Un cercetator de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a avertizat ca "descompunerea" calotei glaciare din Groenlanda risca sa conduca la cresterea nivelului marilor si oceanelor si ameninta asezarile costiere ale lumii.
Peter Wadhams, profesor de fizica oceanelor si directorul "Polar Ocean Physics Group" din cadrul Universitatii Cambridge, a declarat ca a observat el insusi schimbarile drastice ale mediului din Arctica.
Cercetatorul in varsta de 71 de ani, care a condus 55 de expeditii in regiunea arctica de-al lungul intregii cariere, a comparat cantitatea de apa scursa in urma topirii ghetii arctice cu "cascada Niagara".
Wadhams a declarat pentru Press Association din Kangerlussuaq, in sud-vestul Groenlandei, ca in aceasta zona s-au produs "schimbari importante" de la ultima sa vizita, in urma cu cinci ani.
"Rata de pierdere a ghetii este cu certitudine mult mai rapida in prezent in comparatie orice alt moment anterior", a spus el.
"Rata de crestere a nivelului global al marilor... este in totalitate dependent acum de pierderea din calota glaciara din Groenlanda, destul de rapida", a adaugat specialistul.
"Prima oara cand am fost aici, acum 30 de ani, nu exista o topire a calotei glaciare din Groenlanda, nici macar vara", a adaugat el.
Profesorul, care a vizitat pentru prima oara regiunea arctica in 1969, a declarat ca fenomenul de topire a ghetii s-a mutat de la extremitatile situate la altitudini joase ale calotei glaciare din Groenlanda... mai mult
Duminica, 04 August 2019, ora 15:46