMM-urile membre ale CNIPMMR ne-au solicitat sa intervenim pentru reducerea plafonului maxim al ajutorului acordat la 80.000 de euro, ceea ce va face ca numarul beneficiarilor sa creasca de 2,5 ori, chiar si fara acordarea de resurse suplimentare, de la 2.000 la 5.000 de intreprinderi. Este vorba de o valoare medie a ajutorului de 25.000 euro/beneficiar, fata de media de 62.500 euro/beneficiar luata in calcul in H.G. nr. 274/2013", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Acesta a subliniat, totodata, ca in Romania trebuie acordate ajutoarele de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii, care contribuie la dezvoltarea sau modernizarea acestora, la crearea de noi locuri de munca si la cresterea Produsului Intern Brut (PIB).
"Este esentiala maximalizarea efectelor schemei de ajutor, prin imbunatatirea procedurii, respectiv prin eliminarea criteriului prioritatii datei depunerii cererii si inlocuirea principiului 'Primul venit, primul servit', cu evaluarea calitativa a cererilor de ajutor de minimis.
De... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 14:52
Sesiunea de inregistrare online a cererilor de ajutor pentru IMM-uri a fost declarata inchisa miercuri dimineata la ora 8:35:41, dupa numai cinci minute de la deschidere, in urma epuizarii bugetului in valoare de 500 de milioane de lei alocat schemei, potrivit unui anunt postat pe site-ul Ministerului Finantelor.
"Conform prevederilor art. 4, alin. (3) din Anexa la H.G. nr. 274/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea Cererilor de acord pentru finantare se suspenda atunci cand se constata ca finantarea solicitata prin Cererile de acord pentru finantare inregistrate atinge nivelul bugetului anual alocat schemei.
Avand in vedere ca din finantarea solicitata prin Cererile inregistrate on-line bugetul anual de 500 milioane lei alocat schemei a fost epuizat, incepand cu data de 28 august 2013, ora 8:35:41, sesiunea de inregistrare on-line a cererilor de acord pentru finantare in baza HG nr. 274/2013 cu modificarile si completarile ulterioare este declarata inchisa", se precizeaza in anuntul Ministerului Finantelor.
Potrivit listei cererilor de acord pentru finantare inregistrate on-line pe pagina de Internet a Finantelor au fost admise 644 de cereri de finantare.
Solicitantii ajutorului de minimis acuza probleme cu site-ul Ministerului Finantelor
Irina Rusu, persoana care s-a ocupat de proiectul pentru aceasta schema de minimis al firmei Kara Distrib.SRL, ne-a declarat ca a intampinat probleme la logarea pe site-ul Ministerului.
"Am... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 18:00
Deschiderea primei sesiuni de depunere a proiectelor pentru obtinerea ajutorului de minimis de la stat se amana din nou, de pe 26 august pe 28 august.
Lansarea schemei de minimis a fost amanata pentru ca ar fi coincis cu termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale, cand se inregistreaza un varf maxim de incarcare a sistemului informatic, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor, remis astazi redactiei.
Deschiderea sesiunii de inregistrare on-line a Cererilor de acord pentru finantare, in baza HG nr. 274/2013, se amana pana la data de 28.08.2013, ora 08.30, precizeaza un comunicat al MFP.
Aceasta este cea de a doua amanare a lansarii schemei de minimis pe care ministerul a anuntat-o. Initial startul ar fi trebuit sa aiba loc pe 16 august, insa Guvernul a declarat aceasta zi ca fiind nelucratoare pentru sectorul bugetar, asa incat a amanat termenul de depunere a cererilor de finantare pentru 26 august.
Cititi continuarea articolului Avocatnet. mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 14:13
Companiile mici si mijlocii care au nevoie de finantare pentru dezvoltarea afacerii pot apela la "ajutorul statului" in valoare de 200.000 de euro, finantare nerambursabila. Linia de finantare poate fi accesata din 16 august. Banii se acorda pe principiul "Primul venit, primul servit!", iar finantarea ajunge pentru 454 de companii.
Dupa ce le-a crescut taxele si a schimbat de mai multe ori de la inceputul anului regimul fiscal, autoritatile s-au gandit sa vina in sprijinul companiilor mici si mijlocii cu o linie de fonduri nerambursabile in valoare totala de 400 de milioane de lei, adica peste 90 de milioane de euro.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o companie
Conform HG 274/2013, pot beneficia de ajutor de minimis companiile care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, urmatoarele conditii:
- sunt inregistrate ca societati comerciale si se incadreaza in categoria IMM-urilor; au sediul si isi desfasoara activitatea in Romania; respecta plafonul pentru ajutoarele de minimis (o cifra de afaceri anuala neta care nu depaseste
echivalentul in lei a 50 milioane euro);
- prezinta un plan de investitii pentru care se solicita finantarea cu evidentierea cheltuielilor eligibile;
- prezinta un studiu tehnico-economic din care rezulta viabilitatea proiectului de investitii si eficienta economica a intreprinderii solicitante in urmatorii 3 ani de la finalizarea investitiei;
- prezinta un angajament ferm privind mentinerea locurilor de munca... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 15:05