Intr-o zi de iunie din 1988, James Hansen, climatolog la NASA la acea vreme, lansa ceea ce este considerat primul avertisment public cu privire la incalzirea globala si la activitatea umana. Treizeci de ani mai tarziu, cercetatorul apreciaza ca lumea a esuat lamentabil in misiunea de a actiona.
In fata Congresului Statelor Unite, Hansen declara in 1988 ca este 99% sigur ca cresterea temperaturilor inregistrata recent era rezultatul activitatii umane.
"Efectul de sera a fost detectat si ne modifica clima in prezent", le-a spus Hansen senatorilor americani. De atunci, emisiile de gaze cu efect de sera au continuat sa creasca, in pofida avertismentelor similare ce au urmat din partea unui numar tot mai mare de oameni de stiinta.
"Tot ce am facut a fost sa fim de acord ca exista o problema. Am convenit asupra acestui lucru in 1992 (la Summitul Pamantului de la Rio), inca o data la Paris (in 2015, cand a fost incheiat Acordul privind schimbarile climatice) . Nu am recunoscut ce trebuie sa facem pentru a rezolva problema. Promisiuni ca cele de la Paris nu inseamna mult, sunt doar iluzii. Este o farsa pe care guvernele ne-au jucat-o inca din anii '90", spune Hansen intr-un interviu pentru The Guardian.
In opinia sa, principalii vinovati pentru aceasta lipsa de actiune sunt atat lobby-ul din zona industriei combustibililor fosili, cat si liderii care "pretind ca rezolva problema", precum guvernatorul progresist al Californiei, Jerry Brown, cancelarul german Angela... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 07:09
Temperaturile extrem de scazute care se inregistreaza zilele acestea pe Coasta de Est a Americii de Nord sunt determinate, cel putin partial, de incalzirea globala, sustin oamenii de stiinta.
Intr-un studiu publicat anul trecut in jurnalul WIRES Climate Change se afirma ca fenomene precum incalzirea regiunii arctice si topirea ghetarilor, cauzate in special de activitatea umana, ar putea impinge vremea rece dinspre Polul Nord spre sud, noteaza NBC News.
Statele Unite sunt lovite de un val de frig extrem, iar Trump face glume pe Twitter cu incalzirea globala: Infofoliti-va!
In mod normal, deasupra Polului Nord exista vortexul polar, care mentine circulatia aerului rece in regiuna arctica. Potrivit cercetatorilor, reducerea suprafetei ghetii marine si a stratului de zapada din nordul Asiei are ca efect slabirea vortexului polar.
De asemenea, este afectata traiectoria curentului de mare altitudine cunoscut ca "jet stream"-ul polar, care se formeaza la granita zonelor cu diferente mari de temperatura, acesta fiind impins spre sud, ceea ce permite maselor de aer rece sa migreze dinspre regiunea arctica spre sud, explica oamenii de stiinta.
Temperatura globala a crescut constant in ultimii ani, 2016 fiind cel mai cald an inregistrat pana acum, conform unor analize realizate de NASA si de Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica (NOOA).
Potrivit unui studiu din 2017 finantat de NOOA temperatura din zona arctica creste de doua ori mai repede comparativ cu... mai mult
Duminica, 07 Ianuarie 2018, ora 20:19